Agnes Gällhagen

Juicedetox, dag 10 + Tips på kryddig morgonshot (aka Livselixiret)

Postad: 10 mars, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Eko, Frukost, Hälsa, Kost, Näringsfakta, Okategoriserade, Personligt, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , | Kommentera

IMG_1092

Vecka 11 och Kureras detoxvecka är här! Jag vill passa på att tipsa om min morgonrutin som har varit särskilt hjälpsam under mina detoxdagar: en kryddstark, syrlig och precis lagom söt Morgonshot (aka Livselixiret)! Något uppdaterad än senaste gången jag skrev om den. För er som tänker haka på detoxveckan kan jag verkligen rekommendera er att införa den här morgonshoten som en daglig rutin!

Själv är jag inne på min tionde dag (bara tre kvar innan jag börja trappa upp med fast föda!) och mår toppen 😀 Magen och tarmarna arbetar utan att jag märker av det, och min energinivå och koncentration är konstant och näst intill oföränderlig under dagen. Jag kan bäst beskriva det som att allting känns stabilt, och som att kroppen sköter sig själv utan att mitt sinne, min koncentration eller min ork störs.

Varje morgon har jag kört ingefära, citron och apelsin genom råsaftcentrifugen, och sedan rört ned en (ekologisk och högkvalitativ) kryddblandning på malen gurkmeja, kanel, finmalen svartpeppar och cayennepeppar. Efter denna lilla hutt är en garanterat klarvaken!
Detta gör jag för att verkligen se till att matsmältningssystemet är igång innan jag äter en massa frukost. Så fort jag vaknar dricker jag ett glas vatten. Sedan borstar jag tänderna (för att undvika att behöva göra det efter att jag druckit juice), och efter ca 10-15 min dricker jag morgonshoten för att slutligen äta (dricka) frukost i form av grön smoothie. Gärna med en liten paus mellan shot och smoothie också. En får anpassa sina rutiner efter hur mycket tid en har på morgonen 🙂

Ingefära lugnar uppblåsta magar, förebygger förkylningar, lindrar illamående, sänker det onda kolestrolet (LDL) och renar kroppen från toxiner.
Gurkmeja är superbra för matsmältning, leverfunktioner och avgiftning. Den är också full av antioxidanter och ökar kroppens förmåga att läka sår. Gurkmejans curcumin har visats ha antiinflammatoriska egenskaper att jämföra med hydrokortison!
Svartpeppar hjälper kroppen att ta upp gurkmejans curcumin (som är det ämne som ger den dess orangea färg).
Cayennepeppar bidrar också till att kickstarta matsmältningssystemet, öka cirkulationen och ämnesomsättningen. Den är bakteriedödande, smärtstillande och och hjälper liksom både gurkmejan och ingefäran till med leverrensning.
Kanel är bakteriedödande och svampdödande, underlättar matsmältning, ökar cirkulationen, lindrar PMS och förebygger urinvägsinfektion, karies och tandköttsproblem. Dessutom smakar den gott i blandningen 😀
Citron stimulerar produktionen av magsafter och hjälper således till med matsmältningen. Den är, sin sura smak till trots, basbildande och kan därför hjälpa till att balansera upp en försurad kropp. Citron är leverrensande, desinfektant och förebygger som bekant förkylningar.
Apelsin lindrar förstoppning och matsmältningsproblem genom pektinet som finns i det vita skalet. Apelsin (och även andra citrusfrukter) har dessutom visats förebygga magcancer. I min morgonshot bidrar den med en sötma som går fint ihop med kanelen.

Källa:
Peter Wilhelmsson – Näringsmedicinska uppslagsboken
www.sund.nu
www.halsosidorna.nu

IMG_1105

Livselixiret
1 person

1 bit färsk ingefära, ca 2×3 cm
1/2 citron
1/2 apelsin
ca 1/2 tsk malen gurkmeja
ca 1/3 tsk malen kanel
några nypor cayennepeppar
några nypor finmalen svartpeppar

Gör såhär:
1. Skrubba ingefäran. Skär bort skalet på citron och apelsin med kniv. Kör ner i råsaftcentrifugen.
2. Rör i kryddorna i juicen. Drick omedelbart! Kryddorna kan sjunka till botten, så en behöver röra hela tiden.

Tips! Gör en större sats av kryddblandningen och blanda med honung som du förvarar på burk. Detta kan sedan blandas ned i varmt vatten för ett värmande och matsmältningsfrämjande te. Servera med en klyfta citron.

Hoppas ni alla får en fin vecka!
xo
Agnes



Juicedetox, dag 8

Postad: 8 mars, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Hälsa, Juice, Personligt, Raw, Recept, Smoothie, Vegan | Etiketter: , , , , | 2 kommentarer

IMG_9905

Phew, vilken vecka! Denna vecka har jag jobbat heltid i bygget på Göteborgs Konsthall, där jag annars jobbar som värd. Vi har haft massor att göra, och stundtals ganska mycket spring och tunga saker att bära. Inte helt optimalt att jobba så mycket som jag har gjort när en detoxar, eftersom detoxen i sig är en energikrävande provess. Men idag har jag mått super, så det känns som att det har gett resultat ändå!

Senast jag skrev mådde jag pyton, men redan dag 4 kändes väldigt mycket bättre. På fredagen kände jag mig lätt och pigg i kroppen, och imorse när jag vaknade efter 10 timmars djup sömn var jag en ny människa. Dessutom skiner solen, och det är internationella kvinnodagen! Jag peppade genom att dricka en chokladig smoothie till frukost innan jag gav mig iväg för demonstration och strövande på stan i solskenet.

Nu är jag hemma och landar lite innan jag ska åka hem vill en vän på fest. För min del blir det förstås en alkfri och relativt tidig kväll. Bra lördag!! Hoppas ni också har en grym och peppig dag trots insikten om att denna förrädiska dag fortfarande behövs!
Nedan delar jag med mig av ett recept från senaste Kureranumrets detoxspecial på en lyxig chokladsmoothie, samt en repost av min Virgin Apple Sour som jag tänkte göra på festen ikväll 🙂
IMG_9905

Dekadent Chokladsmoothie

1 person, ca 400 ml

2 små ekologiska bananer
1,5 dl mandelmjölk
4 dadlar, eller till önskad sötma
1 msk råkakao
1/2 tsk kanel
2 msk fet kokosmjölk
1 pyttenypa salt
1 msk mesquitepulver (valfritt)
1/2 msk macapulver (valfritt)
2-3 nypor cayennepeppar

Garnering:
raw cacaonibs
siktad kakao

Tips! Byt ut kokosmjölken mot en avocado. Det gjorde jag imorse för en matigare och mindre söt smoothie. Det är också gott att göra egen, osilad mandelmjölk för extra mustighet.

Gör såhär:

1. Kärna ur dadlar och skiva banan. Mixa alla ingredienser till en slät smoothie. Toppa eventuellt med siktad kakao och raw cacaonibs. Njut!

Recept kommer från min detoxspecial i senaste Kureranumret.

IMG_0469

Virgin Apple Sour
1-2 personer, beroende på storleken på glas

3 äpplen, en syrlig sort, t.ex vinteräpplen
2 stjälkar selleri, ca 25 cm långa
1 lime
en liten bit ingefära, ca 1×2 cm
3 isbitar per person

Gör såhär:
1. Lägg ett dricksglas eller två cocktailglas i frysen.

2. Skölj selleri och äpplen och ta bort kärnhusen. Skrubba ingefäran. Skala limen med en vass kniv.

3. Juica alla ingredienser i en råsaftcentrifug. Ta ut glasen från frysen. Servera omedelbart med isbitar.

Trevlig lördagkväll!
Agnes



Juicedetox, dag 3

Postad: 3 mars, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Frukost, Hälsa, Juice, Kost, Näringsfakta, Okategoriserade, Personligt, Raw, Smoothie, Vegan | Etiketter: , , , , , | 2 kommentarer

IMG_9780

Jag är nu inne på tredje detox-dagen och första dagen med märkbara detoxsymptom. Jag känner mig trött, hängig, lite nedstämd, har torra och spruckna läppar och en lätt huvudvärk och halsont som kommer och går. Inga kraftfulla symptom direkt, mest en allmänt eländig känsla. Det enda som mår bra är magen : )
Jag är spänd på att se hur länge eländigheten kommer vara, och hur jag kommer må längre fram i detoxen. Jag var beredd på att sådant som legat och lurat i kroppen skulle titta fram, men jag hade inte väntat mig att det skulle ge även psykologiska effekter. Jag antar att stress och oro gör sig synliga i kroppens svagare tillstånd.

