Annons
Annons

Allt fler gravida behandlas med antidepressiva

Antalet kvinnor som äter receptbelagd antidepressiv medicin har ökat med 55 procent på sex år. Även allt fler gravida behandlas med antidepressiva läkemedel som man inte vet långtidseffekterna av. "Att medicinera kan vara en kortsiktig lösning, men långsiktigt behöver man se över orsaken och inte bara symtombehandla då det kan ha stora konsekvenser för patienten, särskilt om hon är gravid", säger näringsterapeuten Zarah Öberg.

Redaktionen

5 februari, 2014
Allt fler gravida behandlas med antidepressiva
Dela inlägget

Antalet kvinnor som äter receptbelagd antidepressiv medicin har ökat med 55 procent på sex år. Även allt fler gravida behandlas med antidepressiva läkemedel som man inte vet långtidseffekterna av.
– Att medicinera kan vara en kortsiktig lösning, men långsiktigt behöver man se över orsaken och inte bara symtombehandla då det kan ha stora konsekvenser för patienten, särskilt om hon är gravid, säger näringsterapeuten Zarah Öberg.

År 2007 hämtade cirka 2 600 kvinnor ut antidepressiv medicin, denna siffra steg till drygt 4 000 år 2012, skriver Svenska Dagbladet. Användningen ökar även bland gravida kvinnor. Andelen som tar ut recept på antidepressiv medicin ligger på 3,8 procent.

Okända biverkningar
Framför allt används SSRI-preparat, som anses ge färre biverkningar än andra läkemedel. Men det är inte känt vad behandlingen har för effekter på lång sikt, vilket även Karin Källén, utredare på Socialstyrelsen, säger till Svenska Dagbladet.
– Hur medicineringen påverkar barnens utveckling vet vi faktiskt ingenting om. Hade det varit väldigt stora effekter hade vi märkt det, men det är möjligt att det finns oönskade effekter av mindre styrka som vi inte känner till.

”Man dövar bara symtomet”
Näringsterapeuten Zarah Öberg säger till Kurera att medicinering inte är den självklara utvägen.
– Det finns en anledning till att dessa kvinnor ligger lågt på serotonin, vilket är fallet vid depression. Att medicinera kan ju vara en utväg på kort sikt, men långsiktigt så behöver man se över varför serotoninnivåerna ligger lågt. I många fall beror det på dålig matsmältning och dålig tarm. Att läka tarmen och se över intaget av mat, och hur det står till med aminosyror i kroppen, är viktigare än att bara ge ett läkemedel för att döva symtomet.

Ett friskt foster behöver aminosyror
Zarah förklarar att om man har dålig matsmältning och tarm, så kan man få problem med att bryta ned protein. Då riskerar man brist på flera aminosyror, som exempelvis tryptofan, vilket i sin tur ger serotoninbrist.
– Att inte korrigera själva orsaken kan på så vis ha stora konsekvenser för patienten, särskilt om hon är gravid då ett friskt foster kräver aminosyror.

Av Emma V Larsson

Annons
Annons