Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Är du född med depressionsgen? Den kan faktiskt öka din lycka

Vissa är födda med en gen som gör att de lättare mår dåligt. Men för att den ska aktiveras krävs en rad dåliga händelser. Men samma gen kan ge ökad lycka om bra saker händer i livet – så deppa inte!

Kan det vara så att vi är utsatta för ett genetiskt lotteri där slumpen avgör vad som ska hända oss i livet? Eller kan undvika sjukdomar genom medvetna val?
Modern forskning tyder på att det är möjligt. Men för vissa personer krävs en större insats än vad det gör för andra.

 

Läs också: Vältränade muskler ett skydd mot stress och depression

Gener som gör dig sårbar
Den traditionella synen på depression är kopplad till genetik. Om du är bärare av en viss typ av gen så har du en ökad risk för depression. Det vill säga, en genuppsättning som gör dig mer sårbar för att hamna i en depression.
En studie gjord vid Universitet i Melbourne visar faktiskt att de som är födda med en sårbarhet för depression kan fördjupa känslorna åt andra hållet. Personer som är födda med denna unika genuppsättning kan känna extra mycket djupa känslor av lycka genom att utsätta sig för positiva händelser.

Fem år lång studie
I nättidningen British Journal of Psychiatry Open berättar den australiensiske läkaren Chad Bousman och hans kollegor att om människor, som föds med vad man förut benämnde som en sårbarhet för depression, får vistas i en stödjande och positiv miljö så kommer sannolikt de goda känslorna att frodas. Teamet av allmänläkare och psykiatriker menar att dessa resultat kan påverka behandlingen av depression mot en annan riktning.
333 medelålders australiensare med rötter i norra och västra Europa rekryterades till den fem år långa studien. Forskarna var intresserade av att ta reda på varför bara vissa vuxna utvecklar en lång depression om de utsatts för fysiska övergrepp eller sexuellt våld under barndomen.

Läs också: Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression

 

Den genetiska koden
Genen som undersöktes kallas Sert och den skapar en kod för ett protein som i sin tur transporterar det stämningsreglerande serotoninet. Det finns tre versioner av Sert, en benämns lång-lång, den andra kort-lång och den tredje kort-kort.
Resultaten av studien visade att av de 23 procent som hade kort-kort version av Sert, och som hade en smärtsam bakgrund med missbruk i barndomen, var det mest sannolika att dessa skulle få uppleva långvarig och allvarliga depressiva symtom när de kommit upp i medelåldern.
Men de försökspersoner som föddes med kort-kort genen och inte hade en bakgrund av missbruk eller andra negativa upplevelser i barndomen visade sig var de allra lyckligaste.

Du kan styra ditt öde
Upptäckten kan bland annat hjälpa läkare att identifiera människor som kan behöva extra stöd i framtiden. Man kan inte ändra på vad som hände under barndomen och inte heller vilken gentyp man är född med, men man kan förändra sin nuvarande situation och den miljön man lever i.
Resultatet av studien motsäger den uppfattningen att dina gener avgör ditt öde.
Nu planeras för en ny studie för att se om fler gener kan ha samma typ av effekt.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.