Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Te gjort av Lapachonark i lösvikt, bredvid tekopp

Allt om Pau D’Arco – supertéet som fajtar svamp och bakterier

Pau D’Arco, eller Lapacho, är te gjort på den inre barken av Lapachoträdet som växer i Sydamerika. Där uppges det ha druckits i mer än tusen år av kontinentens indianstammar – och hyllas för sina sjukdomsförebyggande egenskaper, mot såväl bakterier och svamp som parasiter.

I Sverige säljs detta välgörande hälsote från Lapachoträdet,  som även kallas "Tree of life", i lösvikt. Men du hittar det inte i vanliga mataffärer, utan hos hälsokostaffären. Téet kallas även för Inka-te, eftersom det tros härstamma från inkakulturen och växer i Amazonas. Trädet ska ha stor motståndskraft mot sjukdomar som  annars kan angripa träd.

 

 

Närbild på Lapachoträdet underifrån

Lapachoträdet växer i Amazonas, där dess bark länge använts som hälsokur.

Så hur ska detta te drickas, mot vilka hälsoproblem, och av vem?  Vi frågade Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

LÄS OCKSÅ: 5 nyttiga teer som boostar hälsan

 

Vilka hälsofördelar har detta speciella te, som du ibland rekommenderar, och vilken typ av personer har blivit hjälpta av det?

Kureras näringsexpert Zarah Öberg

Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

Pau D'Arco är en bark, som är rik på antioxidanter och motverkar mikrober, såsom bakterier, virus, parasiter och svamp. Det vanligaste användningsområdet är sannolikt mot candida, då det är väldigt effektivt för att motverka svamp. I Pau D’Arco-te finns kemiska föreningar såsom lapachol och beta-lapachone som anses motverka mikrober och inflammation. Den mest vanliga rekommendationen för just Pau D’arco är de patienter som har besvär med candidaöverväxt, då dessa kan inkludera Pau D’arco-te i sin dagliga, naturliga behandling.

 

LÄS OCKSÅ: Örter med läkande effekt i kroppen

 Vad innehåller det som gör att det är effektivt och hur "jobbar det" i kroppen?

– Det beror på att det innehåller de kemiska föreningar som motverkar svamp. Precis som om man använder andra svampdödande råvaror, som kokosolja till exempel.

Hur mycket och länge behöver man dricka för att få effekt och finns det annat att ha i åtanke?

– Dosering beror på var besvären sitter samt också på omfattning av problemet.  Men generellt så brukar jag rekommendera att koka upp en stor kanna på morgonen, låta dra ordentligt och sen dricka 3-5 koppar per dag antingen varmt som te, eller kallt istället för vatten.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!