Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

en kopp te med åkerfräken

Åkerfräken – skönhetsörten som ger hyn lyster och stärker håret

Inom folkmedicinen anses åkerfräken vara lite som ett universalmedel eftersom den har många verksamma ämnen. Men den kanske framför allt ses som en skönhetsört som kan ge huden lyster och fräschör, ge starka naglar och bättre hårkvalitet.

Åkerfräken växer i hela landet och i alla slags miljöer. Du ser åkerfräken längs sjöar och stränder, vid vägkanten och på kalfjället.

Den blir upp till fyra decimeter hög och har en sträv, torr doft som påminner om hö. I den svenska farmakopén går det att läsa att den använde mot urinvägsbesvär och leversjukdomar.

 

LÄS OCKSÅ: Så stärkte Linette hår och naglar

Bra för bindväven

Idag är åkerfräken mer känd för att den kan bidra till ett starkare hår, och det på grund av sitt rika innehåll av kisel och vitaminer som B, C och E. Örten innehåller kiselsyra som har en stärkande effekt på bindväv, som är en grundsubstans i hår, hud, naglar men finns även i ben och leder.

När vi åldras minskar elasticiteten i bindväven, och ett tecken på det är att vi får rynkor och att naglarna blir sköra. En frisk och stark bindväv ger därför lyster åt hyn, starkare naglar och livfullare hår. Ett tecken på att du har kiselbrist är just att naglarna spricker, håret blir livlöst och huden slappare.

Örten anses kunna förebygga håravfall och hjälper till att läka hårbottensproblem som seborré och mjäll. Åkerfräken lär också kunna motverka överflödig produktion av fett och bidra till mer lyster i håret samt att håret växer lite snabbare.

LÄS OCKSÅ: Så gör du hud och hår redo för sommaren!

Badda huden för lyster

Åkerfräken används i urindrivande syfte och för att växten lär ha en stärkande och renande effekt på njurarna. Det gör att åkerfräken ofta ingår urindrivande teer. För den som samlar mycket vätska i kroppen kan enbart en kopp om dagen ge effekt.

 

Örten har också en milt slipande effekt på tänderna. Torka växten och smula den till pulver. Strö sedan lite pulver på tandborsten och borsta en gång i veckan.

Även ömma oh lite såriga fötter mår bra av ett fotbad med åkerfräken.

Du kan också badda ansiktet med ett avkok på åkerfräken. Det verkar sammandragande, huden blir klarare och porerna minskar i storlek.

Örten innehåller bitterämnen, flavonoider, saponiner och garvämnen. Den får blodet att koagulera lättare och användes inom folkmedicinen vid inre blödningar.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.