Annons
Annons

Alternativa behandlingar kan avvärja resistenshot

Varannan kvinna drabbas någon gång av urinvägsinfektion – och behandlingen består i de flesta fall av antibiotika med hög risk för resistensutveckling. Ett problem är att UVI ofta är återkommande. Ett annat att många behandlar sig i onödan. "Alternativa behandlingar behövs", säger docent Björn Wullt, specialist i urologi.

Redaktionen

28 september, 2015
Alternativa behandlingar kan avvärja resistenshot
Dela inlägget

Varannan kvinna drabbas någon gång av urinvägsinfektion – och behandlingen består i de flesta fall av antibiotika med hög risk för resistensutveckling.
Ett problem är att UVI ofta är återkommande. Ett annat att många behandlar sig i onödan.
– Alternativa behandlingar behövs, säger docent Björn Wullt, specialist i urologi.

Björn Wullt är docent och urolog i Helsingborg. Han är knuten till en forskargrupp vid Lunds universitet som forskar om nya behandlingsalternativ vid urinvägsinfektioner. En av anledningarna är det överhängande hotet om resistensutveckling mot antibiotika.

► Läs mer om antibiotika i Kureras näringsguide.

Resistensrisken ett stort problem
I och med att så kallade ESBL-resistenta tarmbakterier (som blivit resistenta mot nästan alla former av antibiotika) blir allt vanligare, ökar även risken för resistenta bakterier vid urinvägsinfektioner.
– Det finns två antibiotika som används vid enklare urinvägsinfektioner vilka hittills inte verkat orsaka någon antibiotikaresistens. Detta troligen på grund av att de fungerar lokalt i urinen och inte tränger ut i vävnaden, berättar Björn Wullt.

Läs också: Lingonjuice motverkar urinvägsinfektion

Viktigt med alternativ till antibiotika
– Vid enklare urinvägsinfektioner utan feber kan denna så kallade låg-risk-antibiotika fortfarande användas, men vid komplicerade infektioner räcker för det mesta inte dessa till. Då måste andra typer av antibiotika användas. Dessa mer effektiva antibiotika driver däremot resistens, och de kan därför bara användas vid mer komplicerade och svårare infektioner.
Att vara tvingade att använda läkemedel som driver på resistensutvecklingen är olyckligt – alternativa behandlingar behövs, menar han.

Många patienter är allergiska
– Att förlora möjligheten att behandla de svåraste fallen med antibiotika skulle leda till enorma problem. Resistenshotet har funnits länge, likaså den stora mängd kvinnor som får återkommande urinvägsinfektioner. Ändå har alternativen till antibiotika varit begränsade. Och är fortfarande, säger han.
Björn Wullt berättar att resistensutvecklingen inte är den enda orsaken till varför fler alternativ behövs.
– Många patienter som är allergiska eller som inte tål de ”snällare” antibiotika, de behöver också tillgång till alternativa behandlingar.

Läs också: En enkel lösning på ett svidande problem

Varannan kvinna drabbas
Ungefär varannan kvinna får någon gång en urinvägsinfektion, berättar Björn Wullt. Och vid första symtomkänning är det många som, i rena farten, genast hoppar på en antibiotikakur. Detta är ett problem, menar han.
– Av de som drabbas får hälften upprepade, alltså återkommande, besvär. Då gäller det att vara försiktig. Att äta antibiotikakur efter antibiotikakur är inte bra, säger han.
Han fortsätter:
– Har man bara måttliga besvär kan man först prova alternativa behandlingar för att lindra symtomen.

Räcker med att lindra symtomen
Tvärtemot vad många tror behöver man dock, enligt den nya forskningen, inte ta bort bakterierna, berättar Wullt.
– Har man bara måttliga symtom räcker det med att försöka dämpa dem. Bakterierna behöver inte behandlas bort, de kan nämligen leva kvar och ”bli snälla”.
Och bakterier som man inte märker av i urinvägarna bör man inte behandla. Det kan till och med vara negativt, menar han.

