Annons
Annons

Aminosyror och krom minskar blodsockret

Alltför kraftiga blodsockersvängningar sliter på kroppen och kan trigga igång så kallad låggradig inflammation. På lång sikt ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlproblem. Det spelar inte bara roll vad vi äter utan även i vilken ordning vi äter maten enligt Elin Östman, forskare vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet.

Redaktionen

31 maj, 2018
Aminosyror och krom minskar blodsockret
Dela inlägget

Alltför kraftiga blodsockersvängningar sliter på kroppen och kan trigga igång så kallad låggradig inflammation. På lång sikt ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlproblem. Det spelar inte bara roll vad vi äter utan även i vilken ordning vi äter maten enligt Elin Östman, forskare vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet.

I sin forskning har hon och ett antal kollegor upptäckt att om friska vuxna dricker vatten med aminosyror från mjölkproteiner och krom före maten kapas blodsockerkurvan med en fjärdedel när man sedan börjar äta.
– Det gäller att kickstarta systemet på rätt sätt, säger hon i ett pressmeddelande från Lunds Universitet.
En studie på två grupper i USA respektive Kanada har nyligen bekräftat att den blodsockersänkande effekten ligger runt 25 procent.

Även vinäger och vassle hjälper
Det finns fler sätt att dämpa den höjning av blodsockret som uppstår när man äter kolhydrater. I tidigare studier har Elin Östman kunnat konstatera att både vinäger och vassle har en sådan effekt. Även andra forskare har noterat att proteiner kan ha en blodsockerdämpande effekt, men de flesta studier har hittills gjorts på typ 2 diabetiker. Kosttillskott med olika kombinationer av aminosyror används också av en del personer som tränar mycket, men då ofta med syfte att stimulera muskeltillväxten.

LÄS OCKSÅ: Krom minskade sötsuget

Vänder sig till vanliga männikor
– I vårt fall är det den smarta kombinationen av våra fem aminosyror, i låg dos, tillsammans med krom som är nyheten. Vi har dessutom upprepade studier på att de har den effekt vi påstår och det kan långtifrån alla kosttillskott och sportprodukter stoltsera med. Vi vänder oss till vanliga människor som vill förbättra sin livsstil och hitta alternativ som funkar i vardagssammanhang, exempelvis till måltiden, säger Elin Östman.

LÄS OCKSÅ: Vi blir lyckligare av att påta i jorden

Mjölkens effekt upptäcktes av en slump
Mjölkproteinernas gynnsamma effekt hittade lundaforskarna lite av en slump när de för snart 20 år sedan studerade mjölk.
– Mjölk är en komplex produkt eftersom den ger höga insulinsvar men låga blodsockersvar. Det överraskade oss.
För lika mycket som man vill spara på blodsockret vill man sänka insulinpåslaget. Dessa följs ofta åt, men inte nödvändigtvis. Mjölk är ett exempel på när så inte är fallet.

LÄS OCKSÅ: 5 sätt att få kontroll över humör, blodsocker och vikt

Krom reglerar blodsockret
När forskarna gick vidare i sina studier, upptäckte de att det var vasslen som gav insulinutsöndringen en rejäl skjuts. Förklaringen, visade det sig, är att vassleproteiner stimulerar det insulinstimulerande hormonet GLP-1, vilket leder till att bukspottskörteln inte behöver ta i så mycket för att möta det stigande blodsockret utan kan jobba effektivare. Forskarna såg då till att imitera aminosyrasammansättningen i vassle så att man bara drar nytta av den allra första insulinfrisättningen – utan att höja hela insulinkurvan.
– Därefter testade vi att blanda krom med aminosyrorna. Krom har länge visat sig spela en roll i regleringen av blodsocker, även om det fortfarande inte är klarlagt exakt hur.

Bäst effekt före maten
Resultatet blev två parallella effekter som förstärkte varandra, förklarar Elin Östman.
– Vi kunde se att aminosyrorna gjorde sitt med att stimulera tidig insulinfrisättning medan kromet bidrog med att höja effektiviteten hos insulinet. Vi lärde oss också att den bästa effekten av blandningen får vi när en del av drycken dricks före måltiden.

Vinäger gör susen
Det finns flera sätt att spara på blodsockret, ett sätt är att före maten doppa en bit bröd i vinäger eller dricka vinäger utblandad med vatten. Ju mer vinäger, desto bättre effekt.
– Men alla gillar inte surt vatten, och hursomhelst anser jag att det behövs fler smarta livsmedel som kan få folk att välja bort ohälsosamma alternativ, i det här fallet sötade drycker. Den här drycken är ytterligare ett alternativ, säger Elin Östman.

Av redaktionen

Källa: Lunds universitet, delar av forskningsresultaten finns publicerade på finns publicerad på Functional foods in health and disease

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons