Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En grapefrukt isolerad på rosa bakgrund, metafor för det kvinnliga könsorganet

Allt om trenden att ånga sitt underliv

Nyfiken på att ånga ditt underliv?
Ett örtbad för snippan kan fungera både avslappnande och välgörande, stödja underlivets återhämtning efter en förlossning – det sägs också påverka hormonbalansen.
Men det finns några saker att se upp med.

På senare tid har trenden vaginal steaming – alltså att man ångar sitt underliv - blivit en snackis och något som allt fler testat på. Men vaginal ångning är egentligen inget nytt, utan en sed som praktiserats av kvinnor sedan urminnes tider runtom i världen, även här i Sverige, där det tidigare kallades för ”hukbad” eller "sittbad". Men som mycket annat naturligt försvann metoden till stor del med industrialismen och den moderna tidens tro på läkemedel och artificiella preparat och metoder. Det menar Sanna Aulén som är hälsocoach, tantra-yogalärare och medgrundare till yogastudion och hälsocentret Holistic Mama och som även utför ångnings-behandlingar.
– På senare år har vaginal ångning blivit alltmer omtalat och utövat i västvärlden. Men det ångas redan i många kulturer, bland annat har den mexikanska urbefolkningen det i sin kvinnohälso-tradition, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning om underlivets muskler på gång

Sägs påverka hormonbalansen
Att ånga underlivet verkar generellt avslappnande och välgörande för bäckenbotten och underlivet. Det stödjer också återhämtningen efter en förlossning, och sägs även påverka hormonbalansen, berättar Sanna Aulén.
De som kommer till henne för en behandling har oftast PMS-besvär eller andra obalanser i underlivet och hormonsystemet.
– De kan ha vestibulit, PMS, utebliven mens eller oregelbunden menscykel. Men det kan också handla om klimakteriebesvär eller sexuellt trauma.
Själva ångningen utförs genom att behandlaren först väljer ut örter utifrån ens eventuella obalanser. Sedan kokas vatten upp i en stor kastrull där man först blötlägger och förbereder de utvalda örterna med salt. Sedan får man sätta sig på en pall som har ett hål över ångbadet och kastrullen som placeras undertill. Man blir också insvept i handdukar och varma filtar för att hjälpa till att stänga in ångan och skapa mer blodcirkulation.
– Samtidigt blir man guidad i en andningsteknik under den tio minuter långa örtbehandlingen som sedan avslutas med tio minuters vila. Vilan och att dricka vatten efteråt är en viktig del i ångningen, eftersom vattnet återfuktar och hjälper till att rensa i kroppen.

 

LÄS OCKSÅ: Jenny Koos hjälper kvinnor att förstå sin menscykel

Delade åsikter
Åsikterna kring vaginal ångning är dock delade. Vissa menar att det är bra för ditt underliv, medan andra menar att det finns betydande risker. Enligt Sanna Aulén kan ångningen både påskynda blödning, skapa irritation, torrhet, flytningar, få mensen att utebli och påverka till exempel spiral och andra preventivmedel om det används utan försiktighet och medveten kunskap. Därför bör man inte ånga sitt underliv om man har väldigt ont i underlivet och inte vet varför, under och efter ägglossning om du vill bli gravid, har en spiral eller är gravid, har en aktiv infektion eller är nyopererad i bäckenområdet.
– Jag avråder även att ånga om du har en kort menscykel och ännu inte konsulterat någon kring detta.

LÄS OCKSÅ: Hur blir jag av med återkommande svampinfektioner?

Se upp att du inte bränner dig
Ska du ånga underlivet själv rekommenderar hon därför att man enbart ångar med vatten och salt i högst tio minuter, inte mer än en gång i månaden - och se upp att du inte bränner dig.
– Huka över en kastrull, en gammal potta eller så kan du stoppa en kastrull i toaletten, vilket kräver att du har koll på temperaturen. Vattnet ska inte kännas hett utan vara varmt och behagligt för huden, testa gärna först med insidan av handleden över ångorna.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

 

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

 

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.