Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna i bil

Foto: Karl Melander

Äntligen slipper Hanna migrän!

Hanna Öhlander

Ålder: 21 år.
Bor: Nacka Strand.
Gör: Support inom e-handel.
Familj: Bor just nu hemma hos föräldrarna.
Så mår jag bra: Jag umgås mycket med familj och vänner och åker gärna till lantstället på Gotland. 

Hanna Öhlanders migränanfall var så svåra att det enda som hjälpte var vila i ett mörkt rum. Och anfallen kom ofta – fem till sex gånger i veckan. Ingen av de receptbelagda mediciner hon fick utskrivna hjälpte, men för ett halvår sedan började Hanna med ett växtbaserat läkemedel med läkeörten mattram. Effekten kom direkt. Hon får fortfarande migrän ibland – men nu ett milt anfall en gång månaden.

En miljon svenskar drabbas kontinuerligt av migränanfall som varar mellan några timmar, och upp till ett dygn. Migrän är en av våra stora folksjukdomar, och kvinnor drabbas oftare eftersom den svåra huvudvärken kan uppstå i samband med mens och pms.  Symtomen är en pulserande, dunkande och svår huvudvärk som ger yrsel, trötthet och illamående och gör den drabbade känslig för både ljud och ljus. 

Hanna Öhlander är 21 år. Hon fick sitt första migränanfall när hon bara var elva år gammal. Familjen var på semester i New York och anfallet var så kraftigt att hon spydde när det svartnade för ögonen. Två år senare kom nästa anfall. Under högstadiet hände det några gånger per termin, då var hon tvungen att åka direkt hem.

 

– På gymnasiet blev det riktigt illa, för tidigare gick migränen att hantera. Då började anfallen komma tätare och till slut hade jag fem till sex anfall i veckan. Det var vanligare att jag hade migrän än att jag inte hade det, säger Hanna.

– Ofta kom anfallen efter lunch när jag var i skolan och då gick jag hem. Jag kände ofta att omgivningen trodde att jag hittade på för att slippa vara i skolan. Men för mig fanns det inget annat val än att gå hem.

Resultatet blev sjukfrånvaro i skolan nästan varje dag. 

LÄS OCKSÅ: Så behandlas migrän enligt österländsk medicin

Halva kroppen domnade
Hanna försökte komma till rätta med migränen på alla tänkbara sätt. Hon provade sig igenom en rad receptbelagda mediciner, men ingen av dem hjälpte. Istället fick hon obehagliga biverkningar, som mardrömmar. Hon provade också en nässpray mot migrän, men fick bara kraftigare anfall. 

För drygt tre år sedan slutade hon röka, och för ett år sedan uteslöt hon gluten ur kosten. I försöken att hitta orsaken till migränen insåg hon att den förvärrades i årstidsväxlingarna. Intensiteten i anfallen ökade både på våren när ljuset blev starkare och på hösten när mörkret kom. 

 

– Jag lärde mig att jag är beroende av att sova regelbundet, speciellt om jag var extra stressad. Ett enklare anfall kunde vara i två-tre timmar om jag gick och lade mig i ett mörkt rum. Det värsta anfallet varade i tre dagar. Ofta domnade halva kroppen bort, jag tappade synen och hittade inte orden.

– Ett tag gick jag hos en kiropraktor för att jag hade mycket spänningar i kroppen, framförallt i nacken. När jag blev mjukare i kroppen blev jag bättre. Men jag var tvungen att gå två-tre gånger i veckan. När jag inte kunde upprätthålla de täta besöken blev jag sämre och till slut gav jag upp, säger Hanna.

LÄS OCKSÅ: Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Effekt direkt
Under fem år styrde migränen Hannas liv. Men till sist hittade Hanna lösningen på sina problem. För ett halvår sedan fick Hannas mamma höra talas om ett nytt migränpreparat på den svenska marknaden – Glitinum, ett växtbaserat läkemedel och baserat på läkeörten mattram.

– Jag ville inte prova några fler mediciner för jag trodde aldrig att det skulle fungera. Men skillnaden kom med en gång, och det trots att vi hade det väldigt stressigt på jobbet. Sedan jag började med medicinen har jag haft migrän två gånger i våras när ljuset kom med kraft och sedan en gång i månaden, och då har jag inte ens haft svåra anfall, säger Hanna.

 

– När jag tänker tillbaka så somnade jag också när jag fick de milda anfallen och när jag vaknade mådde jag bra. Förut kände jag mig bakfull när huvudvärken var borta.

Medicinen har gett Hanna ett nytt liv. Förr vågade hon inte åka några längre sträckor med buss, tåg eller tunnelbana. För när migränen kom visste hon inte var hon var. Inte heller ville hon planera något för framtiden. Därför var det blev en stor framgång för Hanna i somras när hon för första gången åkte till familjens hus på Gotland alldeles själv. 

– Sjukdomen styrde mitt liv och det var otroligt tufft i skolan eftersom jag alltid haft höga krav på mig själv och dessutom var tvungen att plugga ikapp. Nu är det knappt att jag minns hur det kändes med migränen.

Förutom migränmedicinen tar Hanna magnesium på kvällen vilket gör att kroppen slappnar av. 

– Jag tog körkort för ett år sedan och då skulle jag nog inte ha åkt så långa sträckor själv, men nu vågar jag det.

Av Inger Palm


Hanna Öhlander

Ålder: 21 år.
Bor: Nacka Strand.
Gör: Support inom e-handel.
Familj: Bor just nu hemma hos föräldrarna.
Så mår jag bra: Jag umgås mycket med familj och vänner och åker gärna till lantstället på Gotland. 

Glitinum

... är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt för att förebygga migrän och huvudvärk. Läkemedlet innehåller läkeörten mattram, Tanacetum parthenium, som är en flerårig korgblommig växt. Den påminner om prästkrage och har använts under flera hundra år som medicinalväxt mot migrän, feber och olika kvinnosjukdomar.  Studier på mattram har visat att den lindrar migränfrekvensen och även förlänga intervallen mellan attackerna. Inom folkmedicinen rekommenderades det att man tog tre-fem blad per dag i förebyggande syfte.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En ananas med sugrör och drinkparaply, bredvid apelsin och bananer

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige, liksom i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

kvinna tackar nej till bröd

Ligger virus bakom glutenintolerans?

Hälsa

Forskare vid Lunds universitet ska tillsammans med finska och amerikanska kollegor analysera 20 000 avföringsprover från barn för att försöka identifiera om glutenintolerans orsakas av virus. Och om det går att vaccinera bort.

En fjäril sitter på en kvinnas axel. Hon tittar ut över solnedgången

Krönika: ”Tiden läker alla sår” – eller?

Krönikan

När Sarah Cojocarus sambo plötsligt dog rasade hennes värld och hon insåg att hon varken hade verktyg eller kunskaper om hur sorg fungerar. Det hade inte hennes omgivning heller - vilket ledde till ytterligare en sorg. Men allt vände när hon vågade möta sin ständiga följeslagare.

 

Bild på författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones

Karin Björkegren Jones: ”Vi kvinnor måste bli mycket tuffare”

Naturlig hälsa

Sedan barnsben har hälsoprofilen Karin Björkegren Jones känt en glödande ilska över orättvisor mellan könen. För Kurera berättar hon om sin egen hälsoresa, från stressad medarbetare i en tuff mediebransch, genom diagnosticerad bröstcancer och sköldkörtelproblem – och ut igen på andra sidan med ett ännu hetare engagemang för kvinnors rätt till hälsa och jämlik sjukvård.

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

 

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

 

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

 

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år.