Annons
Annons

L-glutation

L-glutation är en svavelbärande aminosyra, speciellt känd sin förmåga att avgifta kroppen från tungmetaller såsom kvicksilver, bly, arsenik och kadmium. L-glutation är leveravgiftande, tumörhämmande och stärker immunförsvaret. Att mäta glutationnivåerna är ett enkelt sätt att bedöma den biologiska åldern och även effektiviteten på immunförsvaret.

Redaktionen

8 augusti, 2012
Dela inlägget

Funktion
Glutation (GSH) är en tripeptid som bildas av de 3 aminosyrorna cystein, glutaminsyra och glycin.
Den räknas inte som en essentiell aminosyra eftersom den kan bildas av kroppen. Glutation liknar däremot glutamin genom att den är en tillståndsberoende tripeptid, som kan tillföras vid stress, oxidativ stress, sjukdom, behov, tungmetalls eller miljöbelastning/-förgiftning, mm. Tillräckliga mängder glutation behövs för att antioxidanter som C- och E-vitamin ska vara effektiva i sina diverse funktioner i kroppen. Glutationkomplexet är cellernas viktigaste antioxidant. Selen är en strukturell medfaktor till glutation och ingår i antioxidant-enzymkomplexet, glutation peroxidas. Det finns en stark koppling mellan låga blodvärden av glutation och de flesta kroniska sjukdomar man har studerat.
Glutation transporterar aminosyror genom cellmembranen. Den räknas till antioxidanterna som tillintetgör fria radikaler och därmed fördröjer åldrandet. Det är den viktigaste antioxidanten bland aminosyrorna eller tripeptiderna.

Tumörhämmande
L-glutation är liksom metionin och cystein en svavelbärande aminosyra och avgiftar kroppen från tungmetaller. Den är speciellt känd för sin förmåga att driva ut kvicksilver, bly, arsenik och kadmium från kroppen. Den är också leveravgiftande. Den är en huvudkomponent i fas 2 av leveravgiftning.
Cystein och glutation skyddar lungorna både från bilavgaser och cigarettrök.
Denna aminosyra stärker immunförsvaret och är tumörhämmande. Vid försök på djur har den visat sig kunna omvandla cancerceller till friska celler, eller påskynda apoptos, som gör att cancerceller självdör snabbare. Den optimerar funktionerna av makrofagerna och lymfocyterna, samt stabiliserar mitokrondriemembranen. Den spelar också en nyckelroll i hur generna uttrycker sig. Den hjälper att regenerera C-vitamin från sin oxiderade form till sin antioxidantform.

Bristsymtom och terapeutisk användning
Tungmetallförgiftning, levercirros, alkoholism, rökavvänjning, cancer, gråstarr, reumatism, allergi, diabetes.
Förutom ovanstående användning av glutation vid bristsymtom kan den användas för att:
• skydda levern mot alkoholskador
• skydda mot strålning
• minska tumörer
• avgifta tungmetaller från kroppen.

Att mäta glutationnivåerna är ett enkelt sätt att bedöma den biologiska åldern och även effektiviteten på immunförsvaret. Vid en omfattande studie visade det sig att glutation förebygger kroniska sjukdomar, sänker förhöjda kolesterolvärden och blodtryck samt leder till ett lägre BMI-värde (Body Mass Index).
Akuta tillstånd som visar en funktionell glutationbrist ser man vid förgiftning av levern, t.o.m. leversvikt och dödlighet, som uppträder vid en överdos av läkemedlet acetaminofen. Intravenöst glutation, liponsyra, metionin och NAC, har använts med framgång för att rädda tusentals människor varje år som råkar ut för acetaminofenförgiftning och förgiftning från dödliga svampsorter.

Källor i kosten
Födoämnen rika på svavel är: ägg, fisk, legymer, kött, höns, brysselkål, lök, vitlök, kål, råris, sesamfrö, pumpakärnor, havregryn, avokado, ost och mjölk. Man får i sig i genomsnitt mellan 50–100 mg glutation via kosten, men tillverkas till större delen av kroppen.

Dosering
1–3 g per dag mellan måltiderna, helst med frukt. Upptag och värdet av L-glutation i kroppen kan även stiga vid intag av t.ex. C-vitamin, liponsyra, NAC och/eller vassleprotein.

