Agnes Gällhagen

Yoghurt & Mangoparfait med dold överraskning

Postad: 23 mars, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Frukost, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Personligt, Recept, Smoothie, Vegetariskt | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_1281

Glad söndag!
Igår firade jag min 25årsdag (som egentligen är på onsdag), med superfrukost, efterrätt till lunch (bästa!) och vegetariskt knytkalas med vänner på kvällen. Det finns nog inget bättre sätt att fira saker på än med god mat. Faktum är att det nog inte finns någonting överhuvudtaget som är bättre än god, vällagad mat. Fina råvaror, välkomponerade måltider, en perfekt mogen mango. Sådana små saker kan verkligen göra mig helt lycklig. Vad fantastiskt det är med mat ändå!

Till födelsedagsfrukost åt jag en parfait-liknande historia i form av (gömd) turkisk yoghurt, agaverostade valnötter och pumpakärnor, raw kokoschips och en mango- och banankräm på toppen. För att göra det lite extra festligt dekorerade jag hela kalaset med tre sorters frön (svarta/vita sesamfrön samt chiafrön). Utanför bilden: Bovete & Mandelscones med brunost och gurka. Frukost alltså!! <3

IMG_1256

Yoghurt & Mangoparfait med dold överraskning
1 person

1 dl turkisk yoghurt, blandad med en skvätt vatten
en liten näve valfria nötter och frön, gärna ugnsrostade
några raw kokoschips

1/2 mogen mango
1/2 mogen banan
1 klyfta citron, juice

agavesirap, kokosolja & havssalt till ugnsrostade nötter
sesamfrön & chiafrön till garnering

Gör såhär:
1. Börja med att rosta nötterna. Detta kan göras i förväg. Blanda ca 1 msk agave, 1 tsk kokosolja samt några nypor havssalt ihop med 2-3 dl valfria nötter och frön. Rosta på bakplåtspapper i ca 10-15 min i ugnen (180 grader). Låt svalna helt. Förvara i glasburk.

2. Blanda turkisk yoghurt med en skvätt vatten (pga så trög konsistens annars). Lägg i botten av en skål. Fyll på med nötter och kokoschips.

3. Mixa mango, banan och citron, ev. med en skvätt vatten. Häll blandningen över yoghurten, nötterna och kokoschipsen. Garnera med frön. Klart!

IMG_1269



Kall soppa på rödbeta & avocado

Postad: 12 mars, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , | Kommentera

IMG_1151

Alltså denna soppa! Den har snabbt åkt upp som en av mina råa favoriter. Inspirerad dels av Vibeke Amdisens recept på Rysk Svampsallad, och dels av en avocado och timjansoppa jag blev introducerad för häromdagen. En kombination av de två visade sig vara en oväntat smaskig kombo! Mustig och mättade med en lätt sälta och syrlighet. Receptet detoxfuskar lite eftersom det innehåller tamarisoja. Om en vill kan en lätt byta ut detta mot örtsalt eller himalayasalt om det känns bättre.

Kall soppa på rödbeta & avocado
2 personer

2 avocado
3 stjälkar selleri
1 rödbeta
1 gurka
1/2 gul lök
2 små vitlöksklyftor
4 soltorkade tomater
4 dadlar
några matskedar olivolja
1 msk tamari
1 citron, juice
en skvätt äppelcidervinäger
en nypa cayennepeppar
havssalt & peppar (om önskas)
vatten

garnera med färsk timjan

Gör såhär:
1. Skala gurkan och rödbetan. Skölj selleri. Kärna ur dadlar och avocado. Hacka alltihopa grovt, utom rödbetan som rivs. Hacka även lök, vitlök och soltorkade tomater. Pressa i citron.

2. Mixa alla ingredienser med en stavmixer. Addera vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar, äppelcidervinäger och cayenne. Garnera med en näve färsk timjan. Njut!

