Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Anna Ottosson i en smoothiebar på stranden

Anna Ottosson: “Här är maten som skyddar och stärker kroppen efter cancer”

”Foodpower cancer rehab” vilar på tre lika viktiga delar

* Kraften i maten:  Annas del som består av föreläsningar och workshops där hon förmedlar sin kunskap om kraften i maten. Och framförallt en skräddarsydd meny som deltagarna får njuta av, där recepten är baserade på den senaste forskningen inom mat och cancer och hur man stärker upp kropp och immunförsvar igen efter tuffa cancerbehandlingar.

* Samtal i grupp.
Under ledning av legitimerad psykolog, där man får hjälp att bearbeta sina upplevelser ihop.

* Yoga.
Yogaformerna är anpassade och skräddarsydda utefter deltagarna. – De flesta har fysiska begräsningar vilket kräver försiktighet, men vissa kan vara väldigt starka rent fysiskt. Det beror på var cancern har suttit, strålskador och biverkningar, förklarar Anna Ottosson.

På vackra Österlen driver dietisten Anna Ottosson ett rehabprogram för personer som drabbats av cancer. I fokus står hälsosam och god mat, baserad på den senaste nutritionsforskningen. Här berättar Anna om maten som bygger upp kropp och immunförsvar igen efter cancern – och skyddar mot återfall.

Hon har jobbat som legitimerad dietist i över 20 år, men började intressera sig för avancerad näringslära redan som barn. Anna Ottosson har under hela sitt varit i närkontakt med cancer på olika sätt – och upplevelserna har präglat hennes engagemang för den kraft som finns i maten som stärker upp immunförsvaret och kroppen. Du kanske känner igen Anna från TV där hon ibland har synts laga mat eller mixa smoothies (som är hennes specialitet), eller från hennes bok ”Hälsodrycker”, som har sålts till en rad länder världen över.

LÄS OCKSÅ: Bären som främjar god hälsa

Vändpunkt efter närstående som dött

Efter att ha varit med om närstående som blivit sjuka och vänner som gått bort i cancer kände Anna till slut att hon nått en avgörande vändpunkt. Det ledde till att hon startade ”Foodpower cancer rehab”, som hon nu har drivit i tio år i samarbete med Cancerrehabfonden  – och hjälpt tusentals cancerdrabbade med.

 

– Jag kände att ”nej, nu får det räcka!”. Vad kan jag göra, hur kan jag bidra på något sätt? Ur den kraften och viss förtvivlan och sorg över vad cancern tar, så startade jag rehabprogrammet för att hjälpa människor tillbaka till livet. För mig är maten ett viktigt och kraftullt verktyg i kampen mot cancer, och i bästa fall så jobbar man med medicinsk behandling och nutritionsbehandling hand i hand. Man kan gå till sig själv; har man en närstående som fått cancer så vill man göra allt – och då ska man inte glömma maten, berättar Anna på sin varma skånska.

LÄS OCKSÅ: Rolf får hjälp av polyfenoler i kampen mot prostatacancern

Hjälp ut ur ”cancerbaksmällan”

Anna samarbetar idag med ett helt team som med sina olika expertiser hjälper deltagarna i programmet tillbaka efter sjukdomen under en vecka, på natursköna Österlen – och från i höst även i Stockholmsregionen. Förutom maten erbjuds återhämtning i form av yoga och samtalsterapi. Anna och hennes team i köket jobbar utifrån den senaste forskningen kring hur man stärker upp kroppen efter cancerbehandling med hjälp av mat, och även förebygger återfall.

– Det är en enorm käftsmäll att få cancer, så man brukar pratar om "cancerbaksmäll"a. Många i omgivningen kanske ser att håret har växt ut igen på den som varit sjuk och tycker att ”du överlevde så nu är allt som vanligt!”. Men inget är som vanligt när man har varit med om en sådan resa. Och det kan man behöv hjälp med.

Hur ser den genomsnittliga deltagaren ut och vem kan söka till programmet?

– Vi har gäster från hela landet, allt från väldigt unga vuxna, alltså äldre tonåringar, och upp till 75 år. Majoriteten är kvinnor, män söker inte rehab på samma sätt som kvinnor. De kanske inte heller känner till att möjligheten finns. Men vi ser att fler och fler män söker nu och vi ser även en ökad insikt och kunskap bland män om hur viktig kosten är. Personer med alla sorters cancerformer är välkomna, det viktiga är att man är färdig med sina behandlingar av strålning och cellgifter.

 

LÄS OCKSÅ: Så kommer du in i bättre matvanor

Olika kostråd i sjukdomsförloppet

För kostråden är lite olika före, under och efter en cancerbehandling. Maten som Anna jobbar med är den som äts efter den medicinska behandlingen.