Grönt på morgonen
Jag har börjat mina dagar med en gigantisk grön smoothie med avocado eller banan som bas. Jag tycker att jag står mig längre på en sådan än om jag äter en massa frukt som ger snabb energi men som också ganska snabbt går ur kroppen. Bilden ovan visar en av de två gröna smoothies som finns i mitt detoxreportage i senaste Kureranumret. Den innehåller bland annat avocado, grönkål, äppeljuice, lime, vetegräs och äppelcidervinäger. Mums!
Gröna smoothies och juicer är särskilt bra på morgonen eftersom de stödjer kroppens naturliga utrensningssystem och inte belastar matsmältningssystemet för mycket. Dessutom är blodsockret i ett känsligt läge på morgonen då du inte ätit något under natten. För mycket fruktsocker kan lätt få blodsockret att skjuta i taket.

För den som är nyfiken har mina matrutiner sett ut ungefär såhär:
Morgon 1: Stort glas vatten. Citron och ingefärsshot med gurkmejahonung (kryddad med cayenne, svartpeppar, kanel och gurkmeja).
Morgon 2 (på jobbet): Grön smoothie, ca 6-7 dl. Grönt te eller pepparmintste.
Förmiddag: Juice av varierande sort, ca 3-4 dl.
Lunch: Raw, kall soppa (idag åt jag till exempel gazpacho med soltorkade tomater och cashewnötter) eller en matigare smoothie med t.ex bovete eller nötter i och en bananbas.
Eftermiddag: Rester från lunch, alt. en banan, bovete & kakaosmoothie.
Middag: Lite vad jag får cravings efter (inom ramen för min detox). Frukt- och bärsmoothie, jordnötssmörssmoothie, raw soppa…
Kväll: Flera koppar te. Eventuellt “glass” till efterrätt. Typ fryst frukt- och bär som jag helt enkelt mixar till en sorbet 🙂

Dricker även massvis med vatten under dagen.

Detoxvecka på Kurera
Det är inte bara jag som detoxar i mars! Nästa vecka är det detoxvecka här på Kurera. På flera av våra bloggar samt i papperstidningen och på webbsidan kommer det finnas texter på temat. Här kan du till exempel kolla in Malins detoxförberedelser!

Nä nu är jag fullkomligt vrålhungrig. Dags för en mango och jordgubbssmoothie! Kanske lyxar till det med pecannötter…

xo
Agnes



Juicedetox, dag 1

Postad: 1 mars, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Hälsa, Juice, Kost, Näringsfakta, Okategoriserade, Personligt, Raw, Smoothie, Vegan | Etiketter: , , , , | Kommentera

IMG_9675

Det är dags för vårstädning!
Ja, i kroppen alltså ; ) Äntligen är jag igång med en sedan länge planerad juicedetox! Jag tänker mig att den ska vara i två veckor. Rå, vegansk, flytande föda. Små mängder blötlagda och mixade nötter och frön, bovete och hälsosamma fetter (typ oliv- och kokosolja). Grönt te. Massvis med vatten. Enda regeln: ingen fast föda!

