Annons
Annons

Allt du vill veta om att föda med en doula

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning. Även intresset för att bli doula växer. Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

Redaktionen

10 augusti, 2020
Allt du vill veta om att föda med en doula
Dela inlägget

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning.
Även intresset för att bli doula växer.
Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

Kurera ställde några frågor till Siri Lundström som själv doulat vid flera förlossningar, och även engagerat sig i hemförlossningar

Doulan Siri Lundström
Siri Lundström

sedan 90-talet och suttit i styrelsen för föreningen Föda hemma.

LÄS OCKSÅ: 4 tips för optimal näring under graviditet och amning

Vad är en doula?
– En doula har oftast erfarenhet av förlossningar och stödjer emotionellt och praktiskt den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och första tiden efteråt.
En doula har inget medicinskt ansvar och ger inga medicinska råd. Doulans roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.
Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt ”kvinna som ger omvårdnad”. Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse.

Vad finns det för fördelar att ha med sig en doula?
– Att den blivande mamman får 100 procent stöd, emotionellt och praktiskt, under förberedelser, förlossningen och efteråt. Att den blivande mamman får en trygg relation att vila i under det tillfälle som kan bli en av de starkaste och mest positivt omvälvande upplevelserna i livet. Finns en partner ska doulan alltid agera stöttande gentemot bägge föräldrarna så att partnern blir kvinnans främsta stöd.
Doulan har en stark tilltro till kvinnans egen förmåga att föda. Hon vet att en positiv förlossningsupplevelse är av största betydelse, inte bara för barn och förälder utan också för samhället i stort. Om förlossningsupplevelsen blir positiv eller ej beror inte så mycket på var man föder, hur lång tid förlossningen tar eller hur mycket smärtlindring man använder. Det beror istället på vilket stöd man får, om man upplever att man blir sedd och respekterad och hur trygg man känner sig i förlossningssituationen.
Med en doula minskar antalet kejsarsnitt, förlossningens längd, behovet av medicinsk smärtlindring och önskemål om ryggbedövning.

LÄS OCKSÅ: Två barnmorskor bättre än en vid förlossning?

Hur går det konkret till?
– Den blivande föräldern kontaktar en doula som man tror kan passa, för en första gratis prova-på-träff för att se om kemin stämmer. Information om aktiva doulor finns till exempel hos föreningen Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige, ODIS, och föreningen Födelsehuset, vilket är en brukarorganisation bestående av föräldrar, doulor och barnmorskor för en helhetssyn på födandet. Det går även att söka på nätet och i grupper på Facebook.

Vad ska man tänka på när man väljer en doula?
– Att personkemin och eventuella övriga behov fungerar. Det kan gälla avstånd, ekonomi, längd på jourperiod, möjlighet till betalningsplan eller annat. Skriv ett kontrakt, för allas trygghets skull. Så alla har samma bild och förväntningar av överenskommelsen.

Vad kostar det?
– ODIS rekommenderar att nyutbildade doulor tar minst 3000-5000 kronor. Erfarna och certifierade doulors arvode är ofta högre, uppemot 12000 – 15000 kronor. Det kan finnas doulor under utbildning som kan erbjuda volontär assistans, men det rekommenderas inte, då förväntningar kan bli otydliga och försämra samarbetet. Vill man fortsätta tillsammans skriver man ett kontrakt, och doulan träffar oftast de blivande föräldrarna vid några tillfällen innan förlossningen för att lära känna varandra och prata igenom känslor, funderingar och förväntningar inför barnets födelse. Doulan har sedan oftast jour från cirka två veckor före beräknat förlossningsdatum fram till barnet är fött. När förlossningen startar ringer föräldrarna doulan och de träffas antingen hemma hos föräldrarna eller på sjukhuset. Sedan stannar doulan hos föräldrarna tills barnet är fött. Efteråt träffas man igen för att prata igenom förlossningen.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Probiotika minskar risken att föda för tidigt

För vem passar det att ha med sig en doula på förlossningen?
– Det passar för alla kvinnor som vill ha stöd under sin förlossning och få en positiv upplevelse. Nyckelorden är ”kvinnans önskemål”, det viktigaste är att den födande kvinnans behov får styra. Det finns en situation i livet då varje kvinna ska få stöd och total närvaro, då hon ska få vara drottning, och det är när hon ger liv. Doulan finns för kvinnan (och partnern) – hela tiden.

Vilka egenskaper krävs för att jobba som doula?
– Man behöver lägga bort alla sina egna behov och föreställningar om hur en förlossning ska vara. Det viktigaste är att få bidra till en annan kvinnas livsomvälvande händelse, och att hon får en stärkande upplevelse. Det hjälper att ha egen erfarenhet av förlossningar, att vara empatisk och lyhörd.
Leta rätt på en utbildning för blivande doulor, det finns även doula-grupper på Facebook. Många doulor har registrerad firma och arbetar med det i varierande omfattning.

Hur fungerar det med en doula nu i coronatider?
– Det är olika hur regionerna och även sjukhus hanterar frågan om doula och förlossning sedan covid-19. Trenden verkar vara att man börjat tillåta doulor på förlossningsavdelningar igen. Intresset för att föda hemma med doula har också ökat sedan pandemin. Födelsehuset och ODIS med flera har stött på för att tillåta friska doulor igen, då det har en så stor och evidensbaserad positiv effekt.

Av Tina Harr

Annons
Annons