Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

salt i en träsked

Allt det här kan du göra med epsomsalt

Epsomsalt eller bittersalt som det också kallas används oftast som fot- och badsalt. Men du kan också använda det till hårspray och vid stukningar och till en kur som gör att det rensar tarmen. Här kommer några områden till.

Epsomsalt är ett magnesiumsalt som är avslappnande för kroppen. Det är vanligt som badsalt i kombination med eteriska oljor som lugnande lavendel. Magnesium är ett av de viktigaste mineralerna för kroppen och är delaktig i många viktiga processer i kroppen.

 

Epsomsalt kallas också bittersalt och framställdes första gången i slutet av 1600-talet ur mineralkällor i den engelska kurorten Epsom. Denna källa sägs ha upptäckts av en lantbrukare 80 år tidigare när hästar vägrade dricka ur källan, trots att det var torka. När sedan vattnet blev föremål för undersökningar såg man att det innehöll bittert smakande magnesiumsulfat.

LÄS OCKSÅ: Magnesium lindrar smärta

Kan inte överdoseras

Epsomsaltet kan användas till flera olika saker. Förutom är det bra i schampo och som kroppsskrubb, så kan du göra en ansiktsmask och blanda själv med någon välgörande lera. Lika fint går det att blanda till en magnesiumolja. Allt du behöver är fyra delar epsomsalt och sex delar vatten.

Häll sedan upp blandningen i en sprayflaska och spraya på kroppen och du får en avslappnade effekt. Och du kan vara helt lugn, magnesium kan inte överdoseras när den tas upp via huden eftersom kroppen själv reglerar magnesiumintaget.

LÄS OCKSÅ: Visste du det här om D-vitamin?

Växter frodas

En hårinpackning med epsomsalt och balsam för volym fixar du enkelt genom att fem delar balsam och fem delar epsomsalt. Saltet ska du värma i vattenbad på låg temperatur tills det smälter innan du blandar det med balsam. Massera in i håret och låt det verka i 20 minuter, och du får mer glans och volym. Har du fått ett insektsbett eller blivit bränd i solen så kan epsomsalt lugna.

 

Ta lika delar vatten och salt och badda på de drabbade områdena. Det lindra sveda och klåda. Har du stukat foten eller fått blåmärken på kroppen så kan ett bad med epsomsalt lindra. Även växter tycker om magnesiumsaltet.  Du kanske inte visste att grönsaker och kryddor växer bättre med lite epsomsalt.

Prova att blanda ner saltet i jorden så får du se. Och om du blandar två delar epsomsalt och en del bikarbonat i ett stort glas vatten och dricker det på fastande mage det första du gör på morgonen så rensar det tarmen. Men se till att ha nära till en toalett!

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!

 

ek

Ekved kan hjälpa kroniskt trötta

Övrigt

Från franska ekar utvinns ett vattenextrakt som ger extra energi till mitokondrierna – cellens eget kraftverk. Studier har visat att sömnproblem och kronisk trötthet blivit bättre av extraktet. Även fullt friska sportande personer gynnades – där visade rapporter att muskelmassan ökade och återhämtningen gick snabbare.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra vänner ler och håller om varandra

Psykologen: så hittar och behåller du goda vänner

Mental hälsa

Forskning visar tydligt att starka relationer till andra gör oss lyckliga och ger längre och friskare liv. Ändå har vi en förmåga att underskatta och bortprioritera våra vänner. Men vad kännetecknar en god vänskapsrelation? Och hur skapar vi och bibehåller goda vänskaper över tid?  Bokaktuella psykologen Frida Andersson svarar.

 

Tareq Taylor

Tareq Taylor: ”Jag blev sjuk av skräpmat”

Hälsa

Vare sig mobbingen i barndomen, för mycket skräpmat eller en bruten nacke har kunnat stoppa Tareq Taylor från att leva sin dröm – att vara ”njutningsleverantör”, som han själv kallar kockyrket. Hans önskan är att beröra i allt han gör och få folk att må bra. Men han vill se en ny definition av begreppet hälsa.                           

Rotfruktslasagne med bönor

Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Recept

Rotfrukter hör hösten till, och lasagne är både perfekt vardagsmat och rejäl "comfort food" när vinden viner utanför knuten. Denna smakrika vegetariska lasagne är signerad tv-aktuella stjärnkocken Tareq Taylor.

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.