Antioxidanta fettsyror och prostaglandiner | Kurera.se

Antioxidanta fettsyror och prostaglandiner

GLA, EPA och DHA är gynnsamma fettsyror med antioxidanta funktioner. Fettsyror kan tyckas kontroversiella då de själva lätt härsknar (angrips av fria radikaler). Gammalinolensyran (GLA) oxideras i kroppen till dihomogammalinolensyra (DGLA). DGLA konkurrerar med arachidonsyran vid oxidering av enzymer och hjälper därför till att reducera aggregering av dess slutprodukter. I djurförsök har det visat sig att fettsyror rika på GLA har liknande egenskaper som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel men utan biverkningar. Djurförsök visar att GLA är gynnsamt för dem som har kroniska leversjukdomar.
Eftersom GLA syntetiseras från linolsyra kan linfröolja vara ett bra supplement. Brist på zink, magnesium och vitamin B6 minskar produktionen av GLA. Syntesen kan även blockeras av högt alkoholintag, infektioner, överskott av mättade fetter, margarin och raffinerade oljor. Brist på binjurehormoner och behandling med antiinflammatoriska läkemedel kan förstärka bristen på GLA.

 

Prostaglandiner finns som PG-1, PG-2 samt PG-3 och syntetiseras av olika fettsyror. Dessa spelar en viktig roll i kroppens försvar mot inflammationer genom att antingen stimulera eller hämma det. PG-1 från GLA hjälper till vid nedbrytningen av inflammationer. PG-2 förvärrar inflammation och deriveras från den essentiella linolensyran och från arachidonsyra. En variant på PG-2, PGL-2 (prostacyklin) fungerar som ett ämne som motarbetar sammanslagningar och som ett kärlutvidgande ämne, som därmed hjälper till med att bromsa inflammationen. PG-3 hjälper GLA att bekämpa inflammationer och deriveras från omega-3-fettsyror, som till exempel EPA och DHA.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.