Varför?
Först och främst för att försöka råda bot på mina magproblem som varit med mig sedan tonåren. Genom en total utrensning för att sedan övergå till majoriteten rawfood så hoppas jag slippa uppblåsthet, förstoppning, magkatarrskänslor etc. Jag har testat att utesluta många olika grejer genom åren, och upptäckt att det som fungerar bäst är att vara konsekvent. Tallriksmodellen är alltså den absolut sämsta idén för min kropp. Varierar jag mellan att äta sallad och råa grönsaker för att sedan äta en vegetarisk gryta med bröd så reagerar magen genom att bara “Wft?! Hur ska du ha det? Ska jag processera rå mat eller tillagad mat??”. Framförallt klarar jag inte av alltför proteinrik mat. Soja funkar till exempel inte överhuvudtaget. Det har varit en berg- och dalbana av bra och dåliga dagar helt enkelt. Så nu vänjer jag kroppen vid att äta rå, kolhydratsrik, vegansk kost. Efter detoxen tänker jag att jag kommer äta små mängder lagad mat. Främst om jag blir bjuden, går ut på restaurang eller liknande. Hemma äter jag så gärna så gärna rått!  <3

Andra anledningar till att jag detoxar är att jag hoppas det ger mig en pigg och frisk hy, fint hår och starka naglar, lugnar ner kroppen, botar spänningshuvudvärk och avbryter eventuella lågintensiva inflammationer . Jag läste nyligen en artikel i Läkartidningen om vad som sker i kroppen då vi äter upphettad mat, som den som orkar traggla sig genom läkarspråket kan läsa. Mycket intressant där som jag tycker borde vara mer uppmärksammat!

Juicedetox, dag 1
Idag är första dagen på flytande föda, tredje dagen utan kaffe, och femte dagen 100% raw. Med anledning av tidigare, misslyckade försök att detoxa har jag nu gett mig ett par dagars övergångsperiod, för att detoxsymptomen inte ska komma alltför chockartat. Som sista-dagen-innan-detox-lyx spenderade jag hela gårdagen med min finaste person och åt finlunch på fantastiska Rawfoodbaren här i Göteborg, bestående av en rökig nötburgare, coleslaw och chili “mayo”. Vi gick sedan och klättrade (ingen träning under detox) och spenderade kvällen med att göra två sorters raw rispapperrullar med tamari/ingefära/chili-soja och jordnötssmör/rödcurry/sesam-dipp till middag samt grapefrukt & pomelosallad med balsamico & dadelmarinerade blåbär till efterrätt. Alltså vilken matfest!! <3<3<3 Den som påstår att det är tråkigt eller enformigt att äta rawvegan…

Nog babblat för idag. Jag kommer hålla er uppdaterade om hur det går, hur det känns, vad jag äter osv. under de kommande två veckorna. Fråga gärna om ni undrar något i kommentarsfältet!
Slutligen vill jag förstås återigen tipsa om mitt Detoxreportage som går att finna i senaste Kureranumret : ) Själv kommer jag bruka flera av recepten därifrån om och om igen…

Trevlig helg!
Agnes



Apelsin & Bergamottjuice

Postad: 2 februari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Eko, Hälsa, Juice, Kost, Okategoriserade, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_0843

Glad söndag! Här i Göteborg har det varit osedvanligt slaskigt och jävligt de senaste dagarna, förutom idag!! Sol och vinterdis fick mig ut på en långpromenad upp på Änggårdsbergen som ligger alldeles intill där jag bor.

I övrigt har jag spenderat dagen i köket (för ovanlighetes skull…) och pysslat med att göra Raw chokladbollar, sötpotatismousse samt lyssnat på En varg söker sin pod med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

Just i detta avsnitt pratade de om Rawfood och hälsotrender, vilket var intressant att höra. De var båda väldigt kritiska till denna “pseudovetenskap”, och jag kan på många sätt hålla med dem. Det är alltid, i alla sammanhang, viktigt att vara kritisk mot vad som skrivs i media, och inte hoppa på alla hälsotrender för att någon “expert” har hävdat att saker förhåller sig på ett visst sätt. Själv resonerar jag så att jag vill prova sådant som jag är nyfiken på, och sedan besluta mig för om det är något att ha baserat på hur det känns för min kropp.

Sedan tidernas begynnelse har jag haft olika mystiska magproblem som jag inte har lyckats härleda till något specifikt livsmedel. Jag befinner mig i ett ständigt sökande efter vilken typ av livsstil som passar mig. Det gör nog att jag förmodligen är mer nyfiken på hälsotrender än ovan nämnda personer (eller än de flesta kanske), men jag vill gärna tänka att jag åtminstone inte är lättlurad. Vad tänker ni om just Rawfood som trend? Nåt att ha, eller bara hitte-på?

