Bebis som ammar

Amningste med fänkål i blåsväder – här får du veta varför

Fakta

Så här skriver producenten Weleda på sin hemsida:
"Weleda och vissa av Weledas återförsäljare har fått frågor från media angående fänkål som ingrediens i Weledas produkt ”Mother’s Tea” – en produkt som riktar sig till ammande kvinnor och som traditionellt är använt för att balansera mjölkbildning och mjölkflöde.

Bakgrund
Enligt Svenska Livsmedelsverket och EMA (European Medicine Agency) ska ammande kvinnor, gravida kvinnor och små barn under fyra minimera sitt intag av fänkål på grund av att fänkål innehåller ämnet estragol (ett ämne i eterisk olja från fänkål) som isolerat kan vara carcinogent.

Fakta
• I fänkål utgör estragol tio procent av den eteriska oljan medan 80 procent utgörs av andra ämnen som är anti-carcinogena och således motverkar estragols negativa egenskaper.
• Det rekommenderade maxintaget är satt till tio milligram per kilo i kroppsvikt inom EU.
• En person som väger 60 kilo ska då inta 600 milligram per dag för att nå gränsvärdet.
• En tepåse med Weledas Mother’s Tea innehåller maximalt 0,8 milligram estragol. Detta innebär att en person måste konsumera motsvarande 750 tepåsar om dagen och då hela innehållet i påsen konsumeras (vilket inte är fallet med ett té).
• Studien som EMA baserar sin rekommendation på är gjord på isolerad estragol där man inte tagit hänsyn till estragol som del av en växtsammansättning, varför studien också har fått kritik.
• Ytterligare en studie har visat att när man gjort undersökningar på ett vattenbaserat extrakt med fänkål har man inte kunnat påvisa någon toxicitet.

Weledas kommentar
Weleda menar att det inte finns någon anledning till oro att dricka Weledas Mother’s Tea. Produkten är säker och Weleda har aktivt valt att behålla fänkål i receptet tack vare att fänkål har många positiva hälsoeffekter och bland annat bidrar till att balansera mjölkbildning och mjölkflöde vid amning.

Weleda vill också understryka att mängden estragol i Mother’s Tea är minimal och att riskerna för konsumenten vida understiger gränsvärdet. Med tanke på att studier visat att toxicitet inte kan påvisas samt att halterna för konsumenten är minimala, förefaller det osannolikt att ammande barn överhuvudtaget får i sig något estragol via bröstmjölken.
Källa: GDF / Weleda.se

De senaste dagarna har så kallat ”amningste” med fänkål varit i blåsväder. Bakrunden är en SVT-nyhet om att EU-myndigheten EMA och Livsmedelsverket avråder gravida och ammande från att dricka te med fänkål eftersom de anser att det inte bevisats att ett ämne i fänkål är ofarligt för små barn.
Flera medier har tagit upp nyheten och företaget Weleda och deras Mother’s Tea, som innehåller just fänkål, har hängts ut eftersom de trots avrådan fortsatt att marknadsföra produkten mot den aktuella målgruppen.
Företaget ifrågasätter dock avrådan, och menar att studien som rekommendationen är baserad på är gjord på ett isolerat ämne där hänsyn till ämnet som del av en växtsammansättning inte tagits, varför studien är helt missvisande.
– Dessutom skulle man behöva tugga i sig innehållet i 750 tepåsar för att uppnå en toxisk mängd av det aktuella ämnet, säger Weledas nordiska marknadschef Emma Bergqvist till Kurera.

Livsmedelsverkets varning bygger på en rekommendation från europeiska myndigheten för läkemedelssäkerhet (EMA) som gäller alla fänkålsteer, rapporterar SVT Nyheter – som är de som inledningsvis gjort en nyhet av frågan, som sedan TT och därefter flera andra medier valt att plocka upp.

► Läs också: Långtidsstudie: Flera miljögifter i bröstmjölk minskar – men andra ökar

 

Fortsatt försäljning
Ämnena som frigörs vid framställningen av fänkålstéer har inte bevisats farliga – men har heller inte kunnat bevisas ofarliga för små barn, menar EMA, som därför valt att avråda gravida och ammande kvinnor från att dricka fänkålste. Ett råd som svenska Livsmedelsverket också ställt sig bakom.
Trots EMA:s avrådande rekommendation har en rad butiker, däribland flera hälsobutiker och apotek, fortsatt att sälja fänkålste som tydligt marknadsför sig till just ammande kvinnor.
Detta är i stort vad blåsvädret handlar om.

