Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

“Antibiotikaresistenta bakterier – vår tids största folkhälsoproblem”

Minst 25 000 människor dör varje år för att råkat ut för bakterier som antibiotika inte biter på. Och den siffran gäller bara för Europa. Sett över världen är siffran ännu högre.
Antibiotikaresistenta bakterier är ett växande problem - och bakterierna kan spridas till människor även via maten, visar en ny rapport från Livsmedelsverket.

Antibiotikaresistenta bakterier finns i mat – både svenskproducerad och importerad mat – och kan spridas via maten till människor, men i Sverige är det inte så vanligt att de sprids till människor, visar Livsmedelsverkets nya sammanställning av av aktuell kunskap om antibiotikaresistens.
Här sprids bakterierna oftast på andra sätt, skriver de i ett pressmeddelande med rubriken "Vi måste fortsätta förebygga resistenta bakterier i maten".

► Läs också: ”Det råder ett antibiotikamissbruk”

Behövs mer kunskap för att vidta rätt åtgärder mot antibiotikaresistens
Men bara för att det inte är så vanligt betyder det inte att vi inte bör iaktta försiktighet, menar Livsmedelsverket. För samtidigt kan nämligen nya resistenstyper snabbt spridas och ge ett förändrat läge.
"Fortsatta undersökningar behövs för att vi ska kunna vidta rätt åtgärder i arbetet mot antibiotikaresistens", skriver de vidare.

 

"Ett av vår tids största folkhälsoproblem"
Livsmedelsverket skriver vidare i sitt pressmeddelande:
"Bakterier som är resistenta, motståndskraftiga, mot antibiotika är ett av vår tids största folkhälsoproblem. Bara i Europa dör minst 25 000 människor varje år för att de fått infektioner av bakterier som antibiotika inte biter på. Och det är ett växande problem.

► Läs också: Ny forskning: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

"Måste arbeta förebyggande för att det inte ska bli ett problem i Sverige"
– Många av de resistenta bakterier vi hittar hos djur och människor är tarmbakterier, som kan spridas via maten. Därför måste vi fortsätta arbeta förebyggande för att det här inte ska bli ett problem i Sverige, säger Jakob Ottoson på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Han påpekar även vikten av god kökshygien.

Ett av de sista behandlingsalternativen vid vissa svåra infektioner
Så kallade ESBL-bildande tarmbakterier är fortfarande det största problemet. Risken för att MRSA (multiresistenta stafylokocker), bakterier som framförallt finns på huden, ska spridas genom maten bedöms vara liten. Ett växande hot Livsmedelsverket tar upp i sammanställningen är ESBLcarba som kan bryta ned karbapenemer, ett av de sista behandlingsalternativen vid vissa svåra infektioner.

► Läs också: Studie: Mjölksyrabakterier i färsk honung lika effektivt som antibiotika

Vill få bild av hur vanligt det är att antibiotikaresistens sprids via maten
Själva huvudsyftet med sammanställningen är att ge en bild av hur vanligt det är med resistenta bakterier i maten - och också av vilka bevis som finns för att antibiotikaresistens sprids via maten.

 

Viktigt underlag för arbetet mot antibiotikaresistens
Rapporten visar också på vilka områden det finns kunskapsluckor.
Sammanställningen är ett viktigt underlag i Livsmedelsverkets fortsatta arbete mot antibiotikaresistens, både i Sverige och internationellt.

► Läs också: Alternativa behandlingar kan avvärja resistenshot

Behövs samverkan mellan olika sektorer/aktörer inom livsmedelskedjan
– Kunskapen om vilka bakterier som finns på grönsaker, fisk och skaldjur behöver bli bättre. Om vi ska förstå livsmedels betydelse för resistensproblematiken krävs resurser för undersökningar som jämför bakterier från livsmedel, djur, människor och miljön, säger Jakob Ottoson. Samverkan mellan olika sektorer och aktörer inom livsmedelskedjan är central.

Redan blivit hårdare regler mot antibiotikaanvändning vid köttproduktion
Livsmedelsföretagen satte nyligen upp nya, betydligt hårdare riktlinjer upp för hur antibiotika ska få användas i matproduktion. Det ska inte längre alls få förekomma, såvida det inte är absolut nödvändigt. Avsikten är just att motverka det ökande hotet om antibiotikarestistens – det vill säga när bakterier utvecklat immunitet mot penicillin.

► Läs också: Nu införs nya regler mot antibiotika i kött

 

Många risker med överdriven antibiotikaanvändning
Vår höga exponering av antibiotika har inte bara skapat ett överhängande hot om resistenta bakterier utan kan även innebära att tarmfloran i magen slås ut, vilket kan äventyra vår hälsa på flera sätt. Bland annat kan det leda till läckande tarm.
Ett sätt att motverka det är att i samband med antibiotikakurer fylla på med goda bakterier, så kallat probiotika.

► Läs också: Läckande tarm – starten för ohälsa

Läckande tarm

Leaky gut, så kallad läckande tarm, kan orsakas av antibiotika.


Nyfiken på att läsa mer?
• Livsmedelsverket: Riskprofil - Livsmedel som spridningsväg för antibiotikaresistens (PDF)
• Folkhälsomyndigheten: Antibiotika och antibiotikaresistens

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

 

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

 

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

 

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltagit.