Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök | Kurera.se

Foto: Pia Nordlander

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Annelie Bygg

Ålder: 65 år.
Bor: I ett radhus i Skultuna utanför Västerås.
Yrke: Pensionär.
Familj: Singel, sonen och sonens familj.
Så mår jag bra: Blommor, plantering och trädgårdsarbete. Går på gym några gånger i veckan och kör styrketräning framförallt för att motverka värk i knäna där hon har artros.

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Anneli Bygg i Skultuna utanför Västerås blev sjukpensionär vid 50. Hon hade fibromyalgi och värk i ryggen på grund av ett diskbråck. Jobbet inom verkstadsindustrin hade slitit på kroppen –  Anneli kunde lyfta upp till fyra ton, dagligen.
– Det var i samband med att jag blev sjukpensionär som jag fick genomgå en grundlig hälsoundersökning och då såg man också att jag hade lite för högt kolesterol. Jag minns att läkaren sa att jag måste ändra mina matvanor. Jag och min dåvarande sambo åt samma kost och hans värden var normala, så jag fortsatte äta som vanligt, berättar Anneli.

 

LÄS OCKSÅ: Maten som sänker ditt kolesterol 

Statiner gav biverkningar
Men för två år sedan hade kolesterolet åkt upp riktigt högt och Annelis läkare skrev ut kolesterolsänkande statiner till henne. Medicinen hade biverkningen att hon fick ont i benen. Vaderna krampade och hon fick sendrag.
– Efter en månad kunde jag inte ta tabletterna längre. Vid nästa hälsokontroll skrev doktorn ut ett annat kolesterolsänkande läkemedel, men det var ju samma innehåll och jag fick ont i benen igen. Jag beslutade mig för att inte fortsätta ta medicinen, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Bortglömd fettsyra höjer det goda kolesterolet

Inte berättat för läkaren
Anneli har alltid varit intresserade av naturmediciner och tog själv reda på att det fanns ett tillskott med kallagrad vitlök från Japan som hade effekt på både blodtryck som kolesterol. Anneli bestämde sig för att prova och när hon ätit vitlöksextraktet, som också innehåller Q10 som är bra för hjärtat, så var det dags för nästa hälsokontroll.
– Mitt kolesterolvärde var mycket bättre och jag bestämde mig för att inte berätta för läkaren att jag slutat med statinerna och börjat med ett naturmedel. Nu har jag ätit Kyolic i åtta månader och det ska bli spännande att se vad nästa hälsoundersökning visar, säger Anneli.

Av Jessika Devert


Annelie Bygg

Ålder: 65 år.
Bor: I ett radhus i Skultuna utanför Västerås.
Yrke: Pensionär.
Familj: Singel, sonen och sonens familj.
Så mår jag bra: Blommor, plantering och trädgårdsarbete. Går på gym några gånger i veckan och kör styrketräning framförallt för att motverka värk i knäna där hon har artros.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.