Allergisk eller “bara” överkänslig?

Testa dig

Ett positivt pricktest hos läkaren visar att du har akut allergi.
Dold/fördröjd allergi kan däremot inte upptäckas via ett pricktest. Du kan istället göra ett IgG-test för födoämnesintolerans, exempelvis här: http://www.amodomedical.se
/analyser

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

Överkänslighet mot livsmedel kan delas upp i två kategorier: allergisk och icke-allergisk. Ibland kan det vara svårt att avgöra vilket man lider av eftersom symtomen ofta överlappar varandra – och en allergisk reaktionen kan vara akut eller fördröjd. Låt oss försöka reda ut vad som är vad. Vid en allergisk överkänslighet reagerar immunsystemet mot livsmedlet. Den allergiska överkänsligheten kan vara en akut allergi eller en dold/fördröjd allergi.

LÄS OCKSÅ: Vad är en allergi egentligen?

Akut eller dold allergi
Akut allergi känns igen på omedelbara symtom och att mycket små mängder livsmedel kan ge reaktion. Ett positivt pricktest hos läkaren visar att du har akut allergi.
Vid en dold, eller fördröjd, allergi kan symtomen komma allt ifrån några timmar upp till ett par dagar senare. Du upptäcker inte en dold eller fördröjd allergi med ett pricktest, men kan göra ett IgG-test.

 

LÄS OCKSÅ: Perilla - den kinesiska växten lindrade Clas Görans pollenallergi

Celiaki – en allvarlig sjukdom
Det råder begreppsförvirring kring ämnet glutenintolerans. För en läkare är glutenintolerans en allvarlig sjukdom som kallas celiaki.
Om du har celiaki och äter gluten skapas en reaktion i immunsystemet som gör att tarmluddet bryts ner, vilket försämrar förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

Symtomen på glutenintolerans kan vara: trötthet, viktminskning, depressioner. Magbesvär är vanliga, men varierar från person till person. Vissa får diarré, förstoppning eller gaser i magen, medan andra saknar tydliga symtom från magen.
Diagnosen celiaki ställs av en läkare med hjälp av blodprov och/eller biopsi.
Bara cirka 1–5 procent av befolkningen lider av denna celiaki. Men många fler upplever problem med gluten. Varför?

LÄS OCKSÅ: Livsmedlen du som pollenallergiker bör vara försiktig med

Problem med gluten
Faktum är att du kan ha besvär med gluten utan att vara glutenintolerant. Det kallas för “Non coeliac gluten intolerance” eller “Non coeliac gluten sensitivity”, förkortat NCGS. Även IBS (Irritated bowel syndrom) kan ge symtom som påminner om glutenintolerans.

Symtomen för NCGS liknar symtomen för celiaki, men det det finns en viktig skillnad: Vid NCGS bryts inte tarmluddet ner. Om du testar dig kommer din läkare att säga att du inte är glutenintolerant. För det är du inte. Men du kan fortfarande ha problem med gluten och mår bättre av att utesluta eller minska mängden av gluten i din kost. Och det kan du göra – men först efter att du har testat dig!

LÄS OCKSÅ: Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS 

Testa dig först
Om du upplever att du har problem med gluten ska du gå till läkaren och testa om du är glutenintolerant, det vill säga om du har celiaki, innan du börjar utesluta gluten ur din kost. Det är nämligen svårare att diagnosticera celiaki om redan du har tagit bort gluten ur maten. Och celiaki är en allvarlig sjukdom måste upptäckas och behandlas i tid. Om du har celiaki får du nämligen inte äta gluten alls! Har du däremot NCGS så kan du fuska ibland eftersom du är inte glutenintolerant. Du har ”bara” en överkänslighet mot gluten. Det är en väldigt viktig skillnad.

 

LÄS OCKSÅ: Är svårt allergisk – hur stärker jag mitt immunförsvar? 

Överexponerade för gluten
Problem med gluten har ökat de senaste åren, hur kan det komma sig?
– Anledningen till att många har problem med gluten utan att vara glutenintoleranta beror på flera samverkande faktorer som leder till en överbelastning, säger Inger Erland Tångring, specialist på Holistic.
– Det beror bland annat  på att vi exponeras mot gluten på ett sätt som saknar motstycke i historien, eftersom spannmål innehåller mer gluten i dag. Dessutom tillsätts extra gluten i till exempel bröd för att göra det mera fluffigt. Det finns också gluten i produkter som godis, såser och buljonger, livsmedel som många äter mer av i dag än tidigare. Vår tarmflora har dessutom blivit alltmer utarmad på grund av läkemedel, ökad exponering för miljögifter, stress, socker och ensidig kost.

Problemet med allergier och överkänslighet har ökat rent generellt i västvärlden de senaste åren. Ännu har vi inte hela bilden av orsaken till detta. Men faktorer som sannolikt kan påverka är ökad användning av processad mat, miljö, ökad stress och för lite kontakt med bakterier och andra mikroorganismer.

Av Maria Eriksson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Testa dig

Ett positivt pricktest hos läkaren visar att du har akut allergi.
Dold/fördröjd allergi kan däremot inte upptäckas via ett pricktest. Du kan istället göra ett IgG-test för födoämnesintolerans, exempelvis här: http://www.amodomedical.se
/analyser

Fakta

Akut allergi: IgE
• Omedelbara symtom
• Positivt pricktest
• Få allergen
• Mycket små mängder livsmedel kan ge reaktion
• Symtom på hud och slemhinnor
• Vanligt hos barn
• Man vet ofta utan att testa
• Man känner motstånd mot allergenet
• Oftast permanent
• 1–2 % av vuxna och 2–8% av barnen har det

Dold/fördröjd allergi: IgG
• Fördröjda symtom
• Negativt pricktest
• Kan orsakas av många allergen
• Dosberoende
• Påverkar alla vävnader
• Drabbar både vuxna och barn
• Ofta ej upptäckt
• Ofta är det mat man uppskattar
• Kan försvinna
• Över 50 % av befolkningen har det

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här kan du lämna in dina överblivna läkemedel

Eko/miljö

Har du överblivna läkemedel hemma? Ta en sväng förbi apoteket och lämna in dem. Varje år blir cirka 15 000 ton läkemedel över och ungefär 250 ton av dessa hamnar i hushållssoporna och i avloppet – skadar miljön. Våra svenska reningsverk är från början inte byggda för att rena de lite tyngre läkemedlen. Därför behöver du hjälpa till.

Byt ut kaffet – gör en nyttig kvällsdryck som ger mättnad

Hälsa

För 20 år sedan blev smoothies en hälsosam innedryck. Då gjordes den krämiga drycken mest på frukt och bär. I dag slänger vi ner alla möjliga grönsaker i mixern för att få i oss näringstät mat. En smoothie eller snarare en varm dryck att ersätta kaffe eller te med på kvällen är den populära guld- eller soldrycken. Den ger mättnad samtidigt som den innehåller bland annat kryddor med inflammationshämmande egenskaper. Här får du två olika recept.

Dans ger mer muskler än styrketräning

TRÄNING

Att dansa stärker dina muskler betydligt mer än om du lyfter vikter på gymmet. Det är glada nyheter för dig som inte gillar traditionell styrketräning. Dansträning ger dig också bättre koordination, balans och samverkan med din danspartner skapar inte bara glädje utan din hjärna får arbeta mycket mer än om du upprepar monotona styrkeövningar – och det är bra för minnet.

 

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

 

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning