Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna i bil

Foto: Karl Melander

Äntligen slipper Hanna migrän!

Hanna Öhlander

Ålder: 21 år.
Bor: Nacka Strand.
Gör: Support inom e-handel.
Familj: Bor just nu hemma hos föräldrarna.
Så mår jag bra: Jag umgås mycket med familj och vänner och åker gärna till lantstället på Gotland. 

Hanna Öhlanders migränanfall var så svåra att det enda som hjälpte var vila i ett mörkt rum. Och anfallen kom ofta – fem till sex gånger i veckan. Ingen av de receptbelagda mediciner hon fick utskrivna hjälpte, men för ett halvår sedan började Hanna med ett växtbaserat läkemedel med läkeörten mattram. Effekten kom direkt. Hon får fortfarande migrän ibland – men nu ett milt anfall en gång månaden.

En miljon svenskar drabbas kontinuerligt av migränanfall som varar mellan några timmar, och upp till ett dygn. Migrän är en av våra stora folksjukdomar, och kvinnor drabbas oftare eftersom den svåra huvudvärken kan uppstå i samband med mens och pms.  Symtomen är en pulserande, dunkande och svår huvudvärk som ger yrsel, trötthet och illamående och gör den drabbade känslig för både ljud och ljus. 

Hanna Öhlander är 21 år. Hon fick sitt första migränanfall när hon bara var elva år gammal. Familjen var på semester i New York och anfallet var så kraftigt att hon spydde när det svartnade för ögonen. Två år senare kom nästa anfall. Under högstadiet hände det några gånger per termin, då var hon tvungen att åka direkt hem.

 

– På gymnasiet blev det riktigt illa, för tidigare gick migränen att hantera. Då började anfallen komma tätare och till slut hade jag fem till sex anfall i veckan. Det var vanligare att jag hade migrän än att jag inte hade det, säger Hanna.

– Ofta kom anfallen efter lunch när jag var i skolan och då gick jag hem. Jag kände ofta att omgivningen trodde att jag hittade på för att slippa vara i skolan. Men för mig fanns det inget annat val än att gå hem.

Resultatet blev sjukfrånvaro i skolan nästan varje dag. 

LÄS OCKSÅ: Så behandlas migrän enligt österländsk medicin

Halva kroppen domnade
Hanna försökte komma till rätta med migränen på alla tänkbara sätt. Hon provade sig igenom en rad receptbelagda mediciner, men ingen av dem hjälpte. Istället fick hon obehagliga biverkningar, som mardrömmar. Hon provade också en nässpray mot migrän, men fick bara kraftigare anfall. 

För drygt tre år sedan slutade hon röka, och för ett år sedan uteslöt hon gluten ur kosten. I försöken att hitta orsaken till migränen insåg hon att den förvärrades i årstidsväxlingarna. Intensiteten i anfallen ökade både på våren när ljuset blev starkare och på hösten när mörkret kom. 

 

– Jag lärde mig att jag är beroende av att sova regelbundet, speciellt om jag var extra stressad. Ett enklare anfall kunde vara i två-tre timmar om jag gick och lade mig i ett mörkt rum. Det värsta anfallet varade i tre dagar. Ofta domnade halva kroppen bort, jag tappade synen och hittade inte orden.

– Ett tag gick jag hos en kiropraktor för att jag hade mycket spänningar i kroppen, framförallt i nacken. När jag blev mjukare i kroppen blev jag bättre. Men jag var tvungen att gå två-tre gånger i veckan. När jag inte kunde upprätthålla de täta besöken blev jag sämre och till slut gav jag upp, säger Hanna.

LÄS OCKSÅ: Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Effekt direkt
Under fem år styrde migränen Hannas liv. Men till sist hittade Hanna lösningen på sina problem. För ett halvår sedan fick Hannas mamma höra talas om ett nytt migränpreparat på den svenska marknaden – Glitinum, ett växtbaserat läkemedel och baserat på läkeörten mattram.

– Jag ville inte prova några fler mediciner för jag trodde aldrig att det skulle fungera. Men skillnaden kom med en gång, och det trots att vi hade det väldigt stressigt på jobbet. Sedan jag började med medicinen har jag haft migrän två gånger i våras när ljuset kom med kraft och sedan en gång i månaden, och då har jag inte ens haft svåra anfall, säger Hanna.

 

– När jag tänker tillbaka så somnade jag också när jag fick de milda anfallen och när jag vaknade mådde jag bra. Förut kände jag mig bakfull när huvudvärken var borta.

Medicinen har gett Hanna ett nytt liv. Förr vågade hon inte åka några längre sträckor med buss, tåg eller tunnelbana. För när migränen kom visste hon inte var hon var. Inte heller ville hon planera något för framtiden. Därför var det blev en stor framgång för Hanna i somras när hon för första gången åkte till familjens hus på Gotland alldeles själv. 

– Sjukdomen styrde mitt liv och det var otroligt tufft i skolan eftersom jag alltid haft höga krav på mig själv och dessutom var tvungen att plugga ikapp. Nu är det knappt att jag minns hur det kändes med migränen.

Förutom migränmedicinen tar Hanna magnesium på kvällen vilket gör att kroppen slappnar av. 

– Jag tog körkort för ett år sedan och då skulle jag nog inte ha åkt så långa sträckor själv, men nu vågar jag det.

Av Inger Palm


Hanna Öhlander

Ålder: 21 år.
Bor: Nacka Strand.
Gör: Support inom e-handel.
Familj: Bor just nu hemma hos föräldrarna.
Så mår jag bra: Jag umgås mycket med familj och vänner och åker gärna till lantstället på Gotland. 

Glitinum

... är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt för att förebygga migrän och huvudvärk. Läkemedlet innehåller läkeörten mattram, Tanacetum parthenium, som är en flerårig korgblommig växt. Den påminner om prästkrage och har använts under flera hundra år som medicinalväxt mot migrän, feber och olika kvinnosjukdomar.  Studier på mattram har visat att den lindrar migränfrekvensen och även förlänga intervallen mellan attackerna. Inom folkmedicinen rekommenderades det att man tog tre-fem blad per dag i förebyggande syfte.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.