SVT: ”Ingen berättar för oss att det finns uppgifter om att ammande avråds”
Så här skriver SVT Nyheter:
”När SVT Nyheter handlar en förpackning av teet i en naturläkemedelsbutik är det ingen som berättar för oss att det finns uppgifter om att ammande kvinnor avråds från att dricka det. Inte heller finns det någon varningstext på förpackningen. Istället står det: `Kan drickas från slutet av graviditeten och under hela amningsperioden´.
På tyska går det att läsa vidare om teets hälsofrämjande effekter för ammande kvinnor och man rekommenderas att dricka tre koppar per dag.”

Inte olagligt att sälja fänkålste
Att teet marknadsförs som ett amningste strider mot livsmedelslagstiftningen, menar Livsmedelsverket.
– Man får inte marknadsföra teerna på det här sättet och vi ser mycket allvarligt på det eftersom vi avråder just ammande och gravida från att dricka den här produkten. Det uppfyller inte kraven i lagstiftningen, säger Anna Wedholm Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket till SVT Nyheter.
Men – i SVT:s nyhetsrapportering låter det som att det är olagligt att sälja det aktuella teet. Så är det inte. Det är sättet det marknadsförs på som eventuellt strider mot lagen om hur livsmedel får marknadsföras. Den lagen är både hård och fylld av byråkrati. För att förstå mer om hur livsmedelslagen fungerar kan man, till exempel, läsa artikeln om chiapudding nedan.

► Läs också: Förbjudet att sälja chiapudding

Handlar egentligen inte om en specifik produkt
Inte heller är det egentligen, som det låter i SVT:s text ovan, så att Livsmedelsverket avråder från att dricka just specifikt den här produkten. När Kurera pratar med Livsmedelsverket poängterar Anna Wedholm Pallas i alla fall att det inte handlar om huruvida just den aktuella produkten är säker eller ej utan om sättet den marknadsförs på. Mer om det längre ned.

Varningen ifrågasätts av producenten
Så här skriver SVT Nyheter i sin artikel:
”Från producentens sida ser man inga problem med att fortsätta uppmana ammande kvinnor att dricka teet. Man hänvisar till egna studier som visat att mängden eventuellt farliga ämnen som frigörs i teet finns i så pass låga doser att det inte utgör någon fara för varken mamman eller barnet och att det inte heller finns några bevis för att dessa ämnen skulle överföras till barnet. Man framhåller också fänkålens fördelar, framförallt som mjölkstimulerande.
– Jo, vi bryr oss om de rekommendationer som finns men när vi också har information och studier som visar på att de rekommendationerna kan vara tvivelaktiga väljer vi att ha kvar de ingredienserna i det teet, säger Emma Bergqvist, nordisk marknadschef på Weleda, till SVT Nyheter.”

Det handlar dock inte, som det påstås i SVT:s text ovan, om att Weleda resonerar så här på grund av egna studier, berättar Emma Bergqvist för Kurera när vi ringer upp henne.
– Jag ringde upp SVT för att påtala felet men de har inte ändrat det. Vi bygger inte alls dessa argument på egna studier utan på en annan studie* utförd av EMA, märkligt nog samma EU-myndighet, som är gjord på fänkål som ett vätskeextrakt. Den visar att det inte finns några negativa hälsoeffekter, att det inte är genmuterande, det vill säga carcinogent. En studie på fänkål som vätskeextrakt är ju betydligt mer relevant när det handlar om te.

► Läs också: Grönt te kan förbättra kognition hos personer med Downs syndrom

Orden rekommendation och lag blandas ofta ihop
Sådana här nyheter blir lätt snedvridna i media. Så även denna gång. Detta för att det inte är helt enkelt att förstå eller förklara vad som är vad – även om det i SVT:s artikel kan låta väldigt enkelt.
Ett vanligt missförstånd är till exempel att människor – och media – blandar ihop begreppet rekommendation med ordet lagstiftning. I det här fallet är det alltså ingen lag som EU-myndigheten EMA har utfärdat utan endast en rekommendation om maxgräns för dagligt intag. Detta eftersom de inte anser sig har tillräckligt mycket forskning på området för att fastställa att livsmedel med fänkål, alltså i detta specifika fall fänkålsteet, är säkert för barn att förtära.

► Läs också: Modersmjölk och örter

Rekommendation som bygger på en ifrågasatt studie
Det har dock i svensk mediarapportering låtit som att det aktuella fänkålsteet är farligt och att man äventyrar sin hälsa om man dricker det. Det är alltså fel. Vad det däremot kan handla om är en förvirring kring hur det nämnda teet får marknadsföras i Sverige.
På Weleda tycker man att det är anmärkningsvärt EMA och Livsmedelsverket bygger sin rekommendation på den en studie som är starkt ifrågasatt.
– Den har blivit hårt kritiserat eftersom forskarna har lyft ämnet estragol ur sitt sammanhang, vilket blir helt missvisande, säger Emma Bergqvist till Kurera. Hon utvecklar:
– Man måste studera ämnet i sin helhet, det vill säga i sin verkliga miljö – som ett frö – för att resultatet ska bli relevant. Vi människor kan inte konsumera estragol som enskild substans och därmed blir denna studie ovidkommande. Den borde absolut inte ligga till grund för några livsmedelsrekommendationer för gravida och ammande.

Krävs att man konsumera 750 tepåsar dagligen
Det rekommenderade maxintaget av estragol är satt till tio milligram per kilo i kroppsvikt inom EU.
– En tepåse med Weledas Mother’s Tea innehåller maximalt 0,8 milligram estragol, vilket innebär att en person som väger 60 kilo måste konsumera 600 milligram, motsvarande 750 tepåsar om dagen, för att nå gränsvärdet. Och då inte ha det i vatten som sedan dricks utan tugga i sig innehållet i påsen. Därmed förlorar det hela sin rimlighet, resonerar Emma Bergqvist.

Livsmedelsverket: ”Vi har inte sagt att produkten inte är säker”
När Kurera pratar med Livsmedelsverket och lyfter fram Weledas argument om att studien är ifrågasatt och att det krävs en så stor daglig mängd av det aktuella ämnet att det nästintill vore omöjligt att förtära till och med om man försökte låter det så här:
– Vi har inte sagt något om att produkten inte är säker. Det Livsmedelsverket däremot anser är att det bryter mot lagstiftningen om hur livsmedel får marknadsföras, säger Anna Wedholm Pallas till Kurera.

► Läs också: Örter och deras användningsområden

Producenten: ”Vi kollade med Livsmedelsverket innan vi tryckte texten på förpackningen” 
Emma Bergqvist säger att hon tycker att det hela är väldigt märkligt.
– Innan vi skrev ut texten på den aktuella förpackningen var vi i kontakt med Livsmedelsverket för att det inte skulle bli några problem, just för att vi ville garantera att vi höll oss till lagliga begrepp. Vi kände att vi ville kolla detta eftersom det i övriga Europa är mer tillåtet att kommunicera kring örters verkan för människan och vi får produktinformationen från Tyskland, där Weleda har sitt huvudsäte. På deras inrådan bytte vi då namn från amningste till Mother’s Tea, säger hon.

Livsmedelsverket: ”Svårt när produkter i gränslandet mellan livsmedel och läkemedel”
Enligt Livsmedelsverket är detta dock inte nog.
– Vi har ingen sådan rådgivningstjänst så jag vet inte vem de har kollat detta med. Men oavsett om det står amningste eller Mother’s Tea på förpackningen är detta ett säljande uttryck, eftersom det inte blir tillräckligt tydligt utan ytterligare förklaring. Det är när den kommer, och man alltså gör påståenden om att det främjar amning, mjölkproduktion och dylikt – och man därmed riktar sig mot en specifik målgrupp som felet begås. När man marknadsför ett livsmedel på det här sättet blir det mer av ett medicinskt påstående. Sådana får man inte använda sig av hur som helst, säger Anna Wedholm Pallas till Kurera.
Hon fortsätter:
– Det är det som är lite svårt med fall som dessa, när produkter ligger i gränslandet mellan livsmedel och läkemedel. Kanske är det så att företaget bör ansöka om att produkten läkemedelsregistreras.
Produkten får alltså säljas och nyttjas, men formuleringen på förpackningen bör ändras, menar Livsmedelsverket.

