Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning.
Även intresset för att bli doula växer.
Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

Kurera ställde några frågor till Siri Lundström som själv doulat vid flera förlossningar, och även engagerat sig i hemförlossningar

Doulan Siri Lundström

Siri Lundström

 

sedan 90-talet och suttit i styrelsen för föreningen Föda hemma.

LÄS OCKSÅ: 4 tips för optimal näring under graviditet och amning

Vad är en doula?
– En doula har oftast erfarenhet av förlossningar och stödjer emotionellt och praktiskt den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och första tiden efteråt.
En doula har inget medicinskt ansvar och ger inga medicinska råd. Doulans roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.
Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt ”kvinna som ger omvårdnad”. Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse.

Vad finns det för fördelar att ha med sig en doula?
– Att den blivande mamman får 100 procent stöd, emotionellt och praktiskt, under förberedelser, förlossningen och efteråt. Att den blivande mamman får en trygg relation att vila i under det tillfälle som kan bli en av de starkaste och mest positivt omvälvande upplevelserna i livet. Finns en partner ska doulan alltid agera stöttande gentemot bägge föräldrarna så att partnern blir kvinnans främsta stöd.
Doulan har en stark tilltro till kvinnans egen förmåga att föda. Hon vet att en positiv förlossningsupplevelse är av största betydelse, inte bara för barn och förälder utan också för samhället i stort. Om förlossningsupplevelsen blir positiv eller ej beror inte så mycket på var man föder, hur lång tid förlossningen tar eller hur mycket smärtlindring man använder. Det beror istället på vilket stöd man får, om man upplever att man blir sedd och respekterad och hur trygg man känner sig i förlossningssituationen.
Med en doula minskar antalet kejsarsnitt, förlossningens längd, behovet av medicinsk smärtlindring och önskemål om ryggbedövning.

LÄS OCKSÅ: Två barnmorskor bättre än en vid förlossning?

Hur går det konkret till?
– Den blivande föräldern kontaktar en doula som man tror kan passa, för en första gratis prova-på-träff för att se om kemin stämmer. Information om aktiva doulor finns till exempel hos föreningen Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige, ODIS, och föreningen Födelsehuset, vilket är en brukarorganisation bestående av föräldrar, doulor och barnmorskor för en helhetssyn på födandet. Det går även att söka på nätet och i grupper på Facebook.

Vad ska man tänka på när man väljer en doula?
– Att personkemin och eventuella övriga behov fungerar. Det kan gälla avstånd, ekonomi, längd på jourperiod, möjlighet till betalningsplan eller annat. Skriv ett kontrakt, för allas trygghets skull. Så alla har samma bild och förväntningar av överenskommelsen.

Vad kostar det?
– ODIS rekommenderar att nyutbildade doulor tar minst 3000-5000 kronor. Erfarna och certifierade doulors arvode är ofta högre, uppemot 12000 – 15000 kronor. Det kan finnas doulor under utbildning som kan erbjuda volontär assistans, men det rekommenderas inte, då förväntningar kan bli otydliga och försämra samarbetet. Vill man fortsätta tillsammans skriver man ett kontrakt, och doulan träffar oftast de blivande föräldrarna vid några tillfällen innan förlossningen för att lära känna varandra och prata igenom känslor, funderingar och förväntningar inför barnets födelse. Doulan har sedan oftast jour från cirka två veckor före beräknat förlossningsdatum fram till barnet är fött. När förlossningen startar ringer föräldrarna doulan och de träffas antingen hemma hos föräldrarna eller på sjukhuset. Sedan stannar doulan hos föräldrarna tills barnet är fött. Efteråt träffas man igen för att prata igenom förlossningen.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Probiotika minskar risken att föda för tidigt

För vem passar det att ha med sig en doula på förlossningen?
– Det passar för alla kvinnor som vill ha stöd under sin förlossning och få en positiv upplevelse. Nyckelorden är "kvinnans önskemål", det viktigaste är att den födande kvinnans behov får styra. Det finns en situation i livet då varje kvinna ska få stöd och total närvaro, då hon ska få vara drottning, och det är när hon ger liv. Doulan finns för kvinnan (och partnern) – hela tiden.

Vilka egenskaper krävs för att jobba som doula?
– Man behöver lägga bort alla sina egna behov och föreställningar om hur en förlossning ska vara. Det viktigaste är att få bidra till en annan kvinnas livsomvälvande händelse, och att hon får en stärkande upplevelse. Det hjälper att ha egen erfarenhet av förlossningar, att vara empatisk och lyhörd.
Leta rätt på en utbildning för blivande doulor, det finns även doula-grupper på Facebook. Många doulor har registrerad firma och arbetar med det i varierande omfattning.

Hur fungerar det med en doula nu i coronatider?
– Det är olika hur regionerna och även sjukhus hanterar frågan om doula och förlossning sedan covid-19. Trenden verkar vara att man börjat tillåta doulor på förlossningsavdelningar igen. Intresset för att föda hemma med doula har också ökat sedan pandemin. Födelsehuset och ODIS med flera har stött på för att tillåta friska doulor igen, då det har en så stor och evidensbaserad positiv effekt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.