Annons
Annons

Allergivänliga saffransbullar med choklad

De här bullarna är en verklig smakupplevelse till lussefikat! Bäst av allt är att de passar även allergiska personer som är fikasugna, då de är bakade helt utan ägg och mjölk.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
9 december, 2021
Allergivänliga saffransbullar med choklad

De här bullarna är en verklig smakupplevelse till lussefikat! Bäst av allt är att de passar även allergiska personer som är fikasugna, då de är bakade helt utan ägg och mjölk.

”Att fika är en sinnenas upplevelse av smak och doft, och att få sätta tänderna i något smaskigt även om man är allergisk tycker jag är en självklarhet” skriver Mikaela Odemyr, författaren bakom boken ”Fika med Mikaela” (Lindskog förlag) som skapat detta recept.

Hon intygar att bullarna är en storfavorit i hennes familj och en riktig smakupplevelse. Mikaela Odemyr började experimentera med bakning när hennes barn tidigt blev allergiska mot mjölk, ägg och nötter.

I början var det en utmaning och svårt att få till recept till bakverk utan dessa ingredienser, berättar Mikaela i boken. Men efter ett tag, när hon kommit på knepen, blev det ganska lätt – och väldigt gott.

Tips! Vill du förhöja saffranssmaken kan du blötlägga saffranet i en matsked whisky eller konjak tillsammans med en sockerbit någon timme innan bakningen.

LÄS OCKSÅ: Miss Raw’s saffransbollar med gurkmeja

 

Ingredienser

Ca 25 bullar
Bröddeg:
175 g mjölkfritt margarin
2 påsar (1 g) saffran
1 msk whisky eller konjak (valfritt)
5 dl vätska (havredryck, rismjölk eller vatten)
50 g jäst (för söta degar)
2 dl strösocker
1⁄2 tsk salt
14 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g mjölkfritt margarin (rumstempererat) 1 dl strösocker
150 g hackad mjölkfri choklad
Garnering:Florsocker

LÄS OCKSÅ: Lite nyttigare julgodis

Gör så här

Sätt ugnen på 225 °C.
Smält margarinet i en kastrull och rör ner saffranet. Tillsätt vätskan och värm till 37 °C.
Smula ner jästen i en bunke. Häll över den ljumma vätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker och salt. Häll i nästan allt av mjölet och arbeta ihop degen i 5 minu­ ter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Lägg degen på ett mjölat bord. Kavla ut degen, bred på margarin och strö över socker och hackad choklad. Rulla ihop degen, skär den i skivor om ca 3 cm och lägg skivorna i bullformar på en plåt. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter eller tills bullarna fått fin färg.
Låt bullarna svalna. Pudra lite florsocker över bullarna innan servering.

LÄS OCKSÅ: Jessica Frejs pigga recept till julbordet

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons