Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning.
Även intresset för att bli doula växer.
Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

Kurera ställde några frågor till Siri Lundström som själv doulat vid flera förlossningar, och även engagerat sig i hemförlossningar

Doulan Siri Lundström

Siri Lundström

 

sedan 90-talet och suttit i styrelsen för föreningen Föda hemma.

LÄS OCKSÅ: 4 tips för optimal näring under graviditet och amning

Vad är en doula?
– En doula har oftast erfarenhet av förlossningar och stödjer emotionellt och praktiskt den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och första tiden efteråt.
En doula har inget medicinskt ansvar och ger inga medicinska råd. Doulans roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.
Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt ”kvinna som ger omvårdnad”. Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse.

Vad finns det för fördelar att ha med sig en doula?
– Att den blivande mamman får 100 procent stöd, emotionellt och praktiskt, under förberedelser, förlossningen och efteråt. Att den blivande mamman får en trygg relation att vila i under det tillfälle som kan bli en av de starkaste och mest positivt omvälvande upplevelserna i livet. Finns en partner ska doulan alltid agera stöttande gentemot bägge föräldrarna så att partnern blir kvinnans främsta stöd.
Doulan har en stark tilltro till kvinnans egen förmåga att föda. Hon vet att en positiv förlossningsupplevelse är av största betydelse, inte bara för barn och förälder utan också för samhället i stort. Om förlossningsupplevelsen blir positiv eller ej beror inte så mycket på var man föder, hur lång tid förlossningen tar eller hur mycket smärtlindring man använder. Det beror istället på vilket stöd man får, om man upplever att man blir sedd och respekterad och hur trygg man känner sig i förlossningssituationen.
Med en doula minskar antalet kejsarsnitt, förlossningens längd, behovet av medicinsk smärtlindring och önskemål om ryggbedövning.

LÄS OCKSÅ: Två barnmorskor bättre än en vid förlossning?

Hur går det konkret till?
– Den blivande föräldern kontaktar en doula som man tror kan passa, för en första gratis prova-på-träff för att se om kemin stämmer. Information om aktiva doulor finns till exempel hos föreningen Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige, ODIS, och föreningen Födelsehuset, vilket är en brukarorganisation bestående av föräldrar, doulor och barnmorskor för en helhetssyn på födandet. Det går även att söka på nätet och i grupper på Facebook.

Vad ska man tänka på när man väljer en doula?
– Att personkemin och eventuella övriga behov fungerar. Det kan gälla avstånd, ekonomi, längd på jourperiod, möjlighet till betalningsplan eller annat. Skriv ett kontrakt, för allas trygghets skull. Så alla har samma bild och förväntningar av överenskommelsen.

Vad kostar det?
– ODIS rekommenderar att nyutbildade doulor tar minst 3000-5000 kronor. Erfarna och certifierade doulors arvode är ofta högre, uppemot 12000 – 15000 kronor. Det kan finnas doulor under utbildning som kan erbjuda volontär assistans, men det rekommenderas inte, då förväntningar kan bli otydliga och försämra samarbetet. Vill man fortsätta tillsammans skriver man ett kontrakt, och doulan träffar oftast de blivande föräldrarna vid några tillfällen innan förlossningen för att lära känna varandra och prata igenom känslor, funderingar och förväntningar inför barnets födelse. Doulan har sedan oftast jour från cirka två veckor före beräknat förlossningsdatum fram till barnet är fött. När förlossningen startar ringer föräldrarna doulan och de träffas antingen hemma hos föräldrarna eller på sjukhuset. Sedan stannar doulan hos föräldrarna tills barnet är fött. Efteråt träffas man igen för att prata igenom förlossningen.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Probiotika minskar risken att föda för tidigt

För vem passar det att ha med sig en doula på förlossningen?
– Det passar för alla kvinnor som vill ha stöd under sin förlossning och få en positiv upplevelse. Nyckelorden är "kvinnans önskemål", det viktigaste är att den födande kvinnans behov får styra. Det finns en situation i livet då varje kvinna ska få stöd och total närvaro, då hon ska få vara drottning, och det är när hon ger liv. Doulan finns för kvinnan (och partnern) – hela tiden.

Vilka egenskaper krävs för att jobba som doula?
– Man behöver lägga bort alla sina egna behov och föreställningar om hur en förlossning ska vara. Det viktigaste är att få bidra till en annan kvinnas livsomvälvande händelse, och att hon får en stärkande upplevelse. Det hjälper att ha egen erfarenhet av förlossningar, att vara empatisk och lyhörd.
Leta rätt på en utbildning för blivande doulor, det finns även doula-grupper på Facebook. Många doulor har registrerad firma och arbetar med det i varierande omfattning.

Hur fungerar det med en doula nu i coronatider?
– Det är olika hur regionerna och även sjukhus hanterar frågan om doula och förlossning sedan covid-19. Trenden verkar vara att man börjat tillåta doulor på förlossningsavdelningar igen. Intresset för att föda hemma med doula har också ökat sedan pandemin. Födelsehuset och ODIS med flera har stött på för att tillåta friska doulor igen, då det har en så stor och evidensbaserad positiv effekt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.