Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Anna Sparre: “Inälvsmat är superfood”

Anna Sparre

Ålder: 40 år
Yrke: Licensierad kostrådgivare, föreläsare och personlig tränare, Anna är även och civilingenjör och har en bakgrund inom idrott på professionell nivå.
Bor: Kåseberga i Skåne.
Mer om Anna: Följ Anna på Facebook och läs mer på hennes hemsida där du även hittar hennes podcast.

Podden "4Health med Anna Sparre" tillhör många hälsonördars favoritlyssning, där presenterar kostrådgivaren Anna Sparre regelbundet nyheter inom hälsoområdets absoluta framkant och intervjuar spännande hälsoprofiler som sällan dyker upp i media. Kurera ställde några frågor till Anna om hennes syn på kost och hälsa.

Anna Sparre är kostrådgivare och har bland annat studerat näringslära vid Lunds Universitet. Hon har en bakgrund som professionell idrottare och har tävlat i världscupen i kitesurfing.  Idag arbetar Anna med kostrådgivning och utöver sin populära pod "4Health med Anna Sparre" ger hon även föreläsningar om kost, näring, livsstil och hälsa. Hon slår bland annat ett slag för inälvsmat och att ta tillvara på dagsljuset.

Vad är hälsa för dig?
– Hälsa för mig handlar om att kunna använda min kropp på det sätt jag önskar och att få känna mig glad och må bra under tiden. Att kunna njuta av livet, att kunna surfa och vara aktiv på det sätt jag tycker är roligt.
Vi uppnår hälsa genom att ge kroppen rätt förutsättningar, enligt Anna.
– Då fixar den det mesta själv.
Vi har ju utvecklats för att må bra och vara friska, så om vi lever som vi är anpassade för när det kommer till sömn, kost, fysisk aktivitet har vi goda chans att få vara hälsosamma menar hon.

 

Vad ledde till att du utvecklade ett så starkt engagemang för just hälsa?
– I huvudsak är det min idrottsbakgrund. När jag var yngre tävlade jag i bland annat gymnastik, och senare tävlade jag i världscupen i kitesurfing under några år. Kostråden kom i huvudsak från ett häfte som våra stora matproducenter skapat, och rådet var att äta bröd, gröt, flingor och pasta. Ju mer träning, desto mer av detta. Problemet var bara att vi idrottare blev sjuka stup i kvarten. Vi borde ju vara friskare än andra. Så jag började så småningom ifrågasätta detta och skaffa mig egen kunskap som pekade i en helt annan riktning än de kostråd jag fått som idrottande ungdom.
Dessutom fick magen sig en rejäl törn när Anna var bosatt i Venezuela, vilket ytterligare ökade hennes motivation att söka svar.

LÄS OCKSÅ: Politiker satsa på hälsa – inte bara på sjukdom”

Vad är roligast med kost och hälsa?
– Oj, det är så mycket, svarar Anna som är glad över att nå så många med sitt budskap via podden och sina föreläsningar.
– Det är roligt med feedback om hur mycket bättre människor mår efter att de följt råden de fått, fortsätter hon.
– Sen är det såklart spännande med nya forskningsområden. Det har hänt enormt mycket de senaste åren när det kommer till mikroorganismer och bakterier i våra kroppar, och hur viktiga de är för oss. Ett annat spännande område är kopplingen mellan helt vanliga virus, som exempelvis herpes eller HPV, och våra vanliga kroniska sjukdomar.

Hur äter du för att ta hand om dig? 
– För mig är det viktigaste att äta näringstät mat av god kvalitet. Med det menar jag att det ska vara råvaror som är odlade eller uppfödda på ett bra sätt. Jag undviker tom energi som mjöl och socker. Jag äter alltid någon form av paleokost, den sorts mat som vi är anpassade till att äta. Det innebär rena råvaror, som inte bearbetats, och jag undviker i stor utsträckning även mejeriprodukter.
Dessutom äter Anna relativt lite kolhydrater.
– Men för mig är inte det viktigaste exakt fördelning mellan fett, protein och kolhydrater, utan att det är mycket näring och bra kvalitet på maten jag äter.

LÄS OCKSÅ: Soki Choi: “Tarmfloran är ett eget organ”

Hur kan en vanlig matdag se ut?
– Jag äter två eller tre mål om dagen. Samtliga måltider är riktig mat, svarar Anna som inte gör något skillnad på om det är frukost eller middag. Måltiderna innehåller alltid mycket grönsaker, bra fettkällor som avokado, och olivolja samt en animalisk proteinkälla från vildfångad fisk, frigående kyckling, vilt eller gräsbeteskött. Fokus ligger på bra uppfödning när Anna väjer protein.
– Proteinkällan får gärna vara en fet del på djuret. Jag ser dessutom till att få i mig inälvsmat som lever varje vecka.
Lever är enligt Anna världens bästa och mest naturliga, näringstillskott.
– Jag fastar i regel minst tolv timmar över natten, oftast längre.
Anna äter helst inte efter 18.00, och sällan före 09.00 på morgonen.

Vad finns alltid i ditt kylskåp och skafferi?
– Ghee eller smör, olivolja, nötter, makrill i tomatsås, grönsaker. Dessutom har Anna frysen full med ”rester” som tillagad köttfärs och kyckling för att slippa laga mat hela tiden.

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Många. Det beror lite på vad jag inte ätit på länge. Men min hemgjorda leverpastej med en god sallad till är en höjdare, eller långkok på älg eller hjort. Oftast lagar jag det i ugn i samma stil som man lagar pulled pork.

 

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Inälvsmat.

Och mindre?
– Socker, mjöl och processad mat.

Har du några hemliga laster?
– Mörk choklad. Inte för att detta i sig är särskilt onyttigt, men jag kan sätta i mig en hel del.
Förr i tiden, innan jag lärde mig om kroppen och hälsa, så drack jag cola. Så det händer kanske en eller ett par gånger om året eller så att jag tar en cola zero med en skiva citron. Men det är aldrig så gott som jag minns det.  När andra bjuder är jag inte alltid helt nitisk med att undvika socker. Däremot äter jag aldrig gluten.

LÄS OCKSÅ: Maria vill revolutionera synen på hälsa

Hur tar du hand om din hud?
– Jag använder bara kokosolja eller jojobaolja på huden.

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Jag tränar ganska mycket. Jag surfar säkert hälften av årets alla dagar, och tar en promenad om det inte är vågor. Att komma ut utomhus och röra mig är viktigt. Helst i havet. Dessutom så tränar jag funktionella övningar med min egen kropp i stort sett varje dag, oftast direkt på morgonen. Detta för att hålla mig stark, rörlig och skadefri. Det händer att jag går till gymmet, men i regel bara en gång per vecka.

Tar du några tillskott?
– Jag tar magnesium och fiskleverolja och Co-enzym Q10. Emellanåt lite selen. Det händer att jag tillfälligt går in och stöttar med andra tillskott, baserat på hälsotester jag gjort.

Hur tänker du om kosttillskott och så kallade superfoods?
– Det bästa är alltid om man kan få det man behöver från mat. Bästa superfoods är inälvsmat, så det räcker ofta som tillskott. Näst bästa alternativet är att äta matbaserade tillskott. Själv använder jag exempelvis pulver från kelp som är rikt på jod och andra mineraler.

Vilket är ditt bästa hälsotips?
– Att vara utomhus!! Detta är något många missar. Men dygnsrytmen är viktigt för allt. Alla processer i din kropp styrs av ljus- och mörkercykeln. Och det är utomhusljuset som räknas, inte kontorsbelysningen. Att komma ut på förmiddagen och att komma i säng i tid på kvällen.

 

Du driver Podden 4Health och intervjuar där många spännande både svenska och internationella hälsoexperter, har du någon favorit?
– Oj, jag har så många favoriter! Men av de nyare skulle jag säga att Morley Robbins är en favorit. Han är så hängiven och entusiastisk och tar upp saker som många andra inte tänker på. Markus Greus är en annan. Han är en mästare på att konkret förklara kroppen, värk och hållning. 

Vilka är de största missuppfattningarna när det kommer till hälsa?
– En är att alla ska äta exakt likadant. Alla har ”sin sanning” och många debatter uppstår för att man är så militant i sin inställning till hur man bör äta.
En annan vanlig missuppfattning är enligt Anna att kosten är det enda som spelar riktigt stor roll för vår hälsa.
– Många fixar och trixar med sin mat, men glömmer stress, sömn, dagsljus och annat minst lika viktigt, säger Anna och fortsätter:
– Att kött skulle vara farligt är ytterligare en. Processat kött eller kött från djur som är uppfödda på fel sätt är inte nyttigt, men kött från ”bra” djur är väldigt näringsrikt, hälsosamt och, åtminstone i mindre mängd, del av en evolutionär kost.
Många har uppfattningen att man kan äta mer skräpmat om man tränar, vilket också är en myt enligt Anna.
– Då ser man ju bara till energibehovet, och inte till näringsbehovet. Träning och andra påfrestningar ökar ju näringsbehovet.

Slutligen, har du några tankar om hur vi kunna vända trenden med ökande ohälsotal? 
– Genom att utbilda fler i att våra kroppar fortfarande fungerar likadant som på stenåldern och därför är anpassade för att vi lever på ett liknande sätt. Det borde vara del av skolundervisningen, svarar Anna som menar att det även skulle behövas en mer förebyggande och holistisk vårdmodell med fokus på livsstilsfaktorer för att komma till rätta med välfärdssjukdomarna.

Av Nina Törmark


Anna Sparre

Ålder: 40 år
Yrke: Licensierad kostrådgivare, föreläsare och personlig tränare, Anna är även och civilingenjör och har en bakgrund inom idrott på professionell nivå.
Bor: Kåseberga i Skåne.
Mer om Anna: Följ Anna på Facebook och läs mer på hennes hemsida där du även hittar hennes podcast.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

 

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

 

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.