kvinna på flygplan

Antioxidanten som motverkar ödem och jetlag

Goda nyheter för resenärer. Enligt en ny studie är antioxidanten pyknogenol effektivt för att minska benbesvär och lindra jetlag som ofta uppstår vid långdistansflygningar och långa bilturer.

Flyg betraktas som ett av de säkraste transportmedlen, men den som gör långa flygresor kan löpa risk att få potentiellt livshotande blodproppar i benen till följd av de många stillasittande timmarna utan fysisk aktivitet. En ny studie visar att detta går att motverka genom ta ett tillskott av ett ämne som kallas pyknogenol. Det minskar risken  för att få svullna ben (ödem) som kan leda till denna typ av blodproppar, som också kallas ytlig ventrombos (SVT) och djup ventrombos (DVT).

Ödem stor riskfaktor
Ödem är en av de största riskfaktorerna för djup ventrombos, en form av blodpropp som kan uppstå som resultat av stillasittande eller att man är tvingad vistas på i litet utrymme som begränsar rörligheten som exempelvis ett flygplan eller en bil under lång tid.

 

Högt blodtryck ökar risken
Närmare en miljon amerikaner drabbas årligen av livshotande blodproppar i underbenet och enligt studier kan 10 procent av passagerare på långdistansflyg kan vara i fara. Högt blodtryck ökar risken ytterligare. Det är vanligt att det uppstår ödem under resor särskilt vid långa flygningar. För vissa är det förenat med smärta och risken för blodpropp gör att det kan vara direkt farligt. Att kontrollera ödem bidrar till att sänka risken för blodpropp.

LÄS OCKSÅ: Enkla knep för att undvika stillasittande

Studie på tre grupper
Studien på effekten av pyknogenol testade 295 personer med olika stor risk för trombos, som flög två gånger i veckan i mer än åtta timmar i streck. Studiedeltagarna delades upp i tre grupper – en kontrollgrupp, en grupp som hade kompressionstrumpor och en grupp som kompletterade med pyknogenol. De sistnämnda tog ett tillskott av 150 mg pyknogenol dagligen i tre dagar före resan och tre dagar efter.

LÄS OCKSÅ: Vad alla behöver veta om blodproppar

Effektivare än stödstrumpor
Studiedeltagarna testades sedan för att detektera blodproppar med hjälp av ultraljudsskanning för att studera komprimering av venerna före och efter varje flygning. Resultatet visar att de som tog pyknogenol upplevde en signifikant minskning av ödem och bensmärta. Studien visar att pyknogenol är effektivare för att minska ödem än andra vanliga förebyggande åtgärder, som till exempel kompressionstrumpor, för att minska svullnaden.

Förutom att ha effekt mot öde upplevde deltagarna även  förbättring av följande jetlagsymtom:
• Förbättrad sömnkvalitet
• Förbättrad synkronisering
• Minskad trötthet
• Förbättrad synförlust
• Ökad kognitiv funktion

“Hjälper resenärer att känna sig utvilade”
“Jetlag kan påverka immunförsvaret och bidra till högre risk att få en förkylning eller influensa när man reser. Ett naturligt alternativ att lindra jetlag utan de vanliga biverkningarna kan hjälpa resenärer att känna sig utvilade” enligt doktor Pescatore som höll i studien.

LÄS OCKSÅ: Ut och resa? Här är goda råd vid tre rysliga resebesvär

Stödjer tidigare forskning
Pyknogenol är en kraftfull superantioxidant som används för att öka blodcirkulationen och för sin antiinflammatoriska effekt. Den nya studien stödjer tidigare forskning som undersökt fördelarna med pyknogenol för att minska venösa tillstånd och hantera jetlagssymptom.

Av redaktionen

Källa: Center for disease comntrol and prevention, studien hittar du här.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fem tips som dämpar stress och oro vid IBS

Mage

Mellan en och två miljoner svenskar lider av den kroniska magåkomman IBS, att samtidigt lida av stress och oro hör inte till ovanligheterna och kan förvärra besvären ytterligare. Fysio- och KBT-terapeuten Åsa Österlund förklarar hur det hänger ihop och delar med sig av sina bästa tips för att lindra stress och oro.

När hjärnan fick rätt näring släppte hjärndimman

Mental hälsa

Under tio års tid led Victor Käkelä, 28 år, till och från av depressioner. När han dessutom fick problem med sömnen kändes det som om botten var nådd. Det krävdes några genomgripande livsstilsförändringar för att vända utvecklingen. Vägen till bättre hälsa, koncentration och minne gick via meditation, att välja bort kött och att börja äta vitaminer för hjärnan och den mentala förmågan.

petra månström

Petra Månström: ”Det är känslan som räknas”

Intervju

Hon var den lågmälda plugghästen med löpning som sämsta gren i skolgympan.  20 år senare är Petra Månström expert på just löpning. Hennes blogg om hur hon förberedde sig inför Stockholm Marathon blev snabbt en av landets mest lästa. Och i augusti kom hennes bok om smartare löpning, med tips för att göra oss alla till gladare och bättre löpare.

Återhämta dig från utmattning med hjärngympa

Intervju

Att se hjärnan som en muskel är ett bra sätt att förstå hur stress fungerar, varför återhämtning är ett måste och varför det inte går att vila sig tillbaka från utmattning. Det menar Karin Isberg, stresscoach och författare till den bästsäljande boken ”15 sätt att bli fri från stress”.

gron_trendsåaning

Kurera guidar bland hudvårdstrenderna

Hud

Micellärvatten, dubbeltvätt och stamceller. Det kommer ständigt nya trender inom hudvård och skönhet, många försvinner lika snabbt medan vissa är här för att stanna. Kurera har tagit hjälp av hudterapeuten Johanna Bjurström att titta närmre på de senaste årens trender.

varm appeldryck

Varm äppeldryck med ingefära

Recept

Den här tiden på året finns det tillgång till nyskördade svenska äpplen. Frossa i äppelpaj, must, kompott eller varför inte baka bröd med äpplen eller äta dem i en god sallad. Det här receptet är på en varm äppeldryck som är perfekt att värma sig med under svala sensommar- och höstkvällar. 

Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka

Mental hälsa

Det är inte bara yttre stress som kan påverka oss, den inre stressen är minst lika farlig. Eva Sundh hade mycket oro och tankar och kände sig aldrig riktigt lugn. Oron påverkade även hennes mage. Eva började äta KSM-66, som stabiliserar stresshormonet kortisol. Idag är hon lugnare och mår bättre.

surkal

Surtantens eget recept på surkål

Recept

Surkål är en tidlös klassiker som kompletterar och lyfter mången god maträtt. Här kommer ett grundrecept från boken "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell som kan varieras på otaliga vis genom att tillsätta kryddor och andra grönsaker.

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Kost

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Mer fokus med ginkgo biloba

Mental hälsa

Om minnet sviker och du får svårt med koncentration och fokus beror det ofta på cirkulationsproblem. Studier på extrakt av bladen från det asiatiska tempelträdet ginkgo biloba har visat att dessa har en stark antiinflammatorisk effekt, kan vidga blodkärlen och därmed öka blodgenomströmningen. Det medför att minne, inlärning och koncentrationen förbättras.

tänder skepp citrusfrukt

Sjömännens sjukdom på återtåg

Forskning

I vår moderna tid är näringsbrist knappast något vi tror ska ska finnas i västvärlden, ändå drabbas många av undernäring. Och på sina håll har den gamla "sjömanssjukdomen" skörbjugg börjat komma tillbaka.

illustration och eva ruzs

Är du tillsammans med en relationspsykopat?

Sex- och relationer

Lever du med en partner som utåt sett är charmerande, trevlig och betraktas som en ”hyvens kille” eller ”schysst tjej”, rent av en svärmorsdröm. Men som blir en mardröm inom hemmets fyra väggar där han eller hon fritt kan kränka, manipulera och bryta ner dig. Och när du försöker få hjälp är det ingen som förstår eller tror dig – för du har ju en så trevlig partner.

bestick måttband citronvatten

Ny studie: Fasta aktiverar våra stamsceller

Forskning

Ett flertal gamla hälsorutiner har fått upprättelse på senare år. Till exempel har forskning inom neurovetenskap kunnat visa att vad som händer med hjärnan när vi mediterar. Nu har forskare dessutom upptäckt att fasta möjliggör regeneration av våra inre organ.

grönsaker och johanna bjurström

Hudterapeutens topplista med näringen som skyddar huden

Hud

Det är inte åren i sig som gör att vi får rynkor, slapp och glåmig hy. Med tiden syns resultatet av vad vi ätit, druckit och på annat sätt exponerat oss för i kroppens yttersta lager. Hudterapeuten Johanna Bjurström delar i del tre av artikelserien om vår åldrande hud med sig av sina bästa tips på hur vi skyddar huden från att åldras i förtid.

skalle i siluett med saknad pusseslbit, hand med pusselbit

Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Mental hälsa

Bipolär sjukdom kan vara svår att hantera för såväl patienter som familj och vänner. Maniska faser kan ha starkt negativ inverkan på människors livskvalitet och patienterna kan ibland bli inlagda på sjukhus i flera dagar tills symptomen har lagt sig – men ett vanligt kosttillskott kan hjälpa.

havregrynsgröt och fullkornsbrld

Fullkorn skyddar mot typ 2-diabetes

Forskning

Råg, havre eller vete spelar ingen större roll. Så länge det rör sig om fullkorn skyddar samtliga mot typ 2-diabetes. Enligt en stor nordisk studie räcker det med en portion havregrynsgröt och en fullkornsmacka om dagen för att minska risken för diabetes.

Ingefära och gurkmeja fixade värken i fötterna

Värk

När Lena Månsson gick i pension såg hon fram emot att ha tid för långa härliga promenader. Men drömmen grusades när fötterna började värka. Ett tag gjorde de så ont att hon knappt kunde gå och ingen läkare kunde ge svar eller bot. Till sist hittade hon ett preparat med ingefära och gurkmeja – och nu kan hon njuta av långpromenader igen.