Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

L-ornitin stimulerar insulinproduktionen vilken har betydelse för proteinsyntesen. Man vet att insulin transporterar socker genom cellmembran och därigenom befordrar upptaget i vävnaderna. L-ornitin deltar tillsammans med L-arginin i regleringen av lysinnivån i hjärnan. Detta är viktigt vid sänkning av kaloriintaget (se arginin).

L-ornitin

Funktion
L-ornitin är en icke essentiell aminosyra, och utgör ett mellantillstånd i ureacykeln. Som sådan har den en förmåga att omvandla citrullin till arginin. Urincykeln, som äger rum i levern där ornitin finns i riklig mängd, bildar via ammoniak urinämne, en för den levande cellen giftig utrensningsprodukt.
Fysiologiskt sett stimulerar L-ornitin det centrala nervsystemet till att avsöndra ett tillväxthormon. Detta tillväxthormon stimulerar produktionen av kroppsprotein som behövs i muskelmassan. Tillväxthormon spelar dessutom en viss roll vid fettförbränningen.
Vid djurförsök har man kunnat påvisa att denna aminosyra har stärkt immunförsvaret vid angrepp från bakterier, virus och cancerceller. L-ornitin befrämjar också kroppens förmåga att läka sår och deltar i regenereringen av levern. På basis av experiment med djur där flera olika typer av cancer på¬träffats har det framkommit att många tillgängliga näringsämnen kan stimulera immunsystemet och passivisera fria radikaler. Bland dessa näringsämnen märks framför allt vitaminerna A, C, E och B1, mineralerna selen och zink samt aminosyrorna ornitin och arginin. Det anses att L-ornitin (tillsammans med L-arginin) hindrar till¬växten av tumörer hos möss som inympats med det cancerframkallande MSV-viruset.
L-ornitin stimulerar insulinproduktionen vilken har betydelse för proteinsyntesen. Man vet att insulin transporterar socker genom membran i leverceller och i liknande vävnader och därigenom befordrar upptaget i vävnaderna. Det har föreslagits att insulinet reglerar den s.k. redoxpotentialen (elektriska spänningsfallet) över cellmembranen och även andra elektrobiokemiska områden.
L-ornitin deltar tillsammans med L-arginin i regleringen av lysinnivån i hjärnan. Detta är viktigt vid sänkning av kaloriintaget (se arginin).

Bristsymtom och terapeutisk användning
Vid lågt blodsocker, bantning, avgiftning, ammoniaköverskott i hjärnan, barn som inte växer, män med lågt spermieantal, läkning av sår, reumatoid artrit. Otillräckligt proteinintag eller dåligt näringsintag kan leda till låga ornitinvärden. Man har funnit låga ornitinvärden hos patienter med allmänt låga aminosyravärden som är inlagda på sjukhus eller patienter med genetisk tillväxtsstörning eller genetiska defekter såsom PKU, fenylketonuri, depressiva och kroniskt sjuka patienter. Vid leversvikt eller högre ammoniakvärden än normalt är ornitinvärdena höga.

Källor i kosten
Mjölkprodukter, kyckling och övrigt kött.

Dosering
500–3 000 mg per dag mellan måltiderna med fruktjuice.

Toxicitet
Ingen toxicitet har rapporterats. Det finns dock vissa indikationer på att ornitin kan orsaka insomnia hos vissa individer. Ornitin höjer den mänskliga tillväxtfaktorn (HGH) som bidrar till muskeltillväxt. För muskeltillväxt intar muskelbyggare vanligtvis 1 500–2 500 mg ornitin 2 ggr per dag. Den mängden kan orsaka sömnlöshet. Ornitin får inte intas av barn förrän barnen uppnått sin maximala och vuxna längd. För mycket tillväxthormon orsakar grov och tjock hud som går tillbaka när man slutar med tillväxthormon. För mycket tillväxthormoner under lång tid leder till förstoring av lederna som inte går tillbaka, sänker röststämman och kan orsaka diabetes. Litteraturen och erfarenheten kring användandet av ornitin för att optimera produktion, är oengagerad åt det negativa hållet. Flera studier visar att ornitin inte har någon, eller minimal, effekt rörande egen tillverkning av tillväxthormon.

 

Kontraindikationer
Vid genetiska anlag till schizofreni bör man vara försiktig med L-ornitintillskott. Symtomen kan framkallas vid regelbunden användning av L-ornitin.
Vissa patienter kan känna sig sömniga vid höga doser L-ornitin (över 1 000 mg).
Patienter med högt blodtryck, gravida och ammande kvinnor samt små barn, bör inte inta ornitin.

Synergister
Arginin.

Antagonister
Lysin hämmar ornitinmetabolismen. Ammoniaköverskott, proteinbrist, graviditet, undernäring, trauma eller stress.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

 

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

 

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.