Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En grapefrukt isolerad på rosa bakgrund, metafor för det kvinnliga könsorganet

Allt om trenden att ånga sitt underliv

Nyfiken på att ånga ditt underliv?
Ett örtbad för snippan kan fungera både avslappnande och välgörande, stödja underlivets återhämtning efter en förlossning – det sägs också påverka hormonbalansen.
Men det finns några saker att se upp med.

På senare tid har trenden vaginal steaming – alltså att man ångar sitt underliv - blivit en snackis och något som allt fler testat på. Men vaginal ångning är egentligen inget nytt, utan en sed som praktiserats av kvinnor sedan urminnes tider runtom i världen, även här i Sverige, där det tidigare kallades för ”hukbad” eller "sittbad". Men som mycket annat naturligt försvann metoden till stor del med industrialismen och den moderna tidens tro på läkemedel och artificiella preparat och metoder. Det menar Sanna Aulén som är hälsocoach, tantra-yogalärare och medgrundare till yogastudion och hälsocentret Holistic Mama och som även utför ångnings-behandlingar.
– På senare år har vaginal ångning blivit alltmer omtalat och utövat i västvärlden. Men det ångas redan i många kulturer, bland annat har den mexikanska urbefolkningen det i sin kvinnohälso-tradition, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning om underlivets muskler på gång

Sägs påverka hormonbalansen
Att ånga underlivet verkar generellt avslappnande och välgörande för bäckenbotten och underlivet. Det stödjer också återhämtningen efter en förlossning, och sägs även påverka hormonbalansen, berättar Sanna Aulén.
De som kommer till henne för en behandling har oftast PMS-besvär eller andra obalanser i underlivet och hormonsystemet.
– De kan ha vestibulit, PMS, utebliven mens eller oregelbunden menscykel. Men det kan också handla om klimakteriebesvär eller sexuellt trauma.
Själva ångningen utförs genom att behandlaren först väljer ut örter utifrån ens eventuella obalanser. Sedan kokas vatten upp i en stor kastrull där man först blötlägger och förbereder de utvalda örterna med salt. Sedan får man sätta sig på en pall som har ett hål över ångbadet och kastrullen som placeras undertill. Man blir också insvept i handdukar och varma filtar för att hjälpa till att stänga in ångan och skapa mer blodcirkulation.
– Samtidigt blir man guidad i en andningsteknik under den tio minuter långa örtbehandlingen som sedan avslutas med tio minuters vila. Vilan och att dricka vatten efteråt är en viktig del i ångningen, eftersom vattnet återfuktar och hjälper till att rensa i kroppen.

 

LÄS OCKSÅ: Jenny Koos hjälper kvinnor att förstå sin menscykel

Delade åsikter
Åsikterna kring vaginal ångning är dock delade. Vissa menar att det är bra för ditt underliv, medan andra menar att det finns betydande risker. Enligt Sanna Aulén kan ångningen både påskynda blödning, skapa irritation, torrhet, flytningar, få mensen att utebli och påverka till exempel spiral och andra preventivmedel om det används utan försiktighet och medveten kunskap. Därför bör man inte ånga sitt underliv om man har väldigt ont i underlivet och inte vet varför, under och efter ägglossning om du vill bli gravid, har en spiral eller är gravid, har en aktiv infektion eller är nyopererad i bäckenområdet.
– Jag avråder även att ånga om du har en kort menscykel och ännu inte konsulterat någon kring detta.

LÄS OCKSÅ: Hur blir jag av med återkommande svampinfektioner?

Se upp att du inte bränner dig
Ska du ånga underlivet själv rekommenderar hon därför att man enbart ångar med vatten och salt i högst tio minuter, inte mer än en gång i månaden - och se upp att du inte bränner dig.
– Huka över en kastrull, en gammal potta eller så kan du stoppa en kastrull i toaletten, vilket kräver att du har koll på temperaturen. Vattnet ska inte kännas hett utan vara varmt och behagligt för huden, testa gärna först med insidan av handleden över ångorna.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.