Äpplet har funnits så länge i människans historia att man kan kalla det för den första frukten. Hieroglyfiska texter i pyramider indikerar att de forna egyptierna använde äpplet både som medicin och som livsmedel

Äpple (Malus domestica)

Historia
Äpplet har funnits så länge i människans historia att man kan kalla det för den första frukten. Hieroglyfiska texter i pyramider indikerar att de forna egyptierna använde äpplet både som medicin och som livsmedel. Äpplen är populära runt om i världen och det finns många traditioner och sägner kopplade till frukten.

Form
Äpplen är knytnävsstora, söta frukter, vanligen röda, gula eller gröna. Det består av 3 delar: skal, fruktkött och kärnhus.

Kemi och botanik
Äpplen växer på äppelträdet, som också kallas apel. I Sverige är äppelodlingar vanliga, bl.a. i Skåne. Äpplen som blivit stötta blir ofta dåliga efter någon dag. I oskadat skick klarar de sig i månader i rätt temperatur.
Om man biter av en bit från ett äpple och låter det ligga en stund blir fruktköttet brunaktigt. Detta kommer sig av att äpplen är järnrika och järnet i äpplet oxiderar vid kontakt med syre. För att förhindra processen kan ytan täckas med en antioxidant, exempelvis askorbinsyra. Antioxidantaktiviteten i äppelskalet är i genomsnitt 2–6 ggr starkare än i fruktköttet, och skalet innehåller 2–6 ggr mer fenoler och 2–3 ggr mer flavonoider än fruktköttet.

 

Funktion och terapeutisk användning
• Gör blodet basiskt
• Flera ämnen i äpplet ser till att magen kommer igång
• Främjar tillväxt och matsmältning
• Förbättrar lymfsystemet
• Stärker lungorna
• Anticancerogena egenskaper
• Minskar risken för diabetes
• Är blodrenande: bra för lågt blodtryck och för artärer som förhårdnats
• Äppeljuice, eller koncentrat tillsammans med vatten, i lavemang hjälper en irriterad mage att läka
• Förebygger divertikulos
• Fibrerna i äpplet: både lösliga och olösliga förebygger hjärt-kärlsjukdom genom att minska på kolesterolnivåerna i kroppen
• Äpplen innehåller lösliga och olösliga fibrer, inklusive pektin. Ett vanligt stort äpple med skalet kvar innehåller sammanlagt 3 g fibrer. Pektin som är samma substans som används för att göra bl.a. sylt och verkar minska leverns kolesteroltillverkning. Pektinets förmåga att bilda geléliknande substans fördröjer matsmältningen vilket i sin tur fördröjer att blodsockret går upp alltför snabbt. Ett vanligt äpple innehåller ungefär 0,7 g pektin
• Äpplen innehåller också malinsyra (äppelsyra) som har visat sig vara avgiftande mot aluminium och andra tungmetaller. Malinsyra har också studerats som ett ämne som minskar slagg och smärta i musklerna hos dem som drabbas av fibromyalgi
• Äpplen stimulerar och stödjer leverns avgiftning
• Äpplen har även visat sig att motverka utveckling av cancer och diabetes. Frukten motverkar värk, stimulerar matsmältning och tarmfunktion samt bidrar till stöd för lever och njurar för att de bättre ska klara av att avgifta kroppen
• Förebygger och motarbetar astma.

Näringsinnehåll
500 g äpple innehåller i genomsnitt:
Kalorier 258
Provitamin A 360 IE
Protein 1,2 g
B1-vitamin 0,15 mg
Fett 1,6 g
B2-vitamin 0,08 mg
Kolhydrater 59,6 g
C-vitamin 18 mg
Kalcium 24 mg
Järn 1,2 mg
Innehåller även polyfenoler (phloridzin, phlortin), quercetin, malinsyra (äppelsyra), bor och krom.

Dosering
1–4 äpplen dagligen, eller motsvarande i juicer eller smoothies.

Toxicitet
Allergi, intolerans, överkänslighet.

Kontraindikation
Se upp med för mycket äpplen och alla frukter som innehåller betydelsefulla mängder fruktos vid mag- och tarmsjukdomar som tjocktarmskatarr och magkatarr. För stort intag av fruktos ökar obehag och gasbildning i magen.

Interaktioner
Inga kända.

Beredningsform
Fruktjuice, fruktjuicekoncentrat, i torkad form, råa, kokta, i smoothies och som smakförstärkare i många olika rätter. Äpplen är råvara till cider. Äpplen, äppeljuice och äppelmos kan blandas med vilken frukt eller grönsak som helst i en uppfriskande smoothie eller juiceblandning.

Synergister och antagonister
Äpplen och äppeljuice kombineras bra tillsammans med andra frukt och bär.
De kan även blandas med grönsaker i juicer. Äpplen och ananas är juicer som oftast blandas med andra frukter, bär och grönsaker i juiceblandningar eller smoothies för både god smak och effekt.

Exempel på studier och referenser

Äpplen har anticancerogena egenskaper
BBC News, October 19, 2004.

Äppelskal triterpenoider motarbetar cancer
Xiangjiu He. et al. ”Triterpenoids Isolated from Apple Peels have Potent Antiproliferative Activity and May be Partially Responsible for Apple´s Anticancer Activity”. J Agric Food Chem, 55 (11), 4366-4370, 2007.

Äppelextrakt motverkar magcancer
McCann MJ. Food Chem Toxicol, 2007 Jan 11.

Äpplen håller lungor friska
Thorax January 2000; 55: 102-108.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.