I veckan beställde jag en låda Bergamottcitrus från Årstiderna, extremt nyfiken som jag var på denna lilla frukt. Jag menar, en frukt som smakar Earl Grey-te?! Detta har gett upphov till en rad olika matexperiment, och fler kommer det bli.
Min första impuls var förstås att testa att juica frukten. Eftersom den karaktäristiska smaken sitter i skalet, hade jag läst att det är skalet som ska användas om en vill åt den. Sagt och gjort slängde jag ner hela frukten i råsaftcentrifugen, något som kändes ytterst konstigt eftersom citrusskal i juice vanligtvis smakar skit, pardon my french. En liten Bergamottfrukt tillsammans med två stora apelsiner fick räcka. Resultatet blev en högst intressant, aningen bitter twist på den vanliga apelsinjuicen. Om du har möjlighet att få tag i några (ekologiska) Bergamottcitrus, så prova!

Om någon dag eller två kommer jag även lägga upp recept på Bergamottmarmelad på min andra matblogg Food and Green Forests. Jag återkommer när det finns uppe!

IMG_0846

Apelsin & Bergamottjuice
1 person, ca 300 ml /serves one, about 300 ml

2 stora apelsiner / 2 large oranges
1 liten ekologisk bergamottcitrus /1 small organic Bergamot orange

Gör såhär:

1. Skär bort apelsinernas skal. Tvätta Bergamottcitrusen noga. Extra viktigt att denna är ekologisk eftersom skalet ska användas. Kör ner alltihopa i råsaftcentrifugen. Drick omedelbart.

Directions:

1. Peel oranges and wash Bergamot orange. Important to buy organic Bergamot orange since you want to use the peel. Juice peeled oranges and the Bergamot orange (with peel) in a juicer. Drink instantly.

Hoppas det smakar!
xo
Agnes

 



Summer rolls & 7 st detoxrecept

Postad: 1 februari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Personligt, Raw, Vegan | Etiketter: , , , | 2 kommentarer

IMG_0783
Raw Vegan Summer Rolls med Sesamdipp.

En uppdatering från Raw Food-mecka: Jag älskar det!! Majoriteten av det jag stoppar i mig är numera rått, och även om vanan inte helt är etablerad än så känns det inte alls speciellt krångligt eller jobbigt. Har provat flera nya recept från Vibeke Amdisens bok “Pigg och glad med Raw Food”, bland annat dessa Summer Rolls med Sesamdipp. Alltså, dippsåserna i denna bok – my god! Kan äta dem med sked. Summer rolls av rispapper har blivit min nya comfort food. En kan fylla rullarna med precis vad som helst! Just dessa fyllde jag med en pesto på solrosfrön, mungböngroddar, curry och jordnötssmör, och spenat, persilja, riven morot och rödbeta, gurkstavar och fänkålsstavar. Rispappret kan köpas på asiatiska livsmedelsaffärer och behöver bara blötläggas en stund i ljummet vatten innan de kan rullas. Receptet på sesamdippen utökade jag med lite tahini med extra krämighet. Tips tips!

Jag har inga problem att hålla mig mätt på råkost heller, eftersom jag ofta kompletterar måltiderna med någon typ av pesto eller dressing på nötter, frön, groddar, nötsmör, avocado etc. Jag märker dock att jag skulle behöva planera in en juicedetox snart, för att rensa ut lite och underlätta matsmältningen av rå föda framöver. Om du funderar på att detoxa, så måste jag tipsa om att plocka upp senaste numret av Kurera på närmsta Hälsokraft! Där bidrar jag nämligen med 7 stycken recept, varav 6 stycken exklusiva för tidningen, på smoothies och juicer med detoxtema. Så märkligt att se sina bilder i tryck… Det blev superfint tycker jag! Vore kul att höra om någon provar recepten, och vad ni i så fall tycker : )

xx
Agnes

IMG_0771



Vintersallad + nya, råa vanor

Postad: 12 januari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Eko, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Personligt, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_0515
Krispig grönkålssallad med bladpersilja, granatäpple, kanelmandlar och saffransdressing.

