Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga?
Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet.
Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

Att ha flytningar är ett sunt tecken som visar att din kropp mår bra och att ditt underliv är i balans. Lubrikation, det vill säga kroppens eget glidmedel som bildas när man blir upphetsad, kommer direkt från slidans väggar medan flytningar bildas i livmoderhalskanalen. Syftet med flytningar är att hålla underlivet rent, bibehålla slemhinnorna i slidan fuktiga, och skydda mot infektioner.

LÄS OCKSÅ: Varför luktar mina flytningar illa?

Vet för lite om sina kroppar
Trots det pratar vi knappt om dem alls.
– Kvinnor vet alldeles för lite om sina egna kroppar. Men genom att känna till mer om sina flytningar skulle fler kvinnor få kunskap om att

 

Hormonspecialist Mia Lundin

Hormonspecialist Mia Lundin

flytningar kan se olika ut och variera i mängd från person till person. Det skulle också vara enklare att veta när man ska söka vård. Det säger Mia Lundin, hormonspecialist, specialsköterska och författare, som driver kvinnokliniken Hercare.

LÄS OCKSÅ: Har du passerat klimakteriet eller inte?

Har flytningar hela livet
Vi har flytningar hela livet, även om de ökar under puberteten och minskar under klimakteriet. Då sjunker östrogennivåerna och slemhinnorna i underlivet blir tunnare vilket gör att det inte utsöndras lika mycket sekret som tidigare. Många kvinnor får också mindre laktobaciller som är betydelsefulla för surhetsgraden och bidrar till en optimal bakteriebalans. Vissa kvinnor börjar därför med lokalt verkande hormoner för att få tillbaka flytningarna.
– I klimakteriet blir det vanligare med olika irritationer i slidan och det kan börja göra ont när man har sex eller cyklar eller så kan man få upprepade urinvägsinfektioner.

LÄS OCKSÅ: Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Självrengörande ugn
Även under graviditeten förändras flytningarna då vi har höga nivåer av både östrogen och progesteron och slemhinnan sväller upp och producerar mer flytningar, eftersom den måste vara elastisk inför förlossningen.
Mia Lundin vill dock bestämt avråda från att ”tvätta bort” flytningar, genom att skölja underlivet med olika preparat som numera finns på marknaden.
– Slidan är som en självrengörande ugn och man ska inte duscha den invärtes, då förstör man hela balansen.

Mia Lundin rekommenderar istället att tvätta underlivet högst en gång om dagen och bara använda vatten och ingen tvål, alternativt olja.
Vanligtvis luktar flytningar lite syrligt, ungefär som filmjölk. Men om de börjar lukta annorlunda kan det vara ett tecken på att allt inte står rätt till.
– Om flytningarna luktar som fisk, om det kliar eller känns rött och irriterat kan det vara ett tecken på svamp eller en bakteriell infektion, då behöver man gå till en gynekolog och bli undersökt.

 

LÄS OCKSÅ: Varför har jag flytningar fyra år efter klimakteriet?

Så förändras flytningarna efter menscykeln
Källa: RFSU

  1. Mensvecka! Mensen, som är utstött livmoderslemhinna, kan vara uppblandad med lite flytningar och sekret, men framförallt känns det igen som just mens.
  2. Efter mensen kan flytningarna vara blodblandade, det är bara livmoderhalsen som städar ut de sista resterna av mensen. Lite bruna, röda eller rosa flytningar är därför vanligt.
  3. Nu följer några dagar där flytningarna ofta minskar i mängd, men de kan också bli lite klumpiga, vita eller gulaktiga.
  4. Dagarna innan ägglossningen får många mer flytningar än vanligt och de kan vara lite ”krämiga”, som hudlotion.
  5. Nu är det ägglossning! Flytningarna blir hala, genomskinliga och lite klibbiga, ungefär som äggvita. Många får väldigt mycket flytningar.
  6. Nu kan flytningarna avta lite, kanske märker du inga alls. En del kan ha lite blod i flytningarna efter ägglossningen - så kallad spotting.
  7. Det är inte ovanligt att flytningarna är gula – de reagerar med syret i luften och gulnar lite.
  8. Nu är mensen på gång, kanske får du en liten ”mellanblödning” eller ser några första spår av mensen i flytningarna. Konsistensen kan vara allt från krämig till fluffig eller rinnig.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.