Två glada barn sitter och äter vid matbord

Allergier och kostvanor hos barn

Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Allergi och överkänsligheter har ökat markant de senaste årtiondena. Fråga en pensionär hur många som var allergiska i dennes skolklass och fråga sedan ett barn idag.  Svaren blir inte demsamma.

För cirka 25 år sedan var endast 23 procent av barnen allergiska, idag har nästan vartannat barn något allergiskt be­svär med pollen, pälsdjur, cigarrettrök eller mat. Allergi, astma och eksem är närbesläktade så kallade atopiska sjukdomar. En del barn har till exempel underliggande problem med allergi och överkänslig­heter, och sedan perioder av astma och eksem som kan utlösas av väderomslag, stress eller exponering för olika miljöer.

Lätt att missa allergier
Att diagnostisera allergi och överkänslighet är inte alltid lätt. Om man bara gör ett så kallat pricktest eller tar ett vanligt blodprov som mäter en viss typ av allergireaktion, IgE-reaktioner, missar man ofta andra reaktioner. IgE-reaktioner är immunologiska reaktioner som visar sig vid ett mer akut tillstånd, när man inte tål något. Förutom denna reaktion finns det betydligt flera typer av allergi- och överkänslighetsreaktioner, och dessa upptäcks sällan med ett standardallergitest hos läkare. I vården mäter man oftast inte fördröjda allergireaktioner som IgG- el­ler IgM-reaktioner.
Man kan även ha andra reaktioner mot miljö- och födoämnen. Ett mycket känslig test, som mäter och kartlägger IgG-reaktioner, kan man göra bland annat hos företaget Scandlab, www.scandlab.com.

 

Prova sig fram med elimineringsdiet
Överkänslighetsreaktioner kan också uppstå av till exempel brist på saltsyra, vilket gör att man har mycket svårt att smälta kött. Man kan även ha bristande matsmältningsfunktioner, som gör att man inte tål lök och paprika. Dessa besvär är dock inte ”äkta” allergireaktioner. Man kan också ha genetiska defekter som gör att man har svårt att bryta ned vissa kemiska föreningar. Många reumatiker har till exempel mycket svårt att bli av med giftet solanin, som finns i potatis, paprika, tomater, tobak, aubergine och kajennpeppar.
När de slutar använda dessa produkter får de mindre värk i musklerna. Barn som har astma, eksem, återkommande infektioner och reumatiska besvär med mera har oftast underliggande allergier eller överkänsligheter som de är omedvetna om. Om man kan identifiera och undvika dessa allergener brukar symtomen minska. Man kan testa detta genom en FAP-analys, elektroakupunkturmätningar och kinesiologiska tester, eller genom att hålla en provokations/elimineringsdiet. Här tar man bort alla misstänkta allergener och äter en mycket enkel kost. Sedan äter man födoämnena ett och ett i taget och noterar eventuella reaktioner, som förhöjning av pulsen etcetera.

Vanliga allergener
De vanligaste allergenerna som skapar problem finns i mjölk- och glutenprodukter, skaldjur, fisk, soja, citrusfrukt, nötter, socker och choklad. Dessa livsmedel undviks under minst tre veckor för att sedan introduceras successivt.

Av Peter Wilhelmsson


Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten om man har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.