Agneta Sjödins bästa tips för återhämtning | Kurera.se
Agneta Sjödin

Agneta Sjödin Foto: Andreas Lundberg

Agneta Sjödins bästa tips för återhämtning

Stress i sig behöver inte vara farligt – däremot riskerar bristen på återhämtning göra stressen farlig.
Här delar Agneta Sjödin med sig av sina fem bästa tips till återhämtning.

Vi lever i ett prestationssamhälle med oändliga måsten och vad som upplevs som ouppnåeliga krav som vilar på våra axlar.
Därför är det kanske viktigare än någonsin att hitta sätt att ladda batterierna och kunna koppla av både fysiskt och mentalt.
Här har Agneta Sjödin listat sina tips till hur hon återhämtar sig.

Umgänget
Det sociala i livet är oerhört viktigt för mig, både familjen och vännerna men främst umgänget med min dotter Maja. Att ha en dag med Maja när vi umgås, lagar mat, bakar eller går i butiker – det är den bästa återhämtningen för mig.

LÄS OCKSÅ: En nära väns död kan påverka hälsan i flera år

Havet
För en kräfta som jag är havet en härlig plats och det är fantastiskt att ha det så nära inpå min bostad som jag har nu. Jag ser havet från mitt fönster och jag promenerar där så gott som varje dag. Eftersom jag är ett stort fan av attraktionslagen brukar jag lyssna på exempelvis Abraham Hicks-klipp på Youtube under mina promenader. Då påminner jag mig själv om hur viktigt det är att ha koll på sina tankar och känslor.

 

LÄS OCKSÅ: Tia Jumbe: “Meditation är det nya svarta”

Meditation
När jag träffade författaren och föreläsaren Deepak Chopra för många år sedan tjatade han på mig om meditationen och hur viktig den var för välbefinnandet. Jag såg det inte riktigt då och det har tagit lite tid att komma hit. Men nu är jag äntligen igång och jag mediterar varje dag. Ibland använder jag mig av guidade meditationer, men varje dag sitter jag tyst i 15 minuter och fokuserar på min andning. Tankarna får komma och gå, jag känner ingen prestation i det där. Jag sätter klockan på 15 minuter och så får det bli som det blir.

LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig

Böcker
Jag läser mycket, framför allt skönlitteratur. Den senaste tiden har jag haft lite av en läsperiod, det går lite hand i hand med att jag egentligen ska skriva på min egen bok men jag har känt väldigt lite skrivlust. Då hittar jag avkoppling och inspiration i böckerna.

Träning
Jag tränar kondition och styrketräning minst tre gånger i veckan, under perioder kan det bli mindre men jag promenerar så mycket jag bara kan. Ibland kan jag känna ett motstånd innan, men när träningen är gjord så är jag alltid lycklig. Den lilla tröskeln måste man ta sig över, inte minst av kärlek till sig själv.

Av Jennie Jägeblad


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.