Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Liten tjej ler in i kameran

Foto: Anissa Thompson

Allt fler barn får medicin mot för höga blodfetter

Blodfettssänkande läkemedel har börjat att skrivas ut även till barn. Det visar en kartläggning som SvD låtit göra.

Enligt kartläggningen får idag nära 300 barn och ungdomar i åldern fyra till 19 år så kallade statiner utskrivna. Ett antal som ökar – om än långsamt.
Statinerna har blivit enorma storsäljare och nästintill slagit rekord i modern läkemedelshistoria. I Sverige skrivs dessa medel idag ut till över 800 000 personer och statinpreparatet Lipitor har under 2000-talet varit världens mest sålda läkemedel.
Statinerna har dock flera uppmärksammade biverkningar som till exempel muskelsvaghet och leverpåverkan.

Studier på vuxna
Anledningen till att man äter statiner är att man har för höga blodfetter, det vill säga för högt kolesterol. Detta upptäcks i blodtester och avsikten med medicineringen är att minska risken för framtida hjärtinfarkt och för slaganfall, skriver SvD.
Däremot har nästan alla studier gjorts på vuxna, äldre personer. Men trots det har läkare och statintillverkande företag i alla år lobbat, och jobbat, för att statiner även ska ges till barn och ungdomar under 18 års ålder, något som väckt och väcker upprörd debatt.

Nu godkända till barn
Ett litet antal studier på sammanlagt 800 barn stöder att LDL-nivåerna minskar hos barn. Övriga effekter, såväl goda som onda, vid användande av statiner under längre tid är däremot okända.
Nu har de fem vanligaste statinprodukterna blivit godkända för behandling av barn ned till åtta års ålder.
Den för statinanvändning utpekade målgruppen har hela tiden varit barn och ungdomar i familjer med ärftligt höga blodfetthalter, särskilt gällande det så kallade onda kolesterolet LDL. Detta på grund av att medlemmar i dessa familjer kan drabbas av och avlida av tidig åderförkalkning och hjärtdöd redan i 40-årsåldern.
Varje år föds ungefär 250 barn med dessa problem, berättar Olov Wiklund, professor emeritus i Göteborg, för SvD.

 

Alternativa behandlingar
Professor Claude Marcus vid Huddinge universitetssjukhus tycker att frågan är klurig:
–Den svåra frågan är om vi ska behandla överviktiga barn med höga blodfetthalter och kanske andra sjukdomssymtom med läkemedel.
Han menar också att det är viktigt att först, innan man skriver ut läkemedel, ska tänka på alternativa sätt att förbättra barnets värden:
– Det självklara är naturligtvis att först försöka med livsstilsförändringar som ökad motion och bättre kost, säger han till SvD.

Rött ris sänker kolesterolet
Det finns även annan hjälp att få. Många upplever till exempel att de får samma hjälp, men färre biverkningar, med Redasin, ett kosttillskott som innehåller rött ris. Kosttillskottet är en storsäljare i Finland, finns sedan några år tillbaka även i Sverige och blir ständigt populärare.
Rött ris är naturligt rikt på ingredienser som hämmar kolesterolproduktionen i levern, vilket sänker den totala kolesterolhalten i blodet och balanserar förhållandet mellan LDL och HDL.

Läs även artiklarna Naturlig kamp mot kolesterolet och Så fick hon koll på kolesterolet.

Av Isabelle HedanderSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

 

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

 

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

Kvinna med långt hår bakifrån på sommaräng

Så skyddar du sommarhåret naturligt

Naturlig hälsa

Under sommaren utsätter vi håret för både sol, salta och klorfyllda bad och friska vindar på havet. Allt detta sliter på håret. Här delar den gröna frisörmästaren Maria Hellström  med sig av sina bästa tips för ett naturligt friskt, starkt och vackert hår – utan skadliga gifter och kemikalier.