kvinna på flygplan

Antioxidanten som motverkar ödem och jetlag

Goda nyheter för resenärer. Enligt en ny studie är antioxidanten pyknogenol effektivt för att minska benbesvär och lindra jetlag som ofta uppstår vid långdistansflygningar och långa bilturer.

Flyg betraktas som ett av de säkraste transportmedlen, men den som gör långa flygresor kan löpa risk att få potentiellt livshotande blodproppar i benen till följd av de många stillasittande timmarna utan fysisk aktivitet. En ny studie visar att detta går att motverka genom ta ett tillskott av ett ämne som kallas pyknogenol. Det minskar risken  för att få svullna ben (ödem) som kan leda till denna typ av blodproppar, som också kallas ytlig ventrombos (SVT) och djup ventrombos (DVT).

Ödem stor riskfaktor
Ödem är en av de största riskfaktorerna för djup ventrombos, en form av blodpropp som kan uppstå som resultat av stillasittande eller att man är tvingad vistas på i litet utrymme som begränsar rörligheten som exempelvis ett flygplan eller en bil under lång tid.

 

Högt blodtryck ökar risken
Närmare en miljon amerikaner drabbas årligen av livshotande blodproppar i underbenet och enligt studier kan 10 procent av passagerare på långdistansflyg kan vara i fara. Högt blodtryck ökar risken ytterligare. Det är vanligt att det uppstår ödem under resor särskilt vid långa flygningar. För vissa är det förenat med smärta och risken för blodpropp gör att det kan vara direkt farligt. Att kontrollera ödem bidrar till att sänka risken för blodpropp.

LÄS OCKSÅ: Enkla knep för att undvika stillasittande

Studie på tre grupper
Studien på effekten av pyknogenol testade 295 personer med olika stor risk för trombos, som flög två gånger i veckan i mer än åtta timmar i streck. Studiedeltagarna delades upp i tre grupper – en kontrollgrupp, en grupp som hade kompressionstrumpor och en grupp som kompletterade med pyknogenol. De sistnämnda tog ett tillskott av 150 mg pyknogenol dagligen i tre dagar före resan och tre dagar efter.

LÄS OCKSÅ: Vad alla behöver veta om blodproppar

Effektivare än stödstrumpor
Studiedeltagarna testades sedan för att detektera blodproppar med hjälp av ultraljudsskanning för att studera komprimering av venerna före och efter varje flygning. Resultatet visar att de som tog pyknogenol upplevde en signifikant minskning av ödem och bensmärta. Studien visar att pyknogenol är effektivare för att minska ödem än andra vanliga förebyggande åtgärder, som till exempel kompressionstrumpor, för att minska svullnaden.

Förutom att ha effekt mot öde upplevde deltagarna även  förbättring av följande jetlagsymtom:
• Förbättrad sömnkvalitet
• Förbättrad synkronisering
• Minskad trötthet
• Förbättrad synförlust
• Ökad kognitiv funktion

“Hjälper resenärer att känna sig utvilade”
“Jetlag kan påverka immunförsvaret och bidra till högre risk att få en förkylning eller influensa när man reser. Ett naturligt alternativ att lindra jetlag utan de vanliga biverkningarna kan hjälpa resenärer att känna sig utvilade” enligt doktor Pescatore som höll i studien.

LÄS OCKSÅ: Ut och resa? Här är goda råd vid tre rysliga resebesvär

Stödjer tidigare forskning
Pyknogenol är en kraftfull superantioxidant som används för att öka blodcirkulationen och för sin antiinflammatoriska effekt. Den nya studien stödjer tidigare forskning som undersökt fördelarna med pyknogenol för att minska venösa tillstånd och hantera jetlagssymptom.

Av redaktionen

Källa: Center for disease comntrol and prevention, studien hittar du här.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sverige brinner – hur släcka oro och stress?

Krönikan

Sverige står i lågor. I skrivande stund härjar 83 bränder i terräng och många har flytt från sina hem. Inte bara personer som är direkt i de elddrabbade områdena påverkas, många känner oro och stress, och känsla av otillräcklighet. Vissa kanske till och med känner skam för att man inte kan göra något, eller för att man själv har det bra. Tanja Dyredand, stesscoach och yogalärare ger i denna krönika tips på hur du kan hantera oro och stress under kris. 

mind 2018 hjarnans genvagar

Mind 2018: Din hjärnas genvägar

Mental hälsa

Vår hjärna är väldigt listigt konstruerad, den har många knep att spara tid och energi i sitt arbete med att göra världen begriplig för oss. Dessa kallas kognitiva bias och anävnds för att bland annat skapa trygghet men de kan också skapa oro och det helt i onödan berättar stresscoachen Karin Isberg,

kvinna hos läkaren bild på bakterier

Bakterier kan ligga bakom endometrios

Forskning

Bakterier och endotoxiner kan ligga bakom kvinnosjukdomen endometrios enligt ny forskning. Detta genom att de orsakar inflammation och vissa läkemedel som i dagsläget används för att behandla sjukdomen kan istället bidra till att förvärra problemet.

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?