Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna på flygplan

Antioxidanten som motverkar ödem och jetlag

Goda nyheter för resenärer. Enligt en ny studie är antioxidanten pyknogenol effektivt för att minska benbesvär och lindra jetlag som ofta uppstår vid långdistansflygningar och långa bilturer.

Flyg betraktas som ett av de säkraste transportmedlen, men den som gör långa flygresor kan löpa risk att få potentiellt livshotande blodproppar i benen till följd av de många stillasittande timmarna utan fysisk aktivitet. En ny studie visar att detta går att motverka genom ta ett tillskott av ett ämne som kallas pyknogenol. Det minskar risken  för att få svullna ben (ödem) som kan leda till denna typ av blodproppar, som också kallas ytlig ventrombos (SVT) och djup ventrombos (DVT).

 

Ödem stor riskfaktor
Ödem är en av de största riskfaktorerna för djup ventrombos, en form av blodpropp som kan uppstå som resultat av stillasittande eller att man är tvingad vistas på i litet utrymme som begränsar rörligheten som exempelvis ett flygplan eller en bil under lång tid.

Högt blodtryck ökar risken
Närmare en miljon amerikaner drabbas årligen av livshotande blodproppar i underbenet och enligt studier kan 10 procent av passagerare på långdistansflyg kan vara i fara. Högt blodtryck ökar risken ytterligare. Det är vanligt att det uppstår ödem under resor särskilt vid långa flygningar. För vissa är det förenat med smärta och risken för blodpropp gör att det kan vara direkt farligt. Att kontrollera ödem bidrar till att sänka risken för blodpropp.

LÄS OCKSÅ: Enkla knep för att undvika stillasittande

Studie på tre grupper
Studien på effekten av pyknogenol testade 295 personer med olika stor risk för trombos, som flög två gånger i veckan i mer än åtta timmar i streck. Studiedeltagarna delades upp i tre grupper - en kontrollgrupp, en grupp som hade kompressionstrumpor och en grupp som kompletterade med pyknogenol. De sistnämnda tog ett tillskott av 150 mg pyknogenol dagligen i tre dagar före resan och tre dagar efter.

LÄS OCKSÅ: Vad alla behöver veta om blodproppar

Effektivare än stödstrumpor
Studiedeltagarna testades sedan för att detektera blodproppar med hjälp av ultraljudsskanning för att studera komprimering av venerna före och efter varje flygning. Resultatet visar att de som tog pyknogenol upplevde en signifikant minskning av ödem och bensmärta. Studien visar att pyknogenol är effektivare för att minska ödem än andra vanliga förebyggande åtgärder, som till exempel kompressionstrumpor, för att minska svullnaden.

Förutom att ha effekt mot öde upplevde deltagarna även  förbättring av följande jetlagsymtom:
• Förbättrad sömnkvalitet
• Förbättrad synkronisering
• Minskad trötthet
• Förbättrad synförlust
• Ökad kognitiv funktion

 

"Hjälper resenärer att känna sig utvilade"
"Jetlag kan påverka immunförsvaret och bidra till högre risk att få en förkylning eller influensa när man reser. Ett naturligt alternativ att lindra jetlag utan de vanliga biverkningarna kan hjälpa resenärer att känna sig utvilade" enligt doktor Pescatore som höll i studien.

LÄS OCKSÅ: Ut och resa? Här är goda råd vid tre rysliga resebesvär

Stödjer tidigare forskning
Pyknogenol är en kraftfull superantioxidant som används för att öka blodcirkulationen och för sin antiinflammatoriska effekt. Den nya studien stödjer tidigare forskning som undersökt fördelarna med pyknogenol för att minska venösa tillstånd och hantera jetlagssymptom.

Av redaktionen

Källa: Center for disease comntrol and prevention, studien hittar du här.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.