Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Alpdoktorns idéer är idag vetenskapligt bevisade

Den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel ägnade hela sitt liv åt örter, naturmediciner och patienter. För ”alpdoktorn” var hälsa en harmonisk kombination och en välbalanserad livsstil –  god sömn, sunda matvanor, motion och livsglädje.  I dag är flera av Alfred Vogels upptäckter vetenskapligt bevisade.

Naturen själv var det universitet den lille alpdoktorn Alfred Vogel uppskattade mest. Han föddes 1902 i Aesch, en by vid foten av de schweiziska alperna. Hans farmor tog med honom på vandringar i naturen så fort han var stor nog att gå och förstå. Där plockade de medicinalväxter till familjens husapotek, och farmor Vogel gav Alfred en grundlig utbildning i läkeörter. Han fick i uppgift att skriva ner allt hon pratade om. Intresset för naturmedicin uppslukade all Vogels tid, och 1923 öppnade han en hälsokostbutik i Basel. Hans ambitiösa skrivande och stora intresse för läkeväxter fick honom fick honom att sex år senare starta ett livsstilsmagasin om hälsa för att nå en större publik. Hälsonyheter ”Gesundheit Nachtrichten” från Vogel är faktiskt en av Schweiz äldsta och mest populära tidskrifter. Hans mest kända bok, ”Den lille doktorn”, har tryckts i över en miljon exemplar. Vogels första bok, ”Kosten som en läkande faktor” gavs ut redan 1935.

LÄS OCKSÅ: Örterna som hjälper vid förkylning

Färska örter
När Alfred Vogel var 35 år ansåg han själv att han hade tillräckligt med kunskap för att ta emot patienter och öppnade en hälsomottagning och så småningom ett hälsohem i byn Teufen, i kantonen Appenzell. Det var i Teufen som utvecklingen av naturmediciner tog fart. Här framställde Vogel sina första växtbaserade läkemedel. Vogel framställde alla sina mediciner på färska ekologiska örter. Han hade upptäckt att den stora effekten av örterna uteblev om han torkade dem. Vogel använde dessutom oftast hela plantan vid extraheringen, inte bara enskilda delar. Det här sättet att framställa örtpreparat blev nyckeln till hans stora framgång. I dag, över 70 år senare, visar vetenskapliga studier att färska ekologiska örter innehåller 100-200 procent mer aktiva ämnen än torkade växter.

 

LÄS OCKSÅ: Färsk echinacea – en räddare i förkylningstider

Fröna förändrade allt
Vogel ville lära sig mer om medicinalväxter och reste därför ut i världen för att besöka olika naturfolk. På sin första resa till Amerika, i mitten av 1950-talet, träffade Vogel hövdingen i Oglala Lakota-stammen, Ben Black Elk, som introducerade honom för den speciella medicinalväxten Echinacea purpureas unika läkande förmåga. Vogel fick med sig en påse echinacea-frön hem och ingen, inte ens Vogel själv, kunde väl då drömma om att dessa frön också innehöll grunden till det företag som i dag är en av världens främsta tillverkare av växt-baserade läkemedel. Vogel grundade företaget Bioforce och idag finns Alfred Vogels produkter i över 30 länder. Svenska Bioforce, grundat 1964, var en av hans första samarbetspartens. Samtliga företag följer än idag Vogels grundprincip att i naturen finns allt vi behöver för att bevara en sund och god hälsa.

LÄS OCKSÅ: Ökad lust och färre nattkissninagr

Holistiskt synsätt
Alfred Vogel nöjde sig inte med en mottagning i Teufen, han startade en hälsoklinik med tillhörande butik i Montreal. Han letade sig ända ner till Sydamerika där han köpte en gård i Peru för odling av inhemska grönsaker och medicinalväxter. Med sig på varje resa hade han alltid en påse echinaceafrön för att hålla förkylningar borta, och under en 60 mil lång båttur på Amazonas-floden lyckades han hålla sig frisk tack vare sina antivirala frön. Vid varje resa tog han kontakt med ursprungsbefolkningen i respektive land, för att ta del av deras erfarenhet och ”gamla” kunskaper om läkande örter. Under 1960-talet reste han bland annat runt i Afrika och i Kalahariöknen, som sträcker sig genom Namibia, Botswana och Sydafrika. Där upptäckte han örten djävulsklo och insåg vilken potential växten har på reumatism. Vogel blev ofta ombedd att hålla föreläsningar om sina upptäckter i länderna han besökte. Det resulterade i många TV- och radioframträdanden – och stort renommé i både Australien och på Nya Zeeland. Vogel fick olika utmärkelser för sitt arbete. 1982 erhöll han Priessnitz-medaljen av tyska läkarförbundet och 1984 utnämndes han till hedersledamot i schweiziska läkarsällskapet för empirisk medicin (SAGEM).

LÄS OCKSÅ: Maskros och kronärtskocka kan lugna upprörda magar

Naturens överlägsenhet
Redan under 1960-talet spred sig nyheten om den lille doktorns speciella kunskap om kropp och själ och tidningarna skrev om Vogels holistiska synsätt på människan och på naturen. Vogel talade om att varje växt var fulländad i sig själv och menade att varje beståndsdel i en växt har sitt eget specifika syfte. Olika växter i ett preparat kan komplettera och samverka med varandra för att tillsammans utgöra en ännu större helhet och ge en ökad effekt. Vogel påpekade att konventionell medicin fungerar precis tvärtom. Den bygger oftast på en enda verksam substans. Han ansåg att om ett naturpreparat görs om till ett syntetiskt preparat försvinner det unika i medicinalväxten eftersom en ört kan bestå av ytterligare tio och kanske ännu fler aktiva substanser som ännu inte är upptäckta och som kanske samverkar för att främja hälsan.

