Annons
Annons

Äldre som styrketränar kan bromsa demensutveckling

Att hålla sina muskler har fler hälsoeffekter än man tidigare trott. Och nyttan med styrketräning gäller alla åldrar – även riktigt gamla människor. Till exempel kan det bidra till att hålla demensen borta – eller åtminstone skjuta den på framtiden, visar ny forskning från Kanada.

Redaktionen

22 februari, 2016
Äldre som styrketränar kan bromsa demensutveckling
Dela inlägget

Att hålla sina muskler har fler hälsoeffekter än man tidigare trott. Och nyttan med styrketräning gäller alla åldrar – även riktigt gamla människor. Till exempel kan det bidra till att hålla demensen borta – eller åtminstone skjuta den på framtiden, visar ny forskning från Kanada.

Fysisk aktivitet trimmar inte bara kroppen utan även hjärnan.
I SVT:s Vetenskapens värld den 15 februari fick tittarna bland annat veta att det var sjunde sekund insjuknar en ny person i demenssjukdom – men att träning har positiva effekter när det gäller att hålla sjukdomen borta. Men vilken träningsform är då allra bäst för hjärnan?
Enligt programmet har de flesta studier, som har gjorts om sambandet mellan fysiskt arbete och hjärnans hälsa, handlat om konditionsträning. Skälet till detta är att den mesta tidigare forskning gjorts som djurförsök, och att det helt enkelt är lättare att få en råtta att springa i ett hjul än att lyfta vikter.

Läs också: Därför åldras soffpotatisars hjärnor fortare

Teresa Liu-Ambrose, åldrandeforskare. Foto: SVT
Teresa Liu-Ambrose, åldrandeforskare. Foto: SVT

Stroke medför högre demensrisk
Teresa Liu-Ambrose, forskningschef inom området åldrandeforskning, vid University of British Columbia i Kanada forskar bland annat om hur fysisk aktivitet påverkar strokepatienter, en grupp som löper högre risk att drabbas av demens senare i livet. Hon ville veta om träning av musklerna kan ge lika bra resultat när det gäller att kunna motverka demens hos äldre, eller om det till och med kunde tänka vara bättre.
– Styrketräning är nyttigt i en massa andra avseenden, så jag kunde inte se varför det inte skulle vara bra även för hjärnan, säger hon i programmet.

Mätte hjärnans kapacitet
Hon lät ett hundratal äldre kvinnor i 70-80-årsåldern – alla i ett förstadium till demens – träna två gånger i veckan. Halva gruppen fick göra lätta styrkeövningar och andra halvan fick göra konditionspass bestående av promenader.
Dessa två grupper jämfördes sedan med en tredje grupp – en kontrollgrupp där kvinnorna bara fått göra stretchövningar. Studien pågick under sex månader och alla kvinnorna fick regelbundet genomgår tester av hjärnans kapacitet.

Läs också: Magnesium och kalium minskar risken för stroke hos kvinnor

Positivt även för det ”associativa minnet”
Även om studien anses ganska liten pekar resultaten på att styrketräning är bra för de delar av hjärnan som sköter komplext tänkande, den så kallade exekutiva förmågan. Effekterna syntes även det som kallas det ”associativa minnet”, till exempel att kunna para ihop ett namn med ett ansikte.
Gruppen som fick ägna sig åt kondition hade inte samma resultat. De förbättrade däremot det så kallade ”episodiska minnet” – det vill säga förmågan att, till exempel, komma ihåg olika ord på en lista. Den grupp som bara fick stretcha visade däremot inga förbättringar alls.

Läs också: Ny forskning: Dagligt tillskott med D-vitamin kan skydda mot demens

Personer i riskzon för demens hade störst nytta av styrketräning
Teresa Liu-Ambrose har även testat helt friska äldre människors hjärnor. Där gav styrketräningen ungefär samma resultat, även om förbättringen inte var lika tydlig.
– När det gäller de friska försökspersonerna förbättrade de sina resultat med 10-12 procent, medan kvinnorna med ett förstadium till demens ökade sin exekutiva förmåga med uppemot 17 procent, så det verkar som att den som redan befinner sig i utförsbacken på väg mot demens faktiskt tjänar mer på att träna, säger hon i programmet.

Teorin: Styrketräning gör att hjärnans nervceller och blodkärl växer bättre
Forskarnas teori om varför styrketräning är gynnsamt för just personer i risk för demens är att muskelträningen får fart på produktionen av olika ämnen som behövs för att hjärnans nervceller och blodkärl ska kunna växa bättre. Detta medan konditionsträning i stället aktiverar hormonsystem – och på så vis andra positiva effekter i hjärnan.

Läs också: Vältränade muskler ett skydd mot stress och depression

Skjuter sjukdomen på framtiden
Betyder det då att man borde träna både styrketräning och konditionsträning för att få bäst resultat? frågar reportern i programmet.
– Det är nästa fråga vi försöker svara på. Får man dubbla effekten om man tränar på båda sätten? Idag vet vi inte det, svarar Teresa Liu-Ambrose.
Hon kan inte svara på om styrketräning kan göra att man helt slipper undan demens – men den kan insjuknandet kan troligen skjutas upp, menar hon.
– Vi behöver mer forskning för att kunna svara på det men våra studier tyder på att man åtminstone kan skjuta upp demenssjukdomens utbrott genom att vara fysiskt aktiv.

Styrketräning bromsar skadorna av tysta hjärnblödningar
Helt ny forskning från Vancouver har också funnit att styrketräning inte bara gynnar äldre människor utan även, helt överraskande, verkar kunna motverka så kallade ”tysta hjärnblödningar”, som är vanliga hos folk från 40-årsåldern och uppåt och som gör att man sedan löper större risk att utveckla demens i framtiden, berättar Teresa Liu–Ambrose.
– Vi ser att styrketräning bromsar skadornas utbredning, säger hon.
– Det här understryker verkligen styrketräningens betydelse när det gäller hjärnan.

Läs också: Dåligt minne? Börja styrketräna!

Även test på svenska 90-åringar
I programmet tas även upp ett experiment i Stockholm, utfört av initiativtagaren och distriktsläkaren Göran Murvall, på en träningsgrupp för personer som är 90 år eller mer. Deltagarna samlas på ett gym i Sickla för regelbunden styrketräning i ett projekt som nu pågått i drygt fem års tid.
Göran Murvall är hoppfull och berättar lite om de positiva resultaten.
– Depressionsmedicinerna minskar väsentligt. Och ingen av de som var med från början i den här träningsgruppen har utvecklat demens under den tid som vi haft den här träningsgruppen. Det säger förstås inte så mycket med säkerhet på en så här liten grupp, men vi vill gärna tro det – jag tror att människan är skapad så att vi behöver stimulans, säger han i programmet.

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons