Foto: Urban Andersson

Algen som kan mota förkylning

Astaxanthin

Lax är i grunden en vit fisk. den rosa färgen hos laxar – och flamingos – beror på att de ätit astaxanthin.Laxen får inte bara en vacker färg – den stärka sannolikt också mitokondrierna så den orkar vandringen upp till älvarna för att gå upp och leka.
Kurera-TV:
Se intervjun med Åke Lignell på Kurera TV: kurera.se/kategori/tv/
 

När dagarna blir kortare och mörkare brukar influensa, förkylningar och VAB-dagar avlösa varandra. Men med ett starkt immunförsvar kan du hålla dig frisk. Naturens starkaste fettlösliga antioxidant finns i en liten alg och kan hjälpa dig till ett immunförsvar som är bättre rustat att stå emot hösten och vinterns förkylningar. Full effekt nås först efter en månad – så tänk på att börja i tid.

Förkylningar och influensor ligger fortfarande bakom fler sjukdagar än någon annan sjukdom. Oftast orsakas förkylningen av ett virusangrepp – och har du otur så får bakterierna fäste i kroppen, vilket kan innebära att du drabbas av både lunginflammation och bihåleinflammation.

Med ett starkt immunförsvar kan du hålla förkylningsvirus borta och undvika riskerna för eventuella följdsjukdomar som kan uppstå efter en långvarig förkylning.

 

Basen i god hälsa är äta bra, motionera och se till att behovet av god nattsömn blir tillgodosett – och förstås att inte stressa allt för mycket. Men ibland räcker inte ens det. Då kan det vara värt att stärka immunförsvaret med antioxidanter, och om du inte tycker att du får i dig tillräckligt med antioxidanter via maten – så ta ett näringstillskott.

Astaxanthin är naturens starkaste fettlösliga antioxidant och ett ämne som finns i en encellig alg som växer i pölar med sötvatten på kobbar och skär i Stockholms skärgård. I över 30 år har forskare studerat effekten av ämnet i allt från djurstudier till analyser av skeenden i mänskliga celler och i kliniska studier.

LÄS OCKSÅ: Algen som bekämpar ålderstecken

Odlas i Gustavsberg
Astaxanthin är en svensk upptäckt och Åke Lignell, som idag är forskningschef på AstaReal där mikroalgen som innehåller antioxidanten odlas, har varit med ända från början. Det var han, som tillsammans med med några kollegor vid Uppsala universitet upptäckte den hälsofrämjande potentialen i astaxanthin.

Under 1980-talet började de utveckla en teknik för att odla den encelliga mikro-algen haematococcus pluvialis. I dag hålls stammen vid liv i stora tankar på en fabrik i Gustavsberg, där algen odlas för att utvinna antioxidanten astaxanthin. Forskningen ledde fram till att man tog fram tillskottet Astaxin för snart 25 år sedan.

 

Idag finns det många väldokumenterade studier på astaxanthin. 2015 presenterades exempelvis en intressant dubbelblind och placebokontrollerad studie på 40 yngre fotbollsspelare, som delats upp i två grupper där ena gruppen fick astaxanthin och den andra placebo. Studien utfördes vid universitetet i Belgrad och pågick under 90 dagar.

– Mängden antikroppar mättes genom saliven och i gruppen som fick astaxanthin ökade mängden antikroppar i saliven med 20 procent. I placebogruppen såg forskarna ingen sådan ökning, säger Åke Lignell och fortsätter:

– Mängden antikroppar är avgörande för att skydda sig mot infektioner som kan resultera i typiska höstförkylningar. I astaxanthingruppen såg man också en ökad antioxidantkapacitet, vilket man inte såg i placebogruppen. Studien gjordes mycket fysiskt aktiva personer. Vid ökad fysisk aktivitet stiger mängden fria radikaler och då brukar immunförsvaret försvagas. Astaxanthin tycks kunna motverka det, säger Åke Lignell.

LÄS OCKSÅ: Fri från förkylningar

Stärker immunförsvaret
Astaxanthin stärker immunförsvaret och skyddar cellerna både på utsidan och invändigt. Den förmågan har ingen annan antioxidant. Astaxanthin verkar i mitokondrierna, cellernas kraftverk, och efter en tid med astaxanthin känner du förmodligen att du inte blir lika lätt trött som innan. Astaxanthin har även en annan ovanlig egenskap – den fungerar i både den fettlösliga och vattenlösliga delen av cellen. Andra antioxidanter som exempelvis E-vitamin kan endast skydda den fettlösliga delen av cellen medan C-vitamin enbart arbetar i den vattenlösliga delen.

 

– Immunceller är rika på fleromättade fettsyror som lätt oxiderar och då minskar funktionaliteten på immuncellerna. Vi har sett att astaxanthin kan skydda immuncellernas fettsyror från oxidering och därför blir skyddet starkare. Eftersom astaxanthin stärker immunförsvar får cellerna mer energi, vilket skyddar mot förkylningar, förklarar Åke Lignell.

– Det gör att man klarar mer fysisk aktivitet och tränar man hårt så känner man inte av ansträngningen lika mycket dagen efter.

LÄS OCKSÅ: Så får du ett starkare immunförsvar

Skyddar även husdjuren
– När det svenska skidlandslaget började med Astaxin, astaxanthin tillsammans med C- och E-vitamin, fick vi en positiv respons från deras läkare. Skidåkarna hade återhämtat sig snabbare efter träning och tävling. De upptäckte också att immunförsvaret stärktes, säger Åke Lignell.

– Men det är viktigt att tänka på att börja i tid med Astaxin eftersom full effekt nås först efter en månad.
Antikroppsbildningen har inte bara visat sig i studier på mänskliga immunceller – utan också på hundar och katter.

– Vill man undvika att husdjuren blir förkylda så kan man ge dem astaxanthin, säger Åke Lignell.

Av Inger Palm


Astaxanthin

Lax är i grunden en vit fisk. den rosa färgen hos laxar – och flamingos – beror på att de ätit astaxanthin.Laxen får inte bara en vacker färg – den stärka sannolikt också mitokondrierna så den orkar vandringen upp till älvarna för att gå upp och leka.
Kurera-TV:
Se intervjun med Åke Lignell på Kurera TV: kurera.se/kategori/tv/
 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.