– Mitt under en cancerbehandling behöver man tänka på vissa saker, som att vara försiktig med antioxidanter. Men så är det inte efter behandlingen. En blodgrape är en väldigt potent och kraftfull råvara exempelvis, men den ska man inte äta just under sin behandling. Grapen innehåller en cocktail av verksamma ämnen som är bra, men som kan påverka koncentration och effekt av läkemedel, strålning och cellgifter. Så kostråden måste skräddarsys utefter vart man befinner sig i behandlingen.

Kan du ge exempel på råvaror som serveras under rehab-veckan? 

– Fokus är på växtbaserad, vegetarisk kost i regnbågens färger, och begränsat med kött. Vi serverar inget rött kött alls, för enligt forskningen ska man dra ner på det. Du måste inte bli vegetarian, men om du äter kött: ha det mer som tillbehör, som en accessoar i måltiden. Mycket av maten är ekologisk och lokalt producerad. Världscancerfonden säger att fet fisk 2-3 gånger i veckan rekommenderas, så det serverar vi också. Men det är förstås bra med en medvetenhet kring vilken fisk du äter och vart den har fiskats, poängterar Anna, apropå möjliga toxiner i fiskar, på grund av förorenade sjöar och hav.

LÄS OCKSÅ: 4 maträtter som inte är så nyttiga som du tror

Cocktail av den absolut bästa näringen

Anna Ottoson

Anna Ottosson är  aktuell med Foodpower cancer rehab-veckor på Österlen och även i Stockholmsregionen från hösten 2021. Gå in på www.foodpower.se och kontakta Anna om du är intresserad. Släpper även en egen "Foodpower-produkt" som hon saknat på marknaden.

Så vilka näringsämnen är viktigast för den som återhämtar sig efter cancer, strålning och cellgifter?

– Den mat vi äter ska stärka cellerna, blodbanorna och immunförsvaret och också vara väldigt bra för maghälsan, för att kunna bygga upp en bra bakteriekultur igen efter tuffa strålningar. Vi jobbar med mikro- och makronäringsämnen, och antiinflammatoriska komponenter. Som en cocktail av det absoluta bästa, för det är de här människorna värda. Deltagarna får också med sig verktyg för hur de kan jobba med maten när de kommer hem.

 

Är vissa vitaminer och mineraler extra cancerskyddande, även för att förebygga återfall?

– Det är viktigt att tänka på helheten, och inte snöa in på enskild råvara eller "mirakelkur". Det ska man vara försiktig med tycker jag. Men jag kan lyfta C-vitamin, och antocyaniner i de blå råvarorna, som blåbär och rödbeta, eller ämnen som finns i spenat och bladgrönsaker, eller i nötter och fröer. Men det är som sagt inte bara ett ämne eller en antioxidant som ”gör hela jobbet”, understryker Anna.

LÄS OCKSÅ: Carina Stahre: “Antiinflammatorisk kost håller mig medicinfri”

Rött kött och socker ökar cancerrisk

Anna Ottoson vill däremot lyfta Världscancerfondens råd, som består av 10 råvaror som ökar risken för cancer – och 10 som minskar risken.

– Rött kött ökar risken, liksom salt, alkohol, sockerrika produkter och söta drycker som läsk och saft. Så det skulle jag rekommendera att man minskar. Det som skyddar är att äta främst mat från växtriket, och att äta mat före kosttillskott. Den rena råvaran är totalt "outstanding", men ekologiskt och biodynamiskt odlade råvaror innehåller mer näringsämnen än konventionellt odlade.

Av Carolina Eriksson


”Foodpower cancer rehab” vilar på tre lika viktiga delar

* Kraften i maten:  Annas del som består av föreläsningar och workshops där hon förmedlar sin kunskap om kraften i maten. Och framförallt en skräddarsydd meny som deltagarna får njuta av, där recepten är baserade på den senaste forskningen inom mat och cancer och hur man stärker upp kropp och immunförsvar igen efter tuffa cancerbehandlingar.

* Samtal i grupp.
Under ledning av legitimerad psykolog, där man får hjälp att bearbeta sina upplevelser ihop.

* Yoga.
Yogaformerna är anpassade och skräddarsydda utefter deltagarna. – De flesta har fysiska begräsningar vilket kräver försiktighet, men vissa kan vara väldigt starka rent fysiskt. Det beror på var cancern har suttit, strålskador och biverkningar, förklarar Anna Ottosson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

 

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

 

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen och har svårt att komma till ro? Du är inte ensam, ungefär var tredje svensk har sömnproblem. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen.