Annika Sjöö

Foto: Johnny Wohlin

Annika Sjöö: “Så blir du hälsosam”

Fakta

Namn: Annika Sjöö
Ålder: 35 år
Familj: Make Mikael och en son på sex år
Bor: Göteborg
Gör: Programledare, aktuell med nya boken "Intervallträning" samt en träningskollektion

Hon är ny programledare för “Du är vad du äter” men hon är inte ny inom området hälsa.
Hälsa och träning har alltid varit en röd tråd i Annika Sjöös liv.

Här delar hon med sig av sina fem bästa tips för att få till en hälsosam nystart – och berättar hur hon äter och tränar själv.

1. Börja försiktigt
– Börja försiktigt och gå inte ut för hårt, då kommer du bli sjuk och tappa motivationen.

2. Undvik socker, transfetter och kemikalier
– Se över kosten. Det finns tre stora bovar som alla borde undvika, och det är socker, transfetter och kemikalier. Skulle man ta bort eller minska på dessa så gör man ett stort hälsosteg.

 

3. Var fysisk – men utan för höga krav
– Det är allas skyldighet att röra på sig. Se till att hitta din grej och ställ inte för höga krav på dig själv. Bara gör något.

4. Glöm inte vitaminer och fettsyror
– Ta hand om dig för att hålla dig frisk. Jag håller mig frisk med träning och bra kost, men även med tillskott av D-vitamin och omega-3.

5. Tankens kraft
– Fokusera på dina mål, inom både träning, hälsa och vardag. Visualisera det du vill uppnå.
– Det handlar ju om att vi kan påverka händelseförlopp genom hur vi tänker. Det är mentala strategier som elitidrottare använt sig av i flera år. Man fokuserar på det man vill uppnå och förväntar sig gott. Då händer bra saker tror jag. Man blir vad man tänker.

► Läs mer om Annika Sjöö i en längre intervju här: Annika Sjöö: “Du är vad du tänker”

Annika om kost, träning och välmående

 

Hur tränar du själv?
– Två pass crossfit i veckan och ett löppass, samt flera morgonpromenader. Yoga – om tiden finns – 20 minuter per dag.

Hur tänker du kring kosten?
– Jag hittade paleo för fyra år sedan. Att undvika gluten, mjölk och socker har gett mig stora hälsovinster.

Beskriv dig själv med tre ord.
– Energisk, snäll och känslig.

Vilket är den vanligaste frågan du får?
– Det vanligaste folk frågar är hur man kan bli av med sitt sockerberoende. Tyvärr är svaret tråkigt, för det handlar ju om att skippa alla söta smaker, vare sig det är lightläsk eller frukt. Annars är jag en förespråkare av frukt, men inte om man ska bli av med ett sockerberoende.

 Läs också: 5 knep: Så kickstartar du förbränningen

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Annika Sjöö
Ålder: 35 år
Familj: Make Mikael och en son på sex år
Bor: Göteborg
Gör: Programledare, aktuell med nya boken "Intervallträning" samt en träningskollektion

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.