Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna på flygplan

Antioxidanten som motverkar ödem och jetlag

Goda nyheter för resenärer. Enligt en ny studie är antioxidanten pyknogenol effektivt för att minska benbesvär och lindra jetlag som ofta uppstår vid långdistansflygningar och långa bilturer.

Flyg betraktas som ett av de säkraste transportmedlen, men den som gör långa flygresor kan löpa risk att få potentiellt livshotande blodproppar i benen till följd av de många stillasittande timmarna utan fysisk aktivitet. En ny studie visar att detta går att motverka genom ta ett tillskott av ett ämne som kallas pyknogenol. Det minskar risken  för att få svullna ben (ödem) som kan leda till denna typ av blodproppar, som också kallas ytlig ventrombos (SVT) och djup ventrombos (DVT).

 

Ödem stor riskfaktor
Ödem är en av de största riskfaktorerna för djup ventrombos, en form av blodpropp som kan uppstå som resultat av stillasittande eller att man är tvingad vistas på i litet utrymme som begränsar rörligheten som exempelvis ett flygplan eller en bil under lång tid.

Högt blodtryck ökar risken
Närmare en miljon amerikaner drabbas årligen av livshotande blodproppar i underbenet och enligt studier kan 10 procent av passagerare på långdistansflyg kan vara i fara. Högt blodtryck ökar risken ytterligare. Det är vanligt att det uppstår ödem under resor särskilt vid långa flygningar. För vissa är det förenat med smärta och risken för blodpropp gör att det kan vara direkt farligt. Att kontrollera ödem bidrar till att sänka risken för blodpropp.

LÄS OCKSÅ: Enkla knep för att undvika stillasittande

Studie på tre grupper
Studien på effekten av pyknogenol testade 295 personer med olika stor risk för trombos, som flög två gånger i veckan i mer än åtta timmar i streck. Studiedeltagarna delades upp i tre grupper - en kontrollgrupp, en grupp som hade kompressionstrumpor och en grupp som kompletterade med pyknogenol. De sistnämnda tog ett tillskott av 150 mg pyknogenol dagligen i tre dagar före resan och tre dagar efter.

LÄS OCKSÅ: Vad alla behöver veta om blodproppar

Effektivare än stödstrumpor
Studiedeltagarna testades sedan för att detektera blodproppar med hjälp av ultraljudsskanning för att studera komprimering av venerna före och efter varje flygning. Resultatet visar att de som tog pyknogenol upplevde en signifikant minskning av ödem och bensmärta. Studien visar att pyknogenol är effektivare för att minska ödem än andra vanliga förebyggande åtgärder, som till exempel kompressionstrumpor, för att minska svullnaden.

Förutom att ha effekt mot öde upplevde deltagarna även  förbättring av följande jetlagsymtom:
• Förbättrad sömnkvalitet
• Förbättrad synkronisering
• Minskad trötthet
• Förbättrad synförlust
• Ökad kognitiv funktion

 

"Hjälper resenärer att känna sig utvilade"
"Jetlag kan påverka immunförsvaret och bidra till högre risk att få en förkylning eller influensa när man reser. Ett naturligt alternativ att lindra jetlag utan de vanliga biverkningarna kan hjälpa resenärer att känna sig utvilade" enligt doktor Pescatore som höll i studien.

LÄS OCKSÅ: Ut och resa? Här är goda råd vid tre rysliga resebesvär

Stödjer tidigare forskning
Pyknogenol är en kraftfull superantioxidant som används för att öka blodcirkulationen och för sin antiinflammatoriska effekt. Den nya studien stödjer tidigare forskning som undersökt fördelarna med pyknogenol för att minska venösa tillstånd och hantera jetlagssymptom.

Av redaktionen

Källa: Center for disease comntrol and prevention, studien hittar du här.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

 

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.