Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

salt i en träsked

Allt det här kan du göra med epsomsalt

Epsomsalt eller bittersalt som det också kallas används oftast som fot- och badsalt. Men du kan också använda det till från hårspray och vid stukningar till en kur som gör att det rensar tarmen. Här kommer några till områden.

Epsomsalt är ett magnesiumsalt som är avslappnande för kroppen. Det är vanligt som badsalt i kombination med eteriska oljor som lugnande lavendel. Magnesium är ett av de viktigaste mineralerna för kroppen och är delaktig i många viktiga processer i kroppen. Epsomsalt kallas också bittersalt och framställdes första gången i slutet av 1600-talet ur mineralkällor i den engelska kurorten Epsom. Denna källa sägs ha upptäckts av en lantbrukare 80 år tidigare när hästar vägrade dricka ur källan, trots att det var torka. När sedan vattnet blev föremål för undersökningar såg man att det innehöll bittert smakande magnesiumsulfat.

 

LÄS OCKSÅ: Magnesium lindrar smärta

Kan inte överdoseras
Epsomsaltet kan användas till flera olika saker. Förutom är det bra i schampo och som kroppsskrubb, så kan du göra en ansiktsmask och blanda själv med någon välgörande lera. Lika fint går det att blanda till en magnesiumolja. Allt du behöver är fyra delar epsomsalt och sex delar vatten. Häll sedan upp blandningen i en sprayflaska och spraya på kroppen och du får en avslappnade effekt. Och du kan vara helt lugn, magnesium kan inte överdoseras när den tas upp via huden eftersom kroppen själv reglerar magnesiumintaget.

LÄS OCKSÅ: Visste du det här om D-vitamin?

Växter frodas
En hårinpackning med epsomsalt och balsam för volym fixar du enkelt genom att fem delar balsam och fem delar epsomsalt. Saltet ska du värma i vattenbad på låg temperatur tills det smälter innan du blandar det med balsam. Massera in i håret och låt det verka i 20 minuter, och du får mer glans och volym. Har du fått ett insektsbett eller blivit bränd i solen så kan epsomsalt lugna. Ta lika delar vatten och salt och badda på de drabbade områdena. Det lindra sveda och klåda. Har du stukat foten eller fått blåmärken på kroppen så kan ett bad med epsomsalt lindra. Även växter tycker om magnesiumsaltet.  Du kanske inte visste att grönsaker och kryddor växer bättre med lite epsomsalt. Prova blanda ner saltet i jorden så får du se. Och om du blandar två delar epsomsalt och en del bikarbonat i ett stort glas vatten och dricker det på fastande mage det första du gör på morgonen så rensar det tarmen. Men se till att ha nära till en toalett!

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!