Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

gravid kvinna får massage

Är det farligt med massage under graviditeten?

Farligt eller fritt fram? Hur är det med massage under graviditeten egentligen?
Vi frågade Helen Elden som forskat på massage under graviditeten.

Helen Elden är docent i reproduktiv och perinatal hälsa, och universitetssjukhusöverbarnmorska vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och har forskat om effekter av olika former av sensorisk stimulering såsom massage och akupunktur på bäckensmärta under graviditet. Här svarar hon på några frågor om graviditet och massage.

 

LÄS OCKSÅ: Vanliga näringsbrister vid graviditet

Vad säger forskningen om massage under graviditeten?
– Det finns inga belägg för att sensorisk stimulering, såsom beröring och massage, har negativa effekter under graviditet eller skulle orsaka missfall. Däremot visar forskning att massage ger ökad cirkulation, ökat välbehag och har lugnande, smärtlindrande och avslappnande effekt.

Finns det fördelar med massage under graviditeten?
– Då massage minskar spänningar i musklerna och är smärtlindrande kan det vara skönt vid rygg- och bäckensmärtor. Massage ökar också kroppsmedvetenheten och gör det lättare för kvinnan att vara uppmärksam på eventuella spänningar och då kunna slappna av spända muskler.

Dessutom ger den avslappnande och lugnande effekten och den ökade välbehagskänslan ett skönt avbrott för den gravida kvinnan i

Helen Elden, docent i reproduktiv och perinatal hälsa vid Göteborgs universitet

Helen Elden, docent i reproduktiv och perinatal hälsa vid Göteborgs universitet.

dagens stressiga samhälle. Idag är det ju förväntat att en gravid kvinna ska fungera ''som vanligt'' trots att hon är tröttare än annars och trots att hennes kropp förändras mycket. Beröring och massage kan också användas vid förlossningen i avslappnade syfte, något som kan minska behovet av medicinsk smärtlindring. Forskning har visat att kvinnor som fått akupunktur under förlossningen använt mindre medicinsk smärtlindring.

LÄS OCKSÅ: Gravid? Tolka fem vanliga cravings

Behöver massören någon särskild utbildning eller kompetens för att massera gravida?
– Massören bör känna till graviditetsfysiologin för att till exempel veta att gravida kvinnor inte ska ligga platt på rygg under massagen. Det kan då finnas risk för att livmodern klämmer till en stor kroppsåder, den så kallade Vena cava, vilket minskar cirkulationen till barnet i livmodern. Detta kan förhindras genom att kvinnan ligger på en speciell massagebänk med plats för magen.
Den som ger gravida kvinnor massage bör också ha tillräckliga kunskaper om besvär och symtom som kan uppstå under graviditeten som kvinnan ska söka vård för - såsom till exempel huvudvärk, synförändringar och buksmärtor som kan vara tecken på en begynnande havandeskapsförgiftning eller blödningar, eller plötsligt ont i ett ben, vilket kan vara ett tecken på en blodpropp.

 

LÄS OCKSÅ: Forskare: Ät E-vitamin om du vill undvika missfall!

Bör massören ta hänsyn till vilken graviditetsvecka kvinnan är i?
– Nej, men många undviker att massera gravida innan vecka 12 eftersom det är vanligt med missfall innan denna vecka och den som masserar inte vill riskera att massagen får skuld för detta.

Stämmer det att det finns ”förbjudna punkter” under fötterna, som kan öka riskerna för missfall?
– Nej, det finns ingen forskning som tyder på att massage på vissa punkter under fötterna skulle ha någon specifik effekt förutom de generella som finns för all massage.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller i tyg ovanför huvudet

Sojapreparatet som gör klimakteriet lättare

Hälsa

Ungefär 880 000 svenska kvinnor är i klimakteriet just nu, och många upplever kroppsliga förändringar som torra slemhinnor, humörsvängningar och vallningar. Besvär som kan minskas avsevärt med naturlig behandling. Kurera pratade med gynekologen och överläkaren Hans Frykman som lyfter fram ett speciellt sojapreparat som har liknande effekt som traditionell hormonbehandling.

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.