Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Urban Andersson

Algen som kan mota förkylning

Astaxanthin

Lax är i grunden en vit fisk. den rosa färgen hos laxar – och flamingos – beror på att de ätit astaxanthin.Laxen får inte bara en vacker färg – den stärka sannolikt också mitokondrierna så den orkar vandringen upp till älvarna för att gå upp och leka.
Kurera-TV:
Se intervjun med Åke Lignell på Kurera TV: kurera.se/kategori/tv/
 

När dagarna blir kortare och mörkare brukar influensa, förkylningar och VAB-dagar avlösa varandra. Men med ett starkt immunförsvar kan du hålla dig frisk. Naturens starkaste fettlösliga antioxidant finns i en liten alg och kan hjälpa dig till ett immunförsvar som är bättre rustat att stå emot hösten och vinterns förkylningar. Full effekt nås först efter en månad – så tänk på att börja i tid.

Förkylningar och influensor ligger fortfarande bakom fler sjukdagar än någon annan sjukdom. Oftast orsakas förkylningen av ett virusangrepp – och har du otur så får bakterierna fäste i kroppen, vilket kan innebära att du drabbas av både lunginflammation och bihåleinflammation.

Med ett starkt immunförsvar kan du hålla förkylningsvirus borta och undvika riskerna för eventuella följdsjukdomar som kan uppstå efter en långvarig förkylning.

 

Basen i god hälsa är äta bra, motionera och se till att behovet av god nattsömn blir tillgodosett – och förstås att inte stressa allt för mycket. Men ibland räcker inte ens det. Då kan det vara värt att stärka immunförsvaret med antioxidanter, och om du inte tycker att du får i dig tillräckligt med antioxidanter via maten – så ta ett näringstillskott.

Astaxanthin är naturens starkaste fettlösliga antioxidant och ett ämne som finns i en encellig alg som växer i pölar med sötvatten på kobbar och skär i Stockholms skärgård. I över 30 år har forskare studerat effekten av ämnet i allt från djurstudier till analyser av skeenden i mänskliga celler och i kliniska studier.

LÄS OCKSÅ: Algen som bekämpar ålderstecken

Odlas i Gustavsberg
Astaxanthin är en svensk upptäckt och Åke Lignell, som idag är forskningschef på AstaReal där mikroalgen som innehåller antioxidanten odlas, har varit med ända från början. Det var han, som tillsammans med med några kollegor vid Uppsala universitet upptäckte den hälsofrämjande potentialen i astaxanthin.

Under 1980-talet började de utveckla en teknik för att odla den encelliga mikro-algen haematococcus pluvialis. I dag hålls stammen vid liv i stora tankar på en fabrik i Gustavsberg, där algen odlas för att utvinna antioxidanten astaxanthin. Forskningen ledde fram till att man tog fram tillskottet Astaxin för snart 25 år sedan.

 

Idag finns det många väldokumenterade studier på astaxanthin. 2015 presenterades exempelvis en intressant dubbelblind och placebokontrollerad studie på 40 yngre fotbollsspelare, som delats upp i två grupper där ena gruppen fick astaxanthin och den andra placebo. Studien utfördes vid universitetet i Belgrad och pågick under 90 dagar.

– Mängden antikroppar mättes genom saliven och i gruppen som fick astaxanthin ökade mängden antikroppar i saliven med 20 procent. I placebogruppen såg forskarna ingen sådan ökning, säger Åke Lignell och fortsätter:

– Mängden antikroppar är avgörande för att skydda sig mot infektioner som kan resultera i typiska höstförkylningar. I astaxanthingruppen såg man också en ökad antioxidantkapacitet, vilket man inte såg i placebogruppen. Studien gjordes mycket fysiskt aktiva personer. Vid ökad fysisk aktivitet stiger mängden fria radikaler och då brukar immunförsvaret försvagas. Astaxanthin tycks kunna motverka det, säger Åke Lignell.

LÄS OCKSÅ: Fri från förkylningar

Stärker immunförsvaret
Astaxanthin stärker immunförsvaret och skyddar cellerna både på utsidan och invändigt. Den förmågan har ingen annan antioxidant. Astaxanthin verkar i mitokondrierna, cellernas kraftverk, och efter en tid med astaxanthin känner du förmodligen att du inte blir lika lätt trött som innan. Astaxanthin har även en annan ovanlig egenskap – den fungerar i både den fettlösliga och vattenlösliga delen av cellen. Andra antioxidanter som exempelvis E-vitamin kan endast skydda den fettlösliga delen av cellen medan C-vitamin enbart arbetar i den vattenlösliga delen.

 

– Immunceller är rika på fleromättade fettsyror som lätt oxiderar och då minskar funktionaliteten på immuncellerna. Vi har sett att astaxanthin kan skydda immuncellernas fettsyror från oxidering och därför blir skyddet starkare. Eftersom astaxanthin stärker immunförsvar får cellerna mer energi, vilket skyddar mot förkylningar, förklarar Åke Lignell.

– Det gör att man klarar mer fysisk aktivitet och tränar man hårt så känner man inte av ansträngningen lika mycket dagen efter.

LÄS OCKSÅ: Så får du ett starkare immunförsvar

Skyddar även husdjuren
– När det svenska skidlandslaget började med Astaxin, astaxanthin tillsammans med C- och E-vitamin, fick vi en positiv respons från deras läkare. Skidåkarna hade återhämtat sig snabbare efter träning och tävling. De upptäckte också att immunförsvaret stärktes, säger Åke Lignell.

– Men det är viktigt att tänka på att börja i tid med Astaxin eftersom full effekt nås först efter en månad.
Antikroppsbildningen har inte bara visat sig i studier på mänskliga immunceller – utan också på hundar och katter.

– Vill man undvika att husdjuren blir förkylda så kan man ge dem astaxanthin, säger Åke Lignell.

Av Inger Palm


Astaxanthin

Lax är i grunden en vit fisk. den rosa färgen hos laxar – och flamingos – beror på att de ätit astaxanthin.Laxen får inte bara en vacker färg – den stärka sannolikt också mitokondrierna så den orkar vandringen upp till älvarna för att gå upp och leka.
Kurera-TV:
Se intervjun med Åke Lignell på Kurera TV: kurera.se/kategori/tv/
 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.