Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

allt-fler-unga-anvander-menskopp

Allt fler unga använder menskopp

Att använda menskopp blir allt populärare – särskilt bland unga.
Anledningarna?
Klimat, privatekonomi och hälsa, visar en undersökning.

En ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat visar att var femte kvinna använder en menskopp. Vanligaste anledningen till varför man börjar använda en menskopp är att man anser att det är bra för klimatet att inte använda engångsartiklar.

LÄS OCKSÅ: Så mycket kostar din mens

Unga använder oftare menskopp
Men valet av menstruationsskydd skiljer sig åt i olika åldersgrupper – och unga använder menskopp i större utsträckning jämfört med äldre. Det kan handla om att dagens ungdomar är mer klimatsmarta och har en annan medvetenhet och öppenhet, tror Lisa Perby som är grundare av MonthlyCup, mer känt som menskopp.se.
– Vi bryter idag tabun kring mens och den yngre generationen går i täten. Man ska inte behöva skämmas för något så naturligt som mens och om vi börjar prata om mens så börjar det även pratas om mensskydd. Och många unga vill välja produkter som är bra för både miljön men även för sin egen inre miljö.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket sparar du på att använda en menskopp under ett år

Svårare att använda en kopp
Utöver att menskoppen är mer klimatsmart än konventionella mensskydd kan man på lång sikt också spara pengar. Men det kan vara lite trix innan man får till tekniken fullt ut. De absolut flesta kan dock ha en menskopp enligt Lisa Perby, men det kan finnas vissa anledningar som gör det svårare att använda en kopp, som framfall, endometrios eller en låg livmodertapp.
– Men det finns speciella koppar för de med låg tapp och vissa med exempelvis endometrios tycker att det för smärtsamt med menskopp medan många tvärtom tycker att det reducerar smärtan, så det tycks vara ytterst individuellt, säger hon.

Tre fakta om mensskydd
Källa: Apotek hjärtat

  • De tre mest använda menstruationsskydden bland kvinnor i Sverige är tampong 44 procent, binda 34 procent och menskopp 20 procent.
  • Unga använder menskopp i större utsträckning. Medan 28 procent av kvinnorna i åldrarna 16-29 använder menskopp är det 18 procent av kvinnorna mellan 30-49 år som gör detsamma.
  • Vanligaste anledningarna till varför man börjar använda menskopp är att det är “bra för klimatet att inte använda engångsartiklar”, 89 procent, mer skonsamt för kroppen, 66 procent, och att det är ekonomiskt, 56 procent.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.