Fler bilder finns på Food and Green Forests.

xoxo
Agnes

IMG_1119



Vintersallad + nya, råa vanor

Postad: 12 januari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Eko, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Personligt, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_0515
Krispig grönkålssallad med bladpersilja, granatäpple, kanelmandlar och saffransdressing.

Att äta Raw
Sedan det nya årets början har jag tagit ytterligare några steg närmare en helt Raw livsstil. Tidigare har kanske 50-60 % av mitt matintag bestått av rå föda, medan jag nu äter säkert 80-90 % rått, med vissa dagar utan en enda tillagad rätt. Det är ingenting jag egentligen har planerat eller lovat mig själv, utan snarare något som har växt fram ur en större säkerhet och vana att tillreda och planera råa måltider. Runt nyår laddade min kropp ur rejält till följd av uppdämd stress, ovanligt stort intag av processerad mat och vete (för att vara mig) samt många utekvällar och social överstimulans. Jag har fortfarande inte riktigt återhämtat mig från förkylningen, tröttheten, sömn- och hudproblemen som peakade då, men jag gör mitt bästa genom att äta så bra som möjligt. I vilket fall så blev det tydligt för mig hur känslig min kropp och mitt psyke är för såväl matvanor som sociala vanor och miljö, och det har motiverat mig att lägga ytterligare tid och pengar på riktigt bra mat eftersom jag vet hur pigg och glad jag blir av det. För att inte nämna vilken felfri hy det ger!

Jag är ingen expert på Rawfood, och sitter inte och räknar kalorier eller näringsämnen. Jag försöker helt enkelt äta så varierat som möjligt med frukt och grönt från hela färgspektrat under en dag, och vara noga med att tillföra mycket kallpressade oljor, nötter och nötsmör, avocado och torkad frukt för att få i mig tillräckligt med energi och känna mig mätt och nöjd. Men jag tycker att det är väldigt intressant att läsa om vad rå kontra tillagad föda gör med kroppen, så jag lär mig hela tiden nya saker. Nyligen köpte jag Vibeke Amdisens “Pigg & glad med Raw Food” som innehåller massa bra, basic information och några recept som ser riktigt smarriga ut. Kan verkligen rekommendera den boken!

Jag är övertygad om att jag kommer fortsätta äta övervägande rå föda, och periodvis kanske till och med Fully Raw, så det kommer säkerligen dyka upp fler små reflektioner och tips kring detta här : )

Vintersallad på grönkål, granatäpple, kanelmandlar och saffransdressing
Mitt egentliga syfte med detta blogginlägg var att tipsa om att jag nu lagt upp ett recept på en enkel men gudomlig vintersallad på min andra matblogg Food + Green Forests. Krispig grönkål, sötsyrliga granatäppelkärnor, kanelrostade mandlar och en mustig saffransdressing. Mmm! Helt raw bortsett från de rostade mandlarna. I ett tidigare inlägg har jag skrivit om vikten av att antingen blötlägga eller rosta nötter och frön.

Hoppas att ni alla har haft en fantastisk helg och är utvilade och pepp på en ny, spännande vecka!

xo
Agnes

IMG_0574



Matåret 2013 sammanfattat i jultema

Postad: 23 december, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Hälsa, Kost, Okategoriserade, Recept, Vegan, Vegetariskt | Etiketter: , , , , | Kommentera

IMG_8501-2IMG_7466-2
IMG_7267IMG_7987

En dag kvar till jul, och jag har gått igenom allt gott jag har lagat och fotat det senaste året för att välja ut ett antal inspirerande matbilder som jag tror passar extra bra till julbordet, eller dagarna runt omkring. På menyn står bland annat Äppelgalette med Saffran & Citronglaze, Kryddig Pumpakräm, Raw Brownies, Blomkålspuré och Mangold & Zucchinisallad med Curryhasselnötter.
Skynda över till Food + Green Forests och kolla in!

Här ovan ser du ett urval av bilderna.

