Annons
Annons

Älskade hatade kolhydrater

Lågkolhydratsdieter är populärare än någonsin. Men vad gör man om man inte mäktar med en sådan? Och varför ska man egentligen minska på kolhydratsintaget?

Redaktionen

3 september, 2012
Älskade hatade kolhydrater
Dela inlägget

Kolhydrater är vår främsta energikälla och många älskar kolhydratsrika livsmedel samtidigt som dessa kolhydrater också kan vara förödande för både figuren och hälsan. Lågkolhydratdieterna är populärare än någonsin. Men vad gör man om man inte mäktar med en riktig lågkolhydratdiet fast man skulle behöva det? Och varför ska man egentligen minska på kolhydratintaget?

Vad är kolhydrater?
Kolhydrater är ett samlingsnamn för olika sockerarter, stärkelse och kostfibrer som har till främsta uppgift att förse våra celler med energi. Det finns mer eller mindre komplexa kolhydrater. De komplexa förser kroppen med långsam energi som varar en längre tid medan de enkla kolhydraterna ger snabb energi som bara varar en kort stund.

Långsamma och snabba kolhydrater
Du känner säkert igen begreppen. De komplexa och långsamma kolhydraterna består av flera sockerarter sammankopplade i långa kedjor som tar längre tid för kroppen att bryta ned. Detta medför att dess energi också tilldelas kroppens celler under en längre tid. De enkla och snabba kolhydraterna däremot behöver inte brytas ned i samma utsträckning utan kan snabbt tas upp i blodet och ge energi. Energikicken är dock över lika snabbt som den kom.

Vad händer i kroppen?
Glukos är slutprodukten för de flesta kolhydraterna. Nedbrytningen till glukos börjar redan i munhålan med hjälp av enzymet amylas som finns i saliven. Mer amylas tillförs i magsäcken och tolvfingertarmen. När kolhydraterna nått tunntarmen har amylasen brutit ned kolhydraterna till glukos och det är först nu glukosen kan tas upp i blodet.

Varför blir vi tjocka av kolhydrater?
När glukosen når blodet har den tre öden att tillgå. Antingen tas det upp i arbetande celler för energiutvinning, lagras som glykogen i lever och muskelceller eller så omvandlas det till fett som lagras på kroppen. Det sista alternativet sker då kroppen inte behöver mer energi och glykogenförråden redan är fyllda – vi har då ätit mer kolhydrater än vad vi behövde.

Snabba kolhydrater ger kraftigt insulinpåslag
Det är idag väldigt många som äter mer kolhydrater än vad de behöver, vilket leder till viktuppgång och ohälsa. Särskilt vanligt är det också att man äter mycket snabba kolhydrater som dessutom ger ett kraftigt insulinpåslag. Insulin är det hormon som ser till att glukosnivåerna i blodet inte blir för höga, detta genom att lagra in glukosen i fettvävnaden.

Förbrukning av energi
Våra kroppar är skapade för rörelse, mycket mer rörelse än vad vår vardag idag ger. Längre tillbaka i tiden rörde vi oss i arbetet, vi rörde oss för att få mat i magen och i lek. Idag har många stillasittande jobb, maten beställer vi hem till dörren under tiden som vi roar oss med facebook och andra stillasittande aktiviteter.
Kort och gott så gör vi inte av med lika mycket energi som tidigare och kolhydraternas främsta uppgift är som sagt att ge energi.

Kontrollera ditt kolhydratintag
Det kan låta enkelt. Ät mindre kolhydrater eller öka din energiåtgång genom att röra mer på dig. LCHF och andra lågkolhydratdieter finns det gott om. Kanske har du testat men känner att det är vissa saker du bara inte vill vara utan.

Kolhydrater vi älskar att äta – men hatar att förbränna…
Bröd är kanske det enda som duger när det är dags för frukost? Eller tycker du att spagetti är ett måste till köttfärssåsen? Och att du inte vill vara utan fruktens nyttigheter? Motionerar du redan i den mån du mäktar med? Vad ska du då göra med de kolhydrater du älskar att äta men hatar att förbränna?

Av Johanna Gustafsson

Annons
Fakta

Tips!

Känner man att man behöver minska ner på kolhydratintaget men att man inte riktigt mäktar med en riktig lågkolhydratdiet kan man på hälsokosten hitta hjälpmedlet Glucosanol. Det kan även vara ett bra hjälpmedel för alla dem som äter en lågkolhydratkost men som vill kunna unna sig ett restaurangbesök eller en middag hos vännerna utan att behöva ställa till med för mycket besvär.

Den verksamma substansen i preparatet heter PhaseLite och är ett glykoproteinkomplex från vit kidneyböna, vilket hindrar enzymet amylas från att bryta ned kolhydrater till glukos. I och med det kan inte tunntarmen tillgodogöra sig kolhydraterna varpå de passerar genom tarmen utan att tas upp. Positivt är dock att andra näringsämnen som vitaminer, mineraler och antioxidanter tas upp från kolhydratrika livsmedel.

Även minskad sötsug på grund av jämnare blodsocker
Studier visar att Glucosanol hindrar/blockerar 66 procent av kolhydraterna i en måltid från att tillgodogöras. Det i sin tur medför ett minskat sötsug då blodsockernivåerna hålls stabilare.

Annons
Annons