Att äta Raw
Sedan det nya årets början har jag tagit ytterligare några steg närmare en helt Raw livsstil. Tidigare har kanske 50-60 % av mitt matintag bestått av rå föda, medan jag nu äter säkert 80-90 % rått, med vissa dagar utan en enda tillagad rätt. Det är ingenting jag egentligen har planerat eller lovat mig själv, utan snarare något som har växt fram ur en större säkerhet och vana att tillreda och planera råa måltider. Runt nyår laddade min kropp ur rejält till följd av uppdämd stress, ovanligt stort intag av processerad mat och vete (för att vara mig) samt många utekvällar och social överstimulans. Jag har fortfarande inte riktigt återhämtat mig från förkylningen, tröttheten, sömn- och hudproblemen som peakade då, men jag gör mitt bästa genom att äta så bra som möjligt. I vilket fall så blev det tydligt för mig hur känslig min kropp och mitt psyke är för såväl matvanor som sociala vanor och miljö, och det har motiverat mig att lägga ytterligare tid och pengar på riktigt bra mat eftersom jag vet hur pigg och glad jag blir av det. För att inte nämna vilken felfri hy det ger!

Jag är ingen expert på Rawfood, och sitter inte och räknar kalorier eller näringsämnen. Jag försöker helt enkelt äta så varierat som möjligt med frukt och grönt från hela färgspektrat under en dag, och vara noga med att tillföra mycket kallpressade oljor, nötter och nötsmör, avocado och torkad frukt för att få i mig tillräckligt med energi och känna mig mätt och nöjd. Men jag tycker att det är väldigt intressant att läsa om vad rå kontra tillagad föda gör med kroppen, så jag lär mig hela tiden nya saker. Nyligen köpte jag Vibeke Amdisens “Pigg & glad med Raw Food” som innehåller massa bra, basic information och några recept som ser riktigt smarriga ut. Kan verkligen rekommendera den boken!

Jag är övertygad om att jag kommer fortsätta äta övervägande rå föda, och periodvis kanske till och med Fully Raw, så det kommer säkerligen dyka upp fler små reflektioner och tips kring detta här : )

Vintersallad på grönkål, granatäpple, kanelmandlar och saffransdressing
Mitt egentliga syfte med detta blogginlägg var att tipsa om att jag nu lagt upp ett recept på en enkel men gudomlig vintersallad på min andra matblogg Food + Green Forests. Krispig grönkål, sötsyrliga granatäppelkärnor, kanelrostade mandlar och en mustig saffransdressing. Mmm! Helt raw bortsett från de rostade mandlarna. I ett tidigare inlägg har jag skrivit om vikten av att antingen blötlägga eller rosta nötter och frön.

Hoppas att ni alla har haft en fantastisk helg och är utvilade och pepp på en ny, spännande vecka!

xo
Agnes

IMG_0574



Julkryddig mandelmjölk

Postad: 16 december, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Frukost, Hälsa, Kost, Nötmjölk, Okategoriserade, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_0301

En typisk lördagssysselsättning för mig är att mjölka nötter. Det går på ett kick, och så känns det så himla lyxigt att ha alldeles färsk nötmjölk utan några tillsatser till frukostgröten eller müslin. Bara en har kommit ihåg att blötlägga nötter kvällen innan vill säga : )
Jag har tidigare lagt upp ett recept på hasselnötsmjölk, men mandelmjölk är nog ändå min favorit då jag tycker att den blir mycket krämigare.

Sagt och gjort, i lördags förmiddag var det åter dags för mandelmjölkning. Vanligtvis kör jag på en väldigt enkel smaksättning av salt (japp, superviktig ingrediens, lovar), agavesirap och vanilj, men denna gången fick hela julrepertoaren åka ner i buteljen. Kanel, kardemumma, nejlika, ingefära, muskot och cayennepeppar, närmare bestämt. Ljuvligt ihop med havregrynsgröt, eller varför inte iskallt i ett glas, tillsammans med mina Havssalt & Choklad- samt Saffran & Citronkolor?

