Aminosyror

Proteiner
Proteiner är den grundläggande strukturen för alla livsformer. Människans fasta kroppsdelar är till 75 procent bestående av protein. Protein används för att reparera och bygga all vävnad i kroppen samt är essentiella för alla funktioner i människans fysiologi. Proteiner spelar en viktig roll i nästan alla viktiga metaboliska, strukturella och fysiologiska processer i kroppen. Cirka 400 gram protein byggs upp och bryts ned varje dag som en del av ett kontinuerligt flöde av aminosyror som sköter kroppens nyckelfunktioner. Enzymer som består av proteiner är katalysatorer för kemiska reaktioner i kroppen.

Aminosyror = proteinets grundstruktur
Proteinets grundstruktur är aminosyror. För bildning och funktion av protein behöver kroppen ha alla de viktigaste aminosyrorna i rätt proportioner. Aminosyror från maten eller proteiner som bryts ned av kroppens eget protein används för att göra nytt protein eller ersätta protein som omsätts. För att dessa ska fungera måste vi få i oss alla essentiella aminosyror genom kosten eller med hjälp av tillskott. Vi måste även kunna bryta ned proteinet från maten till sina aminosyror. Mängden protein vi äter, vad vi väljer för proteinkällor dagligen, vår matsmältningsfunktion, aminosyrainnehållet och dess proportioner i protein bestämmer till stor del hur väl vår kropp fungerar eller inte fungerar.

Det är inte alltid vad man äter som avgör näringstillståndet i kroppen, utan hur mycket av kosten som bryts ned, assimileras och når cellerna. Vi har mer och mer insett att vi för vårt välbefinnande inte behöver så mycket protein i kosten om denna är av hög kvalitet. Detta gäller under förutsättning att vi har tillräckligt med saltsyra i magsäcken och ett effektivt matsmältningssystem. Allt för många har inte detta utan kan lida brist på en eller flera aminosyror samtidigt som de har ett överskott på proteiner som inte brutits ned fullständigt. Osmälta proteiner kan leda till en ökning av förruttnelsebakterier i tarmen, bidra till ett för surt pH-tillstånd i kroppen, samt belasta njurarna och levern. För hög eller låg mängd av proteiner bidrar till benskörhet.

 

Tas upp av tarmen
Intag av protein ska leda till nedbrytning av proteinet till mindre enheter, tripeptider, dipeptider och fria aminosyror som tas upp vid tarmkexet och sedan transporteras överallt i kroppen som viktiga beståndsdelar vid bildning av till exempel muskelmassa, hår med mera.
Matsmältningsfunktionen är hos många människor så nedsatt att födan bryts ned ofullständigt. Aminosyrorna frigörs då inte i full utsträckning så att de kan tas upp av tarmen. Födan saknar också ofta en lämplig aminosyresammansättning. Aminosyrorna tas upp från tarmen av specifika transportsystem för enskilda aminosyror eller grupper om 2–3 aminosyror.
Vissa aminosyror blockerar upptaget av andra. Exempelvis nedsätter lysin upptaget av arginin. Aminosyreterapi används för att balansera mängden och kvaliteten av aminosyrorna hos vissa personer och för att påverka en del vanliga störningar som erfarenhetsmässigt och genom vetenskapliga studier har visat sig kunna förbättras med hjälp av aminosyretillskott.

C-vitamin underlättar näringsupptaget
Om man använder enstaka aminosyror i terapeutiskt syfte under längre tid än 3–4 veckor kan detta skapa en obalans mellan kroppens aminosyror. Samma princip gäller allmänt vid intag av enskilda vitaminer, mineraler och spårämnen men där är det i regel inte lika känsligt. Vid intag av enstaka aminosyror över längre perioder bör man också använda ett tillskott med flera olika samt rätt balanserade aminosyror. Man kan också öka effektiviteten och underlätta näringsupp¬taget av amino¬syrorna genom att komplettera med C-vitamin och B6-vitamin. Med långvarigt intag av enskilda aminosyror är det bra att också inta ett högkvalitativt multivitamin-mineraltillskott samt en balanserad aminosyreblandning som finns i form av kapslar, tabletter, greenspulver, proteindryck med mera.

Det finns 22 aminosyror och dessa utgör huvudbeståndsdelarna i proteiner. Av dessa är 8 essentiella aminosyror. Kroppen kan inte själv framställa de essentiella aminosyrorna utan dessa måste tillföras genom maten eller via kosttillskott. Detta måste ske regelbundet eftersom aminosyror inte kan lagras i kroppen.

Fria aminosyror finns tillgängliga i följande former:
• i sin isolerade form (t.ex. L-cystein)
• i specifika blandningar (L-arginin och L-ornitin för muskelbyggnad och fettförbränning)
• ihopkopplade som di- och tripeptider.

Nedbrytningen börjar i munnen
Matsmältningen och absorptionen av proteiner i mag-/tarmsystemet kan ta upp till 4 timmar. Nedbrytning av proteiner börjar i munnen med att man ska tugga, sönderdela och blanda med saliv. Sedan fortsätter processen i magsäcken med mekanisk bearbetning i låg pH-miljö samt bearbetning av saltsyra. Saltsyran bryter ned proteinet och samtidigt aktiverar pankreasenzymer som arbetar med proteinet efter de har passerat nedre magmunnen.

Matsmältningen av proteiner är bland annat ett resultat av verksamheten från enzymerna pankreatin, trypsin och kymo¬trypsin. Dessa enzymer framställs i bukspottkörteln. Därefter frigörs de och transporteras till tarmarna där de reagerar med proteiner.
Enzymerna omvandlar proteinerna till en kombination av proteinmolekyler av varierande storlek. Det förekommer enkla aminosyror, dipeptider, vilket är proteinmolekyler bestående av 2 aminosyror och tripeptider som består av 3 aminosyror.

Underlättar matsmältningen
I en studie gjord 1984 av M. M. Meguid som publicerades i Journal of Surgical Research framgick det att aminosyror i kristallinfri form som gavs till undernärda patienter misslyckades med att stimulera den önskade positiva viktökningen och i stället resulterade i viktförlust. Di- och tripeptider från pankreasnedbrytningen uppnådde däremot den positiva viktökningen. Denna studie dokumenterar med all önskvärd tydlighet di- och tripeptidernas överlägsenhet som den effektivaste källan till hypoallergena aminosyror.
För att underlätta matsmältningen kan man bearbeta protein så att det får en delvis nedbruten, ”försmält” form. Den här bearbetningen görs vid tillverkning av vissa kosttillskott och livsmedel. När man ska välja ett ”försmält” tillskott för att befrämja en god matsmältningsfunktion är det alltså av avgörande betydelse om ”försmältningen” eller nedbrytningen har nått ner till di- och tripeptidnivån. Ofullständig nedbrytning åstadkommer däremot inte peptidbundna aminosyror av di- eller tripeptidstorlek. Tillskott innehållande ofullständigt nedbrutna aminosyror är varken hypoallergent eller i stånd att uppvisa de överlägsna absorptionsegenskaper som utmärker en di- och tripeptidprodukt. Di- och tripeptidformerna har även visat sig ha en positiv effekt på kolesterolmetabolismen vid jämförelse med andra aminosyraformer.

Essentiella aminosyror (EAA): 

 • Arginin (endast hos råttungar)
 • Histidin (endast hos råttungar)
 • Isoleucin
 • Leucin
 • Lysin
 • Metionin
 • Fenylalanin
 • Treonin
 • Tryptofan
 • Valin

Icke essentiella aminosyror:

 • Arginin
 • Histidin
 • Prolin
 • Taurin
 • Karnitin
 • Tyrosin
 • Glutamin och glutaminsyra
 • Cystein och cystin
 • Glycin
 • Alanin och b-alanin
 • Gamma-aminosmörsyra (GABA)
 • Aspargin


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.

vinnare_adapt_lugn

Årets anti-stressprodukt hjälper i vardagen

Hälsa

Årets anti-stressprodukt har röstats fram av allmänheten i Swedish health awards, sammanlagt inkom 35 549 röster. Vinnaren Adapt lugn, är ett resultat av flerårig forskning och hjälper människor med vardagsstressen till bättre sömn och större välmående. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.