Annons
Annons

Aminosyror

Proteinets grundstruktur är aminosyror. För att dessa ska fungera måste vi få i oss alla essentiella aminosyror genom kosten eller med hjälp av tillskott.

Redaktionen

3 augusti, 2012
Dela inlägget

Proteiner
Proteiner är den grundläggande strukturen för alla livsformer. Människans fasta kroppsdelar är till 75 procent bestående av protein. Protein används för att reparera och bygga all vävnad i kroppen samt är essentiella för alla funktioner i människans fysiologi. Proteiner spelar en viktig roll i nästan alla viktiga metaboliska, strukturella och fysiologiska processer i kroppen. Cirka 400 gram protein byggs upp och bryts ned varje dag som en del av ett kontinuerligt flöde av aminosyror som sköter kroppens nyckelfunktioner. Enzymer som består av proteiner är katalysatorer för kemiska reaktioner i kroppen.

Aminosyror = proteinets grundstruktur
Proteinets grundstruktur är aminosyror. För bildning och funktion av protein behöver kroppen ha alla de viktigaste aminosyrorna i rätt proportioner. Aminosyror från maten eller proteiner som bryts ned av kroppens eget protein används för att göra nytt protein eller ersätta protein som omsätts. För att dessa ska fungera måste vi få i oss alla essentiella aminosyror genom kosten eller med hjälp av tillskott. Vi måste även kunna bryta ned proteinet från maten till sina aminosyror. Mängden protein vi äter, vad vi väljer för proteinkällor dagligen, vår matsmältningsfunktion, aminosyrainnehållet och dess proportioner i protein bestämmer till stor del hur väl vår kropp fungerar eller inte fungerar.

Det är inte alltid vad man äter som avgör näringstillståndet i kroppen, utan hur mycket av kosten som bryts ned, assimileras och når cellerna. Vi har mer och mer insett att vi för vårt välbefinnande inte behöver så mycket protein i kosten om denna är av hög kvalitet. Detta gäller under förutsättning att vi har tillräckligt med saltsyra i magsäcken och ett effektivt matsmältningssystem. Allt för många har inte detta utan kan lida brist på en eller flera aminosyror samtidigt som de har ett överskott på proteiner som inte brutits ned fullständigt. Osmälta proteiner kan leda till en ökning av förruttnelsebakterier i tarmen, bidra till ett för surt pH-tillstånd i kroppen, samt belasta njurarna och levern. För hög eller låg mängd av proteiner bidrar till benskörhet.

Tas upp av tarmen
Intag av protein ska leda till nedbrytning av proteinet till mindre enheter, tripeptider, dipeptider och fria aminosyror som tas upp vid tarmkexet och sedan transporteras överallt i kroppen som viktiga beståndsdelar vid bildning av till exempel muskelmassa, hår med mera.
Matsmältningsfunktionen är hos många människor så nedsatt att födan bryts ned ofullständigt. Aminosyrorna frigörs då inte i full utsträckning så att de kan tas upp av tarmen. Födan saknar också ofta en lämplig aminosyresammansättning. Aminosyrorna tas upp från tarmen av specifika transportsystem för enskilda aminosyror eller grupper om 2–3 aminosyror.
Vissa aminosyror blockerar upptaget av andra. Exempelvis nedsätter lysin upptaget av arginin. Aminosyreterapi används för att balansera mängden och kvaliteten av aminosyrorna hos vissa personer och för att påverka en del vanliga störningar som erfarenhetsmässigt och genom vetenskapliga studier har visat sig kunna förbättras med hjälp av aminosyretillskott.

C-vitamin underlättar näringsupptaget
Om man använder enstaka aminosyror i terapeutiskt syfte under längre tid än 3–4 veckor kan detta skapa en obalans mellan kroppens aminosyror. Samma princip gäller allmänt vid intag av enskilda vitaminer, mineraler och spårämnen men där är det i regel inte lika känsligt. Vid intag av enstaka aminosyror över längre perioder bör man också använda ett tillskott med flera olika samt rätt balanserade aminosyror. Man kan också öka effektiviteten och underlätta näringsupp¬taget av amino¬syrorna genom att komplettera med C-vitamin och B6-vitamin. Med långvarigt intag av enskilda aminosyror är det bra att också inta ett högkvalitativt multivitamin-mineraltillskott samt en balanserad aminosyreblandning som finns i form av kapslar, tabletter, greenspulver, proteindryck med mera.

