Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kocken Marie Butler håller i grönkålsblad

Marie Butler driver restaurang Happy M Kitchen som serverar växtbaserad mat. Foto: Stephanie Sifvert

”Alla ska kunna äta god mat som bygger ett starkt immunförsvar”

Marie Andersson Butler

Ålder: 55 år.
Bor: I Göteborg och i Dalsland.Yrke: Är matkreatör och föreläsare. Driver restaurang Happy M Kitchen i Göteborg. Aktuell med boken ”Happy Me” (Bladh by Bladh).
Bakgrund: Har jobbat med mat och hälsa i över 30 år och drivit restaurang i såväl Sverige som Italien och England. Grundat hälsocentret Penninghame House i Skottland.
Så mår jag bra: "För mig är det viktigt att starta rätt, jag går upp tidigt på morgonen, dricker ett stort glas rumstemperat vatten, mediterar och sätter visionen för dagen. Därefter gör jag min morgonyoga. En kall dusch är också en del av min morgonrutin. Som en tumregel försöker jag låta det gå så lång tid som jag kan mellan middag och frukost för att låta kroppen vila från mat."

Rutinerade matpionjären Marie Butler, som tagit avstamp i sin egen hälsoresa och en lång karriär utomlands för att skriva kokboken ”Happy Me”, vill nu inspirera oss att laga växtbaserad mat som gör gott för både immunförsvaret och planeten.

Bokomslag "Happy me"

Marie Andersson Butler är aktuell med kokboken "Happy me" (Bladh by Bladh).

Efter mer än 30 år som utlandssvensk, då hon drev restauranger i både Italien och England samt ett hälsocenter i Skottland, återvände Marie Butler till Sverige och Göteborg, där hon öppnade restaurang ”Happy M Kitchen”. På menyn står växtbaserad mat och rena råvaror som stärker immunförsvaret, ger energi och glädje.

 

Kärleken till mat mötte Marie dock redan som 17-åring då hon flyttade till Italien för att driva en restaurang och bar. Där tog hon varje tillfälle i akt att lära sig från de italienska husmödrarna.

– Att se kärleken till råvarorna och att laga mat med känsla och kvalitet fångade mig, istället för att se maten som något som bara gör en mätt. 

LÄS OCKSÅ: Dra ner på alkoholen och stärk ditt immunförsvar

Eksem sedan barnsben
Efter fyra intensiva år i Italien flyttade hon tillbaka till Sverige. Men lusten att resa och uppleva nya utmaningar tog över. London blev Maries nästa äventyr, där hon efter en tid köpte en egen restaurang.

– Gudrun Jonsson, en näringsexpert, som jag träffade i London, var den första att inspirera mig att faktiskt äta för att må bra. Jag hade haft eksem sedan jag var barn, i över 18 år, men de försvann under mina år i Italien. Eksemen kom tyvärr tillbaka när jag återvände till Sverige, något som hade gjort mig fundersam. Det kliade något vansinnigt och sömnen blev lidande. Jag fick jobba med solglasögon på restaurangen för att jag hade sårskorpor runt ögonen och min energinivå begränsades av dem. Gudrun föreslog att jag skulle äta som jag hade gjort då jag levde i Italien. Det var första gången jag provade en diet utan mjölk, gluten och köttprodukter. I Italien använder de olivolja istället för smör och tomatsås istället för gräddsås.

Sagt och gjort, Marie följde Gudruns diet och efter bara två månader hade eksemen försvunnit.

– Den insikten var så otroligt stark för mig. Det var första gången jag verkligen kunde se och förstå kopplingen mellan vad jag stoppade i min kropp och hur det påverkade mitt mående, säger Marie som tillägger att även hennes IBS försvann som en effekt av att hon ändrade sin kost.

 

Hälsocenter i sitt eget hem
Detta blev en start för Marie att gå på djupet med att förstå mat och dess effekt. Hon lagade och experimenterade – och provade på restaurangens besökare.

