Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kocken Karoline Nordefors

”Äldre behöver lika mycket protein som 20-åriga hockeyproffs”

Karoline Nordefors

Ålder: 45 år.
Familj: Två döttrar.
Bor: I parhus i Täby.
Gör/yrke: Kock med ansvar för inköp, menyer, utbildning och specialkost på Stockholm Stads vård- och omsorgsboenden på Södermalm.
Bakgrund: Utbildad undersköterska med erfarenhet från infektionsavdelning och äldreomsorg samt hälsoutvecklare där jag arbetat med föreläsningar, träning och hälsa.
Så mår jag bra: Jag lägger ca 10 timmar i veckan på styrke- och konditionsträning, gärna tillsammans med en coach som pushar mig. Det är här jag hittar min återhämtning, bygger en stark kropp som ska hålla länge och hittar ett lugn.

Som äldre borde vi alla få äta hälsosam och god mat med ett anpassat näringsinnehåll, som får oss att må bra både fysiskt och psykiskt. Men hur bär man sig åt? Vi rådfrågade Karoline Nordefors som utsetts till ”Årets seniorkock” – som även bjuder på ett härligt recept!

Ja, visst kan man tycka att maten som servereras på våra äldreboenden borde vara näringsrik och hälsosam, precis som på förskolor och skolor. Men är den det? Nja, det beror nog väldigt mycket på vart du väljer att titta djupt ner i grytor, ugnsformar och kastruller. Och även om du, eller din närstående, inte ännu har flyttat in på ett hem, så är det viktigt att äta bra, god, näringsrik och hälsosam mat, även i det egna hemmet. Men många saknar kunskapen, och kanske även motivationen, för att lyckas.

Lagat "Årets seniormåltid"

Karoline Nordefors har en gedigen bakgrund som kock och är den perfekta personen att be om råd. Hon har nämligen blivit utsedd till årets Seniorkock 2016 och även fått pris för att ha lagat "Årets seniormåltid" flera år i rad. Sedan några år jobbar Karoline som kock inom Stockholm stad med ansvar för inköp, menyer, utbildning och specialkost på fyra av Stockholm Stads vård- och omsorgsboenden.

 

Hur kom det sig att du började laga mat åt äldre och vad kändes mest lockande och utmanande med det uppdraget för dig? 

– Jag arbetade som undersköterska på ett äldreboende i Danderyd, när man inför semestern frågade mig om jag kunde hoppa in i köket då kocken hade semester. Jag hade ett stort matintresse och arbetade med en del catering och tänkte "Hur svårt kan det vara?", berättar Karolien Nordefors som förklarar att hon är en person som gärna antar utmaningar och därför tackade ja. Sagt och gjort, hon arbetade väldigt hårt för att ge de äldre mat lagad från grunden – och fick fantastisk feedback!

– Bland annat fick jag kommentaren "Kommer maten från Operakällaren numera?”. Och efter att första sommaren gått och jag fick komma tillbaka sommaren efter, sa jag till min chef att det var detta jag ville arbeta med, säger Karoline som sedan fick jobb som kökschef på Stocksundsgården i Danderyd. Bara efter några månader kammade hon hem vinsten ii  ”Årets Seniormåltid ” i White Guide, efter det har det rullat på. 

LÄS OCKSÅ: Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Vad betyder det för dig att ha blivit utsedd till årets Seniorkock 2016 och även att ha lagat "Årets seniormåltid" flera år i rad, efter den första utmärkelsen?

– Att vinna så många gånger är otroligt och helt fantastiskt. Jag ville förvalta vinsterna genom att förmedla min kunskap, så jag började strax efter min första vinst att undervisa på ”Gastromerit”. Det har gett mig möjlighet att träffa matlagare inom äldreomsorgen runt om i hela Sverige och gett tips och råd om hur man bland annat kan höja näringsvärdet och framförallt proteinet i mat för äldre. Dessutom visar vinsterna att hårt arbete lönar sig och att det är möjligt för alla att höja kvaliteten på maten om bara viljan finns hos chefer och matlagare. Chefer som vågar satsa på nya idéer och sedan utvärdera är a och o för ett framgångsrikt kök.

