Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Anna Sparre: “Inälvsmat är superfood”

Anna Sparre

Ålder: 40 år
Yrke: Licensierad kostrådgivare, föreläsare och personlig tränare, Anna är även och civilingenjör och har en bakgrund inom idrott på professionell nivå.
Bor: Kåseberga i Skåne.
Mer om Anna: Följ Anna på Facebook och läs mer på hennes hemsida där du även hittar hennes podcast.

Podden "4Health med Anna Sparre" tillhör många hälsonördars favoritlyssning, där presenterar kostrådgivaren Anna Sparre regelbundet nyheter inom hälsoområdets absoluta framkant och intervjuar spännande hälsoprofiler som sällan dyker upp i media. Kurera ställde några frågor till Anna om hennes syn på kost och hälsa.

Anna Sparre är kostrådgivare och har bland annat studerat näringslära vid Lunds Universitet. Hon har en bakgrund som professionell idrottare och har tävlat i världscupen i kitesurfing.  Idag arbetar Anna med kostrådgivning och utöver sin populära pod "4Health med Anna Sparre" ger hon även föreläsningar om kost, näring, livsstil och hälsa. Hon slår bland annat ett slag för inälvsmat och att ta tillvara på dagsljuset.

Vad är hälsa för dig?
– Hälsa för mig handlar om att kunna använda min kropp på det sätt jag önskar och att få känna mig glad och må bra under tiden. Att kunna njuta av livet, att kunna surfa och vara aktiv på det sätt jag tycker är roligt.
Vi uppnår hälsa genom att ge kroppen rätt förutsättningar, enligt Anna.
– Då fixar den det mesta själv.
Vi har ju utvecklats för att må bra och vara friska, så om vi lever som vi är anpassade för när det kommer till sömn, kost, fysisk aktivitet har vi goda chans att få vara hälsosamma menar hon.

 

Vad ledde till att du utvecklade ett så starkt engagemang för just hälsa?
– I huvudsak är det min idrottsbakgrund. När jag var yngre tävlade jag i bland annat gymnastik, och senare tävlade jag i världscupen i kitesurfing under några år. Kostråden kom i huvudsak från ett häfte som våra stora matproducenter skapat, och rådet var att äta bröd, gröt, flingor och pasta. Ju mer träning, desto mer av detta. Problemet var bara att vi idrottare blev sjuka stup i kvarten. Vi borde ju vara friskare än andra. Så jag började så småningom ifrågasätta detta och skaffa mig egen kunskap som pekade i en helt annan riktning än de kostråd jag fått som idrottande ungdom.
Dessutom fick magen sig en rejäl törn när Anna var bosatt i Venezuela, vilket ytterligare ökade hennes motivation att söka svar.

LÄS OCKSÅ: Politiker satsa på hälsa – inte bara på sjukdom”

Vad är roligast med kost och hälsa?
– Oj, det är så mycket, svarar Anna som är glad över att nå så många med sitt budskap via podden och sina föreläsningar.
– Det är roligt med feedback om hur mycket bättre människor mår efter att de följt råden de fått, fortsätter hon.
– Sen är det såklart spännande med nya forskningsområden. Det har hänt enormt mycket de senaste åren när det kommer till mikroorganismer och bakterier i våra kroppar, och hur viktiga de är för oss. Ett annat spännande område är kopplingen mellan helt vanliga virus, som exempelvis herpes eller HPV, och våra vanliga kroniska sjukdomar.

Hur äter du för att ta hand om dig? 
– För mig är det viktigaste att äta näringstät mat av god kvalitet. Med det menar jag att det ska vara råvaror som är odlade eller uppfödda på ett bra sätt. Jag undviker tom energi som mjöl och socker. Jag äter alltid någon form av paleokost, den sorts mat som vi är anpassade till att äta. Det innebär rena råvaror, som inte bearbetats, och jag undviker i stor utsträckning även mejeriprodukter.
Dessutom äter Anna relativt lite kolhydrater.
– Men för mig är inte det viktigaste exakt fördelning mellan fett, protein och kolhydrater, utan att det är mycket näring och bra kvalitet på maten jag äter.

LÄS OCKSÅ: Soki Choi: “Tarmfloran är ett eget organ”

Hur kan en vanlig matdag se ut?
– Jag äter två eller tre mål om dagen. Samtliga måltider är riktig mat, svarar Anna som inte gör något skillnad på om det är frukost eller middag. Måltiderna innehåller alltid mycket grönsaker, bra fettkällor som avokado, och olivolja samt en animalisk proteinkälla från vildfångad fisk, frigående kyckling, vilt eller gräsbeteskött. Fokus ligger på bra uppfödning när Anna väjer protein.
– Proteinkällan får gärna vara en fet del på djuret. Jag ser dessutom till att få i mig inälvsmat som lever varje vecka.
Lever är enligt Anna världens bästa och mest naturliga, näringstillskott.
– Jag fastar i regel minst tolv timmar över natten, oftast längre.
Anna äter helst inte efter 18.00, och sällan före 09.00 på morgonen.

Vad finns alltid i ditt kylskåp och skafferi?
– Ghee eller smör, olivolja, nötter, makrill i tomatsås, grönsaker. Dessutom har Anna frysen full med ”rester” som tillagad köttfärs och kyckling för att slippa laga mat hela tiden.

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Många. Det beror lite på vad jag inte ätit på länge. Men min hemgjorda leverpastej med en god sallad till är en höjdare, eller långkok på älg eller hjort. Oftast lagar jag det i ugn i samma stil som man lagar pulled pork.

 

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Inälvsmat.

Och mindre?
– Socker, mjöl och processad mat.

Har du några hemliga laster?
– Mörk choklad. Inte för att detta i sig är särskilt onyttigt, men jag kan sätta i mig en hel del.
Förr i tiden, innan jag lärde mig om kroppen och hälsa, så drack jag cola. Så det händer kanske en eller ett par gånger om året eller så att jag tar en cola zero med en skiva citron. Men det är aldrig så gott som jag minns det.  När andra bjuder är jag inte alltid helt nitisk med att undvika socker. Däremot äter jag aldrig gluten.

LÄS OCKSÅ: Maria vill revolutionera synen på hälsa

Hur tar du hand om din hud?
– Jag använder bara kokosolja eller jojobaolja på huden.

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Jag tränar ganska mycket. Jag surfar säkert hälften av årets alla dagar, och tar en promenad om det inte är vågor. Att komma ut utomhus och röra mig är viktigt. Helst i havet. Dessutom så tränar jag funktionella övningar med min egen kropp i stort sett varje dag, oftast direkt på morgonen. Detta för att hålla mig stark, rörlig och skadefri. Det händer att jag går till gymmet, men i regel bara en gång per vecka.

Tar du några tillskott?
– Jag tar magnesium och fiskleverolja och Co-enzym Q10. Emellanåt lite selen. Det händer att jag tillfälligt går in och stöttar med andra tillskott, baserat på hälsotester jag gjort.

Hur tänker du om kosttillskott och så kallade superfoods?
– Det bästa är alltid om man kan få det man behöver från mat. Bästa superfoods är inälvsmat, så det räcker ofta som tillskott. Näst bästa alternativet är att äta matbaserade tillskott. Själv använder jag exempelvis pulver från kelp som är rikt på jod och andra mineraler.

Vilket är ditt bästa hälsotips?
– Att vara utomhus!! Detta är något många missar. Men dygnsrytmen är viktigt för allt. Alla processer i din kropp styrs av ljus- och mörkercykeln. Och det är utomhusljuset som räknas, inte kontorsbelysningen. Att komma ut på förmiddagen och att komma i säng i tid på kvällen.

 

Du driver Podden 4Health och intervjuar där många spännande både svenska och internationella hälsoexperter, har du någon favorit?
– Oj, jag har så många favoriter! Men av de nyare skulle jag säga att Morley Robbins är en favorit. Han är så hängiven och entusiastisk och tar upp saker som många andra inte tänker på. Markus Greus är en annan. Han är en mästare på att konkret förklara kroppen, värk och hållning. 

