Annons
Annons

Allt fler får diagnosen D-vitaminbrist

Sol, svamp, mjölk, ägg, fet fisk – och allt fler livsmedel som berikas. Behöver vi verkligen tillskott av D-vitamin utöver de naturliga kostkällorna? Ja, det verkar så, konstaterar nu även Svt Nyheter som tagit del av statistik som visar att antalet svenskar som får diagnosen D-vitaminbrist har ökat explosionsartat de senaste åren.

Redaktionen

30 september, 2016
Allt fler får diagnosen D-vitaminbrist
Dela inlägget

Sol, svamp, mjölk, ägg, fet fisk – och allt fler livsmedel som berikas. Behöver vi verkligen tillskott av D-vitamin utöver de naturliga kostkällorna?
Ja, det verkar så, konstaterar nu även Svt Nyheter som tagit del av statistik som visar att antalet svenskar som får diagnosen D-vitaminbrist har ökat explosionsartat de senaste åren.

Antalet som diagnostiseras med D-vitaminbrist har ökat dramatiskt de senaste tio åren. Likaså antalet som får D-vitamin utskrivet på recept från sin läkare. Det visar statistik från Socialstyrelsen som SVT Nyheter tagit del av.

Läs också: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”

Fler läkare förstår allvaret med D-vitaminbrist
De senaste årens enorma forskning på området har inneburit att allt fler fått upp ögonen för D-vitaminets stora inverkan på hälsan – och de många negativa effekter som brist kan medföra. Nu alltså även läkarna.
År 2004 var det endast nio personer som fick D-vitaminbrist som sin huvuddiagnos inom öppenvården. År 2014, tio år senare, hade den siffran stigit till 1 030 fall.

Siffrorna har mångdubblats
Även antalet receptutskrivningar av D-vitamin har ökat, visar statistiken. År 2006 fick 14 964 personer vitaminet utskrivet av läkare. Förra året, 2015, hade den siffran ökat många gånger om och var uppe i 126 041 personer.

Svt Nyheter skriver att en trolig orsak till den ökade förskrivningen kan vara att ett nytt D-vitaminläkemedel med det verksamma ämnet kolekalciferol introducerades 2012. Dessa preparat står idag för merparten av D-vitaminet som läkarna skriver ut, rapporterar Svt vidare.

Läs också: Bjudmåltider påverkar vilken medicin läkare väljer att skriva ut

”Låga nivåer är relativt vanligt i Sverige”
Vissa experter som Svt pratat med menar att anledningen till ökningen främst beror på att det blivit en ”modediagnos” och att frågan i sig är överdriven. Andra menar det motsatta.
Forskaren Mats Humble som arbetar vid Örebro universitet är en av dem som anser att frågan inte är ett dugg överdriven.
– Jag tror att det är fler och fler läkare och patienter som upptäcker att vissa personer har nytta av att ta extra D-vitamin. Låga nivåer av D-vitamin är relativt vanligt i Sverige, säger han till Svt Nyheter.
Mats Humble har flera gånger lyft vikten av D-vitamin och bland annat skrivit debattartiklar i ämnet.

Extra vanligt med brist i vissa grupper
Störst ökning har enligt statistiken skett i områden i Stockholm, Göteborg och Malmö där det bor många personer med mörk pigmenterad hy och heltäckande klädsel. Dessa grupper har svårare att tillgodogöra sig solens strålar som kroppen omvandlar till D-vitamin. Därmed är de i extra riskzon för brist och är därmed extra viktiga att följa, menar forskare.

Läs också: I riskzonen för D-vitaminbrist? Kolla här!

Livsmedelsverket: ”Nya råd på gång”
Livsmedelsverket råder i dagsläget vissa grupper att äta D-vitamintillskott, bland annat äldre och gravida. Just nu tittar de på om råden ska innefatta fler, till exempel personer med heltäckande klädsel samt mörk.
Åsa Brugård Konde är nutrionist vid Livsmedelsverket:
– Vi håller just nu på att se över våra råd om tillskott. Det är möjligt att det blir mer generella råd till de här grupperna nästa år. Men vi vill ordentligt utreda om det skulle vara en bra metod först, säger hon till Svt Nyheter.
Hon poängterar även att det i dagsläget ofta är de som redan äter bra som har en tendens att ta tillskott, inte de som verkligen skulle behöva det.

Läs också: ”Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin”

Många barn som får diagnosen
60 till 70 procent av de som får diagnosen D-vitaminbrist är barn. I Sverige rekommenderas D-droppar fram till två års ålder, något inte ens alla föräldrar bryr sig om att följa. I Finland gäller motsvarande rekommendation upp till 18 år.
– Det är extra noga att man poängterar betydelsen av D-vitamin för barnens utveckling, säger Mats Humble.

Läs också: Brist på D-vitamin – allt vanligare hos små barn

Vill du läsa mer om D-vitamin?
Läs fler av Kureras många artiklar om vitaminet. Här är ett axplock:

D-vitaminstatus påverkar svårighetsgraden vid psykisk sjukdom
Ny studie visar koppling mellan lågt D-vitamin och livmoderhalscancer
Studie: D-vitamin kan minska dina känslostormar vid PMS
Hög D-vitaminstatus kopplat till ökad överlevnad vid koloncancer
Studie: Vitamin D kan ge dig mer energi och sänka ditt blodtryck
D-vitaminbrist som ung kopplas till åderförkalkning som äldre
Upptäckten som kan bota IBS-symtom enligt forskare: D-vitamin
Forskare har hittat koppling mellan D-vitaminnivåer och hjärtproblem
Självmordsbenägna och deprimerade saknar D-vitamin
D-vitamin ger ökad canceröverlevnad visar forskning
D-vitamin kan bromsa luftvägsinfektioner
Gravida med höga nivåer av vitamin D får starkare barn
Otillräckliga nivåer D-vitamin bland höggravida
Ny forskning: Vintermörkret kan ge ditt barn MS
Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

D-vitamin
är ett fettlösligt vitamin som bildas i huden vid solbestrålning. 15-30 minuters sol dagligen täcker behovet under sommarhalvåret. D-vitamin finns även i fet fisk, fiskolja, ägg och lever.
…är viktigt för ett flertal funktioner i kroppen, bland annat för cellernas tillväxt, nervsystemet och skelettbildningen.
…kallas ofta solskensvitaminet och ibland även piggvitaminet.

Brist på D-vitamin
…är vanligast under senhösten och vinterhalvåret i Sverige. Brist kan ge en mängd sjukdomar och symtom, ofta relaterade till att D-vitamin bidrar till normalt upptag av kalcium som i sin tur bidrar till att man kan behålla en normal benstomme, tandstatus och funktion av immunförsvaret.
Det enda säkra sättet att veta om du har D-vitaminbrist är via blodprov.

Rekommenderat dagligt intag (RDI)
…är 10 mikrogram per dag för barn och vuxna och 20 mikrogram per dag för personer över 75 år samt för personer med begränsad solexponering.
Ät tillskott med vitamin D3 från september till april, maj – eller året om.

Många experter menar att det idag finns vetenskapliga bevis för att D-vitaminintag över gällande RDI (rekommenderat dagligt intag) kan kopplas till bättre hälsa och att dagens RDI-värden borde fördubblas.

Annons
Annons