L-fenylalanin

Metabolism
Fenylalanin är en essentiell aminosyra och förelöpare till aminosyran tyrosin. Fenylalanin är därmed föregångare till dopamin, norepinefrin (NE), (noradrenalin), samt epinefrin (adrenalin). Dessa ämnen kontrollerar hjärtfrekvens, blodtryck, syrekonsumtion, blodsockerhalt, fettomsättning och många hjärnfunktioner. Det krävs C-vitamin och B6-vitamin för dess omsättning.

Funktion
Såväl fenylalanin som tyrosin används av hjärnan vid tillverkningen av norepinefrin (NE) som är en neurotransmittor. En neurotransmittor är ett kemiskt ämne som överför signaler mellan nervceller och gör det möjligt för dem att kommunicera. I och med denna egenskap kan tillskott av L-fenylalanin förbättra inlärningsförmågan, minnet och vissa typer av depressioner, inklusive manodepression, schizofreni och depression som uppkommer efter upphörande av amfetaminmissbruk. Den påverkar välbefinnandet och ökar den mentala skärpan.
L-fenylalanin fungerar även som ett aptitdämpande medel och kan därigenom bidra till viktminskning. Detta åstadkommes genom en ökning av hjärnans produktion av neurotransmittorn NE. Denna aminosyra får hjärnan att avge ett hormon, CCK (cholecystokinin) vilket ökar gallflödet och pankreassaften, med minskad matlust som följd. Amfetaminintag i samband med viktminskning har hittills endast uppvisat nedslående resultat. Den stimulerande effekten på hjärnan tenderar att avta efter hand. Till skillnad från amfetamin utlöser inte L-fenylalanin depression. L-fenyl¬alanin påverkar nämligen hjärnan att både öka sin produktion och sin upplagring av NE, istället för att utarma förråden som amfetamin gör.
L-fenylalanin är viktig för sköldkörteln och blodkärlen. Den bildar många viktiga hormoner via aminosyran tyrosin, sköldkörtelhormonet tyroxin. Den har använts vid behandling av neuroser och leversjukdomar samt för avgiftning från digitalis. Den har även visat sig kunna kontrollera allergier.
L-fenylalanin bidrar till bildandet av hudpigmentet, melanin.

Bristsymtom och terapeutisk användning
Brist på L-fenylalanin hos barn kan leda till underutveckling p.g.a. tyrosinbrist. Det kan även leda till melaninbrist och en tendens att lätt få eksem. Även PKU (Phenylketonuria) beror på L-fenylalaninbrist. PKU innebär att barnen inte kan smälta och tillgodogöra sig fenylalanin vilket i sin tur kan påverka IQ samt ge tal- och gångsvårigheter. Till symtombilden hör också kramper, ryckningar och onormalt EEG. Tyvärr förbises ofta lättare PKU skador hos barn p.g.a. att många är hyperaktiva och aggressiva.
1 procent av alla barn uppskattas lida av PKU och detta kan enkelt upptäckas genom en enkel analys av blodet eller urinen där fenylalaninivåerna kan vara flera hundra gånger högre än normalt. PKU kan behandlas genom en strikt fenylalaninfri diet.
Hos vuxna leder L-fenylalaninbrist till känslomässiga störningar, viktökning och cirkulationsbesvär.
Vanliga bristsymtom kan vara trötthet, depression, övervikt, allergi, leversjukdomar, hypotyreoidism, rödsprängda ögon och katarakt. Hos personer med migrän och hos hyperaktiva barn har man uppmätt förhöjda fenylalaninivåer i blodserum. Dessa har med gott resultat behandlats med kost som reducerar fenylalanin.

 

D-fenylalanin används främst för:
• smärtlindring vid t.ex. artrit, ryggsmärtor, cancer, migrän och mensvärk p.g.a. dess icke-toxiska, icke-beroendeframkallande främjande av kroppens egen smärtlindring
• Parkinsons sjukdom och multipel skleros (MS) för symtomlindring
• Depression
• vitiligo
• för att förbättra minne, koncentration och mental skärpa.

DL-fenylalanin kan användas för:
• smärtlindring
• depression
• reumatiska besvär
• vitiligo

Källor i kosten
Eftersom fenylalanin är en aminosyra återfinns den i höga halter i proteinrik föda som: fläsk, korv, kalkon, kyckling, vetekli, keso, mjölk, yoghurt, ägg och avokado. Det artificiella sötningsmedlet aspartam (vilket innehåller fenylalanin) har i flera studier rapporterats ha skadliga effekter. Tills hälsoeffekterna är helt kartlagda vill jag råda människor att undvika detta sötningsmedel som ofta återfinns i kolsyrade light drycker, färdiglagad lågkalorimat, godis och glass.

Tyrominer
Tyrominer skapas genom omvandling av fenylalanin från dopa eller dopamin eller produceras direkt ur L-tyrosin. Tyrominer påverkar neurotransmittorer, speciellt katekolaminer. Tyrominer orsakar huvudvärk hos känsliga patienter, speciellt hos de med högt blodtryck och de som intar MAO-antidepressiva medel. Patienter som lider av huvudvärk eller högt blodtryck bör vara försiktiga eller utesluta följande födoämnen som innehåller rikliga mängder tyrominer. Ost (undantag, keso och philadelphiaost), banan, öl, vin, baljväxter, nötter, sill, ananas, plommon, russin, sojasås, vaniljextrakt, MSG (glutamat).

Dosering
TDI: Vid depression: 500–1 500 mg per dag, mellan måltiderna, upp till 2 veckor.
För viktminskning: 500 mg på tom mage vid läggdags.

Toxicitet
Vid PKU bör intaget i kosten begränsas och fenylalanin bör inte heller intas som kosttillskott. Studier har visat att doser på 4 g kan orsaka huvudvärk hos en del individer. Det optimala intaget bör ligga på 8 g per dag, men en vuxen person får i genomsnitt endast i sig ca 5 g fenylalanin per dag genom kosten. Initialt kan fenylanalin höja blodtrycket, därför bör personer som redan har problem med blodtrycket till en början endast inta doser på 100 mg. Denna dos kan sedan ökas efter man försäkrat sig om att blodtrycket är stabilt.

Nyckelorgan
Sköldkörtel, lever, nerver.

Synergister
C-vitamin, koppar, pyridoxin, niacin, biotin och järn.

Antagonister
Koffein minskar fenylanalinnivåerna i plasma och försvårar upptaget av andra aminosyror som tyrosin, leucin och valin.

Kontraindikationer
Fenylalanin bör inte användas av personer med fenylketonuri (PKU), melanom, återkommande huvudvärk, högt blodtryck och gravida eller ammande kvinnor, eller personer som tar MAO-hämmande eller andra antidepressiva droger. Dessa kontraindikationer bör i högsta grad iakttas även vid användning av läsk och annat som innehåller aspartam (Nutrisweet), ett sötningsmedel som i största del består av L-fenylalanin.
Fenylalanin kan vara kontraindikerad vid schizofreni, för dem som intar neuroleptika samt MAO hämmande läkemedel.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.

vinnare_adapt_lugn

Årets anti-stressprodukt hjälper i vardagen

Hälsa

Årets anti-stressprodukt har röstats fram av allmänheten i Swedish health awards, sammanlagt inkom 35 549 röster. Vinnaren Adapt lugn, är ett resultat av flerårig forskning och hjälper människor med vardagsstressen till bättre sömn och större välmående. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.