Annons
Annons

Anpassad yoga blir terapi

Yoga är individuell träning – inte gruppträning. Yogapass med övningar som inte är anpassade efter dina behov kan till och med vara farligt. Det menar yogin och ayurvedaläkaren Janesh Vaidya, aktuell med boken Yoga är min terapi.

Redaktionen

4 augusti, 2014
Anpassad yoga blir terapi
Dela inlägget

Yoga är individuell träning – inte gruppträning. Yogapass med övningar som inte är anpassade efter dina behov kan till och med vara farligt. Det menar yogin och ayurvedaläkaren Janesh Vaidya, aktuell med boken Yoga är min terapi.

Janesh Vaidya är traditionell ayurvedaläkare och yogalärare. Han har skrivit flera böcker som baserar sig på den indiska hälsoläran. Med sin bok Yoga är min terapi vill han introducera yoga som den praktiseras traditionellt i Indien.
– Yoga är egentligen individuell träning, säger Janesh Vaidya. Traditionellt praktiseras den i grupp, men alla på yogaklassen gör olika program. Yogaläraren går omkring och hjälper var och en med deras övningar. Yoga bör nämligen vara anpassad till personens kroppstyp och till eventuella symptom eller sjukdomar.

Det dominant elementet styr
Yoga är en del av del av ayurveda. Läran utgår från de tre elementen: Vata (luft), pitha (eld) och kapha (jord). Varje person består av alla tre element men har ett, eller möjligen två, element som är dominant. Det dominanta elementet bestämmer både personens kroppskonstitution och karaktärsdrag.
– När man kommer ur balans är det ditt huvudelement som rubbas först, förklarar Janesh. Det dominanta elementet tenderer då att bli ännu mer dominant, vilket tränger undan de två andra elementen.
– En person som är pitha-dominant blir till exempel lätt “överhettad” när eldelementet tar över. Den rör sig snabbare och varvar upp för mycket. Då vill man lugna ner pitha för att återfå balansen. En person med kapha som dominant element är tvärtom en lugn karaktär, som i obalans kan få allt för låg och “trög” energi. Där vill man tvärt om få upp energin för att hitta balansen.

Menar du att det är farligt att utöva yoga i grupp?
– Det är såklart inte farligt att göra det en eller två gånger. Men om du gör det ofta och regelbundet kan det skapa problem. Yogaövningar som har motsatt effekt genetmot ditt element är inte bra för dig i det långa loppet.

Fel livsstil ger symptom
Samma sak är det med mat, menar Janeh Vaidya. Att äta något som inte passar ditt element är inga problem någon gång ibland. Men om du konskvent äter en felaktig kost kommer du att få besvär. Symptom som migrän, ont i magen eller ont i ryggen är kroppens signaler på att något är fel.
– Om det brinner – stänger du då av brandlarmet eller släcker du elden? frågar Janesh. Att ta smärtstillande eller andra läkemedel är som att stänga av kroppens brandalarm. Vi tar pillerna för att smärtan är obehaglig, men glömmer bort att åtgärda orsaken till smärtorna.

Ayurveda är friskvård
Janesh Vaidya understryker att Ayurveda främst är en filosofi för friskvård.
– Har du redan blivit allvarligt sjuk kanske du inte kan undvika att medicinera eller opereras, säger Janesh. Ayurveda är ett sätt att slippa bli sjuk från första början.

Alla yogaprogram i boken börjar med övningar för att hitta fokus. Varför är det viktigt?
– Yoga betyder förening, vilket syftar till föreningen av kropp och själ. Så om ditt sinne är någon annanstans medan du utför övningarna är det inte yoga du tränar. Då är det bara övningar. Därför är det viktigt att börja yogan med att fokusera sinnet så att du är närvarande i ditt yogapass.

Tycker du att människor här i Sverige är dåliga på att hitta fokus?
– Nej, jag tycker faktiskt att svenskar som söker sig till yoga är bra på att fokusera. Faktiskt mycket bättre än indier. Indien befinner sig i en ekonomisk utvecklingsfas som gör att människor tenderar att fokusera på materiell utveckling. I Sverige har alla redan den senaste mobilen och den senaste datorn, men de har insett att de inte är lyckligare för det. Därför är de mer angelägna att söka lycka och harmoni på andra sätt, som genom yoga och mentalt fokus, säger Janesh.

Tycker du att man ska sluta gå på yogaklasser där man inte bestämmer övningarna själv?
– Nej. Så länge du inte yogar allt för mycket kan yogaklasser på västerländskt vis vara ett bra sätt att lära sig grunderna, säger Janesh. Men genom att utforma yogan individuellt kan du få en mycket större och bättre effekt. Det är då yoga blir terapi.

Av Maja Sönnerbo

Annons
Fakta

Fakta

Mer nyfiken på yogaterapi och ayrveda? Under september 2014 är Janesh Vaidya aktuell med en föreläsningsturne i Sverige om att leva enligt ayurveda.

Annons
Annons