Lagar klassisk mat med en twist

Alla de rätter som Karoline har vunnit priser med har varit en twist på klassiker med tydliga smaker, som smördegsinbakad färskostfylld lax, eller ugnsbakat kalkonbröst med kryddpepparsås. Och det är ingen slump, visar det sig

Vad är det viktigaste att tänka på när man lagar mat åt sig själv som äldre, eller när man lagar mat åt äldre personer?

 

– Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer där protein är det som är viktigast förutom den totala energin. Det spelar ingen roll om proteinet är animaliskt eller vegetabiliskt men det krävs ofta större portioner av vegetariskt, vilket inte alltid är fördelaktigt. Vi har en varierad meny med hög andel fisk och kött men även fågel och vegetariskt. Förutom näringen är konsistensen viktig, liksom doft, utseende, miljö, sällskap och en tydlig presentation.

Från vilken ålder blir det extra viktigt med protein?

– Vi arbetar med personer som fyllt 65 år, och man kan tänka att en äldre person behöver lika mycket protein som ett 20-årigt hockeyproffs, men i betydligt mindre portioner.

LÄS OCKSÅ: ”Alla ska kunna äta god mat som bygger ett starkt immunförsvar”

Alla sinnen försämras med åren

Finns det andra saker som förändras hos äldre och som man bör ta hänsyn till?

– Alla våra sinnen försämras när vi blir äldre. Hur vi upplever doft och smak påverkar aptiten och den här förändringen är en viktig förklaring till att många äldre tappar matlusten. Sjukdomar och läkemedel är vanliga orsaker till förändrat lukt- och smaksinne. Äldre personer behöver smakrik mat, men det räcker inte med att bara krydda extra utan att komponera maträtten med rena tydliga smaker. Gärna smaker de känner igen.

Hur tycker du att maten som serveras äldre i dag håller måttet i stort i Sverige? Och hur skulle du önska att det såg ut?

– Jag följer många äldreboenden på Instagram och de senaste åren har det skett en enormt positiv förändring på många ställen runt om i Sverige. Fler vågar satsa helt enkelt. Vad jag önskar är väl genomarbetade livsmedelsavtal anpassade för äldreomsorgen. Tyvärr är skolor och förskolor fler och större än äldreomsorgen, så vi saknar ofta anpassade livsmedel. Jag önskar också att fler kommuner och privata utförare höjer budgeten på vad maten får kosta. Med mer pengar kan vi höja råvarornas kvalité och satsa mer på ekologiskt, KRAV-märkt och MSC-märkt fisk.

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar att äta C-vitamin

Här bjuder Karoline Nordefors på ett smarrigt recept!

Blomkålsplättar

Foto: Karoline Nordefors.

 

Blomkålsplättar med ost
Ca 20 st
200 g rå blomkål (riven, fint hackad eller mixad)
150 g smakrik ost, riven
3 ägg
2 tsk fiberhusk
½ tsk salt
smör eller olja till stekning

Topping:
Picklad rödlök: 1 rödlök och 1-2 msk pressad citron.
Till servering:
2 dl smetana eller crème fraiche
120 g fiskrom
2 msk finhackad färsk gräslök eller dill

Skala och skiva rödlöken i tunna skivor. Häll över citronsaften och ställ åt sidan.
Skär blomkålen i små bitar, riv den på ett rivjärn eller mixa. Blanda riven ost, ägg, fiberhusk och salt. Vänd ner blomkålen i smeten. Stek plättar i smör eller olja i en stekpanna. Låt svalna något.
Lägg på en klick smetana eller crème fraiche på varje plätt. Toppa med rom och picklad rödlök och eventuellt gräslök/dill.

LÄS OCKSÅ: 4 maträtter som inte är så nyttiga som du tror

Av: Carolina Eriksson 


Karoline Nordefors

Ålder: 45 år.
Familj: Två döttrar.
Bor: I parhus i Täby.
Gör/yrke: Kock med ansvar för inköp, menyer, utbildning och specialkost på Stockholm Stads vård- och omsorgsboenden på Södermalm.
Bakgrund: Utbildad undersköterska med erfarenhet från infektionsavdelning och äldreomsorg samt hälsoutvecklare där jag arbetat med föreläsningar, träning och hälsa.
Så mår jag bra: Jag lägger ca 10 timmar i veckan på styrke- och konditionsträning, gärna tillsammans med en coach som pushar mig. Det är här jag hittar min återhämtning, bygger en stark kropp som ska hålla länge och hittar ett lugn.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!