Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna i bil

Foto: Karl Melander

Äntligen slipper Hanna migrän!

Hanna Öhlander

Ålder: 21 år.
Bor: Nacka Strand.
Gör: Support inom e-handel.
Familj: Bor just nu hemma hos föräldrarna.
Så mår jag bra: Jag umgås mycket med familj och vänner och åker gärna till lantstället på Gotland. 

Hanna Öhlanders migränanfall var så svåra att det enda som hjälpte var vila i ett mörkt rum. Och anfallen kom ofta – fem till sex gånger i veckan. Ingen av de receptbelagda mediciner hon fick utskrivna hjälpte, men för ett halvår sedan började Hanna med ett växtbaserat läkemedel med läkeörten mattram. Effekten kom direkt. Hon får fortfarande migrän ibland – men nu ett milt anfall en gång månaden.

En miljon svenskar drabbas kontinuerligt av migränanfall som varar mellan några timmar, och upp till ett dygn. Migrän är en av våra stora folksjukdomar, och kvinnor drabbas oftare eftersom den svåra huvudvärken kan uppstå i samband med mens och pms.  Symtomen är en pulserande, dunkande och svår huvudvärk som ger yrsel, trötthet och illamående och gör den drabbade känslig för både ljud och ljus. 

Hanna Öhlander är 21 år. Hon fick sitt första migränanfall när hon bara var elva år gammal. Familjen var på semester i New York och anfallet var så kraftigt att hon spydde när det svartnade för ögonen. Två år senare kom nästa anfall. Under högstadiet hände det några gånger per termin, då var hon tvungen att åka direkt hem.

 

– På gymnasiet blev det riktigt illa, för tidigare gick migränen att hantera. Då började anfallen komma tätare och till slut hade jag fem till sex anfall i veckan. Det var vanligare att jag hade migrän än att jag inte hade det, säger Hanna.

– Ofta kom anfallen efter lunch när jag var i skolan och då gick jag hem. Jag kände ofta att omgivningen trodde att jag hittade på för att slippa vara i skolan. Men för mig fanns det inget annat val än att gå hem.

Resultatet blev sjukfrånvaro i skolan nästan varje dag. 

LÄS OCKSÅ: Så behandlas migrän enligt österländsk medicin

Halva kroppen domnade
Hanna försökte komma till rätta med migränen på alla tänkbara sätt. Hon provade sig igenom en rad receptbelagda mediciner, men ingen av dem hjälpte. Istället fick hon obehagliga biverkningar, som mardrömmar. Hon provade också en nässpray mot migrän, men fick bara kraftigare anfall. 

För drygt tre år sedan slutade hon röka, och för ett år sedan uteslöt hon gluten ur kosten. I försöken att hitta orsaken till migränen insåg hon att den förvärrades i årstidsväxlingarna. Intensiteten i anfallen ökade både på våren när ljuset blev starkare och på hösten när mörkret kom. 

 

– Jag lärde mig att jag är beroende av att sova regelbundet, speciellt om jag var extra stressad. Ett enklare anfall kunde vara i två-tre timmar om jag gick och lade mig i ett mörkt rum. Det värsta anfallet varade i tre dagar. Ofta domnade halva kroppen bort, jag tappade synen och hittade inte orden.

– Ett tag gick jag hos en kiropraktor för att jag hade mycket spänningar i kroppen, framförallt i nacken. När jag blev mjukare i kroppen blev jag bättre. Men jag var tvungen att gå två-tre gånger i veckan. När jag inte kunde upprätthålla de täta besöken blev jag sämre och till slut gav jag upp, säger Hanna.

LÄS OCKSÅ: Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Effekt direkt
Under fem år styrde migränen Hannas liv. Men till sist hittade Hanna lösningen på sina problem. För ett halvår sedan fick Hannas mamma höra talas om ett nytt migränpreparat på den svenska marknaden – Glitinum, ett växtbaserat läkemedel och baserat på läkeörten mattram.

– Jag ville inte prova några fler mediciner för jag trodde aldrig att det skulle fungera. Men skillnaden kom med en gång, och det trots att vi hade det väldigt stressigt på jobbet. Sedan jag började med medicinen har jag haft migrän två gånger i våras när ljuset kom med kraft och sedan en gång i månaden, och då har jag inte ens haft svåra anfall, säger Hanna.

 

– När jag tänker tillbaka så somnade jag också när jag fick de milda anfallen och när jag vaknade mådde jag bra. Förut kände jag mig bakfull när huvudvärken var borta.

Medicinen har gett Hanna ett nytt liv. Förr vågade hon inte åka några längre sträckor med buss, tåg eller tunnelbana. För när migränen kom visste hon inte var hon var. Inte heller ville hon planera något för framtiden. Därför var det blev en stor framgång för Hanna i somras när hon för första gången åkte till familjens hus på Gotland alldeles själv. 

– Sjukdomen styrde mitt liv och det var otroligt tufft i skolan eftersom jag alltid haft höga krav på mig själv och dessutom var tvungen att plugga ikapp. Nu är det knappt att jag minns hur det kändes med migränen.

Förutom migränmedicinen tar Hanna magnesium på kvällen vilket gör att kroppen slappnar av. 

– Jag tog körkort för ett år sedan och då skulle jag nog inte ha åkt så långa sträckor själv, men nu vågar jag det.

Av Inger Palm


Hanna Öhlander

Ålder: 21 år.
Bor: Nacka Strand.
Gör: Support inom e-handel.
Familj: Bor just nu hemma hos föräldrarna.
Så mår jag bra: Jag umgås mycket med familj och vänner och åker gärna till lantstället på Gotland. 

Glitinum

... är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt för att förebygga migrän och huvudvärk. Läkemedlet innehåller läkeörten mattram, Tanacetum parthenium, som är en flerårig korgblommig växt. Den påminner om prästkrage och har använts under flera hundra år som medicinalväxt mot migrän, feber och olika kvinnosjukdomar.  Studier på mattram har visat att den lindrar migränfrekvensen och även förlänga intervallen mellan attackerna. Inom folkmedicinen rekommenderades det att man tog tre-fem blad per dag i förebyggande syfte.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.