God jul allihopa!

xo
Agnes



Saffransdoftande Mango Lassi

Postad: 9 december, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Frukost, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Raw, Recept, Smoothie, Vegan | Etiketter: , , , , , | En kommentar

IMG_0081

Hej alla glada! Jag ber om ursäkt för dåligt bloggande på senaste. Jag har varit osedvanligt upptagen, framförallt med skolarbete. Terminen börjar lida mot sitt slut, och grupparbeten, hemtentor och litteraturseminarium överlappar varandra. Samtidigt vill en ju gärna ha tid att krypa upp i soffan på söndagsmorgonen med adventsljusen tända och titta på veckans samlade avsnitt av julkalendern : )

Denna helg adventspimpade jag min morgonsmoothie med, inte helt otippat, saffran! Så mycket fantastiskt en kan åstadkomma med denna sagolika krydda. Mina smoothierecept brukar ju innehålla ganska många olika frukter och grönsaker, men detta är för en gångs skull superbasic. Bara tre ingredienser, för att vara exakt (kryddning borträknat). Denna hinner vem som helst slänga ihop en stressig morgon! En klassisk Mango Lassi består av främst av mango och mjölk och/eller yoghurt. Som alltid har jag här gjort en vegansk variant på kokosmjölk, med en uppfriskande touch av citronskal som balanserar upp den söta mangon och den kraftiga, mustiga smaken från saffran.

Saffransdoftande Mango Lassi
1 person, ca 400 ml

1 mogen mango / 1 ripe mango
1,5 msk fet kokosmjölk / 1,5 tbsp full fat coconut milk
1 skvätt citronjuice / a dash of lemon juice
1 nypa rivet citronskal (ca 1 tsk) / pinch of lemon zest (ca 1 tsp)
2 nypor saffran / 2 pinches saffron
1/2 tsk äkta vaniljpulver / 1/2 tsp vanilla bean powder
ca 1,5 dl vatten / ca 2/3 cup water

Gör såhär:
1. Skala och tärna mangon. Mixa med övriga ingredienser. Krydda med så mycket saffran du önskar, jag tyckte att ca 2 nypor var lagom. Ha eventuellt i lite mer vatten till önskad konsistens. Häll upp i ett fint glas. Klart!

Directions:
1. Peel and cube mango. Mix with the rest of the ingredients. Season with as much saffron as you prefer. Two pinches was enough for me. Add perhaps more water until desired consistency. Pour in a nice looking glass. Done!

xoxo
Agnes



Syrlig rödbetssmoothie toppad med yoghurt och granola

Postad: 10 oktober, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Eko, Frukost, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Recept, Smoothie, Vegetariskt | Etiketter: , , , , , | En kommentar

IMG_8338-3

Denna vecka vill jag dela ett ovanligt lyckat smoothie-experiment med er. Jag har haft mycket rödbetor hemma i veckan, och tänkte att den fantastiska färgen skulle få vilken dryck som helst att se smarrig ut. De söta och mustiga betorna visade sig också passa helt makalöst bra ihop med syrliga bär, frisk mynta och naturell yoghurt. Toppad med min hemmagjorda och superenkla granola så har denna lilla skapelse klättrat upp som en ny favorit på min frukost-lista.

Så mycket längre introduktion till receptet än så ska jag inte skriva idag.
Jag har en fullkomligt smäckad vecka med flera olika roliga skrivaruppdrag, högvis med plugg och flera dagars extrajobb på Göteborgs Konsthall, där
jag ibland håller till.

Men först några roliga grejer från senaste veckan:

– Mitt matstylande och receptexperimenterande tar upp relativt liten del av min tid. Min huvudsysselsättning är att jag pluggar till Humanekolog, och mycket tid och intresse går också åt skrivande. Både skönlitteratur och journalistik. 
Den senaste veckan så har en samling av några av mina texter,
vi skulle kunna kalla det för prosalyrik, publicerats både på Rymden och Tidningen Kulturen. Så himla glad över detta är jag! Textsamlingen heter “Det finns ingen dans i frekvens och balans”, och går att läsa Här.

