L-glycin

Glycin är inte en essentiell aminosyra. Det är en enkel aminosyra som förekommer både som en del av proteinstrukturer samt som en fri aminosyra som förekommer i diverse kroppsvätskor samt i växter. Glycin som inte används i levern, kroppsvätskor och kroppsvävnad, korsar lätt blod-hjärn-barriären. Den fungerar som ett mycket viktig ämne i leverns fas 2 avgiftningssystem. Den är också nödvändig för bildning av nukleinsyror och gallsalter. Den ingår i bildning av glutation, ATP, kreatin, glycogen, ammoniak och kan också omvandlas till serin vid behov. Den har även visat sig vara viktig i läkning av traumatillstånd tillsammans med arginin. Studier visar också att glycin bidrar till ökade produktion av magsafter.

Glycin fungerar som en neurotransmittorsubstans i det centrala nervsystemet. Även om den, tillsammans med GABA, huvudsakligen är en hämmande neurotransmittorsubstans så kan den även ha stimulerande effekter. Den passerar lätt blod-hjärn barriären. Glycin stimulerar neurotransmission av glutamat och dopamin. Den kan bidra till överaktivitet av glutamat vid NMDA receptorn och därmed hyperaktivitet hos mycket känsliga personer. Glycin har också använts som en stärkande aminosyra för dem som har kroniska ryggspänningar. Den är användbar för känsliga personer som har kroniska överkänsligheter mot kemikalier och miljögifter. Glycin kan ha kramplösande, antioxidant och antiinflammatorisk verkan. Glycin har använts för att påskynda sårläkning. En studie visar också att tillskott av glycin efter en stroke minskar risken för bestående skador. Glycin har även visat sig kunna minska tumörer hos möss.

Källor i kosten
Kött, fisk, mjölkprodukter, baljväxter.
Normala dagsintaget genom kosten är ca 2 g.

 

Dosering
Muskelspänningar, avgiftning: 2–4 g
Svåra kramptillstånd: 6–15 g
Schizofreni: 40–90 g
Högdos (6–15 g) användning av glycin har visat sig ha kramplösande verkan på de som har svåra kramptillstånd. Studier har visat att användning av 40–90 g dagligen hos schizonfrena patienter har minskat besvärliga symtom.

Toxicitet
Glycin har inte visat sig vara toxisk förutom till ett fåtal schizofrena och hyperaktiva personer som blir överstimulerad av den. Endast ett fåtal får milda magbesvär vid en sådan hög dosering.

Kontraindikationer
Glysin i gramdoser ska inte tas om man är hyperkänslig, eller blir hyperaktiv. Det är kontraindikerad för gravida och kvinnor som ammar.

Interaktion med läkemedel
Den kan öka effekten av kramplösande läkemedel.

Beredningsform
Glysin kan finnas i tabletter, kapslar och pulver. Den har en god och söt smak och behöver högdoseras för att ha effekt. Det är fördelaktigt att använda glysin i pulverform vid behov.

Exempel på studier, referenser

Kramplösande effekter av glysin
Barbeau A. ”Preliminary study of glycine administration in patients with spasticity”. Neurology, 1974;24:392.

Tumörhämmande egenskaper hos glysin
Rose ML. et al. “Dietary glycine prevents the development of liver tumors caused by the peroxisome proliferator WY-14, 643”
Carcinogenesis, 1999, 20:2075-2081.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.

Snygga ben – slipp celluliter och brustna blodkärl

Hud

Våra ben är ett känsligt område, problem som celluliter och åderbråck ses ofta som skönhetsfel. Vanligtvis är de tecken på nedsatt cirkulation men det finns hjäp att få. Johanna Bjurström hudterapeut och homeopat tipsar om åtgärder från både in och utsidan.