Vilka är de största missuppfattningarna när det kommer till hälsa?
– En är att alla ska äta exakt likadant. Alla har ”sin sanning” och många debatter uppstår för att man är så militant i sin inställning till hur man bör äta.
En annan vanlig missuppfattning är enligt Anna att kosten är det enda som spelar riktigt stor roll för vår hälsa.
– Många fixar och trixar med sin mat, men glömmer stress, sömn, dagsljus och annat minst lika viktigt, säger Anna och fortsätter:
– Att kött skulle vara farligt är ytterligare en. Processat kött eller kött från djur som är uppfödda på fel sätt är inte nyttigt, men kött från ”bra” djur är väldigt näringsrikt, hälsosamt och, åtminstone i mindre mängd, del av en evolutionär kost.
Många har uppfattningen att man kan äta mer skräpmat om man tränar, vilket också är en myt enligt Anna.
– Då ser man ju bara till energibehovet, och inte till näringsbehovet. Träning och andra påfrestningar ökar ju näringsbehovet.

Slutligen, har du några tankar om hur vi kunna vända trenden med ökande ohälsotal? 
– Genom att utbilda fler i att våra kroppar fortfarande fungerar likadant som på stenåldern och därför är anpassade för att vi lever på ett liknande sätt. Det borde vara del av skolundervisningen, svarar Anna som menar att det även skulle behövas en mer förebyggande och holistisk vårdmodell med fokus på livsstilsfaktorer för att komma till rätta med välfärdssjukdomarna.

Av Nina Törmark


Anna Sparre

Ålder: 40 år
Yrke: Licensierad kostrådgivare, föreläsare och personlig tränare, Anna är även och civilingenjör och har en bakgrund inom idrott på professionell nivå.
Bor: Kåseberga i Skåne.
Mer om Anna: Följ Anna på Facebook och läs mer på hennes hemsida där du även hittar hennes podcast.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.

 

Grön smoothie med topping, på ett brunt bord

Miss Raw’s superfoodsmoothie

Recept

Denna läckert gröna smoothie kommer från rawfoodkocken Anna Krigh och är perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill och behöver få i dig massor med näring och energi i form av frukt och grönt. Mixa och njut!

 

Kvinna på ett berg

”Vi behöver prata ännu mer om klimakteriet”

Kurera debatt

Plötsligt står du där och förstår inte vad som händer: Viktförändringar, nedstämdhet, sömnrubbning, stelhet, ont i kroppen och sämre träningsresultat. Precis så är det för många kvinnor. Klimakteriet drabbar oss plötsligt och många saknar kunskap om denna helt naturliga livsfas. Vi behöver prata ännu mer om hormoner, hälsan, kosten och träningen. Det skriver Christina Sundequist som är personlig tränare, föreläsare, certifierad kostrådgivare och hälsocoach i ett debattinlägg.

kvinna i bil

Äntligen slipper Hanna migrän!

Naturlig hälsa

Hanna Öhlanders migränanfall var så svåra att det enda som hjälpte var vila i ett mörkt rum. Och anfallen kom ofta – fem till sex gånger i veckan. Ingen av de receptbelagda mediciner hon fick utskrivna hjälpte, men för ett halvår sedan började Hanna med ett växtbaserat läkemedel med läkeörten mattram. Effekten kom direkt. Hon får fortfarande migrän ibland – men nu ett milt anfall en gång månaden.

Blandade grönsaker i en låda och på ett bord

4 skäl att välja eko för klimatet

Eko/miljö

Under "Eko-september" bjuder ekobönder över hela landet in till "öppen gård”, och i butikerna kampanjas det för ekologiska varor under hela månaden. Och eftersom jordbruket står för en stor andel av alla växthusgaser finns det flera goda skäl att välja eko, här är fyra!