Annons
Annons

Allergifri – utan medicin

Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson ger sina tolv bästa tips för att motverka allergiska symptom helt utan allergimedicin.

Redaktionen

5 mars, 2014
Allergifri – utan medicin
Dela inlägget

Efter ett fantastiskt OS i Sotji, och efter ett avslut med ett i mitt tycke helt onödigt dopingfall på grund av intag av efedrin via en allergimedicin, vill jag dela några tips för att motverka allergiska symptom utan allergimedicin. Jag har hjälpt många allergiker förbättra sitt hälsotillstånd under mina 35 år som terapeut. Jag tror att många både kan slippa regelbundet intag av allergimedicin och få bättre livskvalitet med dessa råd.

1. Ät en växtbaserad vital kost, med minimalt intag av skräpmat, färgämnen och tillsatser.

2. Upptäck, minska eller uteslut exponering till allergener. Om du har allergi mot pälsdjur, pollen eller damm så har du med största sannolikhet en dold allergi mot allergena födoämnen, främst gluten och mjölkprodukter. Gör gärna en IgG-analys hos en näringsterapeut för upptäcka dolda allergener.

3. Undvik måttliga och svåra allergener, och rotera lättare allergener. Läs mer på www.matrotation.com.

4. Minska exponering till miljögifter, mögel, kemikalier i hygienprodukter, kosmetika, tandvårdsmaterial, kläder, med mera.

5. Inta kosttillskott som ger en friskare matsmältning och tarmflora, till exempel enzymer och probiotika, och friskare binjurar, till exempel C-vitamin, bidrottningsgelé, rosenrot, ashwagandha, magnesium och B-vitaminer.

6. Balansera fettsyrorna med intag av goda källor av mättat fett, omega-3- och omega-6-fetter. Intag av 3–4 gram fiskolja och 1–2 msk linfröolja dagligen motarbetar allergier.

7. Minska stress med mer lek, glädje, skratt, motion, meditation och bättre planering.

8. Inta antihistamina näringsämnen vid pollen, allergipåfrestning eller symtom, till exempel quercetin, druvkärnextrakt, proteasenzymer och c-vitamin.

9. Balansera Th 1 och Th 2 T-hjälparceller i immunförsvaret med regelbundna intag av D-vitamin i verksamma doser, till exempel 2 000–5 000 IE dagligen samt C-vitamin, 1 000–2 000 mg dagligen.

10. Akupunktur, kiropraktik, sakrokraniell behandling och andra komplementärmedicinska behandlingar kan hjälpa vid kroniska och akuta besvär.

11. Fråga varför? Gå till roten av problemet. Sök långsiktiga lösningar.

12. Använd läkemedel, till exempel antihistaminer och bronkutvidgande läkemedel vid behov, men gör det med försiktighet och komplettera med näringsbehandling. Använd mildare, mer naturliga metoder först och läkemedel som komplement vid akuta besvär om det behövs.

Av Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinare

Annons
Annons