Annons
Annons

Allergier och kostvanor hos barn

Idag har nästan vartannat barn någon form av allergi. Läs mer om vilka allergier och överkänsligheter som är vanliga bland barn.

Redaktionen

22 september, 2012
Allergier och kostvanor hos barn
Dela inlägget

Allergi och överkänsligheter har ökat markant de senaste årtiondena. Fråga en pensionär hur många som var allergiska i dennes skolklass och fråga sedan ett barn idag. Svaren blir inte demsamma.

För cirka 25 år sedan var endast 23 procent av barnen allergiska, idag har nästan vartannat barn något allergiskt be­svär med pollen, pälsdjur, cigarrettrök eller mat. Allergi, astma och eksem är närbesläktade så kallade atopiska sjukdomar. En del barn har till exempel underliggande problem med allergi och överkänslig­heter, och sedan perioder av astma och eksem som kan utlösas av väderomslag, stress eller exponering för olika miljöer.

Lätt att missa allergier
Att diagnostisera allergi och överkänslighet är inte alltid lätt. Om man bara gör ett så kallat pricktest eller tar ett vanligt blodprov som mäter en viss typ av allergireaktion, IgE-reaktioner, missar man ofta andra reaktioner. IgE-reaktioner är immunologiska reaktioner som visar sig vid ett mer akut tillstånd, när man inte tål något. Förutom denna reaktion finns det betydligt flera typer av allergi- och överkänslighetsreaktioner, och dessa upptäcks sällan med ett standardallergitest hos läkare. I vården mäter man oftast inte fördröjda allergireaktioner som IgG- el­ler IgM-reaktioner.
Man kan även ha andra reaktioner mot miljö- och födoämnen. Ett mycket känslig test, som mäter och kartlägger IgG-reaktioner, kan man göra bland annat hos företaget Scandlab, www.scandlab.com.

Prova sig fram med elimineringsdiet
Överkänslighetsreaktioner kan också uppstå av till exempel brist på saltsyra, vilket gör att man har mycket svårt att smälta kött. Man kan även ha bristande matsmältningsfunktioner, som gör att man inte tål lök och paprika. Dessa besvär är dock inte ”äkta” allergireaktioner. Man kan också ha genetiska defekter som gör att man har svårt att bryta ned vissa kemiska föreningar. Många reumatiker har till exempel mycket svårt att bli av med giftet solanin, som finns i potatis, paprika, tomater, tobak, aubergine och kajennpeppar.
När de slutar använda dessa produkter får de mindre värk i musklerna. Barn som har astma, eksem, återkommande infektioner och reumatiska besvär med mera har oftast underliggande allergier eller överkänsligheter som de är omedvetna om. Om man kan identifiera och undvika dessa allergener brukar symtomen minska. Man kan testa detta genom en FAP-analys, elektroakupunkturmätningar och kinesiologiska tester, eller genom att hålla en provokations/elimineringsdiet. Här tar man bort alla misstänkta allergener och äter en mycket enkel kost. Sedan äter man födoämnena ett och ett i taget och noterar eventuella reaktioner, som förhöjning av pulsen etcetera.

Vanliga allergener
De vanligaste allergenerna som skapar problem finns i mjölk- och glutenprodukter, skaldjur, fisk, soja, citrusfrukt, nötter, socker och choklad. Dessa livsmedel undviks under minst tre veckor för att sedan introduceras successivt.

Av Peter Wilhelmsson

Annons
Fakta

Fakta

Texten är hämtad ur boken ”Friskare barn” av Peter Wilhelmsson.

Annons
Annons