Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hej hälsobloggare Marathonmia

Foto: Anders G Warne

MarathonMia: “Alla kan springa!”

Alla kan springa! Det menar hälsobloggaren och löparen MarathonMia. Hon är själv en helt vanlig människa, säger hon. Men nog gömmer det sig en liten superwowan i henne. I augusti springer hon ett lopp på 246 kilometer.

Hon började löpträna vid 37 års ålder när hon blev utmanad av sin bror att springa ett marathon. Sedan dess springer hon bara längre och längre. På hennes blogg MarathonMia hittar du rapporter från näradöden-intervaller i Hammarbybacken, mattips och andra life hacks för hälsointresserade och hobbylöpare.
Hej hälsobloggare, Mia Thomsen!

Vad är det viktigaste som du vill förmedla med din blogg?
– Att alla kan! Jag är en helt vanlig människa. Det handlar om att hitta möjligheter i vardagen och möta sina rädslor. Drivkraften finns där inne i dig!

 Vad är sommarens utmaning för dig?
– Jag ska springa Sveriges längsta lopp - Trans Scania - från Bjärred över Skåne och tillbaka med mål i Lund. 246 km utan depåer.

 

 Ditt bästa mattips?
– Ät och var glad. Gärna saker som kroppen mår bra av! Jag älskar att boosta med goda sallader till mina middagar. Till grillat gör jag gärna en sallad på avocado, granatäpple och röd grapefrukt. Toppa med olivolja, salt och peppar

Hur tränar du i sommar?
– När jag jobbar petar jag in det jag kan och hinner med. På semestern blir det "äventyr" – typ springa till Norge och tillbaka från sommarstugan. Det blir 5-6 mil.
– Sedan kör jag gärna 2-3 styrkepass ute i naturen. Det brukar bli benböj, utfallssteg, armhävningar, tåhävningar, tricepsdips och sit-us direkt efter löppasset.

Vad är en riktigt life saver för dig?
– Samtal med mina barn och mina nära vänner.

Årets lektyr i hängmattan?
– Jag är en allätare. Läser min bokklubbs böcker, DN, komedi/drama/thriller, löser korsord och kombinerar med managementböcker/coachböcker och träningsrelaterade faktaböcker.
– För den som behöver löpinspiration vill jag tipsa om ”Det är bara att springa” av journalisten Petra Månström. Den löpande författaren Moa Herngrens "Allt är bara bra, tack" är toppen när du vill vila lite från löpningen.

 En visdom som livet lärt dig?
– Var sak har sin tid. Stressa inte till något. Ha tålamod.

Av Maja Sönnerbo

Läs: Fler intervjuer med inspirerande hälsobloggare!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

 

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.