IMG_0302

Förutom att vara fantastiskt värmande såhär i vintertid, så har alla dessa kryddor förstås även en rad hälsofördelar. Men istället för att skriva om dem här, tänkte jag passa på att skicka er vidare till fina Evelinas Ekologiska, där ni kan läsa mer om detta. Väldigt inspirerande blogg med galet fina bilder. Vem vill inte flytta till Norrlands skogar efter att ha tagit del av Evelinas vardag?

Mjölka nötter gör du enkelt med hjälp av en nötmjölkspåse eller ett vanligt saftfilter. Har även hört att nylonstrumpor ska funka fint…
Jag blötlägger nötterna under natten för att få bort skadliga ämnen i skalet som hämmar kroppens upptag av nötens viktiga näringsämnen, och för att göra dem enklare att mixa. Jag har upptäckt att en stavmixer många gånger fungerar bättre än en matberedare för detta ändamål. Men en high speed blender vore ju inte helt fel att ha.

IMG_0244

Julkryddig mandelmjölk / Christmas Spiced Almond Milk
1 liter / 1 quart

4 dl mandlar / 1 3/4 cups almonds
1 liter kallt vatten / 1 heaping quart cold water
2 msk agave
sirap / 2 tbsp agave syrup
1/2 tsk havssalt / 1/2 tsp sea salt
1 1/2 tsk kanel
 / 1 1/2 tsp cinnamon
1 tsk äkta vaniljpulver
 / 1 tsp ground vanilla bean
1/2 tsk kardemumma / 1/2 tsp cardamom
1/3 tsk  malen ingefära / 1/3 tsp ground ginger
1/3 tsk malen muskot
 / 1/3 tsp ground nutmeg
1/3 tsk malen nejlika / 1/3 tsp ground cloves
en nypa cayennepeppar / a pinch of cayenne pepper

Gör såhär:
1. Kvällen innan: Lägg mandlarna i blöt i rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur.

2. Dagen därpå: Skölj mandlarna och häll bort blötläggningsvattnet. Lägg mandlar i en stor bunke med hälften av (det nya) vattnet. Mixa ordentligt med en stavmixer. Tillsätt resten av vattnet och mixa lite till. Tillsätt havssalt (lite mindre än receptet anger ifall du använder bordssalt), rör om, och låt gärna stå i en timme eller mer. Detta gör att vattnet drar åt sig nötternas fetter och smak ordentligt. Har du bråttom, så låt endast stå i 20 minuter eller så.

3. Sila nötterna genom en nötmjölkspåse eller ett saftfilter ner i en ren bunke. Kläm ut vätskan ordentligt. Spara på den överblivna nötpulpen! Denna kan till exempel användas i kakor, brownies, bröd, smoothies eller veggobiffar. Förvara nötpulpen i frysen.

4. Tillsätt kryddor och vispa ordentligt. Smaka av med agavesirap. Häll upp på flaska, och låt gärna stå i kylskåp ett tag innan du dricker, för att smakerna ska hinna utvecklas. Eller så dricker du med en gång : ) Förvara i kylskåp och skaka flaskan innan servering. Håller i 3 dagar, absolut inte längre, tyvärr.

Directions:
1. The night before: Soak almonds in water and let it sit overnight in room temperature.

2. The next day: Rinse almonds and discard soaking water. Put nuts in a large bowl. Add half of (the new) water, and use an immersion blender to mix until as smooth as possible. Add the rest of the water, and mix some more. Add sea salt (a little less than stated above if you use regular salt), stir, and let sit for an hour or more, to let the flavors develop. If you’re in a hurry, let sit for about 20 min.

3. Strain nuts through a nutmilk bag or the like into a clean bowl. Try squeeze as much liquid out of the nuts as possible. Save the nut pulp to make for example cookies, brownies, bread, smoothies or veggie patties. Store nut pulp in freezer.

4. Add spices to the milk. Stir. Season to taste with agave syrup. Bottle, and preferably let sit in the fridge to let the flavors develop further, before serving. Or don’t : ) Store in fridge, and shake before use. Lasts for 3 days and no longer.

IMG_0260

xo
Agnes



Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.