Toxicitet
Icke-toxisk men personer som lider av cystinuri bör iaktta försiktighet eftersom de kan bilda gallstenar.

Beredningsform
Oralt intag av tillskottet glutation ger ett mycket bristfälligt och begränsat upptag. Det har varit mycket omtvistat om glutation tas upp överhuvudtaget från tillskotten och kosten, p.g.a. alltför stora molekylenheter. Även om upptaget är begränsat via tunntarmen in i blodet så verkar det ske en absorption av enterocyterna som verka kunna reparera skadade celler. Oralt intag har visat sig höja immunförsvaret hos djur och vissa antioxidantmarkörer hos människor, men har misslyckats att visa ett ökat värde av cirkulerande glutation i blodet.
Glutation via sondmatning har även visat en del positiva effekter men största delen av glutationtillskott överlever inte magsäckspassagen, och upptaget i tunntarmen är mycket begränsat. Glutationvärdena i vävnaderna ökar betydligt mer, än värdena i blodet, vid oralt intag. Mer forskning behövs för att tydliggöra upptag och effektivitet av glutationtillskott.
Glutation i form av spray och intravenöst glutation verkar tas upp och användas bättre av kroppen, än oral glutation. Amerikanska neurologen dr David Perlmutter från Florida, samt hundratals andra läkare har med framgång använt intravenöst glutation vid bl.a. neurologiska sjukdomar som MS, Parkinsons och Alzheimers. Intravenös glutation har också visat sig vara effektiv för att öka rörligheten hos spermier vid infertilitet, och verkar också vara virusdödande vid infektioner.
Intag av C-vitamin i gramdoser samt intag av liponsyra och vassleproteinpulver, har visat sig ha en positiv effekt för att höja nivåer av glutation i kroppen, t.o.m. bättre än vid oralt intag av glutation. Kombinera helst intag av oral glutation med ovanstående för en mycket bättre effekt.

Synergister
Vitaminerna C, E, och B6, selen, magnesium, zink, cystein, liponsyra, proteinpulver, N-acetyl-cystein (NAC).

Antagonister
Tungmetaller som kvicksilver, bly och kadmium. Strålning, stress eller njurdysfunktion. Mediciner som innehåller salicylsyra kan reducera glutationnivåerna i levern. Koppar är antagonist till GSH och binds lätt till GSH. Diabetiker och hjärt-kärlsjuka har ofta en brist på glutation.

Exempel på studier, referenser

Glutation är viktig för Immunförsvaret
Glutation spelar en viktig roll för eliminering av cancerogener, samt vid uppbyggande och upprätthållande av ett väl fungerande immunförsvar.
Cancer Letters, 57: 91-94, 1991.

Glutation skyddar oss från miljögifter
Glutation skyddar oss från miljögifter, cancerogener, cigarettrök och strålning p.g.a. tunt ozonskikt.
Annual Revies of Biochemistry, 52: 711-780. 1983.

Glutation minskar vid åldrandet
Under åldrandeprocessen sjunker glutationvärden successivt i blodet samt skyddet mot kroniska sjukdomar.
Journal of Clinical Epidemiology, 47: 1021-28, 1994.

Oralt intag av glutation ökar glutation i vävnad
In vivo studier visar att oralt intag av glutation ökar glutationvärdena i vävnader.
Jones DP. et al. Chem Biol Interact, 1991;80:89-97.

Upptag av glutation i kosten och höjda blodvärden hos råttor
Studien indikerar att upptaget av glutation från tillskott i kosten, ger förhöjda blodplasmavärden hos råttor.
Hagen TM. et al. “Bioavailability of dietary glutathione: effect on plasma concentration”.
Am J Physiol, 1990:259:524–529.

Positiva effekter av glutationbehandling i samband med behandling av äggstockscancer
En dubbelblind placebostudie visade positiva effekter av glutationbehandling vid skolmedicinsk behandling av äggstockscancer. Det blev mindre biverkningar och ökad livskvalitet när man kombinerade cancerbehandlingen med glutation.
Smyth JF. et al. ”Glutathione reduces the toxicity and improves quality of life of women diagnosed with ovarian cancer treated with cisplatin: results of double-blind, randomized trial”. Ann Oncol, 1997; 8:569-573.

Annons
Annons