Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Urban Andersson

Algen som kan mota förkylning

Astaxanthin

Lax är i grunden en vit fisk. den rosa färgen hos laxar – och flamingos – beror på att de ätit astaxanthin.Laxen får inte bara en vacker färg – den stärka sannolikt också mitokondrierna så den orkar vandringen upp till älvarna för att gå upp och leka.
Kurera-TV:
Se intervjun med Åke Lignell på Kurera TV: kurera.se/kategori/tv/
 

När dagarna blir kortare och mörkare brukar influensa, förkylningar och VAB-dagar avlösa varandra. Men med ett starkt immunförsvar kan du hålla dig frisk. Naturens starkaste fettlösliga antioxidant finns i en liten alg och kan hjälpa dig till ett immunförsvar som är bättre rustat att stå emot hösten och vinterns förkylningar. Full effekt nås först efter en månad – så tänk på att börja i tid.

Förkylningar och influensor ligger fortfarande bakom fler sjukdagar än någon annan sjukdom. Oftast orsakas förkylningen av ett virusangrepp – och har du otur så får bakterierna fäste i kroppen, vilket kan innebära att du drabbas av både lunginflammation och bihåleinflammation.

Med ett starkt immunförsvar kan du hålla förkylningsvirus borta och undvika riskerna för eventuella följdsjukdomar som kan uppstå efter en långvarig förkylning.

 

Basen i god hälsa är äta bra, motionera och se till att behovet av god nattsömn blir tillgodosett – och förstås att inte stressa allt för mycket. Men ibland räcker inte ens det. Då kan det vara värt att stärka immunförsvaret med antioxidanter, och om du inte tycker att du får i dig tillräckligt med antioxidanter via maten – så ta ett näringstillskott.

Astaxanthin är naturens starkaste fettlösliga antioxidant och ett ämne som finns i en encellig alg som växer i pölar med sötvatten på kobbar och skär i Stockholms skärgård. I över 30 år har forskare studerat effekten av ämnet i allt från djurstudier till analyser av skeenden i mänskliga celler och i kliniska studier.

LÄS OCKSÅ: Algen som bekämpar ålderstecken

Odlas i Gustavsberg
Astaxanthin är en svensk upptäckt och Åke Lignell, som idag är forskningschef på AstaReal där mikroalgen som innehåller antioxidanten odlas, har varit med ända från början. Det var han, som tillsammans med med några kollegor vid Uppsala universitet upptäckte den hälsofrämjande potentialen i astaxanthin.

Under 1980-talet började de utveckla en teknik för att odla den encelliga mikro-algen haematococcus pluvialis. I dag hålls stammen vid liv i stora tankar på en fabrik i Gustavsberg, där algen odlas för att utvinna antioxidanten astaxanthin. Forskningen ledde fram till att man tog fram tillskottet Astaxin för snart 25 år sedan.

 

Idag finns det många väldokumenterade studier på astaxanthin. 2015 presenterades exempelvis en intressant dubbelblind och placebokontrollerad studie på 40 yngre fotbollsspelare, som delats upp i två grupper där ena gruppen fick astaxanthin och den andra placebo. Studien utfördes vid universitetet i Belgrad och pågick under 90 dagar.

– Mängden antikroppar mättes genom saliven och i gruppen som fick astaxanthin ökade mängden antikroppar i saliven med 20 procent. I placebogruppen såg forskarna ingen sådan ökning, säger Åke Lignell och fortsätter:

– Mängden antikroppar är avgörande för att skydda sig mot infektioner som kan resultera i typiska höstförkylningar. I astaxanthingruppen såg man också en ökad antioxidantkapacitet, vilket man inte såg i placebogruppen. Studien gjordes mycket fysiskt aktiva personer. Vid ökad fysisk aktivitet stiger mängden fria radikaler och då brukar immunförsvaret försvagas. Astaxanthin tycks kunna motverka det, säger Åke Lignell.

LÄS OCKSÅ: Fri från förkylningar

Stärker immunförsvaret
Astaxanthin stärker immunförsvaret och skyddar cellerna både på utsidan och invändigt. Den förmågan har ingen annan antioxidant. Astaxanthin verkar i mitokondrierna, cellernas kraftverk, och efter en tid med astaxanthin känner du förmodligen att du inte blir lika lätt trött som innan. Astaxanthin har även en annan ovanlig egenskap – den fungerar i både den fettlösliga och vattenlösliga delen av cellen. Andra antioxidanter som exempelvis E-vitamin kan endast skydda den fettlösliga delen av cellen medan C-vitamin enbart arbetar i den vattenlösliga delen.

 

– Immunceller är rika på fleromättade fettsyror som lätt oxiderar och då minskar funktionaliteten på immuncellerna. Vi har sett att astaxanthin kan skydda immuncellernas fettsyror från oxidering och därför blir skyddet starkare. Eftersom astaxanthin stärker immunförsvar får cellerna mer energi, vilket skyddar mot förkylningar, förklarar Åke Lignell.

– Det gör att man klarar mer fysisk aktivitet och tränar man hårt så känner man inte av ansträngningen lika mycket dagen efter.

LÄS OCKSÅ: Så får du ett starkare immunförsvar

Skyddar även husdjuren
– När det svenska skidlandslaget började med Astaxin, astaxanthin tillsammans med C- och E-vitamin, fick vi en positiv respons från deras läkare. Skidåkarna hade återhämtat sig snabbare efter träning och tävling. De upptäckte också att immunförsvaret stärktes, säger Åke Lignell.

– Men det är viktigt att tänka på att börja i tid med Astaxin eftersom full effekt nås först efter en månad.
Antikroppsbildningen har inte bara visat sig i studier på mänskliga immunceller – utan också på hundar och katter.

– Vill man undvika att husdjuren blir förkylda så kan man ge dem astaxanthin, säger Åke Lignell.

Av Inger Palm


Astaxanthin

Lax är i grunden en vit fisk. den rosa färgen hos laxar – och flamingos – beror på att de ätit astaxanthin.Laxen får inte bara en vacker färg – den stärka sannolikt också mitokondrierna så den orkar vandringen upp till älvarna för att gå upp och leka.
Kurera-TV:
Se intervjun med Åke Lignell på Kurera TV: kurera.se/kategori/tv/
 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.