LÄS OCKSÅ: Kom i form med ostvassle

Vasslen som renande kur
Nyheten om Vogels mottagning i Teufen spred sig och från hela Schweiz vallfärdade människor till den omtalade naturdoktorn. Många patienter som kom hade problem med matsmältningen. För att komma tillrätta med magproblemen gjorde Vogel en tinktur på bitterörter vars syfte var att sätta stimulera enzymproduktionen och sätta igång tarmrörelserna och motverka ballongmage. Örtextraktet stödjer den övre matsmältningen men också lever och galla och minskar därmed besvär som gaser, uppkördhet och förstoppning, men också sura uppstötningar. Effekten av Cynaramin, som växtläkemedlet heter i Sverige, bekräftades i en klinisk studie från 2013 där 75 personer deltog. Vogel förstod att en väl fungerande tarmflora är basen för god hälsa och hans egen favorit var en högkoncentrerad mjölksyrejäst vassledryck, Molkosan. Den använde han inte bara för att behandla magåkommor utan också för att stimulera tarmfloran som i sin tur leder till flera positiva effekter som exempelvis normalisering av blodsockret. Under Vogels tid användes vassledrycken också i syfte att rena och städa kroppen. I dag, flera årtionden senare, har forskare kunnat visa på att vassle-drycken faktiskt fungerar på det sätt som Vogel trodde. Vetenskapliga analyser har även fastslagit på vilket sätt mjölksyra verkar i kroppen.

I en studie där friska försökspersoner åt en kolhydratrik kost fick de som tog Molkosan 15 minuter innan måltiden ett stabilare blodsocker. När en liknande studie utfördes, där även diabetiker deltog, fick deltagarna äta rent socker eller en kolhydratrik måltid. Den positiva effekten på blodsocker och insulinnivåerna var lika tydliga i båda grupperna.

 

LÄS OCKSÅ: Johannesört utmanar ssri-preparat vid psykisk ohälsa

Lyssna på kroppen
När Vogel ställt diagnos på sina patienter lämnade han inte bara dem med ett örtpreparat att ta, han lärde dem också att varje enskilt livsmedel kan fungera som en kraftfull medicin vid rätt tillfälle. Han fick sina patienter att ta ansvar för sin hälsa och förklarade, utifrån sitt holistiska synsätt, att de skulle se bortom symtomen och istället försöka se de bakomliggande orsakerna till varför sjukdomen uppstått. Det vill säga att förstå orsak och verkan och sedan lära sig att lyssna på kroppens signaler, för den signalerar alltid när något är fel. Vogel menade att när vi inser att ansvaret för vårt välbefinnande ligger i våra egna händer och inte hos hälso- och sjukvårdsmyndigheterna, då först sker ett totalt tillfrisknande. Exempelvis betraktade Vogel glädje som ett läkemedel. Glädje kan påverka det sympatiska nervsystemet att lösa kramper och stagnationer i lever, njurar och bukspottkörtel, menade han. Till och med hjärtverksamhet och blodcirkulation kan påverkas av glädje. Vogel pratade ofta om att stress och negativa tankar kan störa sömnen vilket kan medföra att livsglädjen rinner ut och hälsan försämras. Johannesört blev därför ett viktigt läkemedel mot sömnstörningar, oro och mildare depression. Vogels ekologiska och färskt extraherade johannesört skiljer sig från andra johannesörtpreparat på så sätt att den inte är lika stark som koncentrerade produkter med johannesört. Forskare i Schweiz hävdar att Vogels preparat med johannesört, som i Sverige går under namnet Hypermin, inte heller interagerar med konventionell medicin, förutsatt att den rekommenderade dosen följs.

LÄS OCKSÅ: Brist på lecithin kan ge dåligt minne

Modern forskning
På Vogels tid fanns inga av dagens SSRI-preparat att jämföra med, men idag är det bevisat att johannesört har lika god effekt, och ibland bättre än, SSRI-preparat vid oro, nedstämdhet och mild till måttlig depression. Ett SSRI-preparat höjer enbart serotoninnivån i hjärnan medan johannesört ökar tillgängligheten av serotonin, nor-adrenalin och dopamin. En viktig fördel med johannesört framför syntetiskt framställda SSRI-preparat är att den i princip inte har några biverkningar vilket ger ett smidigare tillfrisknande. Modern forskning har i hundratals studier kunnat identifiera verksamma substanser i Vogels örtpreparat. Därmed är det numera bevisat att det Alfred Vogel visste faktiskt är sant. I dag är den schweiziske hälsopionjärens tankar kanske än mer relevanta när allt fler av oss strävar efter att äta ekologisk mat och, i den mån det går, välja naturliga mediciner framför syntetiska. Vogel lämnade inte bara ett hundratal effektiva naturpreparat till eftervärlden utan också en gedigen sammanställning av allt han lärt sig och visste om läkeörter, sjukdomar och hälsa.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

 

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

 

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

 

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant.