Foto: Urban Andersson

Algen som kan mota förkylning

Astaxanthin

Lax är i grunden en vit fisk. den rosa färgen hos laxar – och flamingos – beror på att de ätit astaxanthin.Laxen får inte bara en vacker färg – den stärka sannolikt också mitokondrierna så den orkar vandringen upp till älvarna för att gå upp och leka.
Kurera-TV:
Se intervjun med Åke Lignell på Kurera TV: kurera.se/kategori/tv/
 

När dagarna blir kortare och mörkare brukar influensa, förkylningar och VAB-dagar avlösa varandra. Men med ett starkt immunförsvar kan du hålla dig frisk. Naturens starkaste fettlösliga antioxidant finns i en liten alg och kan hjälpa dig till ett immunförsvar som är bättre rustat att stå emot hösten och vinterns förkylningar. Full effekt nås först efter en månad – så tänk på att börja i tid.

Förkylningar och influensor ligger fortfarande bakom fler sjukdagar än någon annan sjukdom. Oftast orsakas förkylningen av ett virusangrepp – och har du otur så får bakterierna fäste i kroppen, vilket kan innebära att du drabbas av både lunginflammation och bihåleinflammation.

Med ett starkt immunförsvar kan du hålla förkylningsvirus borta och undvika riskerna för eventuella följdsjukdomar som kan uppstå efter en långvarig förkylning.

 

Basen i god hälsa är äta bra, motionera och se till att behovet av god nattsömn blir tillgodosett – och förstås att inte stressa allt för mycket. Men ibland räcker inte ens det. Då kan det vara värt att stärka immunförsvaret med antioxidanter, och om du inte tycker att du får i dig tillräckligt med antioxidanter via maten – så ta ett näringstillskott.

Astaxanthin är naturens starkaste fettlösliga antioxidant och ett ämne som finns i en encellig alg som växer i pölar med sötvatten på kobbar och skär i Stockholms skärgård. I över 30 år har forskare studerat effekten av ämnet i allt från djurstudier till analyser av skeenden i mänskliga celler och i kliniska studier.

LÄS OCKSÅ: Algen som bekämpar ålderstecken

Odlas i Gustavsberg
Astaxanthin är en svensk upptäckt och Åke Lignell, som idag är forskningschef på AstaReal där mikroalgen som innehåller antioxidanten odlas, har varit med ända från början. Det var han, som tillsammans med med några kollegor vid Uppsala universitet upptäckte den hälsofrämjande potentialen i astaxanthin.

Under 1980-talet började de utveckla en teknik för att odla den encelliga mikro-algen haematococcus pluvialis. I dag hålls stammen vid liv i stora tankar på en fabrik i Gustavsberg, där algen odlas för att utvinna antioxidanten astaxanthin. Forskningen ledde fram till att man tog fram tillskottet Astaxin för snart 25 år sedan.

 

Idag finns det många väldokumenterade studier på astaxanthin. 2015 presenterades exempelvis en intressant dubbelblind och placebokontrollerad studie på 40 yngre fotbollsspelare, som delats upp i två grupper där ena gruppen fick astaxanthin och den andra placebo. Studien utfördes vid universitetet i Belgrad och pågick under 90 dagar.

– Mängden antikroppar mättes genom saliven och i gruppen som fick astaxanthin ökade mängden antikroppar i saliven med 20 procent. I placebogruppen såg forskarna ingen sådan ökning, säger Åke Lignell och fortsätter:

– Mängden antikroppar är avgörande för att skydda sig mot infektioner som kan resultera i typiska höstförkylningar. I astaxanthingruppen såg man också en ökad antioxidantkapacitet, vilket man inte såg i placebogruppen. Studien gjordes mycket fysiskt aktiva personer. Vid ökad fysisk aktivitet stiger mängden fria radikaler och då brukar immunförsvaret försvagas. Astaxanthin tycks kunna motverka det, säger Åke Lignell.

LÄS OCKSÅ: Fri från förkylningar

Stärker immunförsvaret
Astaxanthin stärker immunförsvaret och skyddar cellerna både på utsidan och invändigt. Den förmågan har ingen annan antioxidant. Astaxanthin verkar i mitokondrierna, cellernas kraftverk, och efter en tid med astaxanthin känner du förmodligen att du inte blir lika lätt trött som innan. Astaxanthin har även en annan ovanlig egenskap – den fungerar i både den fettlösliga och vattenlösliga delen av cellen. Andra antioxidanter som exempelvis E-vitamin kan endast skydda den fettlösliga delen av cellen medan C-vitamin enbart arbetar i den vattenlösliga delen.

 

– Immunceller är rika på fleromättade fettsyror som lätt oxiderar och då minskar funktionaliteten på immuncellerna. Vi har sett att astaxanthin kan skydda immuncellernas fettsyror från oxidering och därför blir skyddet starkare. Eftersom astaxanthin stärker immunförsvar får cellerna mer energi, vilket skyddar mot förkylningar, förklarar Åke Lignell.

– Det gör att man klarar mer fysisk aktivitet och tränar man hårt så känner man inte av ansträngningen lika mycket dagen efter.

LÄS OCKSÅ: Så får du ett starkare immunförsvar

Skyddar även husdjuren
– När det svenska skidlandslaget började med Astaxin, astaxanthin tillsammans med C- och E-vitamin, fick vi en positiv respons från deras läkare. Skidåkarna hade återhämtat sig snabbare efter träning och tävling. De upptäckte också att immunförsvaret stärktes, säger Åke Lignell.

– Men det är viktigt att tänka på att börja i tid med Astaxin eftersom full effekt nås först efter en månad.
Antikroppsbildningen har inte bara visat sig i studier på mänskliga immunceller – utan också på hundar och katter.

– Vill man undvika att husdjuren blir förkylda så kan man ge dem astaxanthin, säger Åke Lignell.

Av Inger Palm


Astaxanthin

Lax är i grunden en vit fisk. den rosa färgen hos laxar – och flamingos – beror på att de ätit astaxanthin.Laxen får inte bara en vacker färg – den stärka sannolikt också mitokondrierna så den orkar vandringen upp till älvarna för att gå upp och leka.
Kurera-TV:
Se intervjun med Åke Lignell på Kurera TV: kurera.se/kategori/tv/
 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

 

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

 

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

 

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

 

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.

Studie: Träning gynnsamt för demenssjuka

Mental hälsa

Fysisk träning, sociala aktiviteter och individanpassad rehabilitering kan förbättra tillvaron för demenssjuka och deras anhöriga, det är slutsatsen av en ny avhandling från Umeå universitet som visar att äldre med demens mår bra av högintensiv fysisk träning. 

“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Kurera debatt

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

 

Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Husdjur

Husdjur fyller en viktig funktion i våra liv, de håller oss sällskap och sprider glädje och kan vara roliga lekkamrater till barnen och ett tryggt sällskap till våra gamla. Men de kan även hjälpa till vid olika former av  funktionsnedsättning och vara ett stort stöd för de som lider av psykisk ohälsa.

Ny antibiotikaresistent bakterie funnen

Forskning

Inom samma familj som salmonella och E-colibakterier har det påträffats en hittills okänd antibiotikaresistent bakterie hos en patient i Kungälv. Fyndet gör att läkare kan undvika bredspektrumantibiotika som driver utvecklingen av resistenta bakterier.