Anna Brolin: Tabata funkar överallt

Foto: Jenny Groth

Anna Brolin: ”Tabata funkar överallt”

Annas hälsotips för resan

1. Preppa väskan med bra mellis – det räddar flygresan. Var inte beroende av det som serveras.

2. Hitta sätt att röra dig på. Det räcker med en yta på någon meter och du kan göra övningar med din egen kropp som motstånd. 25 minuter räcker. Det finns inga ursäkter då.

3. Försök undvika processad mat. Tänk back to basics och var snäll mot mage och kropp.

4. Ge huden mycket fukt när du är ute och flyger. Jag brukar lägga på en genomskinlig ansiktsmask under långa flygningar.

Anna Brolin har världens bästa jobb: Direktrapportering från fotbolls-VM i Brasilien. Hon brinner för sport och hälsa men är trött på utseendehetsen. Goda desserter äter hon gärna men är också expert på hur man lever nyttigt, även när man reser. Ett pass tabata fungerar även ett hotelltak i Colombia.

Hon spenderar sommaren i Brasilien med tv-sändning 34 dagar i rad. Direktrapportering från fotbolls-VM är en stor grej. Just nu är hon i full beredskap inför det hon kallar för mästerskapsbubblan, en dryg månad med avkall på vardag och rutiner men där den stora spänningen ger henne energi. Anna Brolin är luttrad. Och hon har sina knep för att både kropp och själ ska må bra under stressiga jobb-perioder.

Jobbresor en utmaning för hälsan
Jag träffar Anna Brolin på hennes trettiofjärde födelsedag.  Hon ser stark och sund ut, utstrålar både energi och lugn. Framförallt ser hon otroligt hälsosam och snygg ut, vilket inte alltid är en självklarhet för henne själv. Men strävan efter god hälsa är en ständig följeslagare i hennes liv och det är inte alltid lätt att kombinera med det yrke som hon har. Anna arbetar som sportjournalist och tv-rapporterar från mästerskap och evenemang över hela världen. Förra veckan kom hon hem från jobb i Ecuador.
– Det är svårt att leva hälsosamt på resande fot. Man kan ju inte ha med sig matlådor, jag skulle vara en riktig utmaning för en kostrådgivare. Resan hem från Ecuador tog 36 timmar. Jag sov inte, åt dåligt och kunde inte träna. Vad gör man?

 

Kostknepen räddar resan
Men Anna har sin knep.
– Jag försöker beställa vegetariskt på flyget eftersom det oftast är bättre. Jag äter även glutenfritt. Överallt tar jag med mig rawbars som inte innehåller skit. Det är ett bra substitut för macka. Jag har laborerat mycket med det här och kan till exempel berätta att små cocktailtomater passerar igenom tullen alldeles utmärkt, säger hon och skrattar.

”Går loss på crème brulée
För att må så bra som möjligt undviker Anna gluten, socker och laktos. Men det är inte regler skrivna i sten, hon unnar sig ibland. Allra helst mozzarella eller någon god dessert.
– Jag är supersvag för desserter och kan gå loss på crème brulée! Men det är okej ibland, tycker jag. Jag tänker mer på vad jag kan äta, istället för vad jag inte kan äta. Förbud är trist.

Allergin minskade utan gluten och laktos
Det var förra sommaren inför sitt utomhusbröllop som Anna slutade med gluten och laktos. Hon är svårt pollenallergisk och var rädd för att hon skulle behöva säga ”ja” med rinnig näsa och kliande ögon. En vän hävdade att kroppen kunde försvara sig bättre mot allergi utan gluten och laktos, så Anna testade.
– Det känns verkligen som att det fungerar! Allergin minskade. Men jag mår också bättre rent allmänt. Kroppen är mindre svullen och jag är mycket piggare.

I form med mindre socker
Sockret skalade hon bort för att komma i bättre form.
– Jag har blivit mer medveten om innehållet i olika produkter och jisses vad förbannad jag blir ibland! Juice och fruktyoghurt till exempel, så himla onödigt mycket socker det innehåller. Jag får kämpa för att hålla vikten, tappar jag mina sunda rutiner så märks det. Men har jag kontroll och balans så mår jag bra.

Utseendehetsen påverkar
Att synas i tv leder till en del kommentarer med fokus på just utseendehets. Något som är en klar baksida av yrket, tycker Anna.
– Helt ärligt talat kan jag absolut bli påverkad av sådant. Det är väl likadant för alla i detta selfie-samhälle, det drabbar inte bara oss som syns i tv. Det är stort fokus på utseende idag och responsen kommer snabbt i olika medier. Jag vet inte riktigt hur man hanterar det på bästa sätt för att inte ta åt sig. Jag försöker att inte göra det, men vissa dagar är man mer mottaglig än andra. Det som jag försöker hålla fast vid är det som är viktigt för mig – att jag är tillfreds med mig själv och min kropp, och det har mer med styrka att göra, än med kroppsstorlek.

Hittar balans genom träningen
Anna strävar efter att må bra inifrån och ut. Att ha en kropp som är stark och hälsosam.
– Jag vill vara så hälsosam jag kan inom rimliga gränser. Får jag tid till träning så mår jag bra. Men om det kommer stressiga perioder där tiden inte finns, då mår jag inte bra, så enkelt är det. Då tappar jag balansen.