Det finns 22 aminosyror och dessa utgör huvudbeståndsdelarna i proteiner. Av dessa är 8 essentiella aminosyror. Kroppen kan inte själv framställa de essentiella aminosyrorna utan dessa måste tillföras genom maten eller via kosttillskott. Detta måste ske regelbundet eftersom aminosyror inte kan lagras i kroppen.

Fria aminosyror finns tillgängliga i följande former:
• i sin isolerade form (t.ex. L-cystein)
• i specifika blandningar (L-arginin och L-ornitin för muskelbyggnad och fettförbränning)
• ihopkopplade som di- och tripeptider.

Nedbrytningen börjar i munnen
Matsmältningen och absorptionen av proteiner i mag-/tarmsystemet kan ta upp till 4 timmar. Nedbrytning av proteiner börjar i munnen med att man ska tugga, sönderdela och blanda med saliv. Sedan fortsätter processen i magsäcken med mekanisk bearbetning i låg pH-miljö samt bearbetning av saltsyra. Saltsyran bryter ned proteinet och samtidigt aktiverar pankreasenzymer som arbetar med proteinet efter de har passerat nedre magmunnen.

Matsmältningen av proteiner är bland annat ett resultat av verksamheten från enzymerna pankreatin, trypsin och kymo¬trypsin. Dessa enzymer framställs i bukspottkörteln. Därefter frigörs de och transporteras till tarmarna där de reagerar med proteiner.
Enzymerna omvandlar proteinerna till en kombination av proteinmolekyler av varierande storlek. Det förekommer enkla aminosyror, dipeptider, vilket är proteinmolekyler bestående av 2 aminosyror och tripeptider som består av 3 aminosyror.

Underlättar matsmältningen
I en studie gjord 1984 av M. M. Meguid som publicerades i Journal of Surgical Research framgick det att aminosyror i kristallinfri form som gavs till undernärda patienter misslyckades med att stimulera den önskade positiva viktökningen och i stället resulterade i viktförlust. Di- och tripeptider från pankreasnedbrytningen uppnådde däremot den positiva viktökningen. Denna studie dokumenterar med all önskvärd tydlighet di- och tripeptidernas överlägsenhet som den effektivaste källan till hypoallergena aminosyror.
För att underlätta matsmältningen kan man bearbeta protein så att det får en delvis nedbruten, ”försmält” form. Den här bearbetningen görs vid tillverkning av vissa kosttillskott och livsmedel. När man ska välja ett ”försmält” tillskott för att befrämja en god matsmältningsfunktion är det alltså av avgörande betydelse om ”försmältningen” eller nedbrytningen har nått ner till di- och tripeptidnivån. Ofullständig nedbrytning åstadkommer däremot inte peptidbundna aminosyror av di- eller tripeptidstorlek. Tillskott innehållande ofullständigt nedbrutna aminosyror är varken hypoallergent eller i stånd att uppvisa de överlägsna absorptionsegenskaper som utmärker en di- och tripeptidprodukt. Di- och tripeptidformerna har även visat sig ha en positiv effekt på kolesterolmetabolismen vid jämförelse med andra aminosyraformer.

Essentiella aminosyror (EAA):

  • Arginin (endast hos råttungar)
  • Histidin (endast hos råttungar)
  • Isoleucin
  • Leucin
  • Lysin
  • Metionin
  • Fenylalanin
  • Treonin
  • Tryptofan
  • Valin

Icke essentiella aminosyror:

  • Arginin
  • Histidin
  • Prolin
  • Taurin
  • Karnitin
  • Tyrosin
  • Glutamin och glutaminsyra
  • Cystein och cystin
  • Glycin
  • Alanin och b-alanin
  • Gamma-aminosmörsyra (GABA)
  • Aspargin
Annons
Annons