Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga?
Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet.
Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

Att ha flytningar är ett sunt tecken som visar att din kropp mår bra och att ditt underliv är i balans. Lubrikation, det vill säga kroppens eget glidmedel som bildas när man blir upphetsad, kommer direkt från slidans väggar medan flytningar bildas i livmoderhalskanalen. Syftet med flytningar är att hålla underlivet rent, bibehålla slemhinnorna i slidan fuktiga, och skydda mot infektioner.

LÄS OCKSÅ: Varför luktar mina flytningar illa?

Vet för lite om sina kroppar
Trots det pratar vi knappt om dem alls.
– Kvinnor vet alldeles för lite om sina egna kroppar. Men genom att känna till mer om sina flytningar skulle fler kvinnor få kunskap om att

 

Hormonspecialist Mia Lundin

Hormonspecialist Mia Lundin

flytningar kan se olika ut och variera i mängd från person till person. Det skulle också vara enklare att veta när man ska söka vård. Det säger Mia Lundin, hormonspecialist, specialsköterska och författare, som driver kvinnokliniken Hercare.

LÄS OCKSÅ: Har du passerat klimakteriet eller inte?

Har flytningar hela livet
Vi har flytningar hela livet, även om de ökar under puberteten och minskar under klimakteriet. Då sjunker östrogennivåerna och slemhinnorna i underlivet blir tunnare vilket gör att det inte utsöndras lika mycket sekret som tidigare. Många kvinnor får också mindre laktobaciller som är betydelsefulla för surhetsgraden och bidrar till en optimal bakteriebalans. Vissa kvinnor börjar därför med lokalt verkande hormoner för att få tillbaka flytningarna.
– I klimakteriet blir det vanligare med olika irritationer i slidan och det kan börja göra ont när man har sex eller cyklar eller så kan man få upprepade urinvägsinfektioner.

LÄS OCKSÅ: Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Självrengörande ugn
Även under graviditeten förändras flytningarna då vi har höga nivåer av både östrogen och progesteron och slemhinnan sväller upp och producerar mer flytningar, eftersom den måste vara elastisk inför förlossningen.
Mia Lundin vill dock bestämt avråda från att ”tvätta bort” flytningar, genom att skölja underlivet med olika preparat som numera finns på marknaden.
– Slidan är som en självrengörande ugn och man ska inte duscha den invärtes, då förstör man hela balansen.

Mia Lundin rekommenderar istället att tvätta underlivet högst en gång om dagen och bara använda vatten och ingen tvål, alternativt olja.
Vanligtvis luktar flytningar lite syrligt, ungefär som filmjölk. Men om de börjar lukta annorlunda kan det vara ett tecken på att allt inte står rätt till.
– Om flytningarna luktar som fisk, om det kliar eller känns rött och irriterat kan det vara ett tecken på svamp eller en bakteriell infektion, då behöver man gå till en gynekolog och bli undersökt.

 

LÄS OCKSÅ: Varför har jag flytningar fyra år efter klimakteriet?

Så förändras flytningarna efter menscykeln
Källa: RFSU

  1. Mensvecka! Mensen, som är utstött livmoderslemhinna, kan vara uppblandad med lite flytningar och sekret, men framförallt känns det igen som just mens.
  2. Efter mensen kan flytningarna vara blodblandade, det är bara livmoderhalsen som städar ut de sista resterna av mensen. Lite bruna, röda eller rosa flytningar är därför vanligt.
  3. Nu följer några dagar där flytningarna ofta minskar i mängd, men de kan också bli lite klumpiga, vita eller gulaktiga.
  4. Dagarna innan ägglossningen får många mer flytningar än vanligt och de kan vara lite ”krämiga”, som hudlotion.
  5. Nu är det ägglossning! Flytningarna blir hala, genomskinliga och lite klibbiga, ungefär som äggvita. Många får väldigt mycket flytningar.
  6. Nu kan flytningarna avta lite, kanske märker du inga alls. En del kan ha lite blod i flytningarna efter ägglossningen - så kallad spotting.
  7. Det är inte ovanligt att flytningarna är gula – de reagerar med syret i luften och gulnar lite.
  8. Nu är mensen på gång, kanske får du en liten ”mellanblödning” eller ser några första spår av mensen i flytningarna. Konsistensen kan vara allt från krämig till fluffig eller rinnig.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!