Allergisk eller "bara" överkänslig? | Kurera.se

Allergisk eller “bara” överkänslig?

Testa dig

Ett positivt pricktest hos läkaren visar att du har akut allergi.
Dold/fördröjd allergi kan däremot inte upptäckas via ett pricktest. Du kan istället göra ett IgG-test för födoämnesintolerans, exempelvis här: http://www.amodomedical.se
/analyser

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

Överkänslighet mot livsmedel kan delas upp i två kategorier: allergisk och icke-allergisk. Ibland kan det vara svårt att avgöra vilket man lider av eftersom symtomen ofta överlappar varandra – och en allergisk reaktionen kan vara akut eller fördröjd. Låt oss försöka reda ut vad som är vad. Vid en allergisk överkänslighet reagerar immunsystemet mot livsmedlet. Den allergiska överkänsligheten kan vara en akut allergi eller en dold/fördröjd allergi.

LÄS OCKSÅ: Vad är en allergi egentligen?

Akut eller dold allergi
Akut allergi känns igen på omedelbara symtom och att mycket små mängder livsmedel kan ge reaktion. Ett positivt pricktest hos läkaren visar att du har akut allergi.
Vid en dold, eller fördröjd, allergi kan symtomen komma allt ifrån några timmar upp till ett par dagar senare. Du upptäcker inte en dold eller fördröjd allergi med ett pricktest, men kan göra ett IgG-test.

 

LÄS OCKSÅ: Perilla - den kinesiska växten lindrade Clas Görans pollenallergi

Celiaki – en allvarlig sjukdom
Det råder begreppsförvirring kring ämnet glutenintolerans. För en läkare är glutenintolerans en allvarlig sjukdom som kallas celiaki.
Om du har celiaki och äter gluten skapas en reaktion i immunsystemet som gör att tarmluddet bryts ner, vilket försämrar förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

Symtomen på glutenintolerans kan vara: trötthet, viktminskning, depressioner. Magbesvär är vanliga, men varierar från person till person. Vissa får diarré, förstoppning eller gaser i magen, medan andra saknar tydliga symtom från magen.
Diagnosen celiaki ställs av en läkare med hjälp av blodprov och/eller biopsi.
Bara cirka 1–5 procent av befolkningen lider av denna celiaki. Men många fler upplever problem med gluten. Varför?

LÄS OCKSÅ: Livsmedlen du som pollenallergiker bör vara försiktig med

Problem med gluten
Faktum är att du kan ha besvär med gluten utan att vara glutenintolerant. Det kallas för “Non coeliac gluten intolerance” eller “Non coeliac gluten sensitivity”, förkortat NCGS. Även IBS (Irritated bowel syndrom) kan ge symtom som påminner om glutenintolerans.

Symtomen för NCGS liknar symtomen för celiaki, men det det finns en viktig skillnad: Vid NCGS bryts inte tarmluddet ner. Om du testar dig kommer din läkare att säga att du inte är glutenintolerant. För det är du inte. Men du kan fortfarande ha problem med gluten och mår bättre av att utesluta eller minska mängden av gluten i din kost. Och det kan du göra – men först efter att du har testat dig!

LÄS OCKSÅ: Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS 

Testa dig först
Om du upplever att du har problem med gluten ska du gå till läkaren och testa om du är glutenintolerant, det vill säga om du har celiaki, innan du börjar utesluta gluten ur din kost. Det är nämligen svårare att diagnosticera celiaki om redan du har tagit bort gluten ur maten. Och celiaki är en allvarlig sjukdom måste upptäckas och behandlas i tid. Om du har celiaki får du nämligen inte äta gluten alls! Har du däremot NCGS så kan du fuska ibland eftersom du är inte glutenintolerant. Du har ”bara” en överkänslighet mot gluten. Det är en väldigt viktig skillnad.

 

LÄS OCKSÅ: Är svårt allergisk – hur stärker jag mitt immunförsvar? 

Överexponerade för gluten
Problem med gluten har ökat de senaste åren, hur kan det komma sig?
– Anledningen till att många har problem med gluten utan att vara glutenintoleranta beror på flera samverkande faktorer som leder till en överbelastning, säger Inger Erland Tångring, specialist på Holistic.
– Det beror bland annat  på att vi exponeras mot gluten på ett sätt som saknar motstycke i historien, eftersom spannmål innehåller mer gluten i dag. Dessutom tillsätts extra gluten i till exempel bröd för att göra det mera fluffigt. Det finns också gluten i produkter som godis, såser och buljonger, livsmedel som många äter mer av i dag än tidigare. Vår tarmflora har dessutom blivit alltmer utarmad på grund av läkemedel, ökad exponering för miljögifter, stress, socker och ensidig kost.

Problemet med allergier och överkänslighet har ökat rent generellt i västvärlden de senaste åren. Ännu har vi inte hela bilden av orsaken till detta. Men faktorer som sannolikt kan påverka är ökad användning av processad mat, miljö, ökad stress och för lite kontakt med bakterier och andra mikroorganismer.

Av Maria Eriksson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Testa dig

Ett positivt pricktest hos läkaren visar att du har akut allergi.
Dold/fördröjd allergi kan däremot inte upptäckas via ett pricktest. Du kan istället göra ett IgG-test för födoämnesintolerans, exempelvis här: http://www.amodomedical.se
/analyser

Fakta

Akut allergi: IgE
• Omedelbara symtom
• Positivt pricktest
• Få allergen
• Mycket små mängder livsmedel kan ge reaktion
• Symtom på hud och slemhinnor
• Vanligt hos barn
• Man vet ofta utan att testa
• Man känner motstånd mot allergenet
• Oftast permanent
• 1–2 % av vuxna och 2–8% av barnen har det

Dold/fördröjd allergi: IgG
• Fördröjda symtom
• Negativt pricktest
• Kan orsakas av många allergen
• Dosberoende
• Påverkar alla vävnader
• Drabbar både vuxna och barn
• Ofta ej upptäckt
• Ofta är det mat man uppskattar
• Kan försvinna
• Över 50 % av befolkningen har det

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.