Äppelsurdegsbröd | Kurera.se

Äppelsurdegsbröd

2 stora formbröd

Till surdegen
1 dl rågmjöl (ekologiskt)
1 äpple
2 dl vatten

Till ”för-degen”
2 dl Saltå Kvarns 4-kornskross
1 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl (Saltås vetemjöl special)
2 dl rågsikt
2 msk sirap eller honung

Till bröd-degen:
3 dl vetemjöl (Saltås vetemjöl special)
Ca 10 dl rågsikt
1 msk salt
1 msk brödkrydda (finns färdigblandat eller så tar man malen kummin, fänkål och anis)
1 dl sirap
1 ½ dl solrosfrö + ca 1 dl till formarna
1 dl linfrö
1 rivet äpple

Dag 1
Gör en surdeg: Blanda ett rivet äpple med 1 dl rågmjöl och 2 dl vatten.
Rör om, lägg ner i en glasburk med lock och ställ på en varm plats t.ex. uppe på kylskåpet.

Dag 2
Rör ner 1 msk rågmjöl i äppelblandningen och ställ tillbaka den på sin varma plats.

Dag 3
Gör samma sak som föregående dag (dag 2).

Dag 4
Gör en ”för-deg” så här: Häll 7 dl kokhett vatten över 2 dl 4-kornskross (Saltå Kvarn) och 1 dl rågmjöl. Rör om och låt kallna.
Ta fram äppelsurdegen som nu ska bubbla och jäsa (om den inte gör det så har den "dött", kasta bort den och börja om).
Blanda ihop: 2 dl vetemjöl, 2 dl rågsikt, äppelsurdegen och 2 msk honung eller sirap i den kalla rågblandningen. Rör ihop allting till en väldigt lös deg. Ställ denna "för-deg" på en varm plats i ett dygn. Täck med plastfilm.

 

Dag 5
Nu är det dags att baka bröd.
Din för-deg ska nu bubbla ordentligt och ytan ska vara täckt med bubblor/skum (om den inte bubblar är den" död"och kan inte användas). Blanda nu resten av ingredienserna och för-degen i en köksassistent och låt den arbeta degen i cirka 10 min. Om äpplet är mycket saftigt så kan det behövas 1 dl rågsikt till. Degen skall vara ganska lös och kladdig.

Smörj och strö solrosfrön i två brödformar (1,5 l). Dela upp degen i de båda formarna och strö över rikligt med solrosfrön på brödet. Ställ att jäsa på en dragfri och varm plats. Nu ska brödet jäsa i minst en timme. Om det inte har hänt så mycket med brödet efter en timme så låt det jäsa 30-60 min till.
Sätt ugnen på 210 grader. Sätt in brödet i ugnen och sänk genast temperaturen till 190 grader.

Grädda först i 40 min. Öppna ugnsluckan och spraya på vatten på brödet och grädda ytterligare 10 min. Spraya igen och grädda 10 min till.
Låt brödet svalna på galler och täck inte över det. När brödet är svalt så svep om en handduk.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.