– På min andra matblogg, som har stort fokus på texterna, har jag lagt upp
en text om konsumtion, och hur jag ser på detta. Där finns även receptet
på ovan nämnda granola, som är glutenfri och nötfri, för alla er allergiker
där ute!

IMG_8343-2




Syrlig rödbetssmoothie toppad med yoghurt och granola

1 stor rödbeta, kokt, kyld och tärnad / 1 large beetroot, pre-cooked, chilled and cubed
1 halv fryst banan / half a frozen banana
1 skiva ananas / 1 slice of pineapple
1,5 dl frysta röda vinbär / half a cup (slightly more) frozen red currant
1 msk tranbärskoncetrat + 1,5 dl vatten alt. 1 dl transbärsjuice + 0,5 dl vatten / 0,4 cup cranberry juice + 3 tbsp cold water
4-6 blad mynta / 4-6 mint leafs
en halv citron, juice / half a lemon, juice

Topping
1 dl naturell yoghurt / 0,4 cup natural yoghurt
granola

 

Gör så här:

1. Kvällen innan: Förbered genom att skala, tärna och koka rödbetan. Den brukar behöva ca 30-35 minuter. Känn efter med en gaffel om den är mjuk rakt igenom. Förvara i kylskåpet. Skiva bananen och förvara i en påse i frysen. Frys även in vinbären.

2. På morgonen: Blanda rödbeta, fryst banan, ananas, frysta vinbär, mynta, citronjuice och tranbärsjuice i en blender eller med en stavmixer. Jag använde tranbärskoncentrat för det var det jag hade hemma, men tranbärsjuice går också bra! Addera eventuellt lite vatten tills önskad konsistens.

3. Häll upp i ett stort glas med vid öppning. Toppa med 1 dl naturell yoghurt som rörs ned försiktigt, eller ta vaniljyoghurt om du så önskar (men tänk på att sådan ofta har tillsatt socker och kan bli lite för sött ihop med granolan). Avsluta med att strössla lite granola på toppen!

Directions:

1. The night before: Peel, cube and cook the beetroot for about 30-35 min or until soft. Store in fridge. Slice banana and store in plastic bag in freezer. Also put red currant in freezer.

2. In the morning: Mix beet, frozen banana, pineapple, frozen red currant, mint, lemon juice and cranberry juice in a blender or using a hand-held mixer. I used cranberry concentrate, but regular cranberry juice also works perfectly fine! Add perhaps more water until desired concistency.

3. Pour into a large glass with a wide opening. Carefully stir 0,4 cup natural yoghurt into the smoothie, or use vanilla yoghurt if you like (but remember those often have added sweetener which might be to sweet along with the granola). Last but not least, sprinkle some granola on top!

Gluten and Nut-Free Granola recipe can be found here.

xoxo
Agnes

IMG_8317-2



Vanilj & Hasselnötsmjölk

Postad: 16 september, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Eko, Hälsa, Kost, Näringsfakta, Nötmjölk, Okategoriserade, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , | 3 kommentarer

IMG_7844

Jag har länge velat prova att göra egen nötmjölk, då jag konsumerar minst två tetror i veckan av antingen mandel eller hasselnötssorten, och har smått dåligt samvete inför mig själv över detta eftersom jag i övrigt strävar efter att äta så “clean” mat som möjligt (alltså ej processerat, utan tillagat från grunden utan tillsatser). Det enda som har hindrat mig är egentligen att jag har har fått för mig att jag behöver en kraftigare matberedare för att göra detta. I helgen bestämde jag mig helt enkelt för att strunta i det, och gick och köpte ett saftfilter för att prova. Och hur barnsligt enkelt var det inte?!
Jag kan inte fatta att det har tagit mig så långt tid att komma till skott.