Tabata på taket
Anna vande tidigt sin kropp vid hård träning. Hon har alltid varit aktiv och har en bakgrund som tränare i golf, tennis och aerobics. När hon var yngre tränade hon 13 timmar i veckan. Idag tränar hon cirka tre gånger i veckan. Hon beskriver sig själv som en allätare när det gäller träning – hon gör det som det finns möjlighet till.
– Jag måste träna något som fungerar på litet utrymme. Därför har jag ett tabata-pass som jag kör under en halvtimme när jag får tid under resor. Det fungerar alltid. Man behöver inte mycket yta och inte mycket tid. Med en tränings-app håller jag koll på intervallerna och jag använder kroppen som tyngd. I Colombia stod jag till exempel på hotelltaket och körde mitt pass. Det finns inga ursäkter!

Älskar dans och stadslöpning
Förra året var Anna Brolin en av deltagarna i TV4:s ”Let’s Dance”. Hon formligen älskade den dagliga träningen.
– Jag mådde jättebra fysiskt under ”Let’s Dance”. Jag skulle önska att man hann träna så mycket varje dag, säger hon.

Annars springer hon gärna och tycker att det är det bästa sättet att upptäcka nya städer på. Hon berättar ivrigt om platser som passar för löpning och nämner Berlin, Barcelona, San Sebastián och Paris.

Idrott ger kollektiv lycka
Men sport är mer än bara träning för Anna.
– Nu när jag har rest en del i utvecklingsländer har jag sett hur viktigt idrotten är för gemenskap, hopp och glädje. Det spelar en stor roll. Och även i samhället i stort – idrott skänker en kollektiv lycka.

”Sport är historia i realtid”
Det stressiga schemat trivs hon bra med och säger att hon har världens bästa jobb.
– Det bästa med jobbet är att få vara med om händelser som får världen att stå stilla. Det är ett privilegium. Jag är på plats när historia skrivs i realtid! Sport är aldrig scriptat, jag har inget manus. Dramatiken sker där och då.

Viktigt att bara vara
Hon erkänner att kroppen kanske skulle må bra av mer fasta rutiner, men att det rent själsligt passar henne perfekt.
– Om jag har för lite att göra tröttnar jag. Jag balanserar upp det hektiska med att ta mig tid till att bara vara när jag är hemma. Jag planerar sällan in privata aktiviteter. Jag går på dagsformen och är spontan lediga dagar istället. Då blir inte det som är kul till måsten.

Skypedejtar maken
Något som däremot kräver lite planerande är äktenskapet. Anna och hennes man Jesper Rodhborn bor nämligen i olika länder.
– Jag har en modern distansrelation till min man – vi skypedejtar till vardags och träffas på riktigt till de flesta helger. Vi skulle såklart vilja ha mer tid med varandra, men gör det bästa av det. Tiden vi ses blir kvalitativ, vi blir bra på att vara närvarande.

Fick feeling och gifte sig
Anna gifte sig förra sommaren med sin kärlek och är fortfarande störtförälskad. De bestämde sig för att gifta sig sittandes på en brygga i Kroatien. De hade varit ihop ett halvår och ingen av dem hade tidigare trott att giftemål någonsin skulle stå på agendan. Men om det skulle ske, då skulle det vara med varandra. Och så fick det bli. – Det var otvunget och spontant. Vi fick feeling helt enkelt, säger Anna med ett stort leende.

Hon berättar att hon inte velar så mycket. För det mesta tar hon beslut ganska snabbt.  Jag frågar hur hon ska fira sin födelsedag och hon funderar ett kort ögonblick.
– Jag vet inte riktigt, vi får se vad som händer! Jag drar nog ihop ett kalas senare i veckan. Spontant får bli ledordet även i det.

Av: Emma V Larsson

__________________________________________________________________________
Tabata är högintensiv intervallträning. Där blandas högintensiva
övningar med kort vila under en förutbestämd tid. Regelbunden tabata ökar konditionen och muskelstyrkan.
__________________________________________________________________________

Namn: Anna Brolin
Ålder: 34
Familj: Make Jesper Rodhborn, som är vd för Red bull i Finland.
Bor: Stockholm
Gör: Sportjournalist och programledare
Bästa resorna: Safari i Botswana, att tälta på en ö i Titicacasjön i Peru och vågsurf i Costa Rica.
Äter helst till lunch eller middag: ”Jag äter helst fisk/kyckling och sallad och jag formligen stornjuter av hemmagjord mat, det är lyx för mig som reser en del. Det bästa jag vet just nu är ceviche. Det gör jag själv med salmalax, handskalade räkor, chili, koriander, rödlök, passionsfrukt och granatäpple.”
Äter helst till frukost: ”Det är den bästa måltiden! Äter gärna yoghurt med bra, osötad müsli, ägg och lite grönt i form av gurkstavar eller tomat.”

 

Annas hälsotips för resan

1. Preppa väskan med bra mellis – det räddar flygresan. Var inte beroende av det som serveras.

2. Hitta sätt att röra dig på. Det räcker med en yta på någon meter och du kan göra övningar med din egen kropp som motstånd. 25 minuter räcker. Det finns inga ursäkter då.

3. Försök undvika processad mat. Tänk back to basics och var snäll mot mage och kropp.

4. Ge huden mycket fukt när du är ute och flyger. Jag brukar lägga på en genomskinlig ansiktsmask under långa flygningar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.

vinnare_adapt_lugn

Årets anti-stressprodukt hjälper i vardagen

Hälsa

Årets anti-stressprodukt har röstats fram av allmänheten i Swedish health awards, sammanlagt inkom 35 549 röster. Vinnaren Adapt lugn, är ett resultat av flerårig forskning och hjälper människor med vardagsstressen till bättre sömn och större välmående. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.