“Antibiotikaresistenta bakterier – vår tids största folkhälsoproblem”

Minst 25 000 människor dör varje år för att råkat ut för bakterier som antibiotika inte biter på. Och den siffran gäller bara för Europa. Sett över världen är siffran ännu högre.
Antibiotikaresistenta bakterier är ett växande problem – och bakterierna kan spridas till människor även via maten, visar en ny rapport från Livsmedelsverket.

Antibiotikaresistenta bakterier finns i mat – både svenskproducerad och importerad mat – och kan spridas via maten till människor, men i Sverige är det inte så vanligt att de sprids till människor, visar Livsmedelsverkets nya sammanställning av av aktuell kunskap om antibiotikaresistens.
Här sprids bakterierna oftast på andra sätt, skriver de i ett pressmeddelande med rubriken “Vi måste fortsätta förebygga resistenta bakterier i maten”.

► Läs också: ”Det råder ett antibiotikamissbruk”

 

Behövs mer kunskap för att vidta rätt åtgärder mot antibiotikaresistens
Men bara för att det inte är så vanligt betyder det inte att vi inte bör iaktta försiktighet, menar Livsmedelsverket. För samtidigt kan nämligen nya resistenstyper snabbt spridas och ge ett förändrat läge.
“Fortsatta undersökningar behövs för att vi ska kunna vidta rätt åtgärder i arbetet mot antibiotikaresistens”, skriver de vidare.

“Ett av vår tids största folkhälsoproblem”
Livsmedelsverket skriver vidare i sitt pressmeddelande:
“Bakterier som är resistenta, motståndskraftiga, mot antibiotika är ett av vår tids största folkhälsoproblem. Bara i Europa dör minst 25 000 människor varje år för att de fått infektioner av bakterier som antibiotika inte biter på. Och det är ett växande problem.

► Läs också: Ny forskning: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

“Måste arbeta förebyggande för att det inte ska bli ett problem i Sverige”
– Många av de resistenta bakterier vi hittar hos djur och människor är tarmbakterier, som kan spridas via maten. Därför måste vi fortsätta arbeta förebyggande för att det här inte ska bli ett problem i Sverige, säger Jakob Ottoson på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Han påpekar även vikten av god kökshygien.

Ett av de sista behandlingsalternativen vid vissa svåra infektioner
Så kallade ESBL-bildande tarmbakterier är fortfarande det största problemet. Risken för att MRSA (multiresistenta stafylokocker), bakterier som framförallt finns på huden, ska spridas genom maten bedöms vara liten. Ett växande hot Livsmedelsverket tar upp i sammanställningen är ESBLcarba som kan bryta ned karbapenemer, ett av de sista behandlingsalternativen vid vissa svåra infektioner.

► Läs också: Studie: Mjölksyrabakterier i färsk honung lika effektivt som antibiotika

Vill få bild av hur vanligt det är att antibiotikaresistens sprids via maten
Själva huvudsyftet med sammanställningen är att ge en bild av hur vanligt det är med resistenta bakterier i maten – och också av vilka bevis som finns för att antibiotikaresistens sprids via maten.

Viktigt underlag för arbetet mot antibiotikaresistens
Rapporten visar också på vilka områden det finns kunskapsluckor.
Sammanställningen är ett viktigt underlag i Livsmedelsverkets fortsatta arbete mot antibiotikaresistens, både i Sverige och internationellt.

► Läs också: Alternativa behandlingar kan avvärja resistenshot

Behövs samverkan mellan olika sektorer/aktörer inom livsmedelskedjan
– Kunskapen om vilka bakterier som finns på grönsaker, fisk och skaldjur behöver bli bättre. Om vi ska förstå livsmedels betydelse för resistensproblematiken krävs resurser för undersökningar som jämför bakterier från livsmedel, djur, människor och miljön, säger Jakob Ottoson. Samverkan mellan olika sektorer och aktörer inom livsmedelskedjan är central.

Redan blivit hårdare regler mot antibiotikaanvändning vid köttproduktion
Livsmedelsföretagen satte nyligen upp nya, betydligt hårdare riktlinjer upp för hur antibiotika ska få användas i matproduktion. Det ska inte längre alls få förekomma, såvida det inte är absolut nödvändigt. Avsikten är just att motverka det ökande hotet om antibiotikarestistens – det vill säga när bakterier utvecklat immunitet mot penicillin.

► Läs också: Nu införs nya regler mot antibiotika i kött

Många risker med överdriven antibiotikaanvändning
Vår höga exponering av antibiotika har inte bara skapat ett överhängande hot om resistenta bakterier utan kan även innebära att tarmfloran i magen slås ut, vilket kan äventyra vår hälsa på flera sätt. Bland annat kan det leda till läckande tarm.
Ett sätt att motverka det är att i samband med antibiotikakurer fylla på med goda bakterier, så kallat probiotika.

► Läs också: Läckande tarm – starten för ohälsa

Läckande tarm

Leaky gut, så kallad läckande tarm, kan orsakas av antibiotika.


Nyfiken på att läsa mer?
• Livsmedelsverket: Riskprofil – Livsmedel som spridningsväg för antibiotikaresistens (PDF)
• Folkhälsomyndigheten: Antibiotika och antibiotikaresistens

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Naturlig hälsa

Vår tarmflora har fått ett uppsving, från att ha varit något vi knappt ägnat en tanke har den visat sig spela en viktig roll för vår hälsa och påverkar allt från immunförsvaret till vårt humör. Nutritionisten Lina Åhlén berättar om mikrobiomet som det också kallas och hur vi bäst äter för att det ska vara i så bra form som möjligt.

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.