Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Agneta Sjödin

Agneta Sjödin Foto: Andreas Lundberg

Agneta Sjödins bästa tips för återhämtning

Stress i sig behöver inte vara farligt – däremot riskerar bristen på återhämtning göra stressen farlig.
Här delar Agneta Sjödin med sig av sina fem bästa tips till återhämtning.

Vi lever i ett prestationssamhälle med oändliga måsten och vad som upplevs som ouppnåeliga krav som vilar på våra axlar.
Därför är det kanske viktigare än någonsin att hitta sätt att ladda batterierna och kunna koppla av både fysiskt och mentalt.
Här har Agneta Sjödin listat sina tips till hur hon återhämtar sig.

Umgänget

Det sociala i livet är oerhört viktigt för mig, både familjen och vännerna men främst umgänget med min dotter Maja. Att ha en dag med Maja när vi umgås, lagar mat, bakar eller går i butiker – det är den bästa återhämtningen för mig.

LÄS OCKSÅ: En nära väns död kan påverka hälsan i flera år

Havet

För en kräfta som jag är havet en härlig plats och det är fantastiskt att ha det så nära inpå min bostad som jag har nu. Jag ser havet från mitt fönster och jag promenerar där så gott som varje dag. Eftersom jag är ett stort fan av attraktionslagen brukar jag lyssna på exempelvis Abraham Hicks-klipp på Youtube under mina promenader. Då påminner jag mig själv om hur viktigt det är att ha koll på sina tankar och känslor.

 

LÄS OCKSÅ: Tia Jumbe: “Meditation är det nya svarta”

Meditation

När jag träffade författaren och föreläsaren Deepak Chopra för många år sedan tjatade han på mig om meditationen och hur viktig den var för välbefinnandet. Jag såg det inte riktigt då och det har tagit lite tid att komma hit. Men nu är jag äntligen igång och jag mediterar varje dag. Ibland använder jag mig av guidade meditationer, men varje dag sitter jag tyst i 15 minuter och fokuserar på min andning. Tankarna får komma och gå, jag känner ingen prestation i det där. Jag sätter klockan på 15 minuter och så får det bli som det blir.

LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig

Böcker

Jag läser mycket, framför allt skönlitteratur. Den senaste tiden har jag haft lite av en läsperiod, det går lite hand i hand med att jag egentligen ska skriva på min egen bok men jag har känt väldigt lite skrivlust. Då hittar jag avkoppling och inspiration i böckerna.

Träning

Jag tränar kondition och styrketräning minst tre gånger i veckan, under perioder kan det bli mindre men jag promenerar så mycket jag bara kan. Ibland kan jag känna ett motstånd innan, men när träningen är gjord så är jag alltid lycklig. Den lilla tröskeln måste man ta sig över, inte minst av kärlek till sig själv.

Av Jennie Jägeblad


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.