Det finns speciella nötmjölksdukar att köpa, men jag tyckte att ett saftfilter funkade alldeles utmärkt. Min (eller rättare sagt min rumskompis) skruttiga lilla matberedare var tvungen att arbeta ganska länge för att få nötterna till något som skulle kunna kallas för grovkornigt mjöl, och mjölken blev smakrik men ganska tunn. För en gräddigare känsla behövs nog en “high speed blender”. Eller bara en alldeles ordinär matberedare av standardkvalitet som varje vettig människa har hemma. Inte en från sjuttiotalet köpt på loppis för en tjuga…
Jag blev helt blown away över hur mycket smak den egengjorda mjölken fick! När jag såhär i efterhand jämför min hasselnötsmjölk mot den jag brukade köpa, så smakar den köpta egentligen mest sött med en rätt kraftig konsistens som liknar animalisk mjölk, medan min verkligen smakar hasselnötter!
Jag bestämde mig för en väldigt basic smaksättning bestående av äkta vaniljpulver och agavesirap såhär första gången, men kommer definitivt laborera med alla möjliga kombinationer av nötter, frön, gryn och kryddor framöver!

IMG_7867

Nötmjölk görs genom att nötterna blötläggs över natten, sköljs, blandas med nytt vatten i en mixer, och sedan silas genom en duk. Just hasselnötter är rikt på bland annat protein, kalcium, järn, B vitamin, antioxidanten E vitamin, beta-sitosterol som sänker den dåliga typen av kolestrol, och innehåller till större delen nyttigt enkelomättat fett.

Här är några av hälsofördelarna med att göra “mjölk” på nötterna:
För att till fullo kunna tillgodose sig näringsämnena i nötter och frön, så bör de blötläggas innan de konsumeras. Varför? Jo, genom blötläggningen imiterar vi naturens processer. Nötter och frön är konstruerade så att de inte ska släppa ifrån sig sina näringsämnen innan det är “dags”. Deras skal innehåller fytinsyra och enzymblockerare (“antinutrienter”) som hindrar den som konsumerar nöten från att ta upp dess näring, vilket ju är jättedumt eftersom det är precis de viktiga näringsämnena i nötterna och fröna som vi vill åt! Fytinsyran binder till livsviktiga mineraler i tarmkanalen och försämrar vår upptagningsförmåga av dessa. När vi lägger nötter i blöt, så imiterar vi regnet som sätter igång groddningsprocessen hos nöten. Antinutrienterna och fytinsyran bryts då ned. Att blötlägga nötter och frön kallas för att de “aktiveras”, och det som händer då är bland annat att näringsinnehållet ökar. Vid groddning aktiveras proteinfrämjande enzymer, och proteininnehållet ökar med nästan 50 %! Processen gör även nötterna mer lättsmälta.

Fermentering av sädesslag och nötter är inget nytt. Det har gjorts i praktiskt taget alla delar av världen. Här i Europa blötlades ofta säden i flera dagar i vatten eller sur mjölk innan det gjordes gröt på den. Att koka råris på 10 minuter är däremot något relativt nytt, och är, kanske inte helt förvånande, inte särskilt bra för tarmen.

Jag kan själv märka av att jag får ont i magen och har svårt att smälta maten om jag äter mycket råa eller al dente nötter, frön och sädesslag. Numera förvarar jag alltid en liten skål med vatten och nötter i kylskåpet att ha på frukostgröten eller i smoothien. Jag byter ut vattnet en gång om dagen och sköljer nötterna emellan, och så konsumerar jag dem inom 3 dagar. En kan också torka nötterna i ugn på svag värme, men det har jag inte provat ännu. Nötmjölk är bara ett sätt att göra näringsämnena i nötterna mer lättillgängliga.

Källa: Alternativjournalen  Hälsosidorna

Innan vi går vidare till receptet, vill jag bara tipsa om att jag även har publicerat ett smarrigt recept på krämig kantarellpaj ifall du behöver lite middagsinspiration! Pajen är helt fri från gluten, mjölk och nötter, men innehåller ägg och lagrad ost. Eftersom jag har en del engelskspråkiga läsare på min andra matblogg, så tänkte jag skriva en engelsk version på alla recept även här.

IMG_7874

Vanilj & Hasselnötsmjölk / Vanilla & Hazelnut Milk
ca 1 liter / ca 4 cups

3 rågade dl hasselnötter / 1 1/3 cup hazelnuts
4 dadlar (valfritt!) / 4 dates (optional!)
1 liter kallt vatten / 4 cups cold water
1 nypa äkta vaniljpulver / 1 pinch of vanilla bean powder
ca 1 tsk agavesirap eller honung / ca 1 tsp agave syrup or honey
1 nypa salt / pinch of salt

+ 5 dl vatten för blötläggning / + 2 cups water for soaking

Gör såhär:
1. Blötlägg nötterna över natten i 5 dl vatten.
2. Dagen därpå: häll bort blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga.
3. Mixa nötterna, och eventuellt dadlarna för extra sötning, med nytt vatten i någon minut i en matberedare eller blender. Du kan behöva göra detta i omgångar så att det inte svämmar över. Låt blandningen stå och dra i 10-15 min. Gärna längre om du har tid.
Tips! Önskar du en krämigare mjölk, kör på 1 del nötter, 2 delar vatten istället. Funkar bra att ha t.ex i kaffet, eller ihop med lite müsli.
4. Sila genom en nötmjölksduk eller ett saftfilter, försök att klämma ut så mycket vätska som möjligt ur nötblandningen. Enklast är att göra detta över en bunke för att undvika skvätt. Spara nötblandningen som blir över till att göra exempelvis kakor, gröt eller müsli. Jag gjorde gröna hampaproteinbars av min!
5. Smaksätt mjölken på valfritt sätt. Jag valde valniljpulver, en nypa salt, och en lätt sötning med agavesirap. Lite kakao för en chokladmjölk eller kanel för en julig känsla är säkert också alldeles underbart. Vispa ordentligt och buteljera.
6. Förvara i kylskåp i upp till 7 dagar. Skaka lätt före användning, då mjölken skiktar sig något (vilket är helt normalt).

Directions:
1. Soak nuts overnight in i 2 cups water.
2. Day 2: throw away soaking water and rinse nuts well.
3. Blend nuts, and dates for extra sweetener, and fresh water for a minute or so in a blender. You might have to do this in turns, to prevent it from overflood. Leave the mixture for 10-15 min to let the flavours develop. If you have time, leave it longer.
Tips! If you want a thicker consistency, use 1 part nuts and 2 parts water instead. Works fine in a cup of coffee, or with granola.
4. Strain through a nut milk bag. Try squeezing as much milk as possible out of the nut mixture. A tip is to do this over a bowl to prevent splatter. Save the left over nut pulp for making cookies, porridge or granola. I made green hemp protein bars out of mine!
5. Flavour your milk in whatever way you prefer. I chose vanilla bean powder, a pinch of salt, and agave syrup as sweetener. Some cacao for a chocolate milk or cinnamon to evoke christmas is propably also delicious. Whisk everything together and bottle.
6. Store in fridge for up to 7 days. Shake lightly before serving, as the milk separates (which is entirely natural).

Du läser förmodligen det här lagom till frukostflingorna. Gå nu genast och köp lite nötter och börja experimentera, så har ni du en utsökt växtbaserad mjölk till din müsli imorgon : )
Agnes



Gurkmeja & Lingonsmoothie

Postad: 11 september, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Eko, Hälsa, Kost, Näringsfakta, Okategoriserade, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | 7 kommentarer

IMG_7668

Godkväll!
Det allra första receptet jag tänkte dela med er är inspirerat av den tidiga hösten. Under augusti och tidig september mognar lingonen, och skogsluften blir allt friskare. Skolor och jobb sätter igång igen, och många åker på förkylningar som en reaktion på den smått chockartade omställningen från häng på solvarma klippor till intensivt arbetstempo.
Denna förkylningsförebyggande antioxidant och C vitamin-bomb till smoothie har jag druckit säkert sju stycken av den senaste veckan.
Så krämig, syrlig och uppfriskande!

De C vitamin- och polyfenolrika (förening av ämnen som bland annat skyddar kroppens slemhinnor från skadliga bakterier) lingonen kombineras med en bit färskriven gurkmejarot, vars friska, lite kryddiga smak närmast kan liknas vid doften av skogsmylla eller svartvinbärsblad. En klick lindhonung med sin lätt eucalyptusdoftande underton och en bit blekselleri bidrar ytterligare till den höstiga skogskänslan. Som “bas” har jag använt rejält mogen, fryst banan, persika och mango för en söt, sorbetliknande smak och konsistens, och en skvätt fet kokosmjölk för krämighet. Slutligen, för extra vitaminboost och syrlighet, mixade jag i några klyftor urkärnad citron (fibrerna sitter i fruktköttet!). Jag konsumerar enorma mängder citron, typ två om dan, så att använda hela klyftor istället för bara saften är också ett sätt för mig att försöka vara lite mer ekonomisk och minska matsvinnet.

IMG_7661

Färsk gurkmeja går att köpa på hälsokostaffärer, och vissa välsorterade mataffärer. Det går bra att använda högkvalitativ torkad gurkmeja också, om en bara är ute efter dess hälsofördelar. Räkna dock inte med den skogsaktiga smaken i så fall, utan snarare någonting mer i stil med ökensand. Det vill säga inte så mycket smak alls. Det går alldeles utmärkt att använda färsk ingefära istället, för motsvarande frisk- och kryddighet.
Gurkmeja har traditionellt använts i Indien och Sydostasien för dess antiseptiska och anti-inflammatoriska egenskaper, samt för att kurera leveråkommor. Ämnet curcumin, som ger gurkmejan dess gula färg, har bland annat visats minska risken för Alzheimers och cancer, samt fungerar läkande på till exempel hudsprickor och munsår. Vilken mirakelmat, va!
Se upp med färgen bara. Den är svår att få bort från både hud och skärbrädor, och får du gurkmeja på kläderna är det tyvärr kört.

IMG_7636

Gurkmeja & Lingonsmoothie

1 person, ca 500 ml

1 fryst banan
1/2 fryst mango
1/2 fryst stor persika/nektarin eller 1 liten
1 stjälk blekselleri (ca 25 cm), hackad
1/3 av en stor citron, urkärnade klyftor
2 msk fet kokosmjölk
ca 1 dl kallt vatten, eller till önskad konsistens
1 dl lingon
1 tsk lindhonung (eller valfri annan honungssort)
2 cm färsk gurkmejarot, skalad och riven

Denna smoothie kan göras helt vegansk genom att byta ut honungen mot agavesirap.

Gör såhär:

1. Förbered genom att skölja, hacka och frysa in banan, persika eller nektarin och mango i förväg. Detta kan med fördel göras för flera smoothies åt gången. Jag brukar ha ett gäng påsar med olika frukt och grönt-kombinationer som jag bara plockar fram när det vankas smoothieverkstad.

2. Om lingonen är djupfrysta: värm lite vatten tills små bubblor dyker upp, och lägg i lingonen i någon minut för att tina. Var försiktig med att koka lingonen! C vitamin är känsligt för värme och förstörs lätt. Häll sedan bort vattnet, och blanda lingonen med honungen. Har du färska lingon så hoppar du bara över att lägga dem i vatten.

3. Mixa fryst frukt, lingon & honungsblandningen, selleri, citron, kokosmjölk, gurkmeja och vatten till önskad konsistens. Drick och njut!

Agnes



Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.