"Alkostoppet gjorde mig gladare" | Kurera.se

”Alkostoppet gjorde mig gladare”

När Ingela Hjulfors Berg återigen vaknade med dunkande huvudvärk för snart tre år sedan bestämde hon sig för ett alkostopp, ett beslut hon inte har ångrat. I sin krönika berättar hon om sin egen resa – och att hon nu vill peppa människor till att ta kortare och längre alkoholstopp.

Alkoholen dämpade mina jobbiga känslor av tillkortakommanden redan i tonåren. Jag var ett vuxet barn som tvingats att ta hand om mig själv när de vuxna inte klarade av det. Inget direkt missbruk fanns i familjen, däremot psykisk ohälsa blandat med religiösa dogmer. En helt normal dysfunktionell familj alltså.

Jag var kaxig som få, utmanade ödet och satte guldkant på tillvaron med alkohol och andra droger. När det pirrade till lite extra i magroten då var jag igång.

 

Jag intalade mig själv att jag kunde konsumera alkohol, droger, känslor, förhållanden, resor och saker, utan varken bankkontots eller min egen själs tillåtelse. Vardagen kändes tråkig och otillräcklig.

 Läs också: Dricker du för mycket? Kolla här

Körde på allt fortare
Istället konsumerade jag fina viner, kläder, skor, väskor och relationer. Jag åt gott på välrenommerade restauranger och skålade glatt med lika "framgångsrika" vänner inom kultur, media och näringsliv. Jag utmanade mig själv och bara körde på allt fortare. Jag ensam konsumerade säkert flera jordklot per år till frukost fast jag åt både ekologiskt och yogade.

För snart tre år sedan fick jag nog. Jag kände mig känslomässigt tom. Jag vaknade återigen med dunkande huvudvärk och illamående efter att ännu en gång druckit lite för mycket till fredagsmyset. Jag vacklade ut till toaletten och kräktes upp allt dyrbart bubbel.

Där och då bestämde jag mig för att först ta en månads stopp i samband med folkhälsoinitiativet Sober october. Det hade jag provat tidigare men den gången lärde jag mig inte något, utan längtade bara efter att få ta ett glas rött igen så fort den vita månaden var över.

 

Läs också: Alkohol och träning – en dålig kombination

Jag nådde min egen botten
Den här gången var det annorlunda. Jag visste VARFÖR jag ville ta ett alkoholstopp, att jag gjorde det för min egen skull, inte för någon annan.

Jag var inte alkoholist, jag nådde ingen botten. Jag nådde min egen botten. Jag var slut av stress och längtade efter ny energi och nya vanor. Jag hade fått nog och var helt enkelt alkoless.

Många undrar hur mycket jag drack, jag kan säga att mitt intag tangerade riskbruk, som är nio glas vin i veckan. De flesta dricker det på en helg och mer därtill utan att förstå att de befinner sig i ett riskbruk.

Läs också: Därför blir du bakis

 

Det är ingen lätt resa
Nu lever jag ett hållbart liv och jag dricker inte för jag vill inte vara bakis och ta vuxna beslut. Det är ingen lätt resa men den är möjlig att göra. Även för dig.

Det är givetvis ditt beslut hur du vill leva ditt liv. Men om du vill leva ett hållbart liv i framtiden så behöver du börja öva nu.

Av Ingela Hjulfors Berg, mindful sober coach och driver sajten alkoless

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.