Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En grapefrukt isolerad på rosa bakgrund, metafor för det kvinnliga könsorganet

Allt om trenden att ånga sitt underliv

Nyfiken på att ånga ditt underliv?
Ett örtbad för snippan kan fungera både avslappnande och välgörande, stödja underlivets återhämtning efter en förlossning – det sägs också påverka hormonbalansen.
Men det finns några saker att se upp med.

På senare tid har trenden vaginal steaming – alltså att man ångar sitt underliv - blivit en snackis och något som allt fler testat på. Men vaginal ångning är egentligen inget nytt, utan en sed som praktiserats av kvinnor sedan urminnes tider runtom i världen, även här i Sverige, där det tidigare kallades för ”hukbad” eller "sittbad". Men som mycket annat naturligt försvann metoden till stor del med industrialismen och den moderna tidens tro på läkemedel och artificiella preparat och metoder. Det menar Sanna Aulén som är hälsocoach, tantra-yogalärare och medgrundare till yogastudion och hälsocentret Holistic Mama och som även utför ångnings-behandlingar.
– På senare år har vaginal ångning blivit alltmer omtalat och utövat i västvärlden. Men det ångas redan i många kulturer, bland annat har den mexikanska urbefolkningen det i sin kvinnohälso-tradition, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning om underlivets muskler på gång

Sägs påverka hormonbalansen
Att ånga underlivet verkar generellt avslappnande och välgörande för bäckenbotten och underlivet. Det stödjer också återhämtningen efter en förlossning, och sägs även påverka hormonbalansen, berättar Sanna Aulén.
De som kommer till henne för en behandling har oftast PMS-besvär eller andra obalanser i underlivet och hormonsystemet.
– De kan ha vestibulit, PMS, utebliven mens eller oregelbunden menscykel. Men det kan också handla om klimakteriebesvär eller sexuellt trauma.
Själva ångningen utförs genom att behandlaren först väljer ut örter utifrån ens eventuella obalanser. Sedan kokas vatten upp i en stor kastrull där man först blötlägger och förbereder de utvalda örterna med salt. Sedan får man sätta sig på en pall som har ett hål över ångbadet och kastrullen som placeras undertill. Man blir också insvept i handdukar och varma filtar för att hjälpa till att stänga in ångan och skapa mer blodcirkulation.
– Samtidigt blir man guidad i en andningsteknik under den tio minuter långa örtbehandlingen som sedan avslutas med tio minuters vila. Vilan och att dricka vatten efteråt är en viktig del i ångningen, eftersom vattnet återfuktar och hjälper till att rensa i kroppen.

 

LÄS OCKSÅ: Jenny Koos hjälper kvinnor att förstå sin menscykel

Delade åsikter
Åsikterna kring vaginal ångning är dock delade. Vissa menar att det är bra för ditt underliv, medan andra menar att det finns betydande risker. Enligt Sanna Aulén kan ångningen både påskynda blödning, skapa irritation, torrhet, flytningar, få mensen att utebli och påverka till exempel spiral och andra preventivmedel om det används utan försiktighet och medveten kunskap. Därför bör man inte ånga sitt underliv om man har väldigt ont i underlivet och inte vet varför, under och efter ägglossning om du vill bli gravid, har en spiral eller är gravid, har en aktiv infektion eller är nyopererad i bäckenområdet.
– Jag avråder även att ånga om du har en kort menscykel och ännu inte konsulterat någon kring detta.

LÄS OCKSÅ: Hur blir jag av med återkommande svampinfektioner?

Se upp att du inte bränner dig
Ska du ånga underlivet själv rekommenderar hon därför att man enbart ångar med vatten och salt i högst tio minuter, inte mer än en gång i månaden - och se upp att du inte bränner dig.
– Huka över en kastrull, en gammal potta eller så kan du stoppa en kastrull i toaletten, vilket kräver att du har koll på temperaturen. Vattnet ska inte kännas hett utan vara varmt och behagligt för huden, testa gärna först med insidan av handleden över ångorna.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.