Alpdoktorns idéer är idag vetenskapligt bevisade

Den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel ägnade hela sitt liv åt örter, naturmediciner och patienter. För ”alpdoktorn” var hälsa en harmonisk kombination och en välbalanserad livsstil –  god sömn, sunda matvanor, motion och livsglädje.  I dag är flera av Alfred Vogels upptäckter vetenskapligt bevisade.

Naturen själv var det universitet den lille alpdoktorn Alfred Vogel uppskattade mest. Han föddes 1902 i Aesch, en by vid foten av de schweiziska alperna. Hans farmor tog med honom på vandringar i naturen så fort han var stor nog att gå och förstå. Där plockade de medicinalväxter till familjens husapotek, och farmor Vogel gav Alfred en grundlig utbildning i läkeörter. Han fick i uppgift att skriva ner allt hon pratade om. Intresset för naturmedicin uppslukade all Vogels tid, och 1923 öppnade han en hälsokostbutik i Basel. Hans ambitiösa skrivande och stora intresse för läkeväxter fick honom fick honom att sex år senare starta ett livsstilsmagasin om hälsa för att nå en större publik. Hälsonyheter ”Gesundheit Nachtrichten” från Vogel är faktiskt en av Schweiz äldsta och mest populära tidskrifter. Hans mest kända bok, ”Den lille doktorn”, har tryckts i över en miljon exemplar. Vogels första bok, ”Kosten som en läkande faktor” gavs ut redan 1935.

LÄS OCKSÅ: Örterna som hjälper vid förkylning

Färska örter
När Alfred Vogel var 35 år ansåg han själv att han hade tillräckligt med kunskap för att ta emot patienter och öppnade en hälsomottagning och så småningom ett hälsohem i byn Teufen, i kantonen Appenzell. Det var i Teufen som utvecklingen av naturmediciner tog fart. Här framställde Vogel sina första växtbaserade läkemedel. Vogel framställde alla sina mediciner på färska ekologiska örter. Han hade upptäckt att den stora effekten av örterna uteblev om han torkade dem. Vogel använde dessutom oftast hela plantan vid extraheringen, inte bara enskilda delar. Det här sättet att framställa örtpreparat blev nyckeln till hans stora framgång. I dag, över 70 år senare, visar vetenskapliga studier att färska ekologiska örter innehåller 100-200 procent mer aktiva ämnen än torkade växter.

 

LÄS OCKSÅ: Färsk echinacea – en räddare i förkylningstider

Fröna förändrade allt
Vogel ville lära sig mer om medicinalväxter och reste därför ut i världen för att besöka olika naturfolk. På sin första resa till Amerika, i mitten av 1950-talet, träffade Vogel hövdingen i Oglala Lakota-stammen, Ben Black Elk, som introducerade honom för den speciella medicinalväxten Echinacea purpureas unika läkande förmåga. Vogel fick med sig en påse echinacea-frön hem och ingen, inte ens Vogel själv, kunde väl då drömma om att dessa frön också innehöll grunden till det företag som i dag är en av världens främsta tillverkare av växt-baserade läkemedel. Vogel grundade företaget Bioforce och idag finns Alfred Vogels produkter i över 30 länder. Svenska Bioforce, grundat 1964, var en av hans första samarbetspartens. Samtliga företag följer än idag Vogels grundprincip att i naturen finns allt vi behöver för att bevara en sund och god hälsa.

LÄS OCKSÅ: Ökad lust och färre nattkissninagr

Holistiskt synsätt
Alfred Vogel nöjde sig inte med en mottagning i Teufen, han startade en hälsoklinik med tillhörande butik i Montreal. Han letade sig ända ner till Sydamerika där han köpte en gård i Peru för odling av inhemska grönsaker och medicinalväxter. Med sig på varje resa hade han alltid en påse echinaceafrön för att hålla förkylningar borta, och under en 60 mil lång båttur på Amazonas-floden lyckades han hålla sig frisk tack vare sina antivirala frön. Vid varje resa tog han kontakt med ursprungsbefolkningen i respektive land, för att ta del av deras erfarenhet och ”gamla” kunskaper om läkande örter. Under 1960-talet reste han bland annat runt i Afrika och i Kalahariöknen, som sträcker sig genom Namibia, Botswana och Sydafrika. Där upptäckte han örten djävulsklo och insåg vilken potential växten har på reumatism. Vogel blev ofta ombedd att hålla föreläsningar om sina upptäckter i länderna han besökte. Det resulterade i många TV- och radioframträdanden – och stort renommé i både Australien och på Nya Zeeland. Vogel fick olika utmärkelser för sitt arbete. 1982 erhöll han Priessnitz-medaljen av tyska läkarförbundet och 1984 utnämndes han till hedersledamot i schweiziska läkarsällskapet för empirisk medicin (SAGEM).

LÄS OCKSÅ: Maskros och kronärtskocka kan lugna upprörda magar

Naturens överlägsenhet
Redan under 1960-talet spred sig nyheten om den lille doktorns speciella kunskap om kropp och själ och tidningarna skrev om Vogels holistiska synsätt på människan och på naturen. Vogel talade om att varje växt var fulländad i sig själv och menade att varje beståndsdel i en växt har sitt eget specifika syfte. Olika växter i ett preparat kan komplettera och samverka med varandra för att tillsammans utgöra en ännu större helhet och ge en ökad effekt. Vogel påpekade att konventionell medicin fungerar precis tvärtom. Den bygger oftast på en enda verksam substans. Han ansåg att om ett naturpreparat görs om till ett syntetiskt preparat försvinner det unika i medicinalväxten eftersom en ört kan bestå av ytterligare tio och kanske ännu fler aktiva substanser som ännu inte är upptäckta och som kanske samverkar för att främja hälsan.

LÄS OCKSÅ: Kom i form med ostvassle

Vasslen som renande kur
Nyheten om Vogels mottagning i Teufen spred sig och från hela Schweiz vallfärdade människor till den omtalade naturdoktorn. Många patienter som kom hade problem med matsmältningen. För att komma tillrätta med magproblemen gjorde Vogel en tinktur på bitterörter vars syfte var att sätta stimulera enzymproduktionen och sätta igång tarmrörelserna och motverka ballongmage. Örtextraktet stödjer den övre matsmältningen men också lever och galla och minskar därmed besvär som gaser, uppkördhet och förstoppning, men också sura uppstötningar. Effekten av Cynaramin, som växtläkemedlet heter i Sverige, bekräftades i en klinisk studie från 2013 där 75 personer deltog. Vogel förstod att en väl fungerande tarmflora är basen för god hälsa och hans egen favorit var en högkoncentrerad mjölksyrejäst vassledryck, Molkosan. Den använde han inte bara för att behandla magåkommor utan också för att stimulera tarmfloran som i sin tur leder till flera positiva effekter som exempelvis normalisering av blodsockret. Under Vogels tid användes vassledrycken också i syfte att rena och städa kroppen. I dag, flera årtionden senare, har forskare kunnat visa på att vassle-drycken faktiskt fungerar på det sätt som Vogel trodde. Vetenskapliga analyser har även fastslagit på vilket sätt mjölksyra verkar i kroppen.

I en studie där friska försökspersoner åt en kolhydratrik kost fick de som tog Molkosan 15 minuter innan måltiden ett stabilare blodsocker. När en liknande studie utfördes, där även diabetiker deltog, fick deltagarna äta rent socker eller en kolhydratrik måltid. Den positiva effekten på blodsocker och insulinnivåerna var lika tydliga i båda grupperna.

 

LÄS OCKSÅ: Johannesört utmanar ssri-preparat vid psykisk ohälsa

Lyssna på kroppen
När Vogel ställt diagnos på sina patienter lämnade han inte bara dem med ett örtpreparat att ta, han lärde dem också att varje enskilt livsmedel kan fungera som en kraftfull medicin vid rätt tillfälle. Han fick sina patienter att ta ansvar för sin hälsa och förklarade, utifrån sitt holistiska synsätt, att de skulle se bortom symtomen och istället försöka se de bakomliggande orsakerna till varför sjukdomen uppstått. Det vill säga att förstå orsak och verkan och sedan lära sig att lyssna på kroppens signaler, för den signalerar alltid när något är fel. Vogel menade att när vi inser att ansvaret för vårt välbefinnande ligger i våra egna händer och inte hos hälso- och sjukvårdsmyndigheterna, då först sker ett totalt tillfrisknande. Exempelvis betraktade Vogel glädje som ett läkemedel. Glädje kan påverka det sympatiska nervsystemet att lösa kramper och stagnationer i lever, njurar och bukspottkörtel, menade han. Till och med hjärtverksamhet och blodcirkulation kan påverkas av glädje. Vogel pratade ofta om att stress och negativa tankar kan störa sömnen vilket kan medföra att livsglädjen rinner ut och hälsan försämras. Johannesört blev därför ett viktigt läkemedel mot sömnstörningar, oro och mildare depression. Vogels ekologiska och färskt extraherade johannesört skiljer sig från andra johannesörtpreparat på så sätt att den inte är lika stark som koncentrerade produkter med johannesört. Forskare i Schweiz hävdar att Vogels preparat med johannesört, som i Sverige går under namnet Hypermin, inte heller interagerar med konventionell medicin, förutsatt att den rekommenderade dosen följs.

LÄS OCKSÅ: Brist på lecithin kan ge dåligt minne

Modern forskning
På Vogels tid fanns inga av dagens SSRI-preparat att jämföra med, men idag är det bevisat att johannesört har lika god effekt, och ibland bättre än, SSRI-preparat vid oro, nedstämdhet och mild till måttlig depression. Ett SSRI-preparat höjer enbart serotoninnivån i hjärnan medan johannesört ökar tillgängligheten av serotonin, nor-adrenalin och dopamin. En viktig fördel med johannesört framför syntetiskt framställda SSRI-preparat är att den i princip inte har några biverkningar vilket ger ett smidigare tillfrisknande. Modern forskning har i hundratals studier kunnat identifiera verksamma substanser i Vogels örtpreparat. Därmed är det numera bevisat att det Alfred Vogel visste faktiskt är sant. I dag är den schweiziske hälsopionjärens tankar kanske än mer relevanta när allt fler av oss strävar efter att äta ekologisk mat och, i den mån det går, välja naturliga mediciner framför syntetiska. Vogel lämnade inte bara ett hundratal effektiva naturpreparat till eftervärlden utan också en gedigen sammanställning av allt han lärt sig och visste om läkeörter, sjukdomar och hälsa.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny rapport: Vi äter mindre socker och rött kött

Kost

Den koständring som flest svenskar har gjort det senaste året är att minska på sockret. Var fjärde äter mindre kött och en fjärdedel äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare inte gjort några koständringar alls enligt en färsk undersökning.

Över 700 000 bilister kör med olaglig syn – är du en av dem?

Hälsa

Har du kollat din syn nyligen? Visste du att en av tio bilförare kör med olaglig syn? Det vill säga med så nedsatt syn att de är en direkt trafikfara eftersom de har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. 2019 års Synbesiktning, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik för att belysa att nedsatt syn är en trafikfara, visade att 700 000 bilister kör med trafikfarlig syn.

Håller du löftet om minskat midjemått?

Vikt

Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

Filmen “The Game Changers – en milstolpe i det gröna kostskiftet”

Kurera debatt

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

 

Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Virus

Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

vegetarisk mat

Så slipper du höga blodfettvärden

Kost

Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

 

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Hälsa

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Eko/miljö

Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

Övrigt

Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

 

Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

Forskning

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

Forskning

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

 

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

 

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.