Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fenylalanin är en essentiell aminosyra och förelöpare till aminosyran tyrosin. Fenylalanin är därmed föregångare till bland andra dopamin, noradrenalin och adrenalin. Dessa ämnen kontrollerar hjärtfrekvens, blodtryck, syrekonsumtion, blodsockerhalt, fettomsättning och många hjärnfunktioner och kräver C-vitamin och B6-vitamin för sin omsättning.

L-fenylalanin

Metabolism
Fenylalanin är en essentiell aminosyra och förelöpare till aminosyran tyrosin. Fenylalanin är därmed föregångare till dopamin, norepinefrin (NE), (noradrenalin), samt epinefrin (adrenalin). Dessa ämnen kontrollerar hjärtfrekvens, blodtryck, syrekonsumtion, blodsockerhalt, fettomsättning och många hjärnfunktioner. Det krävs C-vitamin och B6-vitamin för dess omsättning.

Funktion
Såväl fenylalanin som tyrosin används av hjärnan vid tillverkningen av norepinefrin (NE) som är en neurotransmittor. En neurotransmittor är ett kemiskt ämne som överför signaler mellan nervceller och gör det möjligt för dem att kommunicera. I och med denna egenskap kan tillskott av L-fenylalanin förbättra inlärningsförmågan, minnet och vissa typer av depressioner, inklusive manodepression, schizofreni och depression som uppkommer efter upphörande av amfetaminmissbruk. Den påverkar välbefinnandet och ökar den mentala skärpan.
L-fenylalanin fungerar även som ett aptitdämpande medel och kan därigenom bidra till viktminskning. Detta åstadkommes genom en ökning av hjärnans produktion av neurotransmittorn NE. Denna aminosyra får hjärnan att avge ett hormon, CCK (cholecystokinin) vilket ökar gallflödet och pankreassaften, med minskad matlust som följd. Amfetaminintag i samband med viktminskning har hittills endast uppvisat nedslående resultat. Den stimulerande effekten på hjärnan tenderar att avta efter hand. Till skillnad från amfetamin utlöser inte L-fenylalanin depression. L-fenyl¬alanin påverkar nämligen hjärnan att både öka sin produktion och sin upplagring av NE, istället för att utarma förråden som amfetamin gör.
L-fenylalanin är viktig för sköldkörteln och blodkärlen. Den bildar många viktiga hormoner via aminosyran tyrosin, sköldkörtelhormonet tyroxin. Den har använts vid behandling av neuroser och leversjukdomar samt för avgiftning från digitalis. Den har även visat sig kunna kontrollera allergier.
L-fenylalanin bidrar till bildandet av hudpigmentet, melanin.

Bristsymtom och terapeutisk användning
Brist på L-fenylalanin hos barn kan leda till underutveckling p.g.a. tyrosinbrist. Det kan även leda till melaninbrist och en tendens att lätt få eksem. Även PKU (Phenylketonuria) beror på L-fenylalaninbrist. PKU innebär att barnen inte kan smälta och tillgodogöra sig fenylalanin vilket i sin tur kan påverka IQ samt ge tal- och gångsvårigheter. Till symtombilden hör också kramper, ryckningar och onormalt EEG. Tyvärr förbises ofta lättare PKU skador hos barn p.g.a. att många är hyperaktiva och aggressiva.
1 procent av alla barn uppskattas lida av PKU och detta kan enkelt upptäckas genom en enkel analys av blodet eller urinen där fenylalaninivåerna kan vara flera hundra gånger högre än normalt. PKU kan behandlas genom en strikt fenylalaninfri diet.
Hos vuxna leder L-fenylalaninbrist till känslomässiga störningar, viktökning och cirkulationsbesvär.
Vanliga bristsymtom kan vara trötthet, depression, övervikt, allergi, leversjukdomar, hypotyreoidism, rödsprängda ögon och katarakt. Hos personer med migrän och hos hyperaktiva barn har man uppmätt förhöjda fenylalaninivåer i blodserum. Dessa har med gott resultat behandlats med kost som reducerar fenylalanin.

 

D-fenylalanin används främst för:
• smärtlindring vid t.ex. artrit, ryggsmärtor, cancer, migrän och mensvärk p.g.a. dess icke-toxiska, icke-beroendeframkallande främjande av kroppens egen smärtlindring
• Parkinsons sjukdom och multipel skleros (MS) för symtomlindring
• Depression
• vitiligo
• för att förbättra minne, koncentration och mental skärpa.

DL-fenylalanin kan användas för:
• smärtlindring
• depression
• reumatiska besvär
• vitiligo

Källor i kosten
Eftersom fenylalanin är en aminosyra återfinns den i höga halter i proteinrik föda som: fläsk, korv, kalkon, kyckling, vetekli, keso, mjölk, yoghurt, ägg och avokado. Det artificiella sötningsmedlet aspartam (vilket innehåller fenylalanin) har i flera studier rapporterats ha skadliga effekter. Tills hälsoeffekterna är helt kartlagda vill jag råda människor att undvika detta sötningsmedel som ofta återfinns i kolsyrade light drycker, färdiglagad lågkalorimat, godis och glass.

Tyrominer
Tyrominer skapas genom omvandling av fenylalanin från dopa eller dopamin eller produceras direkt ur L-tyrosin. Tyrominer påverkar neurotransmittorer, speciellt katekolaminer. Tyrominer orsakar huvudvärk hos känsliga patienter, speciellt hos de med högt blodtryck och de som intar MAO-antidepressiva medel. Patienter som lider av huvudvärk eller högt blodtryck bör vara försiktiga eller utesluta följande födoämnen som innehåller rikliga mängder tyrominer. Ost (undantag, keso och philadelphiaost), banan, öl, vin, baljväxter, nötter, sill, ananas, plommon, russin, sojasås, vaniljextrakt, MSG (glutamat).

Dosering
TDI: Vid depression: 500–1 500 mg per dag, mellan måltiderna, upp till 2 veckor.
För viktminskning: 500 mg på tom mage vid läggdags.

Toxicitet
Vid PKU bör intaget i kosten begränsas och fenylalanin bör inte heller intas som kosttillskott. Studier har visat att doser på 4 g kan orsaka huvudvärk hos en del individer. Det optimala intaget bör ligga på 8 g per dag, men en vuxen person får i genomsnitt endast i sig ca 5 g fenylalanin per dag genom kosten. Initialt kan fenylanalin höja blodtrycket, därför bör personer som redan har problem med blodtrycket till en början endast inta doser på 100 mg. Denna dos kan sedan ökas efter man försäkrat sig om att blodtrycket är stabilt.

 

Nyckelorgan
Sköldkörtel, lever, nerver.

Synergister
C-vitamin, koppar, pyridoxin, niacin, biotin och järn.

Antagonister
Koffein minskar fenylanalinnivåerna i plasma och försvårar upptaget av andra aminosyror som tyrosin, leucin och valin.

Kontraindikationer
Fenylalanin bör inte användas av personer med fenylketonuri (PKU), melanom, återkommande huvudvärk, högt blodtryck och gravida eller ammande kvinnor, eller personer som tar MAO-hämmande eller andra antidepressiva droger. Dessa kontraindikationer bör i högsta grad iakttas även vid användning av läsk och annat som innehåller aspartam (Nutrisweet), ett sötningsmedel som i största del består av L-fenylalanin.
Fenylalanin kan vara kontraindikerad vid schizofreni, för dem som intar neuroleptika samt MAO hämmande läkemedel.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!