Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Cystein är en viktig svavelbärande aminosyra som kan tillverkas av kroppen och framställs av metionin och serin i levern. Vid långvarig kronisk sjukdom hindras dock denna process och tillskott av L-cystein kan vara nödvändigt. L-cystein omvandlas med hjälp av C-vitamin till cystein, vilken är oumbärlig vid bildandet av ny hud.

L-cystein och L-cystin

Metabolism
Cystein är, tillsammans med metionin och taurin, en viktig svavelbärande aminosyra, men är inte klassad som en essentiell aminosyra. Den kan tillverkas av kroppen och framställs av metionin och serin i levern. Vid långvarig kronisk sjukdom hindras dock denna process och tillskott av L-cystein kan vara nödvändigt. L-cystein omvandlas till cystein med hjälp av C-vitamin. Det transporteras genom blodet till levern där det omvandlas till glutation, taurin och sulfater som distribueras av blodet till diverse vävnad i kroppen.
Cystein är en del av tripeptiden glutation som i sin tur är en del av GTF (glukostoleransfaktorn).
Vid långvarig fysisk stress omvandlas cystein till glukos.

Funktion
Cystein är oumbärlig vid bildandet av ny hud. Den påskyndar läkningsprocessen efter operationer och brännskador och höjer motståndskraften mot sjukdom genom att stimulera aktiviteten hos de vita blodkropparna i immunförsvaret. Cystein är i likhet med metionin en av de främsta svavelbärande och antioxidativa aminosyrorna.
Denna icke-essentiella aminosyra är en kraftig antioxidant som utgör den oxiderade, disulfidformen av cystein. Cystein hjälper till att minimera de slumpvisa korslänkningar som uppstår vid de fria radikalernas reaktioner, vilka kan påskynda åldrandet hos huden, göra att artärerna blir hårdare, öka anhopningen av hudpigment och framkalla artrit och mutagena förändringar som t.ex. cancer. Över 10 procent av håret utgörs av cystein. Det bidrar till friskt hår men även till tillverkningen av enzymer och insulin. Cystein verkar ha skyddande, inflammationshämmande egenskaper.

Cystein kan också stabilisera cellmembranen och därigenom skydda mot de skadliga effekterna av rökning och alkoholförtäring. Dessutom bidrar cystein till att hålla huden slät och smidig. Acetaldehyd är det viktigaste gemensamma giftet vid såväl rökning som överdriven alkoholförtäring och kan självoxidera och forma fria radikaler. Dessa fria radikaler associeras med skadliga effekter på hjärt-kärl¬system samt andnings- och nervsystem. Cystein skyddar mot detta. Dessutom bryter cystein ned slem som utsöndras vid stör¬ningar i andningsorganen (t.ex. bronkit och emfysem).
Cystein ökar markant, rent av fördubblar absorptionen av vegetabiliskt, icke blodbundet järn. Denna aminosyra är samtidigt ett ämne som kelerar (binder) tungmetaller som bly, koppar, kadmium och kvicksilver. Cystein är viktig för omsättningen av B6-vitamin.

 

Bristsymtom och terapeutisk användning
Cystinuri vilket leder till en överdriven utsöndring av cystein, håravfall, psoriasis, epilepsi, cancer, diabetes, psykos, allergi, leversjukdomar, Wilsons sjukdom, schizofreni, astma, bronkit. Dessutom kan cystein användas i terapeutiskt syfte vid:
• all kronisk sjukdom
• behov av avgiftning från tungmetaller, vid alkohol och tobaksavvänjning
• behov av skydd från miljögifter p.g.a. dess avgiftning av aldehyder
• järnbrist
• artros
• reumatiska sjukdomar
• gråstarr

Cysteinnivåerna bör undersökas hos personer som lider av allergier, depressioner, psykoser, reumatoid artrit och spänningstillstånd.

Källor i kosten
Födoämnen rika på svavel och cystein är ägg, fisk, baljväxter, kött, höns, brysselkål, lök, vitlök, kål, råris, sesamfrö, pumpakärnor, havregryn, avokado, ost och mjölk.

Dosering
Börja med 500 mg per dag och trappa försiktigt upp.
ODI: 500 mg 3 ggr per dag
TDI: 1 g 3 ggr per dag i 1 månad. Därefter 2 ggr per dag.
Skall tas tillsammans med B6-vitamin, samt C-vitamin och selen i proportionerna 1 mg cystein till 1mg
C-vitamin och/eller selen.
Toxicitet
Cystein kan oxidera och omvandlas till cystin vilket kan göra att det bildas stenar (t.ex. gallsten). Om man samtidigt intar C-vitamin hjälper det till att kvarhålla cysteinet i sin ursprungliga form och minskar därmed risken för stenar. Vid den genetiska sjukdomen cystinos kan cystin börja lagras i kroppen och orsaka problem som kan resultera i njurdysfunktion och njursten. Var försiktig med supplementering av cystein och glutation vid insulinberoende diabetes, samt till gravida kvinnor

Nyckelorgan
Lever, hud, bronker, lungor.

Synergister
C-vitamin och B6. Cystein behövs för omsättning av vitamin B6 i kroppen. Cystein ökar upptag av zink.

Antagonister
Rökning, bakteriella infektioner, tungmetallsförgiftning, inflammationshämmande medicin, utsättande för kemikalier och cancerogena ämnen.

Exempel på studier, referenser

Samband mellan L-cystein i plasman och risk för bröstcancer
Cystein är en förelöpare till glutation, en kraftfull intracellulär antioxidant och en viktig avgiftande substans av cancerframkallande ämnen. En kontrollstudie gjordes på 32 826 kvinnor under år 1989–1990. Denna omfattande studie visar följande samband: högre koncentration av L-cystein i plasman indikerar en mindre risk att få bröstcancer. Cystein eller dess förelöpare förebygger således bröstcancer.
Zhang SM. et al. ”A prospective study of plasma total cysteine and risk of breast cancer”.
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 2003;12: 1188-93.

 

L-cystin: 

Metabolism
Kroppen kan förvandla L-cystin till L-cystein vid behov så länge det finns C-vitamin tillgänglig för omvandlingen. När det finns otillräckligt med C-vitamin förvandlas cystein till cystin.

Funktion
Cystin är en mer stabil form av det svavelrika cysteinet men har inte de antioxidativa effekterna som cystein. Den fungerar däremot som en kelator för tungmetaller.
Förutom metionin kan alla svavelrika aminosyror (taurin, cystein och cystin) tillverkas av kroppen från svavel och metionin.
Cystin finns i stora mängder i hår, insulin, bindväv, muskler och matsmältningsenzymerna: kromotrypsinogen A och trypsinogen, papain och laktoglobulin.

Bristsymtom och terapeutisk användning
Cystin är även användbar vid hudåkommor såsom psoriasis och eksem samt efter operationer p.g.a. dess läkande effekt på vävnaderna.

Kontraindikationer
Människor med tendens till njursten bör vara försiktiga med användning av cystin.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!