Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

“Antibiotikaresistenta bakterier – vår tids största folkhälsoproblem”

Minst 25 000 människor dör varje år för att råkat ut för bakterier som antibiotika inte biter på. Och den siffran gäller bara för Europa. Sett över världen är siffran ännu högre.
Antibiotikaresistenta bakterier är ett växande problem - och bakterierna kan spridas till människor även via maten, visar en ny rapport från Livsmedelsverket.

Antibiotikaresistenta bakterier finns i mat – både svenskproducerad och importerad mat – och kan spridas via maten till människor, men i Sverige är det inte så vanligt att de sprids till människor, visar Livsmedelsverkets nya sammanställning av av aktuell kunskap om antibiotikaresistens.
Här sprids bakterierna oftast på andra sätt, skriver de i ett pressmeddelande med rubriken "Vi måste fortsätta förebygga resistenta bakterier i maten".

► Läs också: ”Det råder ett antibiotikamissbruk”

Behövs mer kunskap för att vidta rätt åtgärder mot antibiotikaresistens
Men bara för att det inte är så vanligt betyder det inte att vi inte bör iaktta försiktighet, menar Livsmedelsverket. För samtidigt kan nämligen nya resistenstyper snabbt spridas och ge ett förändrat läge.
"Fortsatta undersökningar behövs för att vi ska kunna vidta rätt åtgärder i arbetet mot antibiotikaresistens", skriver de vidare.

 

"Ett av vår tids största folkhälsoproblem"
Livsmedelsverket skriver vidare i sitt pressmeddelande:
"Bakterier som är resistenta, motståndskraftiga, mot antibiotika är ett av vår tids största folkhälsoproblem. Bara i Europa dör minst 25 000 människor varje år för att de fått infektioner av bakterier som antibiotika inte biter på. Och det är ett växande problem.

► Läs också: Ny forskning: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

"Måste arbeta förebyggande för att det inte ska bli ett problem i Sverige"
– Många av de resistenta bakterier vi hittar hos djur och människor är tarmbakterier, som kan spridas via maten. Därför måste vi fortsätta arbeta förebyggande för att det här inte ska bli ett problem i Sverige, säger Jakob Ottoson på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Han påpekar även vikten av god kökshygien.

Ett av de sista behandlingsalternativen vid vissa svåra infektioner
Så kallade ESBL-bildande tarmbakterier är fortfarande det största problemet. Risken för att MRSA (multiresistenta stafylokocker), bakterier som framförallt finns på huden, ska spridas genom maten bedöms vara liten. Ett växande hot Livsmedelsverket tar upp i sammanställningen är ESBLcarba som kan bryta ned karbapenemer, ett av de sista behandlingsalternativen vid vissa svåra infektioner.

► Läs också: Studie: Mjölksyrabakterier i färsk honung lika effektivt som antibiotika

Vill få bild av hur vanligt det är att antibiotikaresistens sprids via maten
Själva huvudsyftet med sammanställningen är att ge en bild av hur vanligt det är med resistenta bakterier i maten - och också av vilka bevis som finns för att antibiotikaresistens sprids via maten.

 

Viktigt underlag för arbetet mot antibiotikaresistens
Rapporten visar också på vilka områden det finns kunskapsluckor.
Sammanställningen är ett viktigt underlag i Livsmedelsverkets fortsatta arbete mot antibiotikaresistens, både i Sverige och internationellt.

► Läs också: Alternativa behandlingar kan avvärja resistenshot

Behövs samverkan mellan olika sektorer/aktörer inom livsmedelskedjan
– Kunskapen om vilka bakterier som finns på grönsaker, fisk och skaldjur behöver bli bättre. Om vi ska förstå livsmedels betydelse för resistensproblematiken krävs resurser för undersökningar som jämför bakterier från livsmedel, djur, människor och miljön, säger Jakob Ottoson. Samverkan mellan olika sektorer och aktörer inom livsmedelskedjan är central.

Redan blivit hårdare regler mot antibiotikaanvändning vid köttproduktion
Livsmedelsföretagen satte nyligen upp nya, betydligt hårdare riktlinjer upp för hur antibiotika ska få användas i matproduktion. Det ska inte längre alls få förekomma, såvida det inte är absolut nödvändigt. Avsikten är just att motverka det ökande hotet om antibiotikarestistens – det vill säga när bakterier utvecklat immunitet mot penicillin.

► Läs också: Nu införs nya regler mot antibiotika i kött

 

Många risker med överdriven antibiotikaanvändning
Vår höga exponering av antibiotika har inte bara skapat ett överhängande hot om resistenta bakterier utan kan även innebära att tarmfloran i magen slås ut, vilket kan äventyra vår hälsa på flera sätt. Bland annat kan det leda till läckande tarm.
Ett sätt att motverka det är att i samband med antibiotikakurer fylla på med goda bakterier, så kallat probiotika.

► Läs också: Läckande tarm – starten för ohälsa

Läckande tarm

Leaky gut, så kallad läckande tarm, kan orsakas av antibiotika.


Nyfiken på att läsa mer?
• Livsmedelsverket: Riskprofil - Livsmedel som spridningsväg för antibiotikaresistens (PDF)
• Folkhälsomyndigheten: Antibiotika och antibiotikaresistens

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.