– Gästerna märkte att deras hälsa förbättrades och fler och fler ville följa mina tips och råd och äta den mat jag förespråkade.

LÄS OCKSÅ: Lågintensiv träning bra för immunförsvaret

Maries intresse för mat och hälsa växte sig så starkt att hon till slut startade ett hälsocenter i sitt eget hem, Penninghame House, i Skottland.

– Jag ville skapa en plats dit människor kunde komma för att växa och förändras och årligen pågår det fortfarande flera kurser där. Deltagarna kunde lära sig själva matlagningen, men också de grundläggande teorierna kring mat och dess påverkan på kropp och själ.

Förvirring och stress kring mat
När Marie sedan kom tillbaka till Sverige, efter mer än tre decennier utomlands, såg hon den matglädje som fanns och att kvalitet prisades här, men att det också fanns en stor förvirring och stress kring mat och hälsa.

 

–Det som skrämde mig var att det inte fanns någonstans att gå ut och äta ren mat utan tillsatser, socker och halvfabrikat. Jag ville äta rena produkter lagade med omtanke och kunskap.

Denna insikt ledde till den vision som Marie sedan fick för Happy M Kitchen.

– Min vision är att alla ska kunna äta god mat som bygger ett starkt immunförsvar och ger energi och att denna mat blir tillgänglig för alla. Maten vi serverar är näringstät och vi undviker tillsatser, raffinerat socker, gluten, kött och mjölkprodukter. Vi serverar bland annat alger, fullkorn, växtbaserat protein, grönsaker, sallader, fisk, kakor, kallpressade juicer, smoothies och naturviner.

LÄS OCKSÅ: Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Några råvaror som Marie själv använder för att stärka upp immunförsvaret:

  1. Miso: en pasta gjord av mosade bönor, ris eller korn som har fermenterats från några månader till flera år. Miso innehåller vitaliserande enzymer som hjälper matsmältningen, ger en balanserad näring med komplexa kolhydrater, vitaminer, proteiner och mineraler. Den gynnar den goda bakteriefloran och gör oss basiska i kroppen. Jag använder den till att göra misosoppa, picklar grönsaker, såser eller röror.
  2. Sjögräs/alger: dessa havsgrönsaker är en utmärkt källa till mineraler, främst jod. Jod påverkar vår sköldkörtel och har du en överaktiv sådan ska du undvika alger. Om du å andra sidan har en underfunktion är alger ett bra inslag i din dagliga kost. Alger innehåller även kalcium, järn, magnesium och olika vitaminer.
  3. Gröna blad: som färsk vårlök, sallad, selleri, grönkål, spenat, bok choi. De innehåller klorofyll som fungerar som hemoglobin i vårt blod. Genom en process inne i kroppen, som kallas biologisk transmutation, förändras klorofyll till hemoglobin för att stärka kvaliteten i blodet. Därför är det så viktigt att äta gröna blad varje dag.

Av Carolina Eriksson


Marie Andersson Butler

Ålder: 55 år.
Bor: I Göteborg och i Dalsland.Yrke: Är matkreatör och föreläsare. Driver restaurang Happy M Kitchen i Göteborg. Aktuell med boken ”Happy Me” (Bladh by Bladh).
Bakgrund: Har jobbat med mat och hälsa i över 30 år och drivit restaurang i såväl Sverige som Italien och England. Grundat hälsocentret Penninghame House i Skottland.
Så mår jag bra: "För mig är det viktigt att starta rätt, jag går upp tidigt på morgonen, dricker ett stort glas rumstemperat vatten, mediterar och sätter visionen för dagen. Därefter gör jag min morgonyoga. En kall dusch är också en del av min morgonrutin. Som en tumregel försöker jag låta det gå så lång tid som jag kan mellan middag och frukost för att låta kroppen vila från mat."

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.