Läs också: Mjölksyrabakterier i färsk honung kanske mer effektivt än antibiotika

Varnar för överbehandling
För det är verkligen inte gynnsamt att behandla i onödan, poängterar Björn Wullt.
– Det ska man känna till, att har man en så kallad asymtomatisk bakterieuri, det till säga en tyst infektion, ska du inte behandla bort den. Då får du den nämligen lättare igen. Då kan det istället vara värt att prova vad som helst som kan lindra symtomen och få dig att må bättre.
Det är också viktigt att lyfta fram, menar Björn Wullt, att vissa studier visat att nära en tredjedel av alla dem som får symtom på okomplicerad UVI blir bra av sig själva, det vill säga utan någon form av behandling.
– Och man ska känna till att risken för att en obehandlad så kallad ”febril UVI” utvecklas till en njurbäckeninflammation är närmast obefintlig.

Läs också: ”Det råder ett antibiotikamissbruk”

Förslag på symtomlindringsmetoder
Han ger några exempel.
– Till exempel att dricka mycket i kombination med receptfria inflammationsdämpande läkemedel har visat effekt i nyare studier, säger han.
Även värme kan vara bra, menar han. Och i hälsokostaffärer finns nu det växtbaserade läkemedlet Canephron, som man menar är symtomlindrande, även om Björn Wullt vill poängtera att det ännu inte finns så säkra studier på detta att läkare kan rekommendera preparatet.
– Men det är absolut värt att prova för den som vill, säger han. Man har även sett att man lactobaciller som tillförs vaginalt har gett en viss effekt även om den inte är stark. Sedan finns det en del indikationer på att hälsokostpreparat som björksocker (D-mannos) hjälper.

Läs också: Gurkmeja – naturligt antiinflammatorisk

Undantag då läkarvård behövs
Han sammanfattar:
– Så gör det du kan och sedan är det bara att ”wait and see”, som jag brukar säga.
Ovan råd gäller med visst förbehåll, menar han.
– Vad som sagts här gäller enbart febril urinvägsinfektion. Vid feber – eller om symtomen inte förbättras – måste man söka läkare.
– Och äldre kvinnor bör alltid ta östrogen lokalt, vaginalt och/eller gå och kolla resturinen, det vill säga titta med ultraljud på om blåsan är tömd.

Läs också: Torra slemhinnor gav urinvägsinfektion

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Ungefär varannan kvinna råkar någon gång ut för urinvägsinfektion (även kallat cystit eller blåskatarr). Ungefär hälften drabbas av återkommande besvär.

Vanliga symtom vid UVI:
• Det kan svida och tränga på.
• Känsla av smärta i nedre delen av magen över urinblåsan.
• Man kan känna sig lite småfrusen.
• Behov att kissa oftare än vanligt.

Canephron är ett växtbaserat läkemedel och innehåller ingredienser som flockarun, libbsticka och rosmarin.
Det har sedan en tid varit det mest sålda naturliga läkemedlet vid urinvägsinfektion i bland annat Tyskland, Ryssland och Ukraina men är helt nytt på marknaden i Sverige.
Preparatet har i studier visat sig kunna lindra vanliga symtom (som sveda och känsla av ökat urineringsbehov) vid återkommande, lindriga nedre urinvägsinfektioner hos kvinnor. Det används också för att motverka återkommande bildning av njursten – ett tillstånd som drabbar både män och kvinnor.

Krav för att klassificeras som ett traditionellt växtbaserat läkemedel:
1. Ska utgöras av växtmaterial/växtberedning
2. God kvalitet enligt GMP-standard (samma krav som för alla läkemedel)
3. Säker för konsument/ patient (samma krav som för alla läkemedel)
4. Effekten ska bedömas vara rimlig och användningsområdet baseras på traditionellt bruk av växtmaterialet under minst 30 år

Annons
Annons