Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man i kostym springer i ett hamsterhjul

Är din man mus eller råtta?

Vad får en pappa mer eller mindre intresserad av sina barn? Genom att studera råttor och möss – två arter med många likheter – har forskare hittat en viktig skillnad. Råtthanar struntar i sina ungar, medan muspappor tar hand om dem, tillsammans med honan. Förklaringen ligger i ett hormon, och kan ge oss insikter även om mänskligt faderskap.

Hanarnas helt olika beteende när de fått barn är lika intressant som lite överraskande. För medan råtthanen alltså inte bryr sig alls, är muspappan omhändertagande, han plockar upp ungarna när de gått vilse, för dem tillbaka till boet och håller dem varma.

 

Det är forskare vid Stockholms universitet som undersökt faderskap hos gnagarpapporna och spårat skillnaden till olika nivåer av ”moderskapshormonet” prolaktin. Det har tidigare visats förbereda honan för moderskap i många arter, inklusive hos oss människor. Men vad som avgör om en pappa kommer att ta hand om sina barn eller inte, har vi däremot vetat väldigt lite om, inklusive vilken roll prolaktin spelar hos hannar.

Prolaktin viktigt även för faderskap
Det forskningen på möss och råttor visade var att de höga halterna av prolaktin hos möss aktiverar regioner i hjärnan som styr föräldraskap, och detta i sin tur gör att mushannarna är aktivt omhändertagande. Råttpapporna uppvisade dock inget av dessa beteenden – förrän de behandlades med prolaktin.

– I den här studien identifierar vi en händelsekedja som styr föräldraskap hos hannar, och vi kunde också ändra beteendet hos möss och råttor genom att på experimentell väg påverka olika komponenter i kedjan, berättar Christian Broberger, professor i neurokemi vid Institutionen för biokemi och biofysik, som lett arbetet, till sajten Forskning.se.

LÄS OCKSÅ: Ny upptäckt: ägg kan välja spermier

Han säger vidare att prolaktin är knutet till just erfarenheten i att bli förälder.
– När vi ger prolaktin till råtthanar som inte själva fått barn hade hormonet ingen effekt på beteendet. Det är först i och med erfarenheten att ha blivit pappa, och tillkomsten av någon ännu oidentifierad faktor, som prolaktin kan utöva sin ”faderskapseffekt”.

Forskarna kunde spåra denna faderskapsskillnad mellan råttor och möss till elektrisk aktivitet i en grupp nervceller i hypotalamus, som bland annat styr hormonutsöndring. Dessa så kallade ”TIDA-cellers” elektriska aktivitet oscillerar, alltså fluktuerar, och hos möss sker det dubbelt så snabbt som hos råttor. Detta resulterar i att mushannars TIDA-celler frisätter lägre mängder av signalsubstansen dopamin, vilket i sin tur leder till höga nivåer av prolaktin. Förhållandet var motsatt hos råtthannarna.

 

I studien visar man att det på konstgjord väg går att ”sakta ner” mössens TIDA-celler till råttans frekvens – och på så sätt få muspappan att tappa intresset för sina ungar.

LÄS OCKSÅ: Förälder – glöm inte bort att ta hand om dig själv

Mus eller råtta?
Om samma mekanismer finns även hos människor vet forskarna inte än, eftersom TIDA-systemet inte går att undersöka på samma sätt som i försöksdjur. Men komponenterna i systemet, både i hjärnan och hormoner, har på många vis bevarats genom evolutionen och finns även hos människor.

Källa: Stockholms universitet

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana och humle hjälper dig att somna.

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

 

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.