En skrattande familjen Picar ligger på mattan och tittar in i kameran

Äntligen fri från klåda och utslag

Fyraårige Haruns kropp var tidigare täckt av små röda prickar som gav en fruktansvärd klåda. Föräldrarna sökte hjälp, först på vårdcentralen och sedan hos hudläkare. Men ingen av de utskrivna salvorna hjälpte. Det var först när de provade Kunzeakrämen från hälsokosten som deras son blev bra.

Jag välkomnas av en jätteglad liten kille när jag kliver in i familjen Picars hall.  Det är Harun som ivrigt vill visa mig sitt rum och leksaker. Hans mamma Fadila berättar att han tycker om bilar och så älskar han böcker.
Hon förklarar att han är tvåspråkig eftersom de talar bosniska hemma.
– Jag och min man Mersad är från Bosnien, men jag har inte bott här lika länge som han har. Jag flyttade till Kalmar för fem år sedan. Jag hade tur, eftersom jag har lätt för språk, och fick jobb redan efter tre månader. Nu är jag heltidsanställd på KLS slakteri där jag paketerar kött.

Blev ännu värre
Harun berättar om hur jobbigt det var när Harun fick utslag, och att de röda prickarna slog upp efter semestern.
– Vi tänkte först att det går över, men efter två veckor var utslagen fortfarande kvar så vi gick till vårdcentralen där en läkare undersökte Harun. Fadila nickar och säger:
– Läkaren sa att vi skulle smörja in Harun med salvorna Miniderm och Mildoson.  Men det blev värre, det slog upp ännu mer utslag. Han kliade och kliade och varken han eller vi sov en blund på nätterna.

 

Huden blev hård och vit
Till slut tog de kontakt med hudkliniken på länssjukhuset. Det var två hudläkare som tittade på utslagen och rådgjorde med varandra. Det kom fram till att det var ett virus som orsakade de röda kliande prickarna och skrev ut ett recept på en salva som heter Locoid Lipid. Fadila suckar och säger:
– Jag tänkte att nu äntligen kommer han att bli bra. Jag smörjde honom i tre dagar med den där salvan, men han blev inte bättre. Istället blev huden alldeles hård och vit, det såg läskigt ut. Och det fortsatte att klia jättemycket.
Mersad berättar att han ofta brukar gå förbi en hälsokostbutik i köpcentret Hans City och fick idén att han skulle gå in och fråga om hjälp där. Jag visste inte vad jag skulle göra och chansade.

Började försvinna efter två dagar
Inne i butiken fanns en vänlig kvinna som lyssnade till Mersads berättelse om Haruns hudproblem.
– Hon gav mig direkt rådet att prova Rapsodine Kunzea kräm som är svamp- och bakteriedödande. Jag köpte den och hoppades innerligt att den skulle hjälpa min son. Fadila ler och säger:
Det var helt fantastiskt! Första kvällen jag smörjde honom med Kunzeakrämen så upphörde klådan och han somnade direkt och sov sedan hela natten.  Efter två dagar började prickarna försvinna och sedan tog det bara några dagar så var allt borta.
– Vi vill verkligen rekommendera den här salvan till alla, säger Mersad , eller hur Harun? Men Harun, som leker på mattan i vardagsrummet, har inte tid att prata om salvor, han har fullt upp med att köra upp bilar på sitt bilgarage och leka med lego.

Av Sara Hedman


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.