► Läs också: 4 tips för optimal näring under graviditet och amning

Vad kommer Weleda göra nu? Kommer texten att skrivas om?
– 
Jag kommer att höra av mig till Livsmedelsverket för att höra efter vad de säger – och för att kunna korrigera om det är så att något har blivit fel, avslutar Emma Bergqvist.

Kureras bloggare Josefine Norling har valt att ta upp ämnet i sin blogg:
”Så kommer Livsmedelsverket att tvinga livsmedelsbutiker att även sätta skyltar vid sin disk med fänkål att ammande konsumenter inte ska äta denna råvara?
Weledas te har hjälpt både min mjölkproduktion och minskat magont på mina små. Bara så att alla vet det.”

Av Isabelle G Hedander 

Referenser: * ”In the Assessment Report on Foeniculum vulgare Miller (EMEA/HMPC/137426/2006, 21 Feb 2008) it was reported that aqueous and methanolic extracts of fennel did not show any mutagenic activity in the Ames test.” http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2009/12/WC500018463.pdf

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Så här skriver producenten Weleda på sin hemsida:
"Weleda och vissa av Weledas återförsäljare har fått frågor från media angående fänkål som ingrediens i Weledas produkt ”Mother’s Tea” – en produkt som riktar sig till ammande kvinnor och som traditionellt är använt för att balansera mjölkbildning och mjölkflöde.

Bakgrund
Enligt Svenska Livsmedelsverket och EMA (European Medicine Agency) ska ammande kvinnor, gravida kvinnor och små barn under fyra minimera sitt intag av fänkål på grund av att fänkål innehåller ämnet estragol (ett ämne i eterisk olja från fänkål) som isolerat kan vara carcinogent.

Fakta
• I fänkål utgör estragol tio procent av den eteriska oljan medan 80 procent utgörs av andra ämnen som är anti-carcinogena och således motverkar estragols negativa egenskaper.
• Det rekommenderade maxintaget är satt till tio milligram per kilo i kroppsvikt inom EU.
• En person som väger 60 kilo ska då inta 600 milligram per dag för att nå gränsvärdet.
• En tepåse med Weledas Mother’s Tea innehåller maximalt 0,8 milligram estragol. Detta innebär att en person måste konsumera motsvarande 750 tepåsar om dagen och då hela innehållet i påsen konsumeras (vilket inte är fallet med ett té).
• Studien som EMA baserar sin rekommendation på är gjord på isolerad estragol där man inte tagit hänsyn till estragol som del av en växtsammansättning, varför studien också har fått kritik.
• Ytterligare en studie har visat att när man gjort undersökningar på ett vattenbaserat extrakt med fänkål har man inte kunnat påvisa någon toxicitet.

Weledas kommentar
Weleda menar att det inte finns någon anledning till oro att dricka Weledas Mother’s Tea. Produkten är säker och Weleda har aktivt valt att behålla fänkål i receptet tack vare att fänkål har många positiva hälsoeffekter och bland annat bidrar till att balansera mjölkbildning och mjölkflöde vid amning.

Weleda vill också understryka att mängden estragol i Mother’s Tea är minimal och att riskerna för konsumenten vida understiger gränsvärdet. Med tanke på att studier visat att toxicitet inte kan påvisas samt att halterna för konsumenten är minimala, förefaller det osannolikt att ammande barn överhuvudtaget får i sig något estragol via bröstmjölken.
Källa: GDF / Weleda.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Cannabisplanta

Förbjuden ört ska testas mot nervsmärta

Allmänt

Cannabis är en kontroversiell växt då den vanligtvis används som drog. På grund av dessa egenskaper är den också förbjuden på många håll i världen men då den även visat sig ha medicinsk effekt vid bland annat smärta börjar allt fler länder lätta på restriktionerna.

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.