Annons
Annons

Algen som kan mota förkylning

När dagarna blir kortare och mörkare brukar influensa, förkylningar och VAB-dagar avlösa varandra. Men med ett starkt immunförsvar kan du hålla dig frisk. Naturens starkaste fettlösliga antioxidant finns i en liten alg och kan hjälpa dig till ett immunförsvar som är bättre rustat att stå emot hösten och vinterns förkylningar. Full effekt nås först efter en månad – så tänk på att börja i tid.

Inger Palm

23 december, 2019
Algen som kan mota förkylning
Dela inlägget

När dagarna blir kortare och mörkare brukar influensa, förkylningar och VAB-dagar avlösa varandra. Men med ett starkt immunförsvar kan du hålla dig frisk. Naturens starkaste fettlösliga antioxidant finns i en liten alg och kan hjälpa dig till ett immunförsvar som är bättre rustat att stå emot hösten och vinterns förkylningar. Full effekt nås först efter en månad – så tänk på att börja i tid.

Förkylningar och influensor ligger fortfarande bakom fler sjukdagar än någon annan sjukdom. Oftast orsakas förkylningen av ett virusangrepp – och har du otur så får bakterierna fäste i kroppen, vilket kan innebära att du drabbas av både lunginflammation och bihåleinflammation.

Med ett starkt immunförsvar kan du hålla förkylningsvirus borta och undvika riskerna för eventuella följdsjukdomar som kan uppstå efter en långvarig förkylning.

Basen i god hälsa är äta bra, motionera och se till att behovet av god nattsömn blir tillgodosett – och förstås att inte stressa allt för mycket. Men ibland räcker inte ens det. Då kan det vara värt att stärka immunförsvaret med antioxidanter, och om du inte tycker att du får i dig tillräckligt med antioxidanter via maten – så ta ett näringstillskott.

Astaxanthin är naturens starkaste fettlösliga antioxidant och ett ämne som finns i en encellig alg som växer i pölar med sötvatten på kobbar och skär i Stockholms skärgård. I över 30 år har forskare studerat effekten av ämnet i allt från djurstudier till analyser av skeenden i mänskliga celler och i kliniska studier.

LÄS OCKSÅ: Algen som bekämpar ålderstecken

Odlas i Gustavsberg
Astaxanthin är en svensk upptäckt och Åke Lignell, som idag är forskningschef på AstaReal där mikroalgen som innehåller antioxidanten odlas, har varit med ända från början. Det var han, som tillsammans med med några kollegor vid Uppsala universitet upptäckte den hälsofrämjande potentialen i astaxanthin.

Under 1980-talet började de utveckla en teknik för att odla den encelliga mikro-algen haematococcus pluvialis. I dag hålls stammen vid liv i stora tankar på en fabrik i Gustavsberg, där algen odlas för att utvinna antioxidanten astaxanthin. Forskningen ledde fram till att man tog fram tillskottet Astaxin för snart 25 år sedan.

Idag finns det många väldokumenterade studier på astaxanthin. 2015 presenterades exempelvis en intressant dubbelblind och placebokontrollerad studie på 40 yngre fotbollsspelare, som delats upp i två grupper där ena gruppen fick astaxanthin och den andra placebo. Studien utfördes vid universitetet i Belgrad och pågick under 90 dagar.

– Mängden antikroppar mättes genom saliven och i gruppen som fick astaxanthin ökade mängden antikroppar i saliven med 20 procent. I placebogruppen såg forskarna ingen sådan ökning, säger Åke Lignell och fortsätter:

– Mängden antikroppar är avgörande för att skydda sig mot infektioner som kan resultera i typiska höstförkylningar. I astaxanthingruppen såg man också en ökad antioxidantkapacitet, vilket man inte såg i placebogruppen. Studien gjordes mycket fysiskt aktiva personer. Vid ökad fysisk aktivitet stiger mängden fria radikaler och då brukar immunförsvaret försvagas. Astaxanthin tycks kunna motverka det, säger Åke Lignell.

LÄS OCKSÅ: Fri från förkylningar

Stärker immunförsvaret
Astaxanthin stärker immunförsvaret och skyddar cellerna både på utsidan och invändigt. Den förmågan har ingen annan antioxidant. Astaxanthin verkar i mitokondrierna, cellernas kraftverk, och efter en tid med astaxanthin känner du förmodligen att du inte blir lika lätt trött som innan. Astaxanthin har även en annan ovanlig egenskap – den fungerar i både den fettlösliga och vattenlösliga delen av cellen. Andra antioxidanter som exempelvis E-vitamin kan endast skydda den fettlösliga delen av cellen medan C-vitamin enbart arbetar i den vattenlösliga delen.

– Immunceller är rika på fleromättade fettsyror som lätt oxiderar och då minskar funktionaliteten på immuncellerna. Vi har sett att astaxanthin kan skydda immuncellernas fettsyror från oxidering och därför blir skyddet starkare. Eftersom astaxanthin stärker immunförsvar får cellerna mer energi, vilket skyddar mot förkylningar, förklarar Åke Lignell.

– Det gör att man klarar mer fysisk aktivitet och tränar man hårt så känner man inte av ansträngningen lika mycket dagen efter.

LÄS OCKSÅ: Så får du ett starkare immunförsvar

Skyddar även husdjuren
– När det svenska skidlandslaget började med Astaxin, astaxanthin tillsammans med C- och E-vitamin, fick vi en positiv respons från deras läkare. Skidåkarna hade återhämtat sig snabbare efter träning och tävling. De upptäckte också att immunförsvaret stärktes, säger Åke Lignell.

– Men det är viktigt att tänka på att börja i tid med Astaxin eftersom full effekt nås först efter en månad.
Antikroppsbildningen har inte bara visat sig i studier på mänskliga immunceller – utan också på hundar och katter.

– Vill man undvika att husdjuren blir förkylda så kan man ge dem astaxanthin, säger Åke Lignell.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Astaxanthin

Lax är i grunden en vit fisk. den rosa färgen hos laxar – och flamingos – beror på att de ätit astaxanthin.Laxen får inte bara en vacker färg – den stärka sannolikt också mitokondrierna så den orkar vandringen upp till älvarna för att gå upp och leka.
Kurera-TV:
Se intervjun med Åke Lignell på Kurera TV: kurera.se/